Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 15:56

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Ned kol 21, 2011 18:03 

Matija je napisao/la:
A sad da pitam za "škrtost", što se točno pod njom misli? Da moram svakom u školi tko želi od mene posuditi novac dati, ili što?!

Niti slučajno…!
Ne znam kako je kod tebe u školi, ali ima djece koja su nasrtljiva i zlorabljuju kad je netko „meka srca“, pa dolazi i do iznuđivanja novaca i drugih gorih stvari.
Vidjet ćeš, doći ćeš u situacije kad ćeš sresti nekog tko je stvarno u potrebi i pa makar ti nemao čime vratiti što mu posudiš, Bog će ti to nadoknaditi.
Ali one koji ti počinju pametovati „Pa ne budi škrt“ ili „Ako si mi prijatelj, posudit ćeš mi novac“ njih nemoj slušati i nemaj grižnju savjesti zbog njih. Jer prijateljstvo, pogotovo u školskim klupama, nije pitanje novca.

*

Na kraju moram radi prijašnjeg posta i samu sebe demantirati (kad sam rekla da se danas malo piše o 7 glavnih grijeha). Našla sam dobar niz članaka u „Veritasu“ o tome, u najnovijem broju piše se o tome kako je došlo do njih 7 i malo o povijesti "svrstavanja" grijeha (fra Ljudevit Maračić: Od osmice do sedmice). Pa ako si gdje u prilici nabavi Veritas, dobar ti je to katolički časopis…

Vrh

PostPostano: Ned kol 21, 2011 19:09 

U redu, hvala na odgovorima i za link!
Ali, imam još za pitati u vezi neumjerenosti u piću: može li se vode piti koliko hoćeš ili i za nju to vrijedi?

Vrh

PostPostano: Pon kol 22, 2011 14:10 

Matija je napisao/la:
Ali, imam još za pitati u vezi neumjerenosti u piću: može li se vode piti koliko hoćeš ili i za nju to vrijedi?

Ako bi kraj tebe bilo petero žednih, a ti sam ispijao vodu a njima ne dao ništa, :wink: vidio bi da je grijeh...

Što se tiče ovoga - nije samo neumjerenost u jelu i piću loša. Loša je svaka neumjerenost i pretjerivanje, u bilo čemu. Za tvoju dob, možda se najviše tiče neumjerenost u korištenju elektronskih uređaja (mobitel, kompjutor...) i slično.

Vrh

PostPostano: Pon kol 22, 2011 15:57 

Ok...hvala.A sad dalje 8) , u vezi oholosti: što je to točno oholost i što u nju točno spada?

Vrh

PostPostano: Uto kol 23, 2011 15:29 

Matija je napisao/la:
Ok...hvala.A sad dalje 8) , u vezi oholosti: što je to točno oholost i što u nju točno spada?

To je isto grijeh koji se može razviti u manu (porok), ako se čovjek ne bori s tim.

Danas dosta ljudi ima sasvim ohole životne stavove: onako živim kako meni paše i kako odredim, što će meni Bog?
Tako se ona može zaogrnuti u "vrlinu" da se naizvana čini da se radi tek o slobodi. Ili pak o samopoštovanju.

Uvijek kad čovjek precjenjuje samog sebe i smatra da mu je Bog nekakva konkurencija, a ne dobri Otac, javlja se taj crv sumnje i odbacivanja Boga, ali tako čovjek upada u zamku.

"Oholost počinje kad čovjek otpadne od Gospoda i srcem se odmetne od svoga Stvoritelja." piše i Knjizi Sirahovoj.
Sveto Pismo ima puno citata o oholosti, većina ih je nabrojana ovdje:
http://www.dobripastir.com/home/index.p ... 06&lang=hr

a to je dobro za razmatranje...

Vrh

PostPostano: Uto kol 23, 2011 18:33 

Dobro, hvala, ali još nisam siguran je li to sve, jer se ne mogu sjetiti svih glavnih grijeha-oholost, škrtost, bludnost, zavist, neumjerenost u jelu i piću, ljenost, to je sve ok, ali koji je 7. ?

Vrh

PostPostano: Uto kol 23, 2011 19:54 

Sedma je srditost.

Vrh

PostPostano: Uto kol 23, 2011 20:07 

adrijana je napisao/la:
Sedma je srditost.

E, hvala. U tekstu piše da Sveti Pavao kaže da se može srditi, a da se ne grješi. Kako??!

Vrh

PostPostano: Sri kol 24, 2011 13:17 

Matija je napisao/la:
U tekstu piše da Sveti Pavao kaže da se može srditi, a da se ne grješi. Kako??!

Tako što srditost nije uvijek loša pretjerana reakcija, nego nekada može biti i pravedna.

Srditost je sasvim naravna emocija, kojom se suočavamo sa zlom, s nepravdama, a i sa glupostima, a nije dobro kad je potaknuta mržnjom ili kad vodi osveti.

Recimo, školski primjer, nekoliko dječaka se tuku u razredu i razbiju prozor. Učiteljica dođe - i naravno da je ljutita, ali njezina ljutnja je pravedna reakcija na nepodopštine dječaka i ono nije grijeh. Takva srditost ne znači da učiteljica ne zna kontrolirati svoje emocije, niti da će odsad zamrziti te dječake ili pak da će im se osvećivati. Takva reakcija više je izraz zabrinutosti, možda odgovornosti i obično brzo splasne i ugasi se.

Vrh

PostPostano: Sri kol 24, 2011 14:26 

Dobro, hvala, znači ukratko, srditost nije grjeh kad je srditost na nepravdu, nepošteno, zločin, čovjeka koji učini zlo... ?

Vrh

PostPostano: Sri kol 24, 2011 18:14 

Tako je, ali i tu ne smije srditost dugo trajati,
nego trebali bismo paziti na riječi koje koristimo,
jer je Isus osudio sve napade na dušu bližnjega kad je rekao:

"Čuli ste da je rečeno starima: Ne ubij! Tko ubije, bit će podvrgnut sudu. A ja vam kažem: Svaki koji se srdi na brata svoga, bit će podvrgnut sudu. A tko bratu rekne `Glupane!`, bit će podvrgnut Vijeću. A tko reče: `Luđače!`, bit će podvrgnut ognju paklenomu." "Ako dakle prinosiš dar na žrtvenik pa se ondje sjetiš da tvoj brat ima nešto protiv tebe, ostavi dar ondje pred žrtvenikom, idi i najprije se izmiri s bratom, a onda dođi i prinesi dar." "Nagodi se brzo s protivnikom dok si još s njim na putu, da te protivnik ne preda sucu, a sudac tamničaru, pa da te ne bace u tamnicu. Zaista, kažem ti, nećeš izići odande dok ne isplatiš do posljednjeg novčića." (Evanđelje po Mateju 5, 21 - 26)

Vrh

PostPostano: Sri kol 24, 2011 18:37 

Puno vam svima hvala na odgovorima! :-)
Nemam više pitanja,
neka vas Gospodin blagoslovi i čuva!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 27 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata