Nisu ga prepoznali jer je uskrsnuo, a uskrsnulo tijelo je sasvim sigurno, na nama nepoznat način, posve preobraženo tijelo koje nije samo "preslika" zemaljskog tijela, nego ga nadilazi i usavršava. O tome govori pobliže papa Benedikt, u nekoliko svojih knjiga... Zato ga nisu prepoznali ni apostoli, ni učenici na putu u Emaus prema vanjskom obličju, nego po nutarnjem nadahnuću.
"Nitko se od učenika ne usudi zapitati ga "Tko si ti?" jer su znali da je Gospodin." (Iv 21, 12)
Slično tome je i Judino pitanje na Posljednjoj večeri:
"Gospodine, kako to da ćeš se objaviti nama, a ne i svijetu?"
Isus mu odgovara:
"Tko mene ljubi, čuvat će moju riječ, i moj će Otac njega ljubiti; k njemu ćemo doći i kod njega se nastaniti." (Iv 14,23)
Ljubav i čuvanje riječi uvjet je (pre)poznavanja.
Pošto ovo pitanje nije dogmatizirano pa nam je slobodno razmišljati i nije grijeh...u velikim stvarima jedinstvo a u malim sloboda+ Sv Augustin.)
Isusa nisu prepoznali ne iz razloga da je uskrslo tijelo bitno drugačije " sa nekakvim magičnim moćima" nego je jednostavno ljudsko tijelo koje je oslobođeno raspedljivosti . Razlog ne prepoznavanja je iz razloga dodira sa vječnošću te budući da su učenici još uvijek samo u vremenu , mogu samo posebnom pomoću ili milošću prepoznati nešto što više ne pripada vremenu.
Kod događaja kad se Isus nakon 7 dana pojavio posred njih dok su vrata bila zatvorena ne znači automatski da je prošao kroz zatvorena vrata kao David Koperfild.