Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto ožu 24, 2026 05:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet ruj 12, 2013 22:16 

adrijana je napisao/la:
:) Filipe!

Koja Ivana?
Što se Isus nije ukazao Mariji Magdaleni?

Mwaha, zloćko!! 8)
Da, da, Ivani. Preletjeh časom poglavlje. Očigledno neka učenica, a čiji muž nije povjerovao u Krista te i njoj brani vjerovati i iskazivati svoju vjeru. Nakon Kristove smrti Ivana je neutješna "Jer nemam više ni Gospodinova groba da pođem izliti svoje suze i da ne budem sama...".
Pa se Gospodin i njoj ukazuje.
Neću dalje jer ću početi lupetati, pada mi već svašta na pamet. :;

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2013 07:41 

Filip je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
:) Filipe!

Koja Ivana?
Što se Isus nije ukazao Mariji Magdaleni?

Mwaha, zloćko!! 8)
Da, da, Ivani. Preletjeh časom poglavlje. Očigledno neka učenica, a čiji muž nije povjerovao u Krista te i njoj brani vjerovati i iskazivati svoju vjeru. Nakon Kristove smrti Ivana je neutješna "Jer nemam više ni Gospodinova groba da pođem izliti svoje suze i da ne budem sama...".
Pa se Gospodin i njoj ukazuje.
Neću dalje jer ću početi lupetati, pada mi već svašta na pamet. :;

Ivana bi trebala biti jedna od žena koje su iz svojih dobara posluživale Isusa i apostole, inače žena Kuze, upravitelja Pilatova dvora.
Valtorta je napravila romansiranu Isusovu biografiju, holivudskog tipa koja zadovoljava ljudsku radoznalost. Pročitala sam sve, lako se čita, kao roman, ali to tako treba i uzeti.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2013 11:43 

sara je napisao/la:
Ivana bi trebala biti jedna od žena koje su iz svojih dobara posluživale Isusa i apostole, inače žena Kuze, upravitelja Pilatova dvora.

Je, da, dobro se sjećaš. Ivana je Kuzina žena.

sara je napisao/la:
Valtorta je napravila romansiranu Isusovu biografiju, holivudskog tipa koja zadovoljava ljudsku radoznalost. Pročitala sam sve, lako se čita, kao roman, ali to tako treba i uzeti.

Točno. To tako treba i uzeti, a ne "napucavati" si emocije preko toga i onda izvlačiti kojekakve nove "mudrosti", tumačenja i slično.
Znači, ne pristupati tome fatalistički, a upravo to me odbilo kod većine ljudi koji su to čitali pa poslije pričali o tome.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2013 18:49 

adrijana je napisao/la:
Pa zatim, kad se Isus ukazao apostolima kod Valtorte oni, umjesto da se raduju zbog mira koji im je njihov Učitelj udijelio, u trenutku najveće milosti oni prigovaraju Isusu što se prije njih ukazao ženama, osobito Mariji Magdaleni.
Jel to istina? Iz kojeg je to evanđelja? Isus je uskrsnuo, a učenici mu prigovaraju...?

Pa tko mu ne prigovara i danas dan? To je bila nagla skupna zavist. Apostoli nisu imali, niti su primili sve sakramente. Vise su bili covjek u tom trenutku nego duh a niti su imali ovako puno iskustava i znanja kao mi. Isto tako Duh Sveti nije jos sisao nad njih. Ja i ti smo vec primili Krizmu i darove Duha Svetog.
adrijana je napisao/la:
Vidi što evanđelist Luka doista piše o ukazanju: Reče im Isus: "Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam." Rekavši to, pokaza im ruke i noge. (Lk 24, 38 - 40)
Evanđelja kažu suprotno od Valtorte: Isus je prekorio učenike, a ne oni njega...

Isus isto tako kori ucenike i u Valtorti. Sto tvrdis pogresno?!
adrijana je napisao/la:
Takvih je primjera na stotine i ne znam po čemu Valtorta zaslužuje poseban tretman na katoličkim stranicama? To je jednostavno romansirana biografija, k tome izrazito sentimentalistička i maštovita i nema govora o tome da je nekakva "privatna objava" u rangu s Lurdom ili Fatimom...

Takvih je primjera u nuli…000000. Ljubav je afektivna, osjecajna, ponizna, jaka itd. a ne kako ti trvdis. Ona ima sve kreposti. Ja osobno volim takve ljude. Sa zivom dusom. Ne tvrdog srca, umisljene, apaticne, hladne zene i muskarce danasnjeg vremena. Niti je mastovita. To su prava videnja. Onda je ona najmastovitiji pisac koji je ikad zivio. Genij maste i pisanja. Nadi mi jednog pisca koji moze napisat jednu stranicu kao Valtorta???
Mozda ona zasluzuje posebni tretman zbog tog velikog otpada vjernika u zadnjim vremenima da ne bude jos veci. Moras gledat plodove Valtorte kako uci Sveto pismo; po plodovima znate od koga su. Kako ja znam Valtortine knjige obracuju veliku kolicinu ljudi. Ja sam gledao i znam o mnogim svjedocanstvima. Jos nisam nasao ni jednu osobu koja je ubila nekog ili sebe zbog Valtorte ili da su napustili VJERU zbog nje, vec obratno!? Isto tako Isus navodi razloge ovog dara nasem vremenu, a jedan od njih je da se upotrijebi protiv hereze MODERNIZMA. A ostale razloge Isus objasnjava: http://www.valtorta.org/last_chapter_defaultpage.asp
adrijana je napisao/la:
To je jednostavno romansirana biografija, k tome izrazito sentimentalistička i maštovita i nema govora o tome da je nekakva "privatna objava" u rangu s Lurdom ili Fatimom...

To je tvoje osobno, pogresno misljenje.

Zadnja izmjena: Franjo; Pet ruj 13, 2013 19:14; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2013 19:01 

adrijana je napisao/la:
Evo cijeli odlomak na hrvatskom (svi ljudi na forumu ne znaju engleski):

"Na vedrom istočnom nebu, na koje se sasvim ružičasti predjel sve više proteže, a na kojem uostalom još nema sunčane zrake, pokazuje se, dolazeći iz nepoznatih dubina, veoma svijetao meteor koji silazi poput ognjene lopte nepodnošljiva sjaja, a slijedi ga blistajući trag, koji možda nije drugo do sjećanje na njegov sjaj u mrežici našeg oka. Spušta se veoma brzo k zemlji šireći svjetlost tako intenzivnu, čarobnu, zastrašujuću u njenoj ljepoti, da se zorina ružičasta svjetlost poništava, jer je nadmašuje ta usijana bjelina.

Stražari podignu glave zapanjeni, i zato što sa svjetlošću dođe i ori se snažno, skladno, svečano, gromoglasno brujanje koje ispunja sav svemir. Dolazi iz rajskih dubina. To je aleluja, anđeoski Slava, koji prati Kristov Duh koji se vraća u njegovo slavno tijelo.

Meteor se sruči na kamen koji je uzalud zatvarao Grob, istrgne ga, baci na zemlju, kao gromom ošinu strahom i praskom stražare postavljene za tamničare Gospodara svemira, prouzročivši svojim povratkom na zemlju novi potres kao što je to učinio kad je ovaj Gospodinov Duh bio pobjegao sa Zemlje. Uđe u mračan Grob koji se sav rasvijetli njegovom neopisivom svjetlošću. I dok svjetlost nepomična lebdi u zraku, Duh se ponovno izlije u tijelo koje je nepomično u mrtvačkim povojima. I sve to, ne u jednoj minuti, nego u djeliću minute, tako je bilo brzo pojavljivanje, spuštanje, ulazak i iščeznuće Božjega Svjetla... 'Hoću'. Ta naredba božanskoga Duha svome hladnome Tijelu nema zvuka. Izrekla ju je Bit nepomičnoj materiji. Ali ljudsko uho ne zamijeti ni jedne riječi. Tijelo primi naredbu i posluša je s dubokim dahom...

Ispod ubrusa i sindona slavno se Tijelo sredi u vječnu ljepotu, probudi se od smrtnoga sna, vrati se iz 'ničega' u kojem je bilo, živi nakon što je bilo mrtvo. Sigurno, srce se probudi i izvede prvi kucaj, potjera po žilama preostalu zgrušanu krv i odmah je stvori potpunu mjeru u ispražnjenim arterijama, u nepomičnim plućima, u potamnjelom mozgu, te opet unosi toplinu, zdravlje, snagu, misao."

