Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto ožu 24, 2026 07:06

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 18, 2012 14:31 

Iako se raspravlja u jednoj drugoj temi o pohlepi za novcem ovdje otvaram ovu drugu gdje želim ukazati na zloću pojedinih ljudi. Naime naslov komentara Hrvajo Cirkvenaca na jednom portalu ukazuje na samu zloću pisca i svih onih koji stoje iza njega: "Fra Šime je tek pokazatelj Duha i atmosfere u Katoličkoj crkvi"
Već na početku komentara (masno otisnuto) se vidi zloća pisca što fra Šimu - pretvara u "takozvanog crkvenog velikodostojnika" iako fra Šime nije bio nikakav velodostojanstvenik nego obični fratar-župnik.
U analizu kompilacije HDZ- Sanader- Fra Šime - ne bih ulazio jer zbilja čovjek može svašta spajati. Pa treba reći i to da je mene zbog mog pisanja (koje nije mirisalo Cirkvencu) izbacio sa svog portala Križ života - toliko o demokratičnosti Cirkvenca.
A sada malo analize članka:
"Tako su i HDZ i Katolička crkva zbog sve lošijeg ugleda personificirali krivnju. Jedni u Sanaderu, drugi u franjevcu Nimcu. Jer ako se već 'sijeku glave', onda neka tih glava bude što manje. I poruka za javnost: nitko ništa nije znao, sve su Sanader i Nimac radili sami, krivnja i odgovornost pada na njih, a ne na organizaciju kojoj su pripadali." Ovako piše Hrvoje Cirkvenac! Činjenice govore malo drukčije:
"Kako se navodi u priopćenju, župa Uznesenja BDM, zastupana po njezinom bivšem župniku fra Šimi Nimcu i trgovačko društvo Sunčani Bast d.o.o., zastupano po Mariju Mikuliću sklopile su 10. travnja 2012. godine Ugovor o kupoprodaji na kojem je potpis ondašnjeg zakonskog zastupnika župe fra Šime Nimca ovjeren kod javnog bilježnika Mire Rubić iz Splita dana 10. 4. 2012. godine, a temeljem kojeg ugovora je Sunčani Bast d.o.o. kupio, a župa Uznesenja BDM (zastupana po župniku fra Šimi Nimcu) prodala nekretnine navedene u članku 1. Ugovora u površini od 39.556 m2 za ukupan iznos od 1.310.000 EUR-a u kunskoj protuvrijednosti (cca 33 EUR/m2), a koji iznos je u cijelosti uplaćen 20. travnja 2012. godine (7.450.000 kuna) te 23. svibnja 2012. g. (2.342.980 kuna) na račun župe Uznesenja BDM.
Na temelju predmetnog Ugovora o kupoprodaji te Potvrde o konačnoj isplati kupoprodajne cijene, Sunčani Bast d.o.o. je dana 5. srpnja 2012. (u 11:02 sati) zemljišnoknjižnom odjelu Općinskog suda u Makarskoj podnio prijedlog za uknjižbu prava vlasništva.
U priopćenju se nadalje ističe da je bivši župnik te župe fra Šime Nimac s računa župe podigao ukupan iznos gotovine od 9.817.656,92 kuna (dana 24. svibnja 2012. iznos od 2.363.156,92 kuna, dana 29. svibnja 2012. godine iznos od 3.000.000 kuna te dana 2. srpnja 2012. godine iznos od 4.454.500 kuna) bez valjanog i uobičajenog obrazloženja svrhe podignutih i eventualno utrošenih sredstava.
Predmetne nekretnine su, kako se navodi u priopćenju, prodane bez izričite pisane suglasnosti nadležne crkvene vlasti pa je Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja – župa Uznesenja BDM (kao pravna osoba Katoličke Crkve) putem odvjetnika podnijela tužbu radi utvrđenja ništetnim/poništenja predmetnog Kupoprodajnog ugovora uz prijedlog zabilježbe spora na predmetnim nekretninama. U tijeku je i razmatranje pokretanja postupka isključenja Šime Nimca iz franjevačke zajednice. "
Prema tome čiste su izmišljotine Hrvoja Crikvenca da nitko ništa nije znao. Sve se znalo – Što se tiče prodaje.
Što se tiče podizanja novca – Mogao je podignuti sa banke jer je sigurno bio potpisnik računa.
Pročitao sam na drugom mjestu na jednom portalu kako je fra Šime imao odobrenje i ekonomskog vijeća (možda se na to mislilo) a odobrenje Splitske nadbiskupije nije imao jer je prodao župsko zemljište a ono pripada pod upravu Splitske nadbiskupije.
No za njega je važno zaključiti kako to nije usamljeni slučaj (kojih je uvijek bilo i bit će ih – Prvi takav poznati slučaj je Juda Iškariot koji je prodao, ne zemlju, nego samog Krista!)
Zanimljivo je kako Crikvenac udara po Crkvi (usput po HDZ i stavlja znak jednakosti) a nije isto ovako branio jednog župnika koji je strahovito bio napadan zato što je spriječio malverzacije i da se Crkvi ne otme daleko vrjednija imovina. A takvih ima mnogo! Zanimljivo je sve to.
Zanimljivo je i njegovo razmišljanje o odgovornosti onih koji su odgajali i zaredili tog čovjeka i koji su mu povjerili župu. Iako ovdje ima u mnogom pravo, ali tu se vidi da on ne pozna jednu veliku tajnu i da ništa ne zna o njoj (zašto ne bih analizirao) a ta tajna se zove mysterium iniquitatis - tajna zla – koja se krije u svakom čovjeku. Ovim ne opravdavam fra Šimu nego iznosim činjenice. Kako se od dobar i revan svećenik (najednom!?) pretvori u monstruma. Dobar i brižan otac i suprug u prevaranta i preljubnika, od apostola izdajica? Teško i praktično jedva moguće odgovoriti na ovo pitanje.

I da zaključim, jedan slučaj, služi Hrvoju Cirkvencu da ružno optuži cijelu Crkvu, njemu ni uredniku neće pasti glava s ramena jer udara po Crkvi i to baš na početku Godine vjere kad i sam Papa kaže da je kriza „zahvatila srce Crkve.“ Pa meni ovaj članak više govori o njegovu piscu nego o klimi i atmosferi zla u Crkvi.

Vrh

PostPostano: Čet lis 18, 2012 14:51 

pa uhvatili su ga zajedno sa njegovom "djevojkom",
ima se pravo braniti mozda se radi o nekoj greski :roll:
locirali ga po mobitelu, stvarno ne vjerujem da je toliki naivac, to i djeca znaju da se mob. i kartica bacaju :)

Vrh

PostPostano: Pet lis 19, 2012 06:55 

Za tog Cirkvenca, kao i za sve što laju po Crkvi, bi se sa 100%-tnom sigurnošću usudio reći onu narodnu: "Što mačka koti, miše lovi".

Bit će mu tatica bio u SKOJ-u, a dida u KNOJ-u.

Vrh

PostPostano: Sri kol 21, 2013 21:05 

Kažu: "Najpoznatijeg dalmatinskog fratra Šimu Nimca (35) tužilaštvo tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a njegovu osobnu bankaricu 42-godišnju Jasminu Bilonić za poticanje na kazneno djelo."
http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Gdje-su-soldi-Fra-Sime-Nimac-im-ostao-ali-novcu-ni-traga

Može li se komentirati da je Adam uvijek imao svoju Evu? :?

Vrh

PostPostano: Čet kol 22, 2013 13:00 

Moglo bi se reći da muškarci i žene imaju svoje karakteristične slabosti, i jao njima ako si uzajamno te slabosti pojačavaju. Jednako vrijedi i za dobre osobine, i blago njima ako ih uzajamno jačaju. Tako je nekako i s Adamom i Evom kao arhetipovima toga odnosa.

Vrh

PostPostano: Čet kol 22, 2013 20:13 

Observer je napisao/la:
Kažu: "Najpoznatijeg dalmatinskog fratra Šimu Nimca (35) tužilaštvo tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, a njegovu osobnu bankaricu 42-godišnju Jasminu Bilonić za poticanje na kazneno djelo."
http://www.novilist.hr/Vijesti/Crna-kronika/Gdje-su-soldi-Fra-Sime-Nimac-im-ostao-ali-novcu-ni-traga

Može li se komentirati da je Adam uvijek imao svoju Evu? :?

Mnogo je više svetih svećenika koji štuju Mariju a ne Evu. Pomisli kolika se šteta njima nanosi ovakvim uopćavanjem! A i svi koji su skloni uopćavati opterećuju i svoju savjest jer nepravedno optužuju nedužne.

Vrh

PostPostano: Čet kol 22, 2013 20:40 

Sviđa mi se općenito kako pišeš, Lucijan. Nekonfliktno i otvoreno za razgovor. Nastavit ćemo i na onoj drugoj temi, čim bude zgodno vrijeme.
Ovdje mi se paralela na prvi čovjekov grijeh upravo nametnula: "Partnerica ga nagovarala, a on prihvatio - raditi što je zabranjeno":). Ne znam samo kome bih u toj njihovoj sceni dodijelio ulogu zmije. Vjerojatno banci koja je gospođici odobravala kredite. :evil:

@ruta, Eva je od Biblije opći pojam. Ne mogu ga ja više uopćiti. Sad, to što kažeš o Mariji, možda je dotični gospodin imao i svoju Mariju (ne znamo recimo kako mu se zvala majka koju je rastužio), ali nju očito nije slušao.

Vrh

PostPostano: Čet kol 22, 2013 21:09 

Observer je napisao/la:
Sviđa mi se općenito kako pišeš, Lucijan. Nekonfliktno i otvoreno za razgovor. Nastavit ćemo i na onoj drugoj temi, čim bude zgodno vrijeme.
Ovdje mi se paralela na prvi čovjekov grijeh upravo nametnula: "Partnerica ga nagovarala, a on prihvatio - raditi što je zabranjeno":). Ne znam samo kome bih u toj njihovoj sceni dodijelio ulogu zmije. Vjerojatno banci koja je gospođici odobravala kredite. :evil:

@ruta, Eva je od Biblije opći pojam. Ne mogu ga ja više uopćiti. Sad, to što kažeš o Mariji, možda je dotični gospodin imao i svoju Mariju (ne znamo recimo kako mu se zvala majka koju je rastužio), ali nju očito nije slušao.

Ne uopćavaš ti Evu, nego prosuđuješ cijelo svećenstvo na temelju jednog slučaja. Svima bi ti dao Evu. A većina ih služi Mariji.
To je opasno uopćavanje, prije svega, za tebe.

Vrh

PostPostano: Čet kol 22, 2013 21:50 

A odakle ti znaš što ja mislim o svećenicima? Pročitala si to negdje od mene?
Pišeš s predrasudama.
Vidi recimo ovaj moj raniji post, baš o svećeniku.
http://www.katolicki.info/forum/viewtopic.php?f=22&t=1644

Vrh

PostPostano: Sub kol 24, 2013 12:03 

U vojsci se nekad govorilo: tko će o čemu nego vojnici o skraćenju (vojnog roka). Za Crkvu bi vjerojatno trebalo slično vrijediti-tko će o čemu, nego vjernici (ukljućujući mene) o svećenicima (a sami nisu svećenici).
Moj bivši župnik je jednom izračunao (i propovijedao) da se postotak svećenika koji zataje može usporediti s postotkom apostola koji su zatajili; budući da je Juda Iškariotski bio dvanaestina od svih apostola, tako se i broj onih "koji zataje" može procijeniti na 12% (kakav li je samo postotak kod laika?).
Nema nikoga tko neće biti barem jednom iskušan tamo gdje je najslabiji. Muškarci su obično slabi na novce i žene. Žene pak mogu biti slabe na "moćne" muškarce ili na želju da modeliraju muškarce prema svojim predodžbama. Muškarci znaju biti podložni taštini i umišljenosti, žene pak na stanovite vrste emotivnog manipuliranja.
A s čime se često suočavaju svećenici svjedoči jedan stari tekst uzornog svećenika Luke Rađe, objavljen 2001. na stranicama SKAC-a:
"A o kontemplativnoj molitvi; o nama svećenicima koji vozimo skupe aute, i živimo u raskošnim stanovima; i o 'penzićima' od kojih očekujemo da nam sve to plate… Da nisam svećenik vjerojatno bi bio žestoki antiklerikalac. Jer zbilja… Ali, ovako budući da stvar vidim iz prve ruke. Vidim kolege, vidim sebe. Znam čitavu priču. Znam da se gotovo od reda radi o ljudima koje je samo visoki idealizam nosio do svećeništva. Poznat mi je ponor kušnji kroz koje prolaze, i drama suočavanja s vlastitom nemoću da se iskorači iz korumpiranosti i dvoličnosti. I da danas, kakvi su takvi su – stoje na prvim linijama. Možda i gluposti rade, ili uopće ništa ne rade – ali ustrajno stoje u taboru čiji je profil jasan. Taboru koji je protuteža zlu ovoga svijeta. Onom koji je prvi na udaru kad stvari u društvu krenu naopako. Danas ih se možda može nazivati farizejima i parazitima, ali takvi su, i takvi će uvijek kad ustreba – prvi završiti kao
svjedoci i mučenici dobra. Bilo kao vlč. Bulešić u drugom svj. ratu, ili vlč. Grahovar u domovinskom ratu. I tisuće kolega, koji samim time što su to što jesu, bdjeli su i bdiju na linijama razdjelnicama kao zečevi na brisanom prostoru. Pusti ih molim te. Neka rade, ili ne rade. Neka kontempliraju, ili ne kontempliraju. Dok su to što jesu – jasno je čiji žele biti. Više od riječi njihovih molitava, ili snage njihovih propovijedi – njihov životni status govori. Dok kao koze preživljavaju po seocima Velebita, ili mladost provode po bosanskim gudurama s par baka; ili makar u gradovima žive, nakon nedjeljne propovijedi ručaju ribu iz konzerve; pa i ako sve imaju što se novcima može kupiti – uvijek im samo Bog ostaje: bilo kao utjeha, bilo kao pustinja. Htjeli ili ne htjeli: njegova su slava, ili su njegova sramota. Ali uvijek samo njegovi.
Eto, tako ti ja vidim svećenike. A za ostalo… sad mi se ne da. Idem vani, luta mi se po snijegu. Sam.
Od srca, p. Luka. "

Vrh

PostPostano: Sub kol 24, 2013 12:15 

Observer je napisao/la:

Hvala za kompliment. A, nešto pokušavam...i nastojim se držati što je više moguće prizemljeno.

Vrh

PostPostano: Sub lis 19, 2013 23:19 

Mali ispravak u izračunu. Juda Iškariotski je bio 1/12-tina od svih apostola što čini ~8.3333 % svih apostola (ne 12%)

Vrh

PostPostano: Ned lis 20, 2013 11:53 

Da, točno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 13 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata