Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto stu 28, 2023 20:47

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 151 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri srp 01, 2015 20:56 

Ne vjerujem u poštene motive (veliko)srpske strane. Njihovi predstavnici su izravno rekli da za njih Stepinac nikad neće biti svetac, pa u bilo kakvu raspravu ulaze bez želje za eventualnom promjenom mišljenja ako argumenti pokažu da su u krivu. Stepinac je za njih ustaša i tu je priča završena. Koliko sam čuo, Sveta Stolica zatražila je od SPC da dostavi nove ili dosad nepoznate dokaze o Stepincu koji bi osporavali njegov ugled, ali do danas nije ništa dobila.

Ja ne mogu shvatiti kakve veze ima spc s proglašenjem Stepinca svetim? Jasna mi je politika, pa i ekume nizam u tom kontekstu, ali zar će oni odlučivati o tome?

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sri srp 01, 2015 21:20 

Ja ne mogu shvatiti kakve veze ima spc s proglašenjem Stepinca svetim? Jasna mi je politika, pa i ekume nizam u tom kontekstu, ali zar će oni odlučivati o tome?

Ne, koliko znam to je samo pokušaj da susjedi ne rade cirkus, odnosno da shvate i prihvate u duhu ekumenizma pa im je dano nešto vremena da to "prožvaču"

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2015 07:03 

Citat:
Ne razumijem... Najveći napadi od strane Srba na Hrvate uopće, a ne samo na Stepinca, ako ne i skoro jedini, dolaze baš od onih Srba koji nisu nikad bili komunisti. Pa nisu Srpski komunisti proglasili krajinu i očistili srpski dio BIH od Hrvata, ili vršili policijski teror za vrijeme prve Jugoslavije. Nama su baš Srbi koji nisu komunisti smrtni neprijatelji. Ne kažem svi, ali SANU i sve što je vezano uz njene projekte Velike Srbije, a nema baš previše veze s komunizmom, i još manje ima korijene u komunizmu, do danas rovare protiv nas, i neće se umiriti dok nas ne pokopaju, riječima Strossmayera.

Sve to stoji za prošlost, ali danas više niti jedna ozbiljna politička opcija u Srbiji ne zagovara više ideju Velike Srbije, čak niti ova opcija koja je danas na vlasti, a sastavljena je od velikog broja samoproglašenih Četnika. Još me više zbunjuje, ako je Stepinac spasio veliki broj Srba u Hrvatskoj za vrijeme okupacije, za što postoje dokumenti, ne bi li onda barem šutili. Tako postupa mudar čovjek.

Citat:

Kršćani se trebaju zbližiti i prevladati razlike, ako je to meni kao agnostiku jasno, kršćanu bi trebalo biti još više. Pa pogledaj muslimansku prijetnju Evropi, očito je to i papa shvatio i zato želi prekinuti višestoljetnu podjelu među kršćanima. A čelnicima i Katoličke Crkve u Hrvatskoj i SPC bi bilo bolje da sjednu zajedno i razgovaraju o Stepincu da se i taj problem riješi u kršćanskom duhu

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2015 15:17 

Sve to stoji za prošlost, ali danas više niti jedna ozbiljna politička opcija u Srbiji ne zagovara više ideju Velike Srbije, čak niti ova opcija koja je danas na vlasti, a sastavljena je od velikog broja samoproglašenih Četnika. Još me više zbunjuje, ako je Stepinac spasio veliki broj Srba u Hrvatskoj za vrijeme okupacije, za što postoje dokumenti, ne bi li onda barem šutili. Tako postupa mudar čovjek.

Kršćani se trebaju zbližiti i prevladati razlike, ako je to meni kao agnostiku jasno, kršćanu bi trebalo biti još više. Pa pogledaj muslimansku prijetnju Evropi, očito je to i papa shvatio i zato želi prekinuti višestoljetnu podjelu među kršćanima. A čelnicima i Katoličke Crkve u Hrvatskoj i SPC bi bilo bolje da sjednu zajedno i razgovaraju o Stepincu da se i taj problem riješi u kršćanskom duhu

Podržavam dijalog, dakako, ali ne očekujem previše od toga. No, možda Bog napravi kroz to nešto veliko što trenutno ne vidim.
Glede Velike Srbije-riječi ti se pozlatile. Ja pušem na hladno.

Vrh

PostPostano: Čet srp 02, 2015 19:30 

To nam je kazna da svaka bezbožnička šuša može vrijeđat jednog od naj većih pravednika svoga doba. Stepinac ne da nema mrlje, nego je zaslužio viječan spomen. Općenito smo si kao nacija sami krivi za takvu situaciju. Kada ćemo mi vjernici shvatiti da se ne uprežemo u isti jaram s bezbožnicima, kao što Sveto Pismo i Sveti Pavao savjetuju. Još smo izabrali zločince i bezbožnike da nam vode zemlju, zamislite ta netko od svetih uzme listić i glasa za SDP ili HDZ.

Vrh

PostPostano: Sub srp 18, 2015 11:54 

Proglašavanje dubrovačke knjiženosti srpskom od strane Bg univerziteta, Matice Srpske i Ministarstva kulture ipak pokazuje da je ideja Velike Srbije živa, iako su malo utišani radi trenutnih okolnosti.

Što se tiče muslimanske prijetnje Evropi, za nas je od životnog pitanja srpska prijetnja, i zbog toga se moramo zbližiti s Bošnjacima kao nacijom. U stvarima vjere to nema nikakvog značenja, jer se radi o Hrvatima i Bošnjacima nasmrt ugroženim od istog neprijatelja, a ne o katolicima i muslimanima.

Kao agnostik vjerojatno teško možeš razumjeti kakve sve probleme nosi uklanjanje podjela među kršćanima. Kršćani mogu surađivati, kao i hrvatski katolici i bosanski muslimani, i bez uklanjanja podjele među njima, a podjela sama je posljedica grijeha i protestantskih zabluda. Te dvije stvari treba držati odvojenima, jer se može dogoditi da političke nužnosti (nepotrebno) diktiraju savjesti i vjeri, tj. Bogu.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Sub pro 05, 2015 22:01 

http://www.dnevno.hr/vijesti/regija/mit ... tni-866186

Vrh

PostPostano: Sub pro 05, 2015 23:12 

Mislim da je doslo vrijeme da se konacno priznaju crnogorska i makedonska Crkva. Cak ih ni katolicka crkva nije htjela priznati da ne bi kvarila ionako nikakav odnos sa drugim pravoslavnim Crkvama (osim mozda carigradske). Svaka nacija bi trebala (kad su vec pravoslavne crkve nacionalne) imati svoju Crkvu, mozda bi se konacno rijesilo i pitanje pravoslavaca u Hrvatskoj, a ovdje bi Katolicka crkva mogla konacno odigrati jednu povijesnu ulogu, umjesto dosadasnje politike i stava da je se istocne Crkve ne ticu.

Pravoslavci vec 10 stoljeca cekaju sazivanje opceg koncila, a isti moze sazvati samo papa.

Vrh

PostPostano: Ned pro 06, 2015 15:39 

Mislim da je doslo vrijeme da se konacno priznaju crnogorska i makedonska Crkva. Cak ih ni katolicka crkva nije htjela priznati da ne bi kvarila ionako nikakav odnos sa drugim pravoslavnim Crkvama (osim mozda carigradske). Svaka nacija bi trebala (kad su vec pravoslavne crkve nacionalne) imati svoju Crkvu, mozda bi se konacno rijesilo i pitanje pravoslavaca u Hrvatskoj, a ovdje bi Katolicka crkva mogla konacno odigrati jednu povijesnu ulogu, umjesto dosadasnje politike i stava da je se istocne Crkve ne ticu.

Pravoslavci vec 10 stoljeca cekaju sazivanje opceg koncila, a isti moze sazvati samo papa.

Postoje određena pravila kako nastaje nova PC, pa je to razlog zašto nitko ne želi priznati gorespomenute kao ni HPC. Mislim da imaš više o tome na forum.hr gdje je objašnjeno kako se PC trebaju osnovati da bi bile priznate. :wink:

....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
....xxxxxxxxxx
....xxxxxxxxxx
........xxxx
........xxxx
Lista gnjavatora:
Dux - 11.8.2015.-11.8.2017.
srbki (hrki) - 12.8.2015.-12.8.9999.
CarolusRex - 27.7.2016.-27.7.9999.
crusader - 19.10.2016.-19.10.9999.

Vrh

PostPostano: Uto vel 14, 2017 20:07 

Ovo što se događa oko kanonizacije kardinala Stepinca, bez obzira na navode kako "to na nju neće utjecati", stvarno je sramota. Ovako bacati biserje pred svinje, klanjati se Porfiriju (Što se ono na Dinari sjaji...), onom niškom padobrancu Ćulibrku i njihovom patrijarhu koji spominje "naše zemlje, Liku, Kordun, Baniju, Dalmaciju itd", a sve pod pokroviteljstvom četnika tipa Dačića, Vulina, Vučića i Tome Grobara.

A naši biskupi mutavi... jesu oni spomenuli sve ovo Aregntincu? Jesu li mu spomenuli kako čede još i prije neki dan najavljuju da će u Subotici iznijeti "nove dokaze da je Stepinac zločinac". Sramota... Ovo si sveti Ivan Pavao II i sluga Božji kardinal Kuharić nikad ne bi dopustili... možemo mi Bogu zahvaliti što smo imali takve ljude kad se Hrvatska borila za slobodu i opstanak prije 25 godina...

Vrh

PostPostano: Ned kol 20, 2017 09:54 

Ovi s Bitno.net uistinu pretjeruju s ****** Pajsijem, koji proglašava kako će svi katolici u pakao.. http://tomablizanac.blogspot.hr/2017/06 ... nizmu.html

Vrh

PostPostano: Ned kol 20, 2017 09:59 

A kad smo kod SPC...pardon bradatih ******... evo jedne iznimno kvalitetne Bujice - https://www.youtube.com/watch?v=1r9E3yAfCko

Vrh

PostPostano: Čet stu 05, 2020 15:31 

Inače, nismo komentirali one poljupce Amfilohiju. Meni se ono čini em nehigijenski, em nedostoajnstveno prema mrtvom tijelu, isto kao što muslimani nose pokojnika vičući i trčeći kroz gomilu.

Plus, eno sad su im Irinej i Joanikije pozitivni na koronavirus...

Zadnja izmjena: Miroslav; Čet stu 05, 2020 19:54; ukupno mijenjano 2 put/a.

Vrh

PostPostano: Čet stu 05, 2020 18:42 

Ovi s Bitno.net uistinu pretjeruju s čedom Pajsijem, koji proglašava kako će svi katolici u pakao.. http://tomablizanac.blogspot.hr/2017/06 ... nizmu.html

Ovo što si napisao spada u klasičan govor mržnje i to po vjerskoj i nacionalnoj osnovi te se za ovo može i krivično odgovarati.
A pošto ti ovo nije prvi put i to se lako može provjeriti, ja sam primoran da te upozorim jer je to moja ljudska i građanska dužnost a zato jer ne želim da na bilo koji način sudjelujući na ovom forumu budem odgovoran svojim propustom. ( Kao čovjek i vjernik ja se ograđuje od ovakvog pisanja a poradi mogućnosti u sudjelovanju ili ne upozoravanju na moguće činjenje kaznenog dijela)

Vrh

PostPostano: Čet stu 05, 2020 19:30 

Ovo što si napisao spada u klasičan govor mržnje i to po vjerskoj i nacionalnoj osnovi te se za ovo može i krivično odgovarati.
A pošto ti ovo nije prvi put i to se lako može provjeriti, ja sam primoran da te upozorim jer je to moja ljudska i građanska dužnost a zato jer ne želim da na bilo koji način sudjelujući na ovom forumu budem odgovoran svojim propustom. ( Kao čovjek i vjernik ja se ograđuje od ovakvog pisanja a poradi mogućnosti u sudjelovanju ili ne upozoravanju na moguće činjenje kaznenog dijela)

Slušaj, ja se ispričavam jer sam te uvrijedio, i mislim i sam kako sam pretjerao. Eto, ispričavam se, reagirao sam preburno i neću više, jer su forumi ionako mjesta za zabavu i opušteno druženje, a ne za svađanje.

Ne mrzim nikoga, nisam ni mrava zgazio, no mislim kako Pajsijeve tvrdnje o ekumenizmu nisu u redu i žaloste me takve stvari. Ja bi bio najradosniji kad bi i Srbi i Hrvati konačno raščistili sve svoje razmirice i svako priznao ono u čemu je griješio, bez fige u džepu. Ok?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 151 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata