Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 13:33

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet vel 25, 2011 21:15 

Sveta misa po misalu bl. Ivana XXIII. je svake nedjelje i zapovijedanog blagdana u 11.30 h u Vlaškoj 36, između Palmotićeve i Draškovićeve u Zagrebu- crkva sv. Martina. Prije mise su dostupni misali i letak s promjenjivim dijelovima mise. Baš je dobro nazvana izvanrednim oblikom jer je baš izvanredno, meni je bilo kratko, a traje više od sat vremena. Bila je puna crkva.

Slika

A osim toga- Tko je god čitao životopise svetaca ili neka druga djela pa je naišao na nešto što si nije mogao predočiti u vezi s ovom misom, sad ima priliku da to shvati. Ja sam se sjetio priprave za pričest sv. Ljudevita iz Rasprave kad govori kod prvog puta "Gospodine, nisam dostojan da uniđeš..." pomisli na..., kod drugog puta, trećeg... Radi se o tome da se u staroj misi ta molitva ne moli jednom, nego tri puta za redom. Svašta se korisno dozna, a i prava prilika da se uživimo u osjećaje svetaca koji su živjeli od te mise. Ukupno, vrlo izgrađujuće, poučno, meditativno, sve potiče na klanjanje Bogu. To su ukratko moji dojmovi.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 16, 2011 10:21 

Baš sam znatiželjna, doći ću i ja :D

Vrh

PostPostano: Sri ožu 16, 2011 17:03 

sad je bez pjevanja dok ne bude zbor

Vrh

PostPostano: Uto ožu 22, 2011 13:33 

alberik je napisao/la:
Prije mise su dostupni misali i letak s promjenjivim dijelovima mise.

Možeš li malo više pojasniti kako se vjernici mogu pripremiti za takvu misu?
Oni koji vrlo malo ili nikako ne poznaju latinski mogu se izgubiti u razumijevanju ili pak čitavu molitvu shvatiti kao nekakav magijski obred. Ima li na letcima i prijevod?
Ako nije problem ukratko napisati, u čemu su najbitnije razlike između uobičajene svete mise i one prema misalu bl. Ivana XXIII.?

Tek informativno, za one koji bi u budućnosti mogli prvi put prisustvovati takvoj misi...

Vrh

PostPostano: Uto ožu 22, 2011 18:28 

Po mom iskustvu (ne znam jel smijem već reći bogatom :lol: ) jezik nije nikakva prepreka za sudjelovanje u staroj misi. Kod franjevaca u jednoj crkvi u Zagrebu, pogotovo kod isusovaca, na latinskom znaju biti neki stalni dijelovi mise, uglavnom Gloria, Agnus Dei i slično. Tako da to nije baš takva nepoznanica. Prošli tjedan je bila emisija o studentima koji odlaze nekoliko semestara studirati na stranim sveučilištima, pa na pitanje imaju li problema sa shvaćanjem gradiva ili učenjem, odgovor je bio da su samo još više koncentrirani na ono što čitaju, odnosno uče. Tako je nekako i na toj misi. Pogotovo što te ništa ne ometa- vlada jedna meditativna atmosfera koju omogućuje i tjelesni stav jer je puno je više klečanja, onda tihih dijelova mise, svećenik ne gleda neprestano u ljude i slično.

Eto, po meni je glavna uočljiva razlika u ritmu mise (teče polaganije) i u atmosferi (sabranije).

Glede pitanja o pripremi za tradicionalnu misu; prije mise su dostupni promjenjivi dijelovi mise na jednom listu (s prijevodom) kao i mali misali (isto dvojezični), tako da to nije nikakav problem, a poslanica i evanđelje se pročitaju i na hrvatskom, na kojem je naravno i propovijed i molitve poslije mise. Sve je to dostupno i putem interneta (misal http://sites.google.com/site/tradiciona ... edirects=0, osnovne upute http://sites.google.com/site/tradiciona ... edirects=0 i letak sada već za treću korizmenu nedjelju http://sites.google.com/site/tradiciona ... edirects=0. Ovo je početna stranica: http://sites.google.com/site/tradicionalnamisa/Home). Dakle, ništa što je intelektualno nedokučivo prosječnom čovjeku. Meni se čini da je na takvoj misi i lakše sudjelovati jer se ne traži puno vanjskog aktivizma i naučenog teksta. Da se nađem u Mađarskoj ili nekoj zemlji čiji jezik ne znam prije bio otišao na tradicionalnu misu, jer je jednostavnija.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 23, 2011 13:57 

alberik je napisao/la:
Po mom iskustvu (ne znam jel smijem već reći bogatom :lol: )

Svaka čast...
Citat:
Meni se čini da je na takvoj misi i lakše sudjelovati jer se ne traži puno vanjskog aktivizma i naučenog teksta.

Razumijem što misliš pod lakoćom sudjelovanja, ali ja bih pošla s druge strane: traži se sudjelovanje umom, srcem, kontemplacijom, sabranošću - a to je ponekad puno teže od izvanjske aktivnosti. :D
Citat:
po meni je glavna uočljiva razlika u ritmu mise (teče polaganije) i u atmosferi (sabranije).

Koliko je otprilike vrijeme trajanja mise?
Citat:
Kod franjevaca u jednoj crkvi u Zagrebu, pogotovo kod isusovaca, na latinskom znaju biti neki stalni dijelovi mise, uglavnom Gloria, Agnus Dei i slično. Tako da to nije baš takva nepoznanica.

U mom kraju je sačuvana tradicija pjevanja koralnih misa (a nadam se i drugdje), doduše u rijetkim svečanim prilikama. Jednom sam prisustvovala misi na kojoj je zbor mladih (djevojački zbor) izvodio Missu de Angelis i mogu reći da me se toliko dojmilo da slobodno kažem da nešto ljepše dugo nisam doživjela.
Citat:
sad je bez pjevanja dok ne bude zbor

Misliš da ne bi bio problem kad bi pjevao neki od zborova mladih? Recimo spomenuta "Anđeoska misa" nije toliko nepoznata, note se nalaze i u novoj Verbumovoj katoličkoj pjesmarici... ?

Vrh

PostPostano: Čet ožu 24, 2011 22:59 

Prva, pjevana, je trajala oko 75 min, a ove tihe oko 60 min.

Valjda će pjevati netko od mladih koji dolaze, ne znam- starih i tako nema možda ni desetero

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata