Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto lip 09, 2026 20:01

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 12, 2020 09:34 

sebo3e, citaj iskljuvico Katolicke stranice, sluzbna objasnjenja itd...Nemoj lulat na razne stranice, ima ih puno sto krivo uce. U svezi s onim sto si stavio, evo ti objasnajenje;

I za Mateja vazi kao natpis nad ovim odlomkom o pravu zajednice i kao polazna tocka; "Tako ni Otac vas, koji je na nebesima, nece da propadne ni jedan od ovih malenih" (18,14). Ali, upravo zato , prema njemu, ne moze ukazivanje na pravnu vlast zajednice biti posljednja rijec. Sigurno, Matej ne osporava pravo zajednice svezati i odrijesiti. Ona ima to pravo. Ali, on je tada podsjeca na jos jednu Isusovu rijec;

Nadalje, kažem vam, ako dvojica od vas na zemlji jednodušno zaištu što mu drago, dat će im Otac moj, koji je na nebesima. Jer gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja među njima

A to znaci; privremeno ili konacno izopcenje iz zajednistva (stola) nije nikakvo posljednje sredstvo kojim zajednica moze pokusati gresnika nespremna na kajanje ipak potaknuti na obracenje. Moze ga takoder ukljuciti u molitvu i to ima istu sigurnost uslisanja kao i njezina presuda. Da, Matej ide jos korak dalje. Svoju zajednicu podsjeca na Isusovo obecanje;

Gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, tu sam i ja medu njima.

Zajednica koja se sastane da iskljuci gresnog brata ne bi smjela nikada zaboraviti da je takoder i on medu njima, on koji je bio pobozne opomenuo "Proucite sto znaci; Milosrde mi je milo, a ne zrtve"; on koji je dosao "spasiti narod svoj od grijeha njegovih", a ne pojedinca opteretiti posljedicama njegovih djela tako da bi se napuknuta trska slomila i stijenje sto tinja ugasilo (usp. 12, 18-21).
Petar vidi problem koji sada nastaje. Ako gresni brat ne bude iskljucen iz molitve nego ukljucen u molitvu koju sigurno Bog uslisava, tada ce se opet i opet natrag vracati! Kako cesto ce mu tada morati oprostiti? Tako Petar kao onaj koji treba tumaciti volju Bozju zajednici pita svog Gospodina;

“Gospodine, koliko puta da oprostim bratu svomu ako se ogriješi o mene? Do sedam puta?” Kaže mu Isus: “Ne kažem ti do sedam puta, nego do sedamdeset puta sedam.”

Isusov odgovor smjera na biblijski tekst iz Knjige Postanka. Tamo se Lamek hvali pred svojim dvjema zenama;

Postanak 4,23 Lamek prozbori svojim ženama: "Ada i Sila, glas moj poslušajte! Žene Lamekove, čujte mi besjedu: Čovjeka sam ubio jer me ranio i dijete jer me udarilo.
Postanak 4,24 Ako će Kajin biti osvećen sedmerostruko, Lamek će sedamdeset i sedam puta!

Takva je beskrajna zloba, od samoga pocetka, neprestano unistavala Bozju spasenjsku volju. Zbog toga svako dobro ostaje konacno rako dugo nedjelotvornro dok se na isti nacin ne odgvovori na zlo. Tek ondje gdje oprostenje ima posljednju rijec dobro ce uroditi pobjedom.
Dakako, oprastati tako neograniceno trazit ce Crkva Isusa Krista (usp. 16,17-19) iz jos jednog drugog razloga. Naime, ona je iskusila Bozju moc po kojoj krivce, ovisno o okolnostima, zeli iskljuciti na sasvim drugi nacin - kao prastanje, jednako onom sluzi koji je svome gospodaru dugovao deset tisuca talenata i od njega je dobio ne samo zamoljeno strpljenje, nego poptuni oprost (18,23-25).

Nije slucajno da Matej ovdje kao i u 13,24 i 22,1 u uvodu u prispodobu ne upotrebljava prezent, nego aorist; "Stoga s kraljevstvom nebeskim bi..." (usp. kao suprotnost 25,1; "Tada ce kraljevstvo nebesko biti kao..."). U sva tri slucaja Matej aktualizira navedenu prispodobu u pogledu na svoju zajednicu koja se nalazi u opasnosti, koja se suceljava s "korovom" (13,25'28), s bratom krivcem (18,28-30), tj. sa zlima u njezinu prostoru (22,10). Meinrad Limbeck "Matejevo evandelje"

Vrh

PostPostano: Sri kol 12, 2020 14:15 

Ja nisam od igrica i ne mogu donositi sud o tome (a uostalom tko sam ja da sudim...).
Ako osjećaš i uviđaš da ne valjaju - odmakni se od njih. Blagoslovi neprijatelja (mijenjaj se molitvom Bogu Ocu) - to je savjet koji nam je Isus rekao.

Koliko nešto proučavati i tražiti zlo u nečemu? Zašto te to muči?
Koji cilj imaš tim načinom života? Što želiš postići razotkrivanjem zla?

Ja ne želim razotkrivati zlo, već želim diviti se ljepoti ovog svijeta slaveći i hvaleći Boga; želim živjeti u ljubavi :))
Kako sudimo, tako nam se sudi!
Kako uništavamo, tako se uništavamo...
Samo u Ljubavi mi stvaramo novo. Samo je Ljubav stvaralačka. Zato ne želim zalutati u osuđivanje nečega... Nije mi to (konzumiranje spoznaje dobra i zla) cilj življenja!

Upozoravanje brata je u redu ako je u ljubavi. No treba biti jako oprezan jer je moj brat jedinstven kao i sam; tj. drugačiji je od mene. I

ono što ja mislim da je OK, njemu je drugačije tj. može biti sasvim drugačije. Pokazati mu da malo razmisli je moj utjecaj na druge tj. davanje doznanja ja mijenjam drugoga. I sad dolazimo do onog glavnog - koji je moj cilj mijenjajući drugoga?
Ako mi je cilj da se i drugi divi ljepoti ovoga svijeta slaveći i ljubeći Boga Oca - u tom usmjerenju je mijenjanje brata OK.
No kad si u takvom stanju (zaljubljenosti) - ne tražiš tuđe mane, propuste, ne tražiš zlo...
Tad se moliš Bogu Ocu i blagoslivljaš ono što te muči (zlo, neprijatelje) i svojim primjerom - djelima ljubavi koja se vide (koje uviđaju drugi) mijenjaš drugog.
Po meni je to jedino pravo obraćenje drugoga. Bez ljubavi tj. molitve Bogu Ocu da se ja mijenjam ne ide obraćenje drugoga :DD

Tuga i žalost se molitvom Bogu Ocu djelovanjem Duha Svetoga pretvara u meni/nama u radost :))
Uvijek će molitva biti ključ rješenja. Molitva kojom se dajem u ljubavi kad dajem privolu djelovanju Duha Svetoga da mene mijenja - ja se obraćam i mijenjam.
To je volja Božja. To je poštivanje 1. zapovjedi. To je Ljubav :DD

Iznio sam svoje viđenje koje ti sigurno nije u redu jer si drugačiji.
Cilj mi je samo potaknuti te na molitvu jer se tu krije radost najveća :DD

Budimo radosni :D

Ajme viz... :)) Ti si već u raju... :;
Nikad neću uspjeti biti poput tebe... :(
Znam da je ispravno ne koncentrirati se na zlo. Ali to nije jamstvo da se zlo neće događati. Upravo nama. I što tada? Praviti se da se nije ništa dogodilo? Je li to stavljanje glave u pijesak?
Znam da smo o ovome već više puta pričali. Iako kopiram neke tvoje misli i "dignu" me, ipak, kad razmislim, to je bajkovito. Ali kad te real life drmne...

Zadnja izmjena: izmeđunebaizemlje; Sri kol 12, 2020 14:55; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri kol 12, 2020 15:59 

Ja nisam od igrica i ne mogu donositi sud o tome (a uostalom tko sam ja da sudim...).
Ako osjećaš i uviđaš da ne valjaju - odmakni se od njih. Blagoslovi neprijatelja (mijenjaj se molitvom Bogu Ocu) - to je savjet koji nam je Isus rekao.

Koliko nešto proučavati i tražiti zlo u nečemu? Zašto te to muči?
Koji cilj imaš tim načinom života? Što želiš postići razotkrivanjem zla?

Ja ne želim razotkrivati zlo, već želim diviti se ljepoti ovog svijeta slaveći i hvaleći Boga; želim živjeti u ljubavi :))
Kako sudimo, tako nam se sudi!
Kako uništavamo, tako se uništavamo...
Samo u Ljubavi mi stvaramo novo. Samo je Ljubav stvaralačka. Zato ne želim zalutati u osuđivanje nečega... Nije mi to (konzumiranje spoznaje dobra i zla) cilj življenja!

Upozoravanje brata je u redu ako je u ljubavi. No treba biti jako oprezan jer je moj brat jedinstven kao i sam; tj. drugačiji je od mene. I ono što ja mislim da je OK, njemu je drugačije tj. može biti sasvim drugačije. Pokazati mu da malo razmisli je moj utjecaj na druge tj. davanje doznanja ja mijenjam drugoga. I sad dolazimo do onog glavnog - koji je moj cilj mijenjajući drugoga?
Ako mi je cilj da se i drugi divi ljepoti ovoga svijeta slaveći i ljubeći Boga Oca - u tom usmjerenju je mijenjanje brata OK.
No kad si u takvom stanju (zaljubljenosti) - ne tražiš tuđe mane, propuste, ne tražiš zlo...
Tad se moliš Bogu Ocu i blagoslivljaš ono što te muči (zlo, neprijatelje) i svojim primjerom - djelima ljubavi koja se vide (koje uviđaju drugi) mijenjaš drugog.
Po meni je to jedino pravo obraćenje drugoga. Bez ljubavi tj. molitve Bogu Ocu da se ja mijenjam ne ide obraćenje drugoga :DD

Tuga i žalost se molitvom Bogu Ocu djelovanjem Duha Svetoga pretvara u meni/nama u radost :))
Uvijek će molitva biti ključ rješenja. Molitva kojom se dajem u ljubavi kad dajem privolu djelovanju Duha Svetoga da mene mijenja - ja se obraćam i mijenjam.
To je volja Božja. To je poštivanje 1. zapovjedi. To je Ljubav :DD

Iznio sam svoje viđenje koje ti sigurno nije u redu jer si drugačiji.
Cilj mi je samo potaknuti te na molitvu jer se tu krije radost najveća :DD

Budimo radosni :D

Dragi prijatelju viz postujem tvoje mislenje i razumijem vase stajaliste o tome sa bratskom opomenom ali vjerujem da je opasno za ne znati sto svijet radi zbog toga jer sam papa pio je upozorio na komunizam recimo to i na probleme u crkvi čak je upozorio vjernike na čednost evo to bi bila jedna od razloga naravno ja postujem vase stajaliste potupuno nema nadmetanja zato sam se htio izjasnitit o tome razlogu

Evo malo o tome

http://nasljedujmariju.blogspot.com/201 ... vanju.html

Evo razlog sto želim postiči u razotkrivanju zla je da naučim kako osobi objasnit sto je to sto rade kako bi im pomogli da shvate sto je lose i protiv nase vjere naravno iz ljubavi

Kad več u tome razgovoramo o ljubavi doista je istina sto ste rekli da ne mozemo nista bez ljubavi jer sam ja to naučio iz svojih grešaka znate razlog zasto sam objasnio o tome zasto je vazno upozoriti na zlo je u bibliji kako piše

Efažanima 5:11-16 I ne sudjelujte u besplodnim djelima tame nego ih radije razotkrivajte jer je sramota i govoriti o onome što potajno čine A sve što se pod svijetlošću razotkrije i postaje vidljivo jer je sve ono što postaje vidljivo svjetlost Zato se kaže Probudi se ti što spavaš i ustani od mrtvih i Krist če te zasvijetliti Pomno dakle pazite kako živite Ne kao nemudri nego kao mudri iskupljujte vrijeme jer dani su dani zli

I drugi razlog zbog toga što sam govorio je da sam ja obratio hvala gospodinu na tome ali to je bilo kada sam poče sumljati o ovome svijetu što se događa i sto se u svijetu skriva i kakvo je to zlo koje kontrolira ovaj svijet tim riječima kazem da sam se tako obratio kad sam to spoznao nadam se da če te me razumijeti to se zove Novi svjetski poredak (naravno ne smijemo se strasitit toga sto djeluje u svijetu zlo)

Ali opet shvačam i vas i razloge to potpuno postujem u vezi molitve se potpuno slažem evo trentuno sam počeo čitati put čišenja gdje sveci uče o molitvi i tako dalje i ako sam početnik brate još puno imam za naučitit znate ja sam se obratio 2018 imam puno još za naučiti

Znate jedan dio gdje se govorili na nebeskom ocu je ste li ikad razmisljali o poboznosti svetom josipu i mariji jedan svetac je rekao da se Po mariji dolazi i vraća k isusu (Jose maria escriva)

Sveci su puno naučavali o poboznosti Mariji naravno u mijeri kao sto smo učeni

https://www.svjetlorijeci.ba/kolumne/po-mariji-k-isusu

Evo malo o dobrom djelu da ne pričamo samo o drugim stvarima idemo pričati o predivnim kao sto su duhovni savjeti sveta hito bi podijeliti sa vama o tome

O svetoj terziji avilskoj (opomene)

https://www.bitno.net/vjera/duhovnost/o ... -svetosti/

Druga je o svetom augustinu i drugim svecima

https://www.bitno.net/vjera/duhovnost/1 ... napastima/

Znate kad sam čitao sveto pismo naučio sam na jednom dijelu di sveti pavo uči da utješimo zalošne i pomazemo im i da ne mislimo samo na sebe nego sto se tiče drugih

Ali opet zahvalan sam vam i na vašim savjetima isto tako i ako sam početnik u vjeri vijerujem da je sve mogu sa gospodinom ču rasti u ljubavi ali bi htio objasnitit moj problem prvo

Znate ja imam neku vrstu poremečaja od kada sam bio malen imao sam problem u učenju poteskoče pa pisanje i druge stvari nekad je tesko razumijeti drugima i dok čitam komentar dogodi se da krivo pročitam pa nadam se da če te to razumijeti zbog anekioznosti obesija i trauma kad sam pričao o obsesijama mozda je i to razlog zasto me to muči jer kad obsesije djeluju na misao vi se stavite u dio toga sto vidite i razmisljate puno o tome (ja mislim da je vazno sve obraitit i upozoriti obsesija)

ali znam da je to kriz nadam se da če te razumijeti moje stajaliste o čemu sam govorio hvala na razumijevanju

Nadam se da če te moliti za mene

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2020 08:24 

@izmeđunebaizemlje
Bogu hvala i slava!
Mislim da će ti se svidjeti niže opisani odgovor @sebo3e :))

...
Evo razlog sto želim postiči u razotkrivanju zla je da naučim kako osobi objasnit sto je to sto rade kako bi im pomogli da shvate sto je lose i protiv nase vjere naravno iz ljubavi ...

Imaš plemenit razlog. Želiš pomoći bližnjem tako da naučiš pomoći bližnjem.
To cijenim i u redu je to.
No Bog je svakome od nas rekao (upotrijebio je riječ: čovjek):
Post 2, 15-17
Jahve, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva.
Jahve, Bog, zapovjedi čovjeku: "Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi,
ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!"

U ovome je cijela po meni mudrost i razboritost na koju se poziva i u Efežanima 5.
Ovdje se vidi da smo utjelovljeni sa željom Boga Oca da obrađujemo i čuvamo vrt. Moglo bi se reći: da donosimo obilan urod. Moj imenjak Krstitelj i Isus naš Spasitelj i Otkupitelj su to lijepo objasnili.
No ovdje je sadržana i 1. Božja zapovjed : ne postavljaj se da sudiš što je dobro, a što zlo. Kršenjem te zapovjedi mi umiremo, uništavamo se, propadamo...

Dakle, imaš plemenitu namjeru pomoći bližnjem iz ljubavi. No ima i poslovica: "Put u pakao popločen je dobrim namjerama!"
Zato - treba biti mudar i razborit kako je napomenuto u Efe 5.

Ne mogu ja drugome bez nametanja dati razumjevanje što je loše i zlo za njega ili nas.
Kako je meni kad mi netko kaže: to što radiš je loše i zlo ...
Jako brzo netko shvaća da ga se osuđuje da je zlo jer ono što on radi je njegov bitak, njegova osnova.
Kad mene netko omalovažava, ponižava - u meni to izaziva teške osjećaje.
Ja mogu na te osjećaje reagirati generalno u 3 smjera: 1. odgovaranjem prozivatelju, 2. potiskivanjem u sebe i gomilanjem zla u sebi ili 3. molitvom Bogu preokrenuti te teške osjećaje djelovanjem Duha Svetoga u novo u urod obilan.

Dakle ukazivanjem na zlo - donosi se mač (ne mir). Uzburkava se situacija.
Ako je ta osoba u vjeri i molitvom rješava teške situacije; onda mač koji donosiš spoznajom što je dobro, a što zlo; na kraju rezultira kod brata još većom ljubavlju u ovaj predivni svijet slaveći i zahvaljivajući Bogu Ocu.

E sad se zapitaj koliko je osoba koje te, kad pljuneš na njih, zagrle i budu još sretnije? Mogu reći da će većina reagirati sa 1. ili 2. načinom, tj. gomilanjem zla (put u pakao).
Kad je Isus usporedio strankinju sa psom (zamisli se da tebe netko u drugoj zemlji usporedi sa psom), ona je ponizno i dalje molila pomoć. Vjera ju je spasila jer je provodila 1. Božju zapovjed. Ili molitva carinika koji se ponizio. U predanju sebe, u želji za promjenom sebe je ključ ljubavi.

Ako ne osuđuješ brata, već svojim ponašanjem, svojim djelima, svojim svjedočenjem kad se predaješ djelovanju Duha Svetoga, pokazuješ svojim primjerom život u radosti u slavlju Boga Oca - onda nećeš izazvati kod brata reakciju "mačem", već će on malo promisliti zašto si ti sretan, a imaš manje od njega, teže ti je, imaš više problema - a i dalje si radostan, sretan, veseo, voliš život :))
Kad te tad pita: Kako to?
Onda djeluješ odgovorom: Predao sam se privolom djelovanju krštenjem Duhom Svetim da me mijenja da spali ognjem neugasivim pljevu u meni i pokupi plodove u žitnicu svoju.
Obrtatio sam se. Molim se. Primam sakramente. Širim Ljubav :DD

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2020 12:41 

Mene je neki dan neki tip gurnuo u pošti i odmah mi je došla želja da mu se nešto loše dogodi. A kao je tek npr. majki kojoj netko siluje dijete? Ona ne bi trebala misliti loše o silovatelju niti tražiti kaznu? Hajde, viz, odgovori mi konkretno? Nemoj da ispadne da sam te sablaznila...

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2020 19:28 

Ja bih ponovno pustio nagađanja tj. zamišljanja događaja (negdje netko nekog ...).
Ako ja zamišljam stalno tako neke scenarije - nešto gadno ne valja samnom... Tad ja kreiram zlo, usmeren sam prema zlu i mislim kako ću ja riješiti taj zamišljeni problem.
Meni je to stanje jako daleko od 1. Božje zapovjedi.
To sam i prije rekao da mi je žao kad osoba to radi. Nije mi drago to čuti nimalo i to me rastužuje.
Molitvom Bogu Ocu ja mogu to stanje u sebi promijeniti djelovanjem Duha Svetoga :;
a naš Spasitelj nas svakog ponaosob poziva na to :))

Ova stvarna situacija sa guranjem je meni zanimljiva jer je stvarna, tj. dogodila se tebi.
Povrijeđen ti je ego. Povrijeđen ti je ponos. Diralo se u tvoje dostojanstvo kao jedinstvene neponovljive osobe.
(ne ulazim u motiv guranja: spontano, nesmotreno, neobazrivo, bahato, namjerno... tj. ta osoba nas ne treba uopće zanimati - ne treba je suditi)
I što sad?

Isus nas poziva na poniznost tj. u ovom konkretnom slučaju na opraštanje duga guranja tebe dužniku koji te gurnuo.

Ja vjerujem Isusu da je u pravu.
Vjeruješ li mu ti?

Od one 2 mogućnosti koje sam spomenuo ako ih koristiš - sigurno si nećeš ništa lijepo napraviti.
Tj. kažnjavanjem gurača nećeš postati ništa bolja. Rekao bih samo sve lošija.
"Guranjem pod tepih" događaj guranja - isto nećeš ništa dobro si napraviti gomilanjem opterećenja svoga duha. To će već izići još jače van...

A opraštanjem duga guraču svome? Ta 3. opcija je najvećeg iznenađenja.
Probaj. Testiraj. Imaš konkretnu situaciju.

Isus je strpljiv i čeka.

Velika je Ljubav Njegova :DD

Vrh

PostPostano: Čet kol 13, 2020 22:26 

@izmeđunebaizemlje
Bogu hvala i slava!
Mislim da će ti se svidjeti niže opisani odgovor @sebo3e :))

Imaš plemenit razlog. Želiš pomoći bližnjem tako da naučiš pomoći bližnjem.
To cijenim i u redu je to.
No Bog je svakome od nas rekao (upotrijebio je riječ: čovjek):
Post 2, 15-17
Jahve, Bog, uzme čovjeka i postavi ga u edenski vrt da ga obrađuje i čuva.
Jahve, Bog, zapovjedi čovjeku: "Sa svakoga stabla u vrtu slobodno jedi,
ali sa stabla spoznaje dobra i zla da nisi jeo! U onaj dan u koji s njega okusiš, zacijelo ćeš umrijeti!"

U ovome je cijela po meni mudrost i razboritost na koju se poziva i u Efežanima 5.
Ovdje se vidi da smo utjelovljeni sa željom Boga Oca da obrađujemo i čuvamo vrt. Moglo bi se reći: da donosimo obilan urod. Moj imenjak Krstitelj i Isus naš Spasitelj i Otkupitelj su to lijepo objasnili.
No ovdje je sadržana i 1. Božja zapovjed : ne postavljaj se da sudiš što je dobro, a što zlo. Kršenjem te zapovjedi mi umiremo, uništavamo se, propadamo...

Dakle, imaš plemenitu namjeru pomoći bližnjem iz ljubavi. No ima i poslovica: "Put u pakao popločen je dobrim namjerama!"
Zato - treba biti mudar i razborit kako je napomenuto u Efe 5.

Ne mogu ja drugome bez nametanja dati razumjevanje što je loše i zlo za njega ili nas.
Kako je meni kad mi netko kaže: to što radiš je loše i zlo ...
Jako brzo netko shvaća da ga se osuđuje da je zlo jer ono što on radi je njegov bitak, njegova osnova.
Kad mene netko omalovažava, ponižava - u meni to izaziva teške osjećaje.
Ja mogu na te osjećaje reagirati generalno u 3 smjera: 1. odgovaranjem prozivatelju, 2. potiskivanjem u sebe i gomilanjem zla u sebi ili 3. molitvom Bogu preokrenuti te teške osjećaje djelovanjem Duha Svetoga u novo u urod obilan.

Dakle ukazivanjem na zlo - donosi se mač (ne mir). Uzburkava se situacija.
Ako je ta osoba u vjeri i molitvom rješava teške situacije; onda mač koji donosiš spoznajom što je dobro, a što zlo; na kraju rezultira kod brata još većom ljubavlju u ovaj predivni svijet slaveći i zahvaljivajući Bogu Ocu.

E sad se zapitaj koliko je osoba koje te, kad pljuneš na njih, zagrle i budu još sretnije? Mogu reći da će većina reagirati sa 1. ili 2. načinom, tj. gomilanjem zla (put u pakao).
Kad je Isus usporedio strankinju sa psom (zamisli se da tebe netko u drugoj zemlji usporedi sa psom), ona je ponizno i dalje molila pomoć. Vjera ju je spasila jer je provodila 1. Božju zapovjed. Ili molitva carinika koji se ponizio. U predanju sebe, u želji za promjenom sebe je ključ ljubavi.

Ako ne osuđuješ brata, već svojim ponašanjem, svojim djelima, svojim svjedočenjem kad se predaješ djelovanju Duha Svetoga, pokazuješ svojim primjerom život u radosti u slavlju Boga Oca - onda nećeš izazvati kod brata reakciju "mačem", već će on malo promisliti zašto si ti sretan, a imaš manje od njega, teže ti je, imaš više problema - a i dalje si radostan, sretan, veseo, voliš život :))
Kad te tad pita: Kako to?
Onda djeluješ odgovorom: Predao sam se privolom djelovanju krštenjem Duhom Svetim da me mijenja da spali ognjem neugasivim pljevu u meni i pokupi plodove u žitnicu svoju.
Obrtatio sam se. Molim se. Primam sakramente. Širim Ljubav :DD

Interesantno nisam razmisljao o tome prije na taj način zanimljivo hvala gospodinu sto ste podijelili sam mnom malo o tome kako pričati sa osobom

samo sam malo zbunjen jer su puno puta sveci bili oštri kad su korili raznim kraljevima nas gospodin je pozva farizreje zmijama i razne pape su upozoravali na komunizam u drustvu čak i biblija kaze u starom zavjetu da če mo biti krivi kad brata ne ukorimo tu i sami sveci govore da smo gori od njih kad ih ne ukorimo a savjest kaze to moramo učiniti čak i ako je brvno u mom oku to jest onda treba milosrdno plakat skupa s njima tako sveci su naučavali jeste li čitali o svetom alfonsu ili Sveti Toma Akvinski samo je tu naravno i zapreka treba biti siguran milosrdan i treba razmislit da li če taj ukor djelovati pa me malo zanima sto vi mislite o tome

evo link https://www.facebook.com/56768364325572 ... 876804928/

Sveti matej kaze https://www.biblegateway.com/passage/?s ... CRO;HNZ-RI

Negdje sam čitao kako svijetu se ne sviđa kad nekoga ukorimo danas je to kao nadmetanje neka vrsta pa pusti to nisam ja koj to treba radit i ono drugo ili ono najbolje ne sudi izlika malo o tome
često izvađena iz konteksta da bi se grijeh opravdao

http://nasljedujmariju.blogspot.com/sea ... 20sudim%27

Znate ja sam puto puta reagirao bas na ovaj način na kojem ste bas ovo opisali o tome problemu mislio sam da ču na taj način nesto promijniti ali to nije naravno bilo dobro kad sam koristio ti govor sve dok nisam se obratio i naučio o asertivnoj komunikaciji na 7cups sajtu di se priča sa raznim ljudima koji imaju poremečaje

Ali tu imam jedan problem o ovome sto ste rekli za svjedočenje vjere zivotom ovaj postoje ljudi koji ne mogu podnjeti to sto mi radimo i onda njim to smeta na primjer molimo se viču odvračaju se i pljuje se dok se svjedoči vjera malo nezgodna situacija kako popričati sa takvim osobama

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2020 08:43 

Rekao sam da smo jedinstveni. Jedinstvene nas je Bog Otac stvorio.
Nije onda nikakvo čuđenje da će moje drugačije ponašanje nekome bti nepodnošljivo. Neki niti samog sebe ne mogu podnijeti. Pričali smo o poniznosti... Nije česta odlika, na žalost.
I normalno je da ih drugačije ponašanje smeta (mač).
Molitva je sveta intimna. Nije njen cilj pokazivanje drugome (intimnost).
Ja se molim Bogu Ocu u osami ili u zajednici Crkvi. Ne iznosim tu intimu ili barem nastojim ne iznositi.

Isus je dao odlične savjete:
Lk 6, 27-42
"Nego, velim vama koji slušate: Ljubite svoje neprijatelje, dobro činite svojim mrziteljima,
blagoslivljajte one koji vas proklinju, molite za one koji vas zlostavljaju."
"Onomu tko te udari po jednom obrazu pruži i drugi, i onomu tko ti otima gornju haljinu ne krati ni donje.
Svakomu tko od tebe ište daji, a od onoga tko tvoje otima ne potražuj."
"I kako želite da ljudi vama čine, tako činite i vi njima."
"Ako ljubite one koji vas ljube, kakvo li vam uzdarje? Ta i grešnici ljube ljubitelje svoje.
Jednako tako, ako dobro činite svojim dobročiniteljima, kakvo li vam uzdarje? I grešnici to isto čine.
Ako pozajmljujete samo onima od kojih se nadate dobiti, kakvo li vam uzdarje? I grešnici grešnicima pozajmljuju da im se jednako vrati."
"Nego, ljubite neprijatelje svoje. Činite dobro i pozajmljujte ne nadajuć se odatle ničemu. I bit će vam plaća velika, i bit ćete sinovi Svevišnjega jer je on dobrostiv i prema nezahvalnicima i prema opakima."
"Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan."
"Ne sudite i nećete biti suđeni. Ne osuđujte i nećete biti osuđeni. Praštajte i oprostit će vam se.
Dajite i dat će vam se: mjera dobra, nabijena, natresena, preobilna dat će se u krilo vaše jer mjerom kojom mjerite vama će se zauzvrat mjeriti."
A kaza im i prispodobu: "Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti?
Nije učenik nad učiteljem. Pa i tko je posve doučen, bit će samo kao njegov učitelj."
"Što gledaš trun u oku brata svojega, a brvna u oku svome ne opažaš?
Kako možeš kazati bratu svomu: 'Brate, de da izvadim trun koji ti je u oku', a sam u svom oku brvna ne vidiš? Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun što je u oku bratovu."

Ovdje je Isus razradio riječi Boga Oca da ne jedemo sa drva spoznaje dobra i zla; kao i 1. Božju zapovjed tj. Zapovjed Ljubavi :DD
Kako su samo ovo snažni temelji življenja :))

Velika je Ljubav Njegova! :DD

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2020 16:33 

Ja bih ponovno pustio nagađanja tj. zamišljanja događaja (negdje netko nekog ...).
Ako ja zamišljam stalno tako neke scenarije - nešto gadno ne valja samnom... Tad ja kreiram zlo, usmeren sam prema zlu i mislim kako ću ja riješiti taj zamišljeni problem.
Meni je to stanje jako daleko od 1. Božje zapovjedi.
To sam i prije rekao da mi je žao kad osoba to radi. Nije mi drago to čuti nimalo i to me rastužuje.
Molitvom Bogu Ocu ja mogu to stanje u sebi promijeniti djelovanjem Duha Svetoga :;
a naš Spasitelj nas svakog ponaosob poziva na to :))

Ova stvarna situacija sa guranjem je meni zanimljiva jer je stvarna, tj. dogodila se tebi.
Povrijeđen ti je ego. Povrijeđen ti je ponos. Diralo se u tvoje dostojanstvo kao jedinstvene neponovljive osobe.
(ne ulazim u motiv guranja: spontano, nesmotreno, neobazrivo, bahato, namjerno... tj. ta osoba nas ne treba uopće zanimati - ne treba je suditi)
I što sad?

Isus nas poziva na poniznost tj. u ovom konkretnom slučaju na opraštanje duga guranja tebe dužniku koji te gurnuo.

Vjeruješ li mu ti?

Od one 2 mogućnosti koje sam spomenuo ako ih koristiš - sigurno si nećeš ništa lijepo napraviti.
"Guranjem pod tepih" događaj guranja - isto nećeš ništa dobro si napraviti gomilanjem opterećenja svoga duha. To će već izići još jače van...

Isus je strpljiv i čeka.

Ja ne opisujem scenarije koje zamišljam već događaje koji su se dogodili. Neću iznositi ovdje svoju intimu, ali znam o čemu govorim.
A ovo friško, o guranju- da, povrijedio me ulaskom u moj osobni prostor i dodirom- guranjem i to u doba korone. Bio je sa druge strane vrata, dok sam izlazila. Vukao je i malo dijete, zbog kojeg je, kao, mene odgurnuo. Po faci mi se čini da je bio na nečemu. Iskreno, kad bih vjerovala u policiju, bila bi ih zvala (jer i dalje je bio vrlo neprijateljski raspoložen). Ali iz iskustva znam da od njih nema pomoći, samo bi nabili i njemu i meni kaznu za "narušavanje javnog reda i mira".
I, da, razmišljala sam o tome, da ga stigne neka kazna. To bi i za njega bilo dobro, pogotovo za jadno dijete s takvim manijakom.
Koliko bi bilo dobro za me da ne razmišljam tako, u tom momentu jednostavno ti skoči tlak i ne možeš kontrolirati kako bi trebala razmišljati.

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2020 17:52 

Da se ponovim:

Vjeruješ li mu ti?

Isus je strpljiv i čeka.

Vjeruješ li Isusu?
Vjeruješ li u Boga?

Ne želiš probati? Testirati ono što nas je Isus podučio?

Čeka on i dalje. Jako je strpljiv. Nije nimalo nasilan.
Ali teškim događajima nas malo pomalo priziva. Neko prije, netko kasnije... Samo vlastitom privolom (kao na vjenčanju) on djeluje Duhom Svetim :))

Hrabri budimo!
Iznenađenja su fantastična, predivna, očaravajuća :DD
Naš Bog je živ i voli nas neizmjerno :DD

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2020 10:29 

Zašto meni šalje takve događaje, je li trebam otupiti nakon mnogo toga?
Evo, skoro će berba maslina i iako mi je to bilo najdraže vrijeme u godini, jer volim brati ih, već se punim gorčinom. Možda neću zbog toga ni ići brati u polje, gdje nam je mužev brat izvadio na prevaru najbolje masline i proširio se zidom preko našeg.
Kako biti miran i ne prokleti ih, kad sam i inače na nepravdu posebno osjetljiva. Rekao je jedan moj poznanik, koga ja prokunem, taj nema sreće. Kako ostati miran i veselo se smiješiti kad ti netko podlo nešto takvo napravi? Nije čak ni stvar u novcu, koliko u gadljivosti prema takvim pohlepnicima i prevarantima. Kad se sjetim, navre mi val ogorčenja a ne želja da ih blagoslovim. I onda je greška u meni, a ne u njima? Znam da ne pomažem sebi na taj način, ali onda Bog nije trebao usaditi u mene moral i poštenje, pa da budem kao i oni. Kažeš, ne osuđivati? Ali kako? Molitve ne pomažu.

Vrh

PostPostano: Pet kol 21, 2020 16:31 

Zašto meni šalje takve događaje, je li trebam otupiti nakon mnogo toga?
Evo, skoro će berba maslina i iako mi je to bilo najdraže vrijeme u godini, jer volim brati ih, već se punim gorčinom. Možda neću zbog toga ni ići brati u polje, gdje nam je mužev brat izvadio na prevaru najbolje masline i proširio se zidom preko našeg.
Kako biti miran i ne prokleti ih, kad sam i inače na nepravdu posebno osjetljiva. Rekao je jedan moj poznanik, koga ja prokunem, taj nema sreće. Kako ostati miran i veselo se smiješiti kad ti netko podlo nešto takvo napravi? Nije čak ni stvar u novcu, koliko u gadljivosti prema takvim pohlepnicima i prevarantima. Kad se sjetim, navre mi val ogorčenja a ne želja da ih blagoslovim. I onda je greška u meni, a ne u njima? Znam da ne pomažem sebi na taj način, ali onda Bog nije trebao usaditi u mene moral i poštenje, pa da budem kao i oni. Kažeš, ne osuđivati? Ali kako? Molitve ne pomažu.

https://www.bitno.net/vjera/pitajte-sve ... e-nauditi/

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2020 15:15 

[quote="[url=https://www.katolicki.info/forum/viewtopic.php?p=42277#p42277].

https://www.bitno.net/vjera/pitajte-sve ... e-nauditi/[/quote]

Pročitala sam link, zanimljivo, kaže da je kletva zazivanje sotone, a mi kažemo "da Bog da...ajmo reć, crko", dakle, Boga zazivamo da nas usliši...Pa nastojim ne raditi to, ali, omakne mi se, valjda sam to pokupila u djetinjstvu...i, da, kažem sa zloćom. Ali, jedino kad mi opako naude. To izleti. Ne vjerujem, kao što tu piše, u neku moć toga. Jer ne mogu vjerovati u to i u Boga. Ali, da ne bih željela da se takvim ljudima nešto loše dogodi, ne mogu reći.

Vrh

PostPostano: Pon kol 24, 2020 16:53 

Citat:
Pročitala sam link, zanimljivo, kaže da je kletva zazivanje sotone, a mi kažemo "da Bog da...ajmo reć, crko", dakle, Boga zazivamo da nas usliši...Pa nastojim ne raditi to, ali, omakne mi se, valjda sam to pokupila u djetinjstvu...i, da, kažem sa zloćom. Ali, jedino kad mi opako naude. To izleti. Ne vjerujem, kao što tu piše, u neku moć toga. J[u]er ne mogu vjerovati u to i u Boga. Ali, da ne bih željela da se takvim ljudima nešto loše dogodi, ne mogu reći.[/u]

Tu je jednostavno pitanje oprosta.
Mislim da možda niste svjesni oslobađajuće sile koja se po oprostu događa.
Prof Ivancic dosta piše o tome - oprosti, zatraži oprost i zavoli i sve to u duhu prije bilo kakve rijeci, susreta, događaja. Mislim da je najvažnija ta duhovna priprema, teren za pomirenje.

Kome oprostimo grijehe bit ce im oprošteni kome zadržimo grijehe bit ce im zadržani...
Velika je milost dar oprosta. I ja sam s nekim stvarima muku mučila, ali Isus daruje milost praštanja - kroz moje obraćenje, sakramentalni život i potpuno pouzdanje u Njega.
Duh Sveti vodi i shvatiš koliko druga strana ima rana... i samim tim, svjesno ili ne, rani tebe... ako si i ti puna rana, i očekuješ ljubav, prihvaćanje... tad nastane lom... valja sve to osvijestiti.

Istina, teško je tražiti oprost, a lijepo je kada se dogodi pomirenje. To je nekako dio života. Rast svakog čovjeka. Mislim da ne postoji nitko tko nije nikada bio u situaciji traženja ili primanja oprosta. Važno je posvijestiti si da smo jadni i to je to. Najteže je kada se uzoholimo. Također je teško ako se za sitnice uvrijedimo, ako se dopustimo povrijediti, pa se onda rađaju očekivanja što treba i kako treba druga osoba i bude loše...
Ako ja sebe smatram savršenom i nepogrešivom - nikada neću oprost moći tražiti. Bila velika ili mala stvar posrijedi, nikako sami ne možemo nositi breme i biti slobodni i oprostiti. Potreban je Isus. To znači promjena života. Svaki dan se trebamo zapitati - živimo li onako kako nas Isus naučava? Ima li u meni ljubavi? Jesam li velikodušna, dobrostiva, zavidim li, hvastam li se, jesam li nepristojna, tražim li samo svoje, jesam li razdražljiva, pamtim li zlo, radujem li se nepravdi, radujem il se istini, vjerujem il, nadam li se, podnosim li sve što treba...

P. S.
Preporučujem knjigu 'Jači od mržnje'', Tim Guenard. Jako teško i istodobno prekrasno svjedočanstvo o opraštanju i ljubavi.
Podsjetilo me na hrpu mojih padova i prkosa koji su priječili praštanje i oko kojih još uvijek lomim koplja, jer još je ono ljudsko jače u meni. I još uvijek pokušavam shvatiti kolika je snaga potrebna, kolika je ta ljubav, koliko je to milosrđe za zbilja oprostiti i ne vraćati se više niti djelića sekunde na to?

Vrh

PostPostano: Uto kol 25, 2020 10:46 

Kao da je to, ono, oprostit ću i to je to. Kažu, oprostiti ali ne zaboraviti. Ja se samo ufam u zaborav, da vrijeme prekrije nekako bol koju mi ljudi znaju nanositi. No, svaki dan se mučim doći do garaže zbog zida kojeg je podigla zla susjeda samo da mi napakosti i svaki dan, ako sam malo lošije volje, sjetim je se u negativnom kontekstu, kao i nepravde, i našeg sudstva. Iako Bogu hvala zbog korone nije ovdje nego u dalekom Chicagu gdje tamošnjim susjedima radi spačke. Kako bih mogla to oprostiti, kad, ako se počne graditi na terenu dalje, neću više moći do garaže? Trebala bih biti nadčovjek. Evo i dok pišem već sam se uzrujala. Neznam kako bi mi knjiga mogla pomoći, nisu mi pomogle tone pročitanih knjiga. Neznam stvarno kako oprostiti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata