Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 15:22

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Pon stu 30, 2015 22:18 

Hvala na odgovorima ali i dalje me niste uvjerili da je jedino ispravno ostat sam. Odluku ću donijet sam slušajuć svoje srce, kroz molitvu i meditaciju.

Vrh

PostPostano: Uto pro 01, 2015 02:16 

Ja vas ništa ne nagovaram, već sam vam pokušao približiti ono što nas Crkva uči kao istinu. Isto tako sam vam i napisao, učinit ćete ono što ste naumili, ali to ne možete pravdati svojevoljnim tumačenjem Biblije.

Vi se trenutno susrećete s jednim križem koji odbijate nositi. Ja to poštujem, ali vam isto tako potpuno slobodno kažem: "Što dobije onaj tko odbije križ? Povećava njegovu težinu." (sv. Alfonz Liguori). Ja vam samo pokušavam objasniti kako idete prema jednom još većem i težem križu, koji možete izbjeći ukoliko ostanete poslušni Božjoj riječi. Samo ukoliko odustanete od svoje namjere (grijeh mišlju), nakon ispovjedi (pokajanje), ćete tek u tom stanju mira, kroz molitvu i meditaciju, na poticaj bližnjih ili duhovnika, te kroz Božje posredovanje spoznati ono što vam je činiti. Jer tko sam ja (forum anonimac) da vam to govorim?

Ja sam samo pokušao ispraviti vaše krive zaključke, s jedinom željom da na svojoj koži ne prolazite ono što birate. Jer ukoliko biramo nešto što je grijeh, biramo sve njegove posljedice i Bog poštuje tu našu "slobodnu volju", koja nam je na štetu. A kada se s tim suočiš, nećeš moći reći kako nisi znao.

Mir s tobom :;

Vrh

PostPostano: Uto pro 01, 2015 13:48 
Administrator

Ako se živi vjera može postojati i druga mogućnost, pomiriti se, oprostiti i vratiti u jedini brak.

Za primjer, nedavno je svećenik iz zajednice "Bračni susreti" susreo poznanika koji mu je spomenuo kako je s njegovim brakom gotovo, idući tjedan samo još moraju potpisati papire za razvod. Svećenik ga je odmah pozvao da sjednu na kavu i popričaju. Razgovarali su o toj vezi i pitao ga je između ostalog da li još voli ženu, a muž je izbjegavao odgovor, no iz govora tijela vidio je šansu da mu je stalo. Bez čekanja je dogovorio da se svo troje nađu na ručku, ako im paše već sutra popodne, na što su srećom oboje pristali. Na tom razgovoru uz Božju pomoć uspjeli su si oprostiti, u dva razgovora je spašen brak koji je bio gotov, mrtav i realno bez šanse.

Bez Božje ljubavi ne možemo živjeti kršćanski brak, a Crkva nam u tome želi pomoći. Kršćanski brak je nerazriješiv, a ako bi tražili nekakav nadomjestak u drugim ženama, ni jednoj ponovno ne možemo obećati vjernost u dobru i zlu jer smo to već obećali, i to dalje više ne bi imalo nikakvu vjerodostojnost ni smisao.
Bog nas zove da ljubimo bezuvjetno kako je on ljubio nas, pitanje je jesmo li mi vjernici "na papiru" ili stvarno živimo vjeru.

Vrh

PostPostano: Pet pro 04, 2015 21:46 

Dragi moji Giovi, ja na žalost nisam sreo takovog svećenika, a tražio sam pomoć kod trojice. Tražim pomoć na sve strane ali odgovora nema, imam osjećaj da se nitko ne želi zamarat sa mojim problemima. Da sam dobio pravi savjet u pravom trenutku možda bi i spasio svoj brak jer i dalje tvrdim moj brak se raspao zbog neznanja.

Vrh

PostPostano: Sub pro 05, 2015 12:25 
Administrator

Ne znam tvoju situaciju, koji je to savjet bio koji ti je nedostajao, ali traži i dalje pomoć Crkve jer sam ne možeš puno. Ako postoji mogućnost, pokušaj dogovoriti razgovor zajedno tebe i žene sa svećenikom i moli se da možeš ženi oprostiti ali i ona tebi. Ako živimo bez Boga samo se vrtimo u krug, potrebna nam je Božja ljubav i naš odgovor, obraćenje srca.

Vrh

PostPostano: Uto pro 22, 2015 08:09 

Imam jedno pitanje: 20 godina nakon crkvenog razvoda civilno sam razvedena pred dvije godine. Sada sam upoznala divnog čovjeka koji voli moje dijete i s kim bih željela dočekati starost. Da li mogu pristupiti svetoj ispovijedi i pričesti? To mi jako nedostaje.

Vrh

PostPostano: Uto pro 22, 2015 20:58 

Imam jedno pitanje: 20 godina nakon crkvenog razvoda civilno sam razvedena pred dvije godine. Sada sam upoznala divnog čovjeka koji voli moje dijete i s kim bih željela dočekati starost. Da li mogu pristupiti svetoj ispovijedi i pričesti? To mi jako nedostaje.

crkveni razvod ne postoji

Vrh

PostPostano: Uto pro 22, 2015 23:50 

Pogresno sam napisala: crkveno sam se vjencala pred 20 godina.... Lapsus lingue :?

Vrh

PostPostano: Sri pro 23, 2015 19:27 

Svaki katolik može i treba pristupiti ispovjedi! Na ispovjed idu oni koji su se spremni pokajati za svoje grijehe i priznati Bogu kako je On na prvom mjestu, ispred nas i naših grešnih želja.

Ispovjednika možeš pitati sve što te zanima, i on će te uputiti na ono što je istina.

Vrh

PostPostano: Sri pro 23, 2015 20:40 
Administrator

Dok ne ideš u vezu ili civilni brak sa drugim muškarcem, možeš se ispovijedati i pričešćivati i živjeti sve sakramente za koje kažeš da ti jako nedostaju.
No ako živiš u grijehu preljuba, odnosno vezi ili drugom braku, ne možeš pristupiti pričesti niti se ispovijediti, jer za iskrenu ispovijed potrebno je odlučiti prekinuti sa grijehom.
"Tko otpusti svoju ženu pa se oženi drugom, čini prema prvoj preljub; i ako žena napusti svoga muža pa se uda za drugoga, čini preljub" (Mk 10,11-12)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 25 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata