Ja sam miljama daleko od zagrebačkih kuloara, a članak je pisan tako da ne možeš niti provjeriti istinitost informacija.. Kad je izabran nadbiskup Kutleša, od prvog ga dana podupirem i pratim.. Papa Franjo, kad je izabran, bila sam pod dubokim dojmom neočekivanog odlaska Benedikta XVI. koji je bio moj omiljen papa i priznajem, nisam ga najljepše dočekala. Bio mi je pretjeran, neshvatljiv i nerazumljiv - totalno iznenađenje. Kako je vrijeme prolazilo počela sam čitati njegove knjige, kateheze, razmatranja (a ne samo novinske članke) pa ubrzo shvatih s koje strane napadi dolaze - a mi ne možemo dugo ostati podvojeni u vjeri, u nekoj šizofrenoj situaciji: ili vjeruješ da Duh Sveti vodi Crkvu ili vjeruješ u teorije zavjere.
Napadali su i Benedikta. I on je također napadao diktaturu relativizma i sve koji ju promiču.
Napadali su tako i Franju. Oni koji su se prepoznali u korupciji, duhovnoj svjetovnosti, zatvorenosti u uske krugove, kulturi odbacivanja.. Pa Franjo je napisao knjigu o korupciji među posvećenim osobama. Pisao je "da se grijeh može oprostiti, ali korupcija ne, jer je korupcija trajno stanje bez naznaka da se osoba želi obratiti".
Dobro, ovo baš i nije odgovor na tvoje pitanje, ali u članku ima previše svjetovnih pojmova (pitanje moći, zakulisnih igara...) kojima ne treba dodatnih komentara.