Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 14:21

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 71, 72, 73, 74, 75  Sljedeće

Sviđa li vam se stil rada i komuniciranja pape Franje?
1. Da, jako mi se sviđa, mislim da možemo očekivati mnogo dobroga 62%  62%  [ 48 ]
2. Još ne znam, pričekat ću s mišljenjem dok ne vidim kako će se papa nositi s teškim problemima i izazovima 12%  12%  [ 9 ]
3. Ne, nije mi baš nešto, papa bi se trebao drukčije ponašati 26%  26%  [ 20 ]
Ukupno glasova : 77
Autor Poruka
 Naslov: Re: Papa Franjo
PostPostano: Sri tra 23, 2025 21:07 

Ne otvara mi poveznicu, možeš svojim riječima opisati o čemu se radi - ako želiš...
Ako prolazi kroz Sokratova tri sita - dobro, korisno i istinito. :wink:

Dobar je članak objavljen prije 2 dana: Kako smo uglavnom ignorirali Papine inicijative u Hrvatskoj

A da se slijedilo primjere naših troje blaženika (Ivan Merz, Stepinac, Marija Petković) koji nikad nisu htjeli ni čuti da raskinu veze s Papom i s Rimom...

https://www.zagreb.info/vijesti/u-rimu- ... XH8h9nCkiw

Probaj ovo, možda nemaš fb pa ne možeš otvoriti.

Vrh

PostPostano: Čet tra 24, 2025 07:53 

Bitno.net je objavio popis knjiga/knjižica pape Franje: https://www.bitno.net/vijesti/aktualnosti/knjige-pape-franje-objavljene-na-hrvatskom-jeziku/
Ima ih jako puno:
    Kateheze i nagovori o milosrđu
    Samo je u njemu nada
    Franjine riječi Mladi
    Draga djeco!
    Uzdignimo srca
    Franjine riječi Milosrđe
    Sveta potvrda
    Otvoren um, vjerno srce
    Božje je ime Milosrđe
    O odgoju
    Obitelj je dragocjeno blago
    Tri čarobne riječi
    Samo nas ljubav može spasiti
    Molitve
    Čuvaj svoje srce
    Molitvenik pape Franje
    Krunica s razmatranjima pape Franje
    Deset savjeta za sretan život
    Osam savjeta za sretan brak
    Križni put s razmišljanjima pape Franje
    Hrabrost mira
    Mladi na terenu
    Mama kao Marija
    Traži Gospodina u jaslicama
    Božićni susret
    Razum i vjera, dostojanstvo, molitva, solidarnost
    Radost naviještanja
    Sakramenti – Lanac milosti
    U potrazi za pravim blagom
    Ne bojte se sanjati velike stvari
    Poniznost
    Crkva milosrđa
    Sveta Pričest – Susret s Isusom – istinska radost
    Ne dajte da vam ukradu nadu!
    Nada ne razočarava
    Nada nikad ne postiđuje
    Srce nam govori o Bogu
    Život – Moja povijest u Povijesti
    Želim ti sreću
    Naučiti jezik srca
    Recite to svima
    Nebo na zemlji
    “Ja sam, ne bojte se”
    Otvoreno o svemu
    O porocima i krepostima
    Želim ti dobar život
    Različiti i ujedinjeni
    Papa Franjo odgovara
    Želim ti osmijeh
    Rodio se za nas
    Samo jedna Crkva
    Odvažimo se sanjati
    Molitva – Dah novoga života
    Naša majka Zemlja
    Bez njega ne možemo ništa
    Vjerujem, vjerujemo
    A sada vaša pitanja
    Najljepše priče iz Evanđelja
    Ima đavla – Kako djeluje, kako ga nadvladati
    Deset zapovijedi
    Politika i društvo
    Korupcija – Zlo našega vremena
    Sreća u ovom životu
    Zdravo Marijo
    Bog je mlad
    Oče naš
    Dođite, poklonimo se
    Božja muka – nada za tebe
    Zemlja, dom, posao
    Darovi Duha Svetoga
    Poruke mladima
    Nadaj se
Je li netko možda čitao neku od ovih knjiga? Ima li neka koju bi posebno preporučili?

Vrh

PostPostano: Čet tra 24, 2025 15:09 

Mani je pohvalno to što se u ogromnoj većini hrvatski katolički kler pa i većina laika stvarno oduprla prihvaćanju sablažnjivih pričesti osoba u javnom teškom grijehu, blagoslivljanju homoparova, ispraznom blebetanju o ekologiji, feminizmu i potrebi migracijske zamjene stanovništva.
Izgleda kako su događanja oko blaženog (a posvemu sudeći svetog) Alojzija Stepinca mnogima otvorila oči. Odista Duh Sveti sprječava, kako je kardinal Ratzinger jednom rekao "un disastro totale".

Vrh

PostPostano: Čet tra 24, 2025 20:16 

https://www.zagreb.info/vijesti/u-rimu- ... XH8h9nCkiw

Probaj ovo, možda nemaš fb pa ne možeš otvoriti.

:?? Ja sam miljama daleko od zagrebačkih kuloara, a članak je pisan tako da ne možeš niti provjeriti istinitost informacija.. Kad je izabran nadbiskup Kutleša, od prvog ga dana podupirem i pratim.. Papa Franjo, kad je izabran, bila sam pod dubokim dojmom neočekivanog odlaska Benedikta XVI. koji je bio moj omiljen papa i priznajem, nisam ga najljepše dočekala. Bio mi je pretjeran, neshvatljiv i nerazumljiv - totalno iznenađenje. Kako je vrijeme prolazilo počela sam čitati njegove knjige, kateheze, razmatranja (a ne samo novinske članke) pa ubrzo shvatih s koje strane napadi dolaze - a mi ne možemo dugo ostati podvojeni u vjeri, u nekoj šizofrenoj situaciji: ili vjeruješ da Duh Sveti vodi Crkvu ili vjeruješ u teorije zavjere.

Napadali su i Benedikta. I on je također napadao diktaturu relativizma i sve koji ju promiču.
Napadali su tako i Franju. Oni koji su se prepoznali u korupciji, duhovnoj svjetovnosti, zatvorenosti u uske krugove, kulturi odbacivanja.. Pa Franjo je napisao knjigu o korupciji među posvećenim osobama. Pisao je "da se grijeh može oprostiti, ali korupcija ne, jer je korupcija trajno stanje bez naznaka da se osoba želi obratiti".

Dobro, ovo baš i nije odgovor na tvoje pitanje, ali u članku ima previše svjetovnih pojmova (pitanje moći, zakulisnih igara...) kojima ne treba dodatnih komentara.

Vrh

PostPostano: Čet tra 24, 2025 20:31 

Bitno.net je objavio popis knjiga/knjižica pape Franje: https://www.bitno.net/vijesti/aktualnosti/knjige-pape-franje-objavljene-na-hrvatskom-jeziku/
Ima ih jako puno:
    Kateheze i nagovori o milosrđu
    Samo je u njemu nada
    Franjine riječi Mladi
    Draga djeco!
    Uzdignimo srca
    Franjine riječi Milosrđe
    Sveta potvrda
    Otvoren um, vjerno srce
    Božje je ime Milosrđe

O odgoju
    Obitelj je dragocjeno blago
    Tri čarobne riječi
    Samo nas ljubav može spasiti
    Molitve
    Čuvaj svoje srce
    Molitvenik pape Franje

Krunica s razmatranjima pape Franje
    Deset savjeta za sretan život
    Osam savjeta za sretan brak
    Križni put s razmišljanjima pape Franje
    Hrabrost mira
    Mladi na terenu
    Mama kao Marija
    Traži Gospodina u jaslicama
    Božićni susret
    Razum i vjera, dostojanstvo, molitva, solidarnost
    Radost naviještanja
    Sakramenti – Lanac milosti
    U potrazi za pravim blagom
    Ne bojte se sanjati velike stvari
    Poniznost

Crkva milosrđa
    Sveta Pričest – Susret s Isusom – istinska radost
    Ne dajte da vam ukradu nadu!
    Nada ne razočarava
    Nada nikad ne postiđuje
    Srce nam govori o Bogu
    Život – Moja povijest u Povijesti
    Želim ti sreću
    Naučiti jezik srca
    Recite to svima
    Nebo na zemlji
    “Ja sam, ne bojte se”
    Otvoreno o svemu
    O porocima i krepostima
    Želim ti dobar život
    Različiti i ujedinjeni
    Papa Franjo odgovara
    Želim ti osmijeh
    Rodio se za nas
    Samo jedna Crkva
    Odvažimo se sanjati
    Molitva – Dah novoga života
    Naša majka Zemlja
    Bez njega ne možemo ništa
    Vjerujem, vjerujemo
    A sada vaša pitanja
    Najljepše priče iz Evanđelja
    Ima đavla – Kako djeluje, kako ga nadvladati
    Deset zapovijedi
    Politika i društvo
    Korupcija – Zlo našega vremena
    Sreća u ovom životu
    Zdravo Marijo
    Bog je mlad
    Oče naš

Dođite, poklonimo se
    Božja muka – nada za tebe
    Zemlja, dom, posao
    Darovi Duha Svetoga
    Poruke mladima
    Nadaj se
Je li netko možda čitao neku od ovih knjiga? Ima li neka koju bi posebno preporučili?

Evangelii Gaudium - Radost evanđelja, okosnica njegove teologije i prakse :))
https://verbum.hr/evangelii-gaudium-rad ... d-163-5729

Samo 5,50 eura za 220 stranica manjeg formata. Isplati se.
(Jedna misionarka je rekla da joj je ta knjiga promijenila život.)

(podebljane u citiranom postu sam čitala ili ih imam doma. Hvala, Početnik, na popisu!)

Vrh

PostPostano: Pon tra 28, 2025 13:02 

Evangelii Gaudium - Radost evanđelja, okosnica njegove teologije i prakse :))
https://verbum.hr/evangelii-gaudium-rad ... d-163-5729

Samo 5,50 eura za 220 stranica manjeg formata. Isplati se.
(Jedna misionarka je rekla da joj je ta knjiga promijenila život.)

(podebljane u citiranom postu sam čitala ili ih imam doma. Hvala, Početnik, na popisu!)

Hvala tebi Adrijana na prijedlogu za knjigu Radost evanđelja!
Nastojat ću još pročitati i ovu njegovu knjigu "Naučiti jezik srca : o umijeću razlučivanja i donošenja odluka". Budući da je razlučivanje duhova "omiljena" isusovačka tema vjerujem da je i ova knjiga zanimljiva i korisna.

Vrh

PostPostano: Pon tra 28, 2025 21:08 

"Naučiti jezik srca" je odlična knjiga, zbirka 14 kateheza o razlučivanju i važnosti dobrih odluka u kršćanskom životu. Predgovor za hrvatsko izdanje napisao je isusovac Dalibor Renić i baš je dobro objasnio smisao. Sviđa mi se ta duhovnost...

Vrh

PostPostano: Sub svi 03, 2025 13:21 

Posljednji pontifikat bio je trijumf samovoljnosti. Valja obnoviti pošteno obnašanje vlasti, iznova je sidreći u božansko pravo, naravni zakon, dòbro i objektivni poredak Crkve.
Papinstvo u modernom razdoblju nikada nije bilo tako slabo kao u posljednjih dvanaest godina. I nije riječ o ljudskoj slabosti, kojom Bog vrlo često čini velike stvari, nego o krhkosti proistekloj iz apsolutističkoga zaokreta koji je Franjo utisnuo papinstvu. Što se papinstvo više oslanja na samovoljnu vlast, odvojenu od svoje temeljne veze s iūs dīvīnum (božanskim pravom) i objektivnim dobrom, to postaje krhkije i ranjivije na napade svijeta. https://www.vjeraidjela.com/postovati-p ... solutizam/

Vrh

PostPostano: Sub svi 03, 2025 13:45 

Majkićka,
ne griješi dušu uplitanjem u napade na pokojnog Papu... Kad se papa ne sviđa ni lijevima ni desnima (koji su zapravo ekstremi), znači da je papa na dobrom putu..

Uvijek će biti lijevih i desnih. To su teološke stranputice, sektaštvo. Moj savjet svima: što dalje od toga...

Vrh

PostPostano: Sub svi 03, 2025 14:24 

Majkićka,
ne griješi dušu uplitanjem u napade na pokojnog Papu... Kad se papa ne sviđa ni lijevima ni desnima (koji su zapravo ekstremi), znači da je papa na dobrom putu..

Uvijek će biti lijevih i desnih. To su teološke stranputice, sektaštvo. Moj savjet svima: što dalje od toga...

Tko si ti da sudiš? Parafraziram ovim papu Franju jer njegov pristup očito ne slijediš. Tekst sam kopirala s Portala katoličkih teologa, nisam mu ništa dodavala i uredno stavila link na cijeli članak. Tko želi neka pročita, mislim kako je korisno to sagledati u smislu budućeg pontifikata, a također može se to uključiti u molitvu za oproštenje grijeha pokojnika.

Vrh

PostPostano: Ned svi 04, 2025 08:00 

Znam da ti nisi pisala, ali prenosiš ovdje. To nije mišljenje svih hrvatskih teologa, već jedne šačice ljudi. Ima više teoloških portala u HR, i lijevih i desnih, umjerenih i svakakvih. Ovi napadi na papu su bez ikakvih konkretnih dokaza, samo huškanje... To je dok slijepac slijepca vodi... Kloni se toga, ako želiš očuvati vjeru...

Vrh

PostPostano: Ned svi 04, 2025 09:17 

. Ovi napadi na papu su bez ikakvih konkretnih dokaza, samo huškanje... To je dok slijepac slijepca vodi... Kloni se toga, ako želiš očuvati vjeru...

Tko si ti da sudiš? Ponavljam Franjine riječi jer govoriti samo pozitivu o nekom je isto suđenje njegovih postupaka. To nisu uopće napadi, nego poticaj za konklave i kao nakana za oproštenje grijeha pokojnika. Istina je da se treba kloniti svega što bi moglo ugroziti vjeru, ali baš zbog toga mi nije jasno zašto ne bi dozvolila riječ šizamtik i prema njima imaš afirmativan stav?

Vrh

PostPostano: Ned svi 04, 2025 17:42 

Ajde umukni maloumnice! Nista ti nije sveto! Ni nakon smrti ne prezas od napada na Svetog Oca! Koji je to demon u tebi zeno?

Ovaj post prije govori u prilog tome da je njegova autorica Noche Oscura opsjednuta. Majkićka je kritizirala pokojnog Franju, a nije ga napadala. Kad bi svi oni koji kritiziraju Franjin pontifikat bili opsjednuti našli bi se u zanimljivoj situaciji gdje "opsjednutih" nema među ljevičarima, sekularistima, sljedbenicima genderizma, ali ih ima među konzervativnim katolicima. Tj onakvim katolicima kakvi su bili više manje svi prije 2. vatikanskog sabora. Čak su i masoni objavili na svom sajtu hvalospjev i post povodom Papine smrti. I nije to baš kako bi Adrijana htjela, da ga slijeva napadaju isto kao i s desna; napadi s lijeve strane su bili puno blaži i rjeđi, tako da, ako čovjeka sudimo prema protivnicima, Franjo je bio daleko od one sredine u koju bi ga, radi vlastita mira, smjestila Adrijana ( a vjerojatno i ova nježna duša s nickom Noche Oscura).

Vrh

PostPostano: Ned svi 04, 2025 17:50 

Pokojnom papi želim spasenje duše i radost raja. Bez obzira na to što sam mislio i mislim o njegovom pontifikatu. Za mene, ovo je bilo 12 ružnih godina koje slute na teška vremena pred nama.

Vrh

PostPostano: Pon svi 05, 2025 11:25 

Majkićka,

Nije ovo baš potpuno točno.
Lijevima se sviđa i ateistima.
Neću spominjati poznate ličnosti a osobno znam ljevičare i ateiste, čak antiteiste kojima se sviđa. Ali ne u smjeru da bi se obratili.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 1111 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 71, 72, 73, 74, 75  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata