adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Istina, tu profesor Ivančić iznosi svoj stav, na koji sasvim legitimno ima pravo no problem je što svoje stavove predstavlja kroz formu "preglednog članka" pa čitatelji s pravom očekuju da to ne budu njegovi stavovi već pregled onoga do čega je teologija došla na tom polju s jasnim upućivanjem na članke gdje se to može provjeriti. Kao što se vidi nema naziva dokumenta gdje je objavljen zaključak komisije kojoj je presjedao kardinal Suenens, pa se ne može provjeriti da li je to stvarno tako.
Nije bilo teško pronaći tu knjigu na koju se prof. Ivančić referira. Riječ je o djelu kard. Suenensa “A Controversial Phenomenon – Resting in the Spirit”, poznata kao tzv. Malinski dokument br. 6., nastao na temelju rada Teološke i pastoralne komisije kojoj je Suenens predsjedao. U njoj se doista kritički preispituje čitav fenomen “padanja” i zaključak je da inzistiranje na “padanju u duhu” kao djelu Duha Svetoga dovodi u pitanje samu autentičnost i vjerodostojnost Karizmatske obnove.
Može se preuzeti kao PDF na linku:
http://www.jcu.edu/suenens/Resting%20in ... uenens.pdfMožda i nije bilo teško pronaći tu knjigu no ne preko Ivančićevog "preglednog članka" što opet dokazuje stručnu manjkavost tog djela koje ne ispunjava minimum forme koji bi takav članak morao ispunjavati.
Što se tiče same knjige stvarno je šteta da ju se nije prevelo na hrvatski jer bi sigurno bila korisna u raspravama oko ovog pitanja. No, i zbog toga se može postaviti pitanje odgovornosti onih teologa, od kojih se po naravi stvari, očekuje da takvo što prevedu.
adrijana je napisao/la:
Citat:
Slažem se kako razina časopisa Rhema, nije znanstvena, no poneki članak sigurno nadmašuje onaj koji je objavljen u Bogoslovskoj smotri. Posve je jasna forma koju treba zadovoljiti neki rad koji se predstavlja kao "pregledni rad". Pregledni rad je izvještaj o nekom posebnom pitanju, o komu je već objavljena informacija, samo je to u njemu skupljeno, analizirano, pogodno prikazano i raspravljeno. Autor je preglednog rada dužan dati podatke o svim objavljenim radovima koje je koristio u svom radu (treba navesti literaturu i svrstati je redoslijedom onako kako se pojavljuje u tekstu) te po mogućnosti, u literaturi navesti i radove koji bi pridonijeli razvoju razmatrane problematike. Kako to nije učinjeno u spomenutom radu onda je sasvim legitimno upitna stručnost tog članka.
Glede tog članka, za mene je upitno teološko i biblijsko opravdavanje “počivanja u duhu” u Rhemi jer podsjeća na protestantsko tumačenje Svetog Pisma. Literatura na koju se fra Pavić poziva također je, čini mi se, vrlo pristrano odabrana. Na primjer, citira se knjiga oca DeGrandisa u odlomku “
Koje su psihološke prepreke počivanju u Duhu”, a DeGrandis nabraja čitav niz strahova od kojih boluju oni koji nikad nisu doživjeli “padanje”. Osobno mi se ne sviđa kad se tako svi neistomišljenici proglašavaju bolesnima i fobičnima. To me podsjeća na stavove vjernika koji npr. vjeruju u ta i ta ukazanja pa sve ostale, koji ne vjeruju, proglašavaju “neobraćenima” i “slabovjernima”. Ili pak kad neki za one koji ne vjeruju u eru mira misle da su zastranili i sl. …
Kao što sam prije istaknuo, iako je članak objavljen u Rhemi, on
formom bolje zadovoljava zahtjeve stručnog i znanstvenog pisanja od onog članka u Bogoslovskoj smotri (a da ne govorim o člancima na katolik.hr koji su stvarno dva koplja ispred), što je samo po sebi poražavajuće za recenzente i urednike tog časopisa. Što se tiče samih argumenata oni nisu sami po sebi loši ako podsjećaju na protestante već ako nisu istiniti ili ako su manjkavi.
Što se tiče onog dijela iz DeGrandisove knjige potpuno se slažem kako taj "omalovažavajući" pristup nije koristan.
adrijana je napisao/la:
Citat:
Što se tiče "kardinalne neistine" ona se ne odnosi na ovu temu koju ovdje raspravljamo pa zbog toga, nisam točno naveo o čemu se radi, veće je ta ocjena vezana uz tvrdnje o Bratstvu sv. Petra u spomenutom članku.
Bilo bi u redu da i to raspravimo, pošto si to već uzeo kao argument protiv rada prof. Ivančića, koji je ipak mnogo stručnije napisan od navedenog članka iz Rheme.
Pa ne znam što bi tu mogli raspraviti osim potvrditi kako je napisana kardinalna neistina o Bratstvu sv. Petra. Naprosto oni nikada nisu napustili Katoličku Crkvu. U okviru teme možemo raspraviti isto tako "kardinalnu neistinu" kako svećenici koji "na tome rade" propuštaju "odrastati u poslušnosti Crkvi" jer bi to značilo kako je takav i fra Zvjezdan Linić. Odnosno zašto bi jedan profesor s KBf bio više u pravu od drugog profesora s istog fakulteta (jer i Linić je profesor KBf-a)?
Što se tiče tvrdnje o stručnijem pisanju, nažalost ne postoji niti jedan argument koji bi govorio u korist stručnosti tog članka, bilo u obliku forme, bilo u sigurnosti da je napisano posve točno. No da ne bude zabune ja ocjenjujem članak ne donosim sud o autorovom cjelokupnom djelovanju.