Ruta:
Citat:
Rio ne ljuti se, molim te, ali meni ovo jurišanje na karizmatski pokret i isticanje samo loših strana "ne leži". Pogotovo stoga što si sam bio član dotične molitvene zajednice. Stječem dojam da u svemu ima nešto osobno između tebe i voditelja, pa bi za mir tvog duha bilo dobro da to na osobnoj razini i riješiš. Ne ljuti se - nije iz loše namjere.
Međutim čitajući ovaj forum i osluškujući općenito kršćansku i onu drugu javnost počele su me moriti druge brige. Mi katolici možemo očekivati da će se u dogledno vrijeme zaista "sve zlo slagati na nas" i sve više će se javljati potreba da budemo jedinstveni. Naš jedan prijatelj rekao je da lako može zamisliti da ćmo se ponovno okupljati u katakombama ili tome slično. Hoće li u toj situaciji ova raznolikost pogodovati ili zasmetati?
Ili recimo Opus Dei. Nakon ispovijedi kod svećenika njihove prelature počela sam malo istraživati i čitati djela osnivača - blaženog Josemarie Escrive. To je pravi duh katoličanstva, služenja Bogu, bližnjem i Crkvi sve uz poniznost, ljubav, velikodušnost i težnju ka svetosti. Ali mnogi katolici kad spomenem Opus Dei vidno prožive šok jer su nasjeli filmu jednog narkomana i antiteiste i svoj (anti)propagandi koja uz film ide. Mnogi katolici Opus Dei smatraju mafijaškom organizacijom kojoj je cilj prije svega novac i moć. Meni to smeta jer su to strašne neistine.
Ruta, ne ljutim se, ali mi nije drago. Čak ti zahvaljujem jer je ostatak posta konstruktivan i slažem se. Isticao sam loše strane jer se dugo vremena forsiralo samo sa dobrima, a dobar dio njih je bio napuhavanje i papagajsko prepričavanje (neko čuo, ne doživio). Ima osobno između mene i voditelja, imaš pravo, ne skrivam ja to. Također sam i pokušao riješiti. Monolateralno. Čak i da je bilo feedbacka ne smatram da bi ja odmah pjevao drugu pjesmu i kadio karizmatskom pokretu. Čak sam zahvalan Bogu na tom što se dogodilo, ne samo meni. Ljudi bi promjene ili neka poboljšanja, ali da ne 'talasa'. Nisam siguran da to može tako.
Najnovija saznanja koja imam o nekim gibanjima u karizmatskom pokretu također mi daju za pravo pred samim sobom. Tvrdim da nisam protiv karizmatskog pokreta ali i da treba kompletnu preobrazbu sa potpuno novom garniturom voditelja. Također to ne mislim samo ja već i ljudi koje znam a i dalje su članovi neke od postojećih zajednica.
S radošću se sjećam dok sam bio u toj karizmatskoj zajednici, da sam gutao Kempenca, i 'novi' kako kažu "Nasljeduj Krista" - "Put" od Escrive.
Citat:
Hoćemo li se morati odreći našeg bogatstva u raznolikosti da bismo očuvali jedinstvo?
Ne bih ovo znao, niti baš kužim na što se točno odnosi. Možda za ovo treba otvoriti novu temu?