Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Ivan 15, 1-8MeditacijaČak i ako smo uistinu jedno s trsom, koji je sam Krist, još je puno stvari u nama koje nas, premda nisu grijesi ni mane (navike, tromosti, manjkava privrženost) sprječavaju rasti i donositi plod koji bismo mogli dati. Pogledaj u svoju nutrinu i pokušaj naći stvari koje bi mogao „orezati“ da bi pridonio više ploda.
Sveti Ivan poznaje ljudsku težnju živjeti samo verbalnu vjeru, koja ne poštuje važnost „slušanja Božjih zapovijedi i činjenja što se Njemu sviđa“ (1 Iv 3,22), nego upravo troši energiju na beskorisna, prazna, „pobožna“ čavrljanja. Pokušaj otkriti kojim od ovih smjerova sam ideš.
Sveti je Pavao u Djelima apostolskim žrtva nepovjerenja između dvije suprotne strane: niti kršćani, koji su u njemu još uvijek vidjeli progonitelja, niti Židovi, koji su ga smatrali izdajicom vjere svojih otaca, nisu mogli prihvatiti njegovo istinsko svjedočanstvo za Krista. Nalaziš li neki od ovih dvaju osjećaja u kršćanskoj zajednici kojoj pripadaš? Koji je tvoj osobni stav prema „novim kršćanima“ oko tebe?
MolitvaMoli za one koji misle da je kršćanski život put kojim prolazi svatko sam za sebe, da mogu spoznati da samo u zajedništvu sa čitavom Crkvom možemo pronaći Krista i pristupiti spasenju. Moli, također, za jedinstvo kršćana, da bismo mogli svi postati jedan trs i jedno tijelo u Kristu unatoč svim razlikama i podjelama u svijetu…
http://lectio.americanbible.org/