Na vedrom istočnom nebu, na koje se sasvim ružičasti predjel sve više proteže, a na kome uostalom još nema sunčane zrake, pokazuje se, dolazeći iz nepoznatih dubina,
veoma svijetao meteor koji silazi poput ognjene lopte nepodnošljiva sjaja, a slijedi ga blistajući trag, koji možda nije drugo do sjećanje na njegov sjaj u mrežici našeg oka.
Spušta se veoma brzo k zemlji šireći svjetlost tako intenzivnu, čarobnu, zastrašujuću u njenoj ljepoti, da se zorina ružičasta svjetlost poništuje, jer je nadmašuje ta usijana bjelina.
Stražari podignu glave zapanjeni, i zato što sa svjetlošću dođe i ori se snažno, skladno, svečano,
gromoglasno brujanje koje ispunja sav svemir. Dolazi iz rajskih dubina. To je aleluja, anđeoski Slava, koji prati Kristov Duh koji se vraća u njegovo slavno tijelo.
Meteor se sruči na kamen koji je uzalud zatvarao Grob, istrgne ga, baci na zemlju, kao gromom ošinu strahom i praskom stražare postavljene za tamničare Gospodara svemira, prouzročivši svojim povratkom na zemlju novi potres kao što je to učinio kad je ovaj Gospodinov Duh bio pobjegao sa Zemlje. Uđe u mračan Grob koji se sav rasvijetli njegovom neopisivom svjetlošću.
I dok svjetlost nepomična lebdi u zraku, Duh se ponovno izlije u tijelo koje je nepomično u mrtvačkim povojima.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eto opisa na hrvatskom jeziku. Netko mi je nekad uz nekoliko odličnih knjiga poklonio baš i Valtortino "Uskrsnuće" koje, btw, nikad nisam pročitao.
Evo, iz citata se možda i može nekako, s puno muke, nategnuti zaključak da je to anđeo koji dolazi s Kristovim Duhom i koji je maknuo kamen.
Međutim, koliko mi je to objašnjenje nategnuto toliko je i nelogično.
Fino piše da je to anđeoski "Slava", dakle zvuk rajskoga slavljenja Gospodina od kojeg bruji čitav svemir, a ne konkretni anđeli prisutni u dolazećem svijetlu. Zvuk slavljenja koji prati Duh Kristov koji se vraća u slavno tijelo.
Znači to što dolazi u vidu meteora zapravo je Duh Kristov. Međutim Valtorta ga nakon te konstatacije i dalje naziva "meteor", opisuje njegovo micanje kamena i izazivanje potresa istovjetno onom kao kad je Duh Gospodinov napuštao Zemlju??
Morali bismo biti vrlo, vrlo tolerantni i dobronamjerni ako bismo htjeli reći da je ovdje sve stilski i logički bez greške.
Neću više o tome. Samo još nekoliko naslova poglavlja iz sadržaja:
3. Uskrsnuće
4. Isus se ukaže Majci
7. Ukazanje prijateljima. Lazaru
8. Ukazanje Ivani
9. Ukaže se Josipu, Nikodemu i Manahenu
10. Ukaže se pastirima
22. Naknadni Vazam
Da, obrađeno je još i Marijino preminuće i uznesenje.
Ne znam, tko voli nek izvoli. Meni je to sve malo previše. Nije to samo romansirano, to i dodavano koješta kao u holivudskim scenarijima.
Heh, eto ideje - možda bi bilo manje zbunjujuće da se snimi film. U filmu štošta prolazi bez suvišnih objašnjenja.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT: pisao post, ali sam morao prekinuti kako bih nešto obavio pa nisam vidio adrijanin upis. Ipak neću ga sad brisati i prekrajati, neka ga.