Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 17, 2026 15:55

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 176 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri lis 06, 2010 09:34 

Matrix 8) prvi nastavak...

Vrh

PostPostano: Ned lis 10, 2010 19:27 

Black Death 2009 (Crna smrt) info: http://www.imdb.com/title/tt1181791/

Video Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=vXycl0ohLto

Slika

Svako tko je pogledao "Ime Ruže" iz 1986 (Der name der Rose), sličan žanr filma je i ovaj, samo što se
radnja ne odvija kroz cijeli film u samostanu...
Dakle, priča je smještena u ranije 14.stoljeće kad je europom harala crna kuga. Teška vremena, izumiru čitava sela. Tada su neki vjerovali da je kuga poslana od Boga, a neki da je vražije djelo.
Radnja je usredotočena na jednog mladog pobožnog fratra koji je ujedno pomogao nekoj djevojci iz obližnjeg zaselka kraj samostana pobjeći
kako ju nebi zadesila zla kob - bolest. Na sreću, pojavljuju se vitezi (koje vjerovatno šalje inkvizicija), a poslao ih je biskup, jer se načulo
da postoji selo nedirnuto od pošasti crne smrti (kuge). Vitezovi najprije stižu u redovnički samostan po jednog vodiča (fratra), tu je upao mladi fratar sa željom da pronađe djevojku koju je volio na dogovorenom mjestu u unutrašnjosti šume kod križa mučenika. Fratar često razgovara sa Bogom kako bi dobio smjernice. Putem se suočava sa smrću i vidi razne svjetovne grozote. Film je kooprodukcijski, dijelom snimljen u njemačkoj ali sa američkom postavom glumaca na čelu sa Sean Bean-om (znanim kao Boromir iz LOTR).
Vizualna hladnoća te mrtvi krajolici, močvare, paljenje te razapinjanje gotovo svake žene na koju su naišli nekoga će možda oduševiti. No ne zaboravimo zaplet i kraj filma: Selo u koje su ušli bilo je zapravo pogansko, bezbožno, bez bolesti. Vitezovi su tražili vješticu, a zapravo su upali u klopku i bili na ispitu, neki od njih morali su se odreći Boga, Duha svetoga i Krista kako bi preživjeli. Poruka filma: Zašto su ljudima potrebna čuda i poštuju li ljudi čudotvorce, ma tko oni bili?!

Vrh

PostPostano: Ned lis 31, 2010 23:15 

Slavomir je napisao/la:

crusader je napisao/la:

...

Vizualna hladnoća te mrtvi krajolici, močvare, paljenje te razapinjanje gotovo svake žene na koju su naišli nekoga će možda oduševiti.

Dečki, jeste sigurni da su ovo kršćanski filmovi?

:roll:

Vrh

PostPostano: Uto stu 02, 2010 10:05 

adrijana je napisao/la:
Slavomir je napisao/la:

crusader je napisao/la:

...

Vizualna hladnoća te mrtvi krajolici, močvare, paljenje te razapinjanje gotovo svake žene na koju su naišli nekoga će možda oduševiti.

Pa Black Death sam pogledao. Ne čini mi se kao kršćanski, no ima govora o kršćanstvu. Film je okej za pogledat, al ne promiće baš neke vrijednosti.
Matrix je jedan od najboljih kapelana u mojoj bivšoj župi nazivao najkršćanskijim filmom ikad. Ja nisam čuo njegove argumente, ali mi je osobno masu stvari padalo u oko. Morepheus kao Krstitelj najavluje Nea, koji je odmah vezan (u kasnijim nastavcima posebno naglašeno) uz Trinity (trojstvo). Mnogi, ga ne priznaju, a oni koji da, ne vjeruju samo u njegvu moč unutar fiktivne matrice već i na ovom. Meni posebno drag dio filma kada odabere crvenu pililu pored plave. Istinu, a ne ropstvo u laži. Kao sila u Star Warsu ovdje je vjera. Vjerom čine sve.
Koliko god ne djeluje kršćanski, mislim da je i jedan od ta dva što su ga režirali nedavno promjenio spol, film je ipak masu stvari pokupio iz Biblije.

Vrh

PostPostano: Uto stu 02, 2010 12:23 

adrijana je napisao/la:

'Ime ruže' je neupitno antikršćanski i antikatolički film. Mislim da o tome ne treba trošiti riječi.
Što se tiče 'Matrixa' izgleda da ima nešto u ovome što Slavomir piše.
U 'Glasu koncila' broj 42 od 17.listopada 2010. u članku 'Jesu li superjunaci "antikristi"?' (4. nastavak feljtona 'Vodič za čitanje nekih kršćanskih znakova u popularnoj umjetnosti') Branimir Stanić piše:

Teško da se u popularnoj umjetnosti može naći djelo koje je u posljednje vrijeme u tolikoj mjeri skriveno koristilo kršćanske znakove kao što je to slučaj s američkom filmskom trilogijom "Matrix" (Matrica) iz 1999. godine, u režiji braće Wachowski. Film, koji ni na jednom mjestu ni izdaleka konkretno ne spominje kršćanstvo i druge religije iz kojih crpe inspiraciju, bio je na vrhu ljestvica gledanosti u kinima diljem svijeta, a sva su njegova tri nastavka emitirale i neke televizijske kuće u Hrvatskoj.
Središnji lik u filmu je Neo, koji igra ulogu spasitelja svijeta. Riječ je, naime, o čovjeku koji je također bio kablovima priključen na glavno računalo, no oslobodila ga je skupina rijetkih "stvarnih ljudi" koji su se u podzemlju planeta uspjeli skriti od računala. Neo je po mnogočemu prikazan "sličnim" Isusu Kristu: moćan je i u "stvarnome" i u "virtualnom" svijetu, spreman je žrtvovati vlastiti život za spas čovječanstva, na početku su ga tek rijetki podupirali, u jednom trenutku ga se posebno odrekli, da bi ga kasnije, nakon što je spasio svijet , globalno častili i slavili...Koketiranje glavnog lika s kršćanstvom vidi se i po njegovoj odjeći, budući da često nosi nešto slično crnoj svećeničkoj reverendi. Našlo bi se još poveznica s kršćanstvom, primjerice Neova djevojka zove se Trinity (Trojstvo), a zanimljiv je lik i proročice Oracle koja, kad je u ulozi "odvjetnice čovječanstva", donekle podsjeća na lik Blažene Djevice Marije...

Odlučio sam pogledati "Matrix" i sam procijeniti o čemu se radi. :|
Ne vidim razloga tolikoj tajnovitosti oko svega i skrivanju poruka koje je moguće jasno izreći. Zar ovako gledano i "Superman" nije sličan Isusu Kristu. Na početku ga otac (glumi ga Marlon Brando) šalje na zemlju koju ovaj spašava... :?

Vrh

PostPostano: Uto stu 02, 2010 19:48 

Slavomir je napisao/la:
.............film je ipak masu stvari pokupio iz Biblije.

Matrix:
NE iz Biblije, već je u pitanju čisti ZEN BUDIZAM!
Osobno, uopće ne podržavam Matrixa zbog galame.

Netko je spominjao Supermana i pokojnog Marlon Branda. Tamo ima nešto izobličenog iz Novog zavjeta:
"Sine moj jedini...
Nikada te neću napustiti
čak ni u trenutku smrti
Moju snagu ćeš učiniti svojom.
Kroz svoje oči ćeš vidjeti moj život...
...kao što ću i ja tvoj gledati svojim očima.
Sin postaje otac, a otac, sin."

Vrh

PostPostano: Pon stu 29, 2010 12:48 

the light of the world

ne skidati
, to je crtić
i pri kraju crtića govori protiv katoličke crkve, marije, pape...

Vrh

PostPostano: Sub pro 04, 2010 18:44 

vrabec te dal je napisao/la:
the light of the world

ne skidati
, to je crtić

Kako si samo iz pakla filmske industrije opazio ovo..?

Vrh

PostPostano: Ned pro 05, 2010 08:54 

crusader je napisao/la:
vrabec te dal je napisao/la:
the light of the world

ne skidati
, to je crtić

Kako si samo iz pakla filmske industrije opazio ovo..?

skidala za djecu i pregledala film prije da vidim jel dobar a kad ono :shock:

Vrh

PostPostano: Pon pro 06, 2010 20:30 

Imat masu filmova i serija/miniserija, a trenutno mi na um padaju slijedeći:đ

1. Epski projekt "Biblija" u produkciji kuća Lube i Lux
2. Quo Vadis
3. Ben Hur (kako film, tako i nedavno snimljena miniserija)
4. Isus iz Nazareta
5. Pasija
6. Nativity Story (film o Gospi)
7. Animirani film "Princ od Egipta"
itd...

Inače, za mene i LOTR trilogija, kao i čitav Tolkienov svijet smješten u Međuzemlje, imaju iznimno kršćansko nadahuće, jer je poznato kako je pofesor bio uvjereni katolik, koji je čak uspoio obratiti (bar donekle) i C.S. Lewisa, pisca Narnijskih kronika (koji je od agnostika postao anglikanac, a što je izazvalo čak i zahladnjenje odnosa između Tolkiena i Lewisa, jer je Tolkien bio razočaran što Lewis nije postao katolik).

Vrh

PostPostano: Sub pro 11, 2010 21:54 

danas sam odgledao film o don Bosku . Jako mi se dopao , a čak su i klinci izdržali skoro čitav film iako traje tri sata............

Vrh

PostPostano: Čet sij 06, 2011 09:05 

Film koji je i stekao popularnost i kao najbožićni film,
iz kojega su i kasnije izašli mnogi filmovi-derivati (uglavnom ljige) je - Divan život(1946).
Mislim da su mlađe generacije uglavnom ostale zakinute kad je taj fim u pitanju.
Osobno, teško mi je nagovorit svoju djecu da pogledaju crno bijeli film.

Po meni uspješni derivat prethodnog fima je i Svemogući Bruce(2003),
naizgled pokvaren nastupom Jima Carreya... istina nakon više gledanja mi njegov nastup
izgleda prilično smislen i opravdan, ali na prvu sigurno ne...

Vrh

PostPostano: Pon sij 10, 2011 14:27 

arsen je napisao/la:
Po meni uspješni derivat prethodnog fima je i Svemogući Bruce(2003),
naizgled pokvaren nastupom Jima Carreya... istina nakon više gledanja mi njegov nastup
izgleda prilično smislen i opravdan, ali na prvu sigurno ne...

Drugi nastavak mi je bio bolji. Evan svemogući- starozavjetna priča smještena u sadašnjost.
Evan gradi Arku, ali on se nekako sam transformira u Noa. Na prvi pogled komedija, ali ne u stilu sprdačine,
već, rekao bih pregršt poučnih skrivenih poruka koje se mogu izvući iz ove šaljive komedije.
Uz njega je Bog (Morgan Freeman) i On ga usmjerava, nemamo Jima Carreya, ovaj put je u glavnoj ulozi Steve Carell.

Reklama od Filma: http://www.youtube.com/watch?v=dbY3PDZk ... re=related

Slika

Vrh

PostPostano: Pon sij 10, 2011 17:39 

alojzije je napisao/la:
danas sam odgledao film o don Bosku . Jako mi se dopao , a čak su i klinci izdržali skoro čitav film iako traje tri sata............

Taj film je i meni jako lijep, mi ga u župi imamo prilike pogledati svake godine oko don Bosca (31. siječnja), u dva dijela jer je stvarno jako dug.

Vrh

PostPostano: Pon sij 10, 2011 19:20 

Možda Ben Hur. Njega se samo djelomično sjećam. Pasiju nisam gledao, a možda ni neću. Tu se spominju LOTR i Matrix. Smatram da to nema veze s kršćanstvom. To su po meni kako bi ja nazvao fantasy filmovi, drugim riječima ljudske izmišljotine. LOTR sam gledao par puta, ali iz zabave. Borba za pravdu ima neke indirektne veze, ali neku direktnu vezu s kršćanstvom nema. Isto ne volim kad netko ženski izmišljen lik u filmu uspoređuje s Gospom, jer je tako nešto nemoguće i neprimjereno uspoređivati.
Inače, večina tih filmova koji opisuju neke priče iz Biblije su dosta nevjerodostojno napravljeni pa ih niti ne gledam.
Sad nedugo je bio film o Esteri. I sad ona dolazi u kraljevu palaču da se pripremi za noć s kraljem i ona pita služavku (sa smiješkom na licu) kako je spavati s muškarcem? Smatram da to uopće nije bilo tako zbog toga, jer ispada da joj je na neki način to bilo drago, a po meni je istina da bi ona sa strahom pitala takvu stvar pošto je bila djevica i da joj to nebi bilo drago. Eto, to su ti današnji režiseri.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 176 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5 ... 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata