Prvotno od Boga čovjek nije bio zamišljen u stanju u kojem se danas nalazi, stanju pale naravi.
Bog je stvorio čovjeka, dušu i tijelo kao dobro, a tek grijeh je uveo nesklad, i time smrt kao posljedicu grijeha. Stoga je Bog htio svojim otkupljenjem vratiti izvorni sklad čovjeka kako ga je od početka zamislio, i svojom je smrću pobijedio smrt. Krist je uskrsnuo, grob je prazan, i obećao nam je da ćemo svi potpuno uskrsnuti. U posljednji dan preobrazit će se ne samo cijeli čovjek uskrsnućem tijela nego s njime i cijeli svijet, "novo nebo i nova zemlja" u potpunom skladu, kakav je Božji naum od početka stvaranja.
Čovjek nije potpun ako nije zajedništvo tijela i duše, tako ga je Bog zamislio. Zato je uskrsnuće tijela potrebno, jer vraća sklad i cjelovitost duše i tjela koji je izgubljen grijehom u prvotno dobro i ostvaruje Božji naum stvaranja čovjeka i svijeta.
Dakle, niti je ovo neki pravi zivot, niti ce nasa fizicka smrt biti neka prava smrt. Ovo bi po tome bilo bivanje u nekom medjustanju. Pa zar onda nije ovaj zivot to cistiliste o kojem smo pricali?
Dakle, ljudi i sva bica (biljke i zivotinje) koja su bila u rajskom vrtu su na pocetku imali neka nepropadljiva tvarna tijela. I onda smo zbog grijeha Eve i Adama dobili ova propadljiva i ogranicena tijela.
- prvo pitanje je zasto su kaznjenje biljke i zivotinje zajedno s ljudima
- sta su one skrivile da ih je Bog izgnao iz raja i dao im prolazna tvarna tijela
I onda dolazi Isus da nas otkupi, ali nakon njegovog otkupljenja ne primjecuje se nikakva promjena, ustvari sve ostaje isti ko' i prije. Mi i dalje svi imamo ista tvarna i propadljiva tijela i umiremo bez obzira vjerovali u njega ili ne.
- drugo je pitanje, ako nas je Isus doista otkupio, zasto mi to ne primjecujemo
- kako mi znamo da je Bog htio to nase otkupljenje, kada se ustvari nakon toga nista nije desilo
- jesmo li mi to uopce dobro shvatili i protumacili
Nadalje, zato sto ne primjecujemo nikakvu promjenu nakon tog prvog otkupljenja, Isus mora doci jos jednom.
- trece pitanje koje mi se javlja je zasto Otkupitelj covjecanstva mora doci po drugi put, zasto nije svoju misiju proveo od prve
- to je u osnovi glavni prigovor Jevreja na Isusovo mesijanstvo
Uglavnom, kada citam gornje objasnjenje, cini mi se kao jako komplicirana teorija. Sve nesto zaobilazno. On nas je spasio, ali ustvari mi to ne primjecujemo. Pa mora doci ponovno, ali ne dolazi... Pa kada ipak drugi put dodje, onda cemo tek to nesumnjivo iskusiti, jer nije htio da iskusimo odmah kada je bio prvi put. Jako komplicirano i zaobilazno.
Kako vi s time izlazite na kraj u prakticnom zivotu?