I da, ako je meteor koji se spominje samo "slikovitost", kako onda znaš da i Valtortino Uskrsnuće nije samo slikovito?
Pitanje za pitanjem...

Jos bolje na Hrvatskom. HAHA :)

Sad je jasno!

Gle ovaj dio sve objasnjava. Taj meteor jest duh Gospodnji. U obliku meteora ali ne meteor. “To je aleluja, andeoski Slava, koji prati Kristov Duh”, (meteor, opis iz daljine i kratkotrajno dok je ispred groba) koji se vraca u njegovo tijelo.
Ude u grob.
Gdje si ikad vidila ili cula da je meteor unisao u grob?
Mozda se u tom momentu, tako blizu, moglo prepoznat Bozanske crte, sila, svjetlost,…. ali su strazari mislili da je to andeo.
To je opisivanje sile i Duha Bozijeg koji se u tom momentu u vremenu prikazauje na taj nacin. Da je meteor; rekla bi da je explodirao ili nesto tako. Znas?

Evandelisti su pisali Evandelje kako su primili kroz usmenu tradiciju i nesto kroz ( Matej i Ivan) osobno svjedocanstvo. Tako da Matej osjetio zemljotres, cuo od Magdalene o andelu, kakav je i gdje je sjedio. Od strazara o svijetlosti i kratkom videnju Boga. Oni su mislili da je andeo a zatim su se onesvjetili i nisu vise nista vidjeli.

Tako je napisao da je andeo sisao s neba jer mislio po opisu andela i gdje je sjedio da je on sklonio kamen (jer poslije svjetlosti strazari su se onesvjestili, Valtorta opisuje). Prije nego sto su se onesvjestili oni su samo mogli prenjet pricu o velikoj svjetlosti i kratkom opisu Boga (strazari su mislili da je andeo), ne sjecajuci se vise niceg. I zato Matej opisuje ovo velicanstveno videnje strazara koji su misili da su vidjeli andela Gospodnjeg, jer oni, niti su znali za uskrsnuce a ne bi vjerovali i da su znali. Jer su smatrali Isusa obicnim covjekom. Kraj price.

adrijana je napisao/la:
Moj komentar:
Odlomak u cjelini je još više zbunjujući, jer Isus nije uskrsnuo tako da su mu organi počeli ponovno raditi, nije uskrsnuo kao Lazar, brat Marte i Marije, nego je njegovo uskrsnuće bila i preobrazba. Evanđelja više puta spominju kako ga učenici kao Uskrslog u više navrata nisu uopće prepoznali!
Pitanje za pitanjem...

On nije covjek. On je Bog. I u Valtorti su zbunjeni i ne prepoznaju ga vise jer je SLAVAN. To nije vise samo siromasni i ponizni UCITELJ. To je vec slava Bozija, Isus Bog, a ne covjek. To Evandelje hoce da kaze a ne kako ti mislis.

Pogresno shvacanje, za pogresnim shvacanjem.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2013 19:12 

Alan Ford je napisao/la:
Meni nije jasna jedna stvar. Nadoveže se da je stvarno mislila da je meteor, bez ikakve izlike da je dosita htjela slikoviti reči, ili se uzeti u obzir da je Valtorta bila priprosta žena, što se itekako može uzeti u obzir.
Ali ako netko misli da je doista u pravom smislu mislila da je metero, zašto je meteor i dalje svijetlio, kad znamo da on svijetli samo kad je ušao u atmosferu i zašto nije razorio i grob i sve oko njega jer aznamo što je meteorski udar, a ne došao meteor pmači kamen!! :lol: :lol:
Ovo je očigledno da je Valtorta uportijebila meteor kao metaforu! Ovo nije nikakav argumenat!!

I ja sam to reko. Eto procitaj moje objasnjenje gore, adrijani. :D

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2013 19:18 

Franjo je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
Evo cijeli odlomak na hrvatskom (svi ljudi na forumu ne znaju engleski):

"Na vedrom istočnom nebu, na koje se sasvim ružičasti predjel sve više proteže, a na kojem uostalom još nema sunčane zrake, pokazuje se, dolazeći iz nepoznatih dubina, veoma svijetao meteor koji silazi poput ognjene lopte nepodnošljiva sjaja, a slijedi ga blistajući trag, koji možda nije drugo do sjećanje na njegov sjaj u mrežici našeg oka. Spušta se veoma brzo k zemlji šireći svjetlost tako intenzivnu, čarobnu, zastrašujuću u njenoj ljepoti, da se zorina ružičasta svjetlost poništava, jer je nadmašuje ta usijana bjelina.

Stražari podignu glave zapanjeni, i zato što sa svjetlošću dođe i ori se snažno, skladno, svečano, gromoglasno brujanje koje ispunja sav svemir. Dolazi iz rajskih dubina. To je aleluja, anđeoski Slava, koji prati Kristov Duh koji se vraća u njegovo slavno tijelo.

Meteor se sruči na kamen koji je uzalud zatvarao Grob, istrgne ga, baci na zemlju, kao gromom ošinu strahom i praskom stražare postavljene za tamničare Gospodara svemira, prouzročivši svojim povratkom na zemlju novi potres kao što je to učinio kad je ovaj Gospodinov Duh bio pobjegao sa Zemlje. Uđe u mračan Grob koji se sav rasvijetli njegovom neopisivom svjetlošću. I dok svjetlost nepomična lebdi u zraku, Duh se ponovno izlije u tijelo koje je nepomično u mrtvačkim povojima. I sve to, ne u jednoj minuti, nego u djeliću minute, tako je bilo brzo pojavljivanje, spuštanje, ulazak i iščeznuće Božjega Svjetla... 'Hoću'. Ta naredba božanskoga Duha svome hladnome Tijelu nema zvuka. Izrekla ju je Bit nepomičnoj materiji. Ali ljudsko uho ne zamijeti ni jedne riječi. Tijelo primi naredbu i posluša je s dubokim dahom...

Ispod ubrusa i sindona slavno se Tijelo sredi u vječnu ljepotu, probudi se od smrtnoga sna, vrati se iz 'ničega' u kojem je bilo, živi nakon što je bilo mrtvo. Sigurno, srce se probudi i izvede prvi kucaj, potjera po žilama preostalu zgrušanu krv i odmah je stvori potpunu mjeru u ispražnjenim arterijama, u nepomičnim plućima, u potamnjelom mozgu, te opet unosi toplinu, zdravlje, snagu, misao."

I da, ako je meteor koji se spominje samo "slikovitost", kako onda znaš da i Valtortino Uskrsnuće nije samo slikovito?
Pitanje za pitanjem...

Jos bolje na Hrvatskom. HAHA :)

Sad je jasno!

Gle ovaj dio sve objasnjava. Taj meteor jest duh Gospodnji. U obliku meteora ali ne meteor. “To je aleluja, andeoski Slava, koji prati Kristov Duh”, (meteor, opis iz daljine i kratkotrajno dok je ispred groba) koji se vraca u njegovo tijelo.
Ude u grob.
Gdje si ikad vidila ili cula da je meteor unisao u grob?
Mozda se u tom momentu, tako blizu, moglo prepoznat Bozanske crte, sila, svjetlost,…. ali su strazari mislili da je to andeo.
To je opisivanje sile i Duha Bozijeg koji se u tom momentu u vremenu prikazauje na taj nacin. Da je meteor; rekla bi da je explodirao ili nesto tako. Znas?

Evandelisti su pisali Evandelje kako su primili kroz usmenu tradiciju i nesto kroz ( Matej i Ivan) osobno svjedocanstvo. Tako da Matej osjetio zemljotres, cuo od Magdalene o andelu, kakav je i gdje je sjedio. Od strazara o svijetlosti i kratkom videnju Boga. Oni su mislili da je andeo a zatim su se onesvjetili i nisu vise nista vidjeli.

Tako je napisao da je andeo sisao s neba jer mislio po opisu andela i gdje je sjedio da je on sklonio kamen (jer poslije svjetlosti strazari su se onesvjestili, Valtorta opisuje). Prije nego sto su se onesvjestili oni su samo mogli prenjet pricu o velikoj svjetlosti i kratkom opisu Boga (strazari su mislili da je andeo), ne sjecajuci se vise niceg. I zato Matej opisuje ovo velicanstveno videnje strazara koji su misili da su vidjeli andela Gospodnjeg, jer oni, niti su znali za uskrsnuce a ne bi vjerovali i da su znali. Jer su smatrali Isusa obicnim covjekom. Kraj price.

adrijana je napisao/la:
Moj komentar:
Odlomak u cjelini je još više zbunjujući, jer Isus nije uskrsnuo tako da su mu organi počeli ponovno raditi, nije uskrsnuo kao Lazar, brat Marte i Marije, nego je njegovo uskrsnuće bila i preobrazba. Evanđelja više puta spominju kako ga učenici kao Uskrslog u više navrata nisu uopće prepoznali!
Pitanje za pitanjem...

On nije covjek. On je Bog. I u Valtorti su zbunjeni i ne prepoznaju ga vise jer je SLAVAN. To nije vise samo siromasni i ponizni UCITELJ. To je vec slava Bozija, Isus Bog, a ne covjek. To Evandelje hoce da kaze a ne kako ti mislis.

Pogresno shvacanje, za pogresnim shvacanjem.

Ma daj, Isus nikad nije prestao biti Bog i čovjek!

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2013 19:32 

Ja mislim da ljudi koji ne vide u Valtortinim knjigama dar Boziji su mrtve duse. Mrtvi milosti ili u njih je stvarno nesto pogresno.
To je moje misljenje.
Ja ne zelim nikog omalozavat ili na ikakav nacin uvrjedit.
Ljudi danasnjeg vremena su toliko iskvareni da ne mogu vjerovat u opis Gospodina i ljudi tog vremena. Tako oni daju razna imena ljudima koji citaju te knjige i zovu ih "romanticni" opisi i ljudi sanjari, nestvarni, fanaticni, radoznali...... Jer su oni isprazni, i kako bas mnoga prorocanstava navjestaju, da ce u zadnjim vremenima odpad stvarno biti velik i da ce ljudi biti vrlo iskvareni.
Marija Valtorta ne iznosi nikakve nove mudrosti, njezine spise razjasnjuju moral i dogmu Crkve.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2013 19:37 

sara je napisao/la:
Ma daj, Isus nikad nije prestao biti Bog i čovjek!

Nisam to ni reko. Ali Bozanska SLAVA i VELICANSTVO su uvjek bili skriveni ispod, covjeka, poniznosti, ucitelja, jednostavnosti, siromastva itd.
Isusovo uskrsnuce je bilo slavno.
Poslije uskrsnuca on je velicanstveni Bog a ne Bog skriven u covjeku.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2013 21:00 

Franjo je napisao/la:
Ja mislim da ljudi koji ne vide u Valtortinim knjigama dar Boziji su mrtve duse. Mrtvi milosti ili u njih je stvarno nesto pogresno.
To je moje misljenje.
Ja ne zelim nikog omalozavat ili na ikakav nacin uvrjedit.
Ljudi danasnjeg vremena su toliko iskvareni da ne mogu vjerovat u opis Gospodina i ljudi tog vremena. Tako oni daju razna imena ljudima koji citaju te knjige i zovu ih "romanticni" opisi i ljudi sanjari, nestvarni, fanaticni, radoznali...... Jer su oni isprazni, i kako bas mnoga prorocanstava navjestaju, da ce u zadnjim vremenima odpad stvarno biti velik i da ce ljudi biti vrlo iskvareni.
Marija Valtorta ne iznosi nikakve nove mudrosti, njezine spise razjasnjuju moral i dogmu Crkve.

A ja mislim da ti postaješ nasilan s tom Valtortom i svojim tvrdnjama. Kakvim ti autoritetom nastupaš? Valtorta je niš koristi literatura - tko voli, nek izvoli, a jedino mjerilo je Sveto pismo i Tradicija. To je ono što kaže Crkva.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 13, 2013 21:17 

sara je napisao/la:
A ja mislim da ti postaješ nasilan s tom Valtortom i svojim tvrdnjama. Kakvim ti autoritetom nastupaš? Valtorta je niš koristi literatura - tko voli, nek izvoli, a jedino mjerilo je Sveto pismo i Tradicija. To je ono što kaže Crkva.

Mozda si ti previse osjetljiva i mozda neki drugi zele nasilno prikazat nesto da je, dok nije.
Objasnio sam teme koje su ljudi pogresno razumjeli. To nisu moje tvrdnje. To su tvrdnje istine.
Sa autoritetom znanja objasnio sam neke pogresne tvrdnje o Valtorti.
Svakom njegovo. Da, Crkva to kaze i Sveto pismo takoder uci kako da prepoznamo lazne proroke od istinitih, to sam samo htjeo da kazem. Ali ako neko nece da prihvati prave proroke, ne mora. To je osobna odluka.
Citaj Sveto pismo, primaj cesto sakramente i rasti u kreposnom zivotu.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 14, 2013 20:20 

Oprostite, ali ne mogu razumjeti niti prihvatiti da su evanđelisti naveli anđela kraj groba, a zapravo je bio meteor u obliku anđela, pa da se to nije znalo sve dok Valtorta nije zapisala i sve tako objasnila kako se zapravo Sveto pismo treba čitati i tumačiti.

U pitanju su zapravo i naša polazišta i načela: jel nam važno što je pravi kontekst i bitno tumačenje Pisma ili ćemo Valtortu i slične uzimati kao mjerodavan kriterij za Pismo?

Uopće ne osuđujem one koji tako čine, ali takav pristup ne mogu preporučiti...

Postoje spisi starih crkvenih otaca, postoji ozbiljna teološka literatura, uostalom postoje i spisi blaženika i svetaca koji su također imali "viđenja", al nisu pisali ništa sladunjavo, hiper-slikovito i prepuno nekakvih "čarolija" umjesto istine.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 16, 2013 08:11 

Franjo je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Kakvo je stanje Katoličke Crkve u Kanadi? Koja su pozitivna kretanja, a koji problemi?

Nema nista pozitivno osim volje dobrih svecenika i nekolicine vjerni i dobri vjernika. Sve ide nizbrdo, ako znas sta mislim. I sve je gore. Socijalizam utjece jako puno na Crkvu i obracaju vjernike na sekularni humanizam: svijet, tijelo i davao. Naopako.

Možeš li ipak šire objasniti stanje? Zar je u svim pokrajinama isto? Socijalizam u Kanadi?

Vrh

PostPostano: Pon ruj 16, 2013 18:15 

Barnaba je napisao/la:
Socijalizam u Kanadi?

Čitajući Michaela o Briena stekla sam dojam da je riječ o, kako oni kažu, liberalizmu. Samo - to što oni zovu liberalizam jest zapravo jedan sustav vrijednosti dijametralno suprotan katoličkom. Žestina kojom ga nameću pučanstvu i podlost kojom kažnjavaju neistomišljenike podsjeća na metode okorjelog komunizma.

Vrh

PostPostano: Ned lis 06, 2013 18:23 

adrijana je napisao/la:
Oprostite, ali ne mogu razumjeti niti prihvatiti da su evanđelisti naveli anđela kraj groba, a zapravo je bio meteor u obliku anđela, pa da se to nije znalo sve dok Valtorta nije zapisala i sve tako objasnila kako se zapravo Sveto pismo treba čitati i tumačiti.

U pitanju su zapravo i naša polazišta i načela: jel nam važno što je pravi kontekst i bitno tumačenje Pisma ili ćemo Valtortu i slične uzimati kao mjerodavan kriterij za Pismo?

Uopće ne osuđujem one koji tako čine, ali takav pristup ne mogu preporučiti...

Postoje spisi starih crkvenih otaca, postoji ozbiljna teološka literatura, uostalom postoje i spisi blaženika i svetaca koji su također imali "viđenja", al nisu pisali ništa sladunjavo, hiper-slikovito i prepuno nekakvih "čarolija" umjesto istine.

Nije vazno sta ti mislis niti sto ti smatras carolijama i ozbiljnim teoloskim djelima itd..... Privatna misljenja ne obezuju vjernike.
Biskupi su odobrili to jest Crkva i dosta. Ne zelim vise o ovom raspravljat.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata