Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 13:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 5 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet sij 29, 2010 23:16 

Zanima me zašto je došlo do liturgijske reforme? Piše da je to zahtjevalo vrijeme u kojem se nalazimo. Na koji način to vrijeme zahtjeva? Tražim pojašnjenje(ne preispitujem Crkveni nauk).

Unaprijed hvala.

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 08:21 

cunjozu je napisao/la:
Zanima me zašto je došlo do liturgijske reforme? Piše da je to zahtjevalo vrijeme u kojem se nalazimo. Na koji način to vrijeme zahtjeva? Tražim pojašnjenje(ne preispitujem Crkveni nauk).

Unaprijed hvala.

Danas je subota, moj radni dan - župski vjeronauci u dvije župe i priprema za blagdan - pa se malo strpi odgovorit ću jer odgovorit ne mogu u dvije crte.

Vrh

PostPostano: Sub sij 30, 2010 19:14 

Odgovoriti na ovo pitanje nije baš jednostavno. Napisane su brojne knjige, da ne kažem biblioteke na tu temu. No evo ipak ono najvažnije.

Posljednja reforma prije ove sadašnje bila je liturgijska reforma Tridentinskog sabora. Sasvim sigurno da je ta reforma donijela divne plodove u Crkvi.

No ipak 400 godina je učinilo svoje i osjećala se potreba promjena. Papa Pio X čini prve promjene, dopušta svagdanju pričest i smanjuje dob za prvu pričest koja je i sada – doba razuma – oko sedme godine.. Negdje se raznim običajima poukama malo produžuje.

Pio XII čini sljedeći korak reformira obrede Velikog tjedna i uvodi popodnevnu misu. Sjećam se kakvi su to bili šokovi. Smanjuje euharistijski post na 3 sata prije pričesti. Ja sam išao na prvu pričest a da nisam smio okusiti od polnoći do pričesti smio ni kap vode..

Drugi Vatikanski sabor nastavlja pa uvodi narodni jezik u liturgiji, reformira liturgiju (obrede mise, časoslova i dijeljenje sakramenata.) Kakve je to lomove izazvalo (Lefebre na pr.). Uvodi se drugačiji red čitanja Riječi Božje u liturgiji i brojne druge promjene, svakako su najveće sudjelovanje vjernika u liturgiji. To je ono najvažnije.

Međutim vrijeme liturgijskih promjena je došlo u razdoblje velikih društvenih promjena a posebno pad zainteresiranosti za Crkvu. U želji da ljude privuku, ili zaustave otpad mnogi su shvatili liturgijske promjene kao svoju mogućnost raznih improvizacija.

Promjenjen način života od seljačkog – radničkog svijeta došli smo u postindustrijsko razdoblje - gubitkom brojnih vrijednosti i osjećaja najviše se izgubio osjećaj za sveto. I sve je to utjecalo i utječe i danas pa liturgijske reforme nisu dale onaj plod koji se očekivao. Pa se danas razmišlja o nekoj obnovi liturgijske reforme.

Nadam se da sam pružio zadovoljavajući odgovor a jasno da se i druga pitanja mogu postaviti,

Vrh

PostPostano: Ned sij 31, 2010 10:37 

Odgovor je sasvim zadovoljavajuć.

Pošto sam ministrant spominjao sam nešto tridentsku misu u sakristiji, pa je svećenik rekao da bi nam on mogao naštampati te tekstove na latinskom da se pripremimo jer nismo dugo imali tridentsku misu.

Vrh

PostPostano: Pon vel 01, 2010 14:09 

Hvala Snenom na jasnom odgovoru a rasprava o ovoj temi je prebačena ovdje: viewtopic.php?f=3&t=420&p=11123#p11123

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 5 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata