Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 15:38

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Zavjeti
PostPostano: Pon ruj 05, 2011 17:56 

Hvaljen Isus i Marija forumaši!
Evo, da počnem, kada netko postaje svećenik ili redovnik, pred Gospodinom polaže više zavjeta.
Čuo sam za ove: zavjet čistoće, posluha, šutnje i siromaštva.
- - - - - - - -
Pa, evo i nekih pitanja?
-Ima li još koji zavjet uz ove?
-Što se misli pod zavjetom posluha? Posluh kome, kada, u čemu?
-Što točno znači zavjet šutnje? Kakva to treba biti šutnja, kako izgledati?
-Kako se treba živiti zavjet siromaštva? Zabranjuje li on npr. imati skroman automobil, ili mobitel?
-Zavjet čistoće zahtijeva življenje čistim životom, računa li se i najmanji grijeh protiv čistoće kao njegovo kršenje?

Moje isprike zbog toliko pitanj i viš mojih tema u odgovorima, ali eto..
Zahvaljujem unaprijed!

Vrh

Naslov: Re: Zavjeti
PostPostano: Sri ruj 07, 2011 14:08 

Najprije neka razjašnjenja.
zavjeti nisu vezani uz svećeničko ređenje već uz redovnički poziv (život)
prema crkvenom zakonu -

zavjet poslušnosti znači: u svemu što se tiče redovničkog života, službe, rada potpuno slijediti
upute i zapovjedi poglavara.

zavjet siromaštva znači: svoga ništa ne posjedovati - odreći se privatnog vlasništva a sve predati u zajedničku blagajnu - od koje svatko dobiva ono što mu je potrebno (automobil - mobitel - ako je potreban)

zavjet čistoće znači: slijediti evanđeoski savjet bezženstva i svega što je s tim povezano.

To je uglavnom bit zavjeta koje polažu redovnici! O tome kako i dali ih pojedini drže ne bih raspravljao jer mi nisu poznate pojedine okolnosti - a osim toga nisam ni pozvan nekoga suditi. Sudit će svakoga Onaj zbog koga su ti zavjeti učinjeni.

Zavjet šutnje - ne postoji ! Šutnja kao neki način života u nekim redovima nije zavjet, šutnja u vezi ispovjedi je nešto sasvim drugo.

Svaki svećenik (i redovnik koji želi postati svećenik - bez obzira na zavjete) pozvan je odlučiti se za život u celibatu. I on se javno odlučuje simboličkim stupanjem jednim korakom naprijed. Teloški se raspravlja da li je taj korak zavjet ili samo obećanje koje isto tako obvezuje pred Bogom.

Na svećeničkom ređenju ređenik stavlja svoje ruke u biskupove ruke i pita ga biskup: Obećavaš li meni i mojim nasljednicima poslušnost... ređenik odgovara Obećavam. I ovo je već prema samom pitanju samo obećanje a ne zavjet. jasno da i ovo veže svećenika pred Bogom.

Svećeničko ređenje ne uključuje nikakav zavjet/obećanje siromaštva, ali svaki ređenik bi trebao biti svijestan i tu koga nasljeduje i zbog koga je postao svećenik.

Ni o ovom ne bih želio raspravljati. Odgovorio sam na pitanje a kako pojedini žive svoje zavjete /obećanja/ je stvar njih samih i odnosa prema Bogu i Isusu Kristu zbog koga su prihjvatili zavjete i obećanja.

Reći ću samo da bi i vjernici trebali snositi svoj dio odgovornosti ako otežavaju svojim životom i ponašanje izvršavanje gore navedenog

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 17:25 

O, hvala vam puno na odgovorima!
Još iama pitanja u vezi zavjeta čistoće i šutnje:
računaju li se nečiste i bludne misli kao kršenje zavjeta čistoće?
i mi smo iz vjeronauka učili zavjet šutnje kod karmelićana i karmelićanki, što on znači, kako treba izgledati?

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 20:04 

Koliko je nečista misao grijeh toliko se i protivi zavjetu čistoće... Misao kao napast nije grijeh!

zavjet šutnje - ne postoji. Šutnju kao pravilo života praktično njeguju svi monaški redovi benediktinci, kartuzijanci, cisterciti.... kao i slični ženski redovi. Ima određeno vrijeme kada se može razgovarati o duhovnim stvarima..a razgovori po službi i službenoj dužnosti ne krše šutnju (kao na pr ispovijedanje! ili ti isti redovnici u pastvi - ali u samostanu ih šutnja veže!

i mi smo za vrijeme studija imali vrijeme stroge šutnje a nije bila niakakv zavjet.
Večernja šutnja (od večernje molitve do jutra) šutnja na hodnicima - da se ne ometa druge po sobama u studiju - postojao je prostor gdje se moglo u neko vrijeme pričati- Sjećam se velikog natpisa na ulazu u hodnik zadarskog sjemeništa (1957-61) SILENTIUM TIBI LAUS!

Vrh

PostPostano: Sri ruj 07, 2011 20:12 

Hvala za odgovore stvarno! A evo još jednog pitanja: ako se pekrši neki zavjet, kava je kazna, mora li nužno biti isključenje i razrješenje?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 08, 2011 05:35 

Matija je napisao/la:
Hvala za odgovore stvarno! A evo još jednog pitanja: ako se pekrši neki zavjet, kava je kazna, mora li nužno biti isključenje i razrješenje?

Ovisno o prekršaju, ako bi se radilo o nekom stvarnom prekršaju naročito protiv čistoće (zloupotreba djece) slijedile bi stroge kazne.
Za isključenje ili razrješenje, kako ti navodiš, stvar mora biti poprilično teška, jer grješnik (počinitelj) treba pokazati volju da se ne želi popraviti i da stvar ponavlja.
Crkvene kazne, u biti, idu za tim da netko uvidi svoj krivi put i da se popravi. (Ovo današnji svijet potaknut medijskom hajkom uopće ne vidi - niti razlikuje - traži samo senzaciju) Ja u svojoj 40 godišnjoj praksi znam da su crkvene kazne (u tom smislu izrečene) pomogle mnogima i da su spriječile druga moguća zla.
Ima kazni koje su: poena mere penalis - čisto kaznena - radi kazne (zbog izrazito teških zlodjela) i poena medicinalis - ljekovita kazna - koja se izriče s nakanom da se počinitelj -grješnik- popravi.
Moram ti reći i to da Crkva pozna dvije stvari "forum internum" i "forum externum" U kratko rečeno: forum internum - nije za javnost (stvar je savjesti) a forum externum je javan. E ovu podjelu ne žele mediji nikako prihvatiti - jasno zbog nedostatka senzacije.

Primjer: ako ja saznam za slučaj (ubojstva, pedofilije) kao ispovjednik. To moje saznanje nikada ne može služiti za forum externum. I mislim da sve države (ili velika većina) priznaju ovo.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 08, 2011 13:35 

Hvala vam puno na odgovorima, a još da pitam postoji li neki "Crkveni" posao (redovnik, đakon, svećenik...) kopji ne uključuje i nema nikakve zavjete ili obećanja, ili ih imaju svi?

Vrh

PostPostano: Čet ruj 08, 2011 16:56 

Matija je napisao/la:
Hvala vam puno na odgovorima, a još da pitam postoji li neki "Crkveni" posao (redovnik, đakon, svećenik...) kopji ne uključuje i nema nikakve zavjete ili obećanja, ili ih imaju svi?

Ne znam kako zamišljaš neki nogometni tim bez poslušnosti treneru, ili radnika u firmi koji ne sluša poslodavca...
Ako misliš tu na neku vrstu kleričke službe (proizlazi iz pitanja) onda takve službe nema. Jer je Crkva hijerarhijski ustrojena.. Ako misliš na izvan kleričke službe (sakristan, pastoralni asistent, orguljaš) onda tu nema zavjeta ili obećanja, ali ima one "poslovne" poslušnosti župniku...
Evo samo primjer: u velikoj većini župa postoji pastoralno vijeće. I oni mogu župniku nešto predložiti sa 100% glasova: župnik nije dužan savjet poslušati i prihvatiti! Prezbiteralno vijeće može biskupu nešto predložiti: biskup nije dužan prihvatiti!
I ovo je bit problema u Crkvi njemačkog govornog područja - ne žele prihvatiti ovo pravilo!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 08, 2011 18:04 

sneni je napisao/la:
Evo samo primjer: u velikoj većini župa postoji pastoralno vijeće. I oni mogu župniku nešto predložiti sa 100% glasova: župnik nije dužan savjet poslušati i prihvatiti! Prezbiteralno vijeće može biskupu nešto predložiti: biskup nije dužan prihvatiti!

Tako je, potpuno se slažem sneni. Međutim, neki članovi pastoralnog vijeća zamišljaju kako župnik mora automatski slušati njihove odluke, a ako ga ih ne sluša, onda se demonstrativno izlazi iz ŽPV-a, ulazi u svađu sa župnikom i sl. I takvim ljudima to jednostavno ne možeš dokazat.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 11, 2011 13:21 

sneni je napisao/la:
zavjet šutnje - ne postoji. Šutnju kao pravilo života praktično njeguju svi monaški redovi benediktinci, kartuzijanci, cisterciti.... kao i slični ženski redovi. Ima određeno vrijeme kada se može razgovarati o duhovnim stvarima..a razgovori po službi i službenoj dužnosti ne krše šutnju (kao na pr ispovijedanje! ili ti isti redovnici u PASTVI

Dobro, hvala. Imam još, za sada, pitati ovo-spomenuli ste redovnike u pastvi. Što je to pastva, isto nešto vezano za šutnju, ili?
@Miro, bez uvrede, ali držmo se teme :wink: , a možeš i otvoriti novu.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 11, 2011 15:07 

Matija je napisao/la:
sneni je napisao/la:
zavjet šutnje - ne postoji. Šutnju kao pravilo života praktično njeguju svi monaški redovi benediktinci, kartuzijanci, cisterciti.... kao i slični ženski redovi. Ima određeno vrijeme kada se može razgovarati o duhovnim stvarima..a razgovori po službi i službenoj dužnosti ne krše šutnju (kao na pr ispovijedanje! ili ti isti redovnici u PASTVI

Dobro, hvala. Imam još, za sada, pitati ovo-spomenuli ste redovnike u pastvi. Što je to pastva, isto nešto vezano za šutnju, ili?
@Miro, bez uvrede, ali držmo se teme :wink: , a možeš i otvoriti novu.

Nevjerojatno da ne znaš što je to pastva? Možda ti bude jasnija latinska riječ pastoral.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 11, 2011 15:19 

sneni je napisao/la:
Nevjerojatno da ne znaš što je to pastva? Možda ti bude jasnija latinska riječ pastoral.

Što? Kuća u kojoj žive pastori?

Vrh

PostPostano: Ned ruj 11, 2011 15:22 

Matija je napisao/la:
sneni je napisao/la:

Što? Kuća u kojoj žive pastori?

Ne nego livada na kojoj se izležavaju čobani!

Vrh

PostPostano: Ned ruj 11, 2011 15:27 

Ok, ok... hvala na svim odgovorima vezanima za ZAVJETE.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata