Evo da se uključim u ovu strašnu temu.
Pohvala za navod Balthazara kojeg smatram najboljim teologom 20. tog stoljeća.
Ipak, nešto bih naglasio što se često previđa.
Citira se Pismo, oce, teologe, ali...
Riječ je o odnosu prema Pismu. Prije moguće optužbe za 'sola scriptura' valja imati na umu da Riječ Božja ima primat nad tradicijom i učiteljstvom (Dei Verbum), doduše ne bez jednoga ili drugoga. Ako ima primat onda je potrebno imati uređenu strukturu postavljanja stvari.
O čemu se radi?
Citirati ćemo ovo ili ono, pa i Pismo, ali pitanje jest: Je li ta Riječ upućena meni, ili samo prenosim od drugih autora, jer sam čuo nekoga itd. ?
Čitam li uopće Pismo? Ako da, ima li ono primat u odnosu na svu ostalu literaturu.
Dakle, poznavati duhovnu literaturu, pa i svece nauštrb Pisma, može biti izraz zadovoljenja pohlepe za znanjem ili puke radoznalosti. Otuda nadimanje.
Ili: 'Bog je rekao preko tristo puta: Ne boj se!' Često to čujem. Drugi kažu: Ne nije,tko je brojao.
Kako bilo, to jest Božja Riječ, ali koja je ovdje i sada meni upućena? Bez toga ostaje se u površnosti.
I sv. Augustin i značajni teolozi svjedoče o osobnom susretu sa Riječi. 'Riječ Božja raste s onim koji je čita' (sv. Grgur Veliki)
Međutim, na kraju dana, nije toliko bitno što je rekao Augustin, Balthazar ili svetac, koliko: 'što vi kažete', odnosno što ti kažeš, što tebi Gospodin kaže,
jer tek tada ostvaruje se Riječ koja ima moć spasiti dušu (usp.Jak 1,21).
I tu se slažem sa Pelanowskim i drugim suvremenicima: Ma sve ću uzeti pod ruke,netko dodaje pa i Krunicu, osim Pisma.
Isključujem, dakako, forum.
I mislim da je tu odgovor na postavljeno pitanje: 'Je li malo onih što se spašavaju?' 'Trudite se', trudi se. Jasno je, dakle, da Krist ovo općenito pitanje personalizira. Usmjerava nišu.
A što Bog želi kad 'jedva nagađamo što je na zemlji, s mukom otkrivamo što nam je na dohvat ruke, a što je na nebesima tko će istražiti? Mudr 9,16
Bravo slažem se sa svim što piše, sam Augustin je rekao da se njegova djela uzimaju sa dozom kritike te slobodno odbacimo što se pokaže neprimjereno....jasno je da oci griješe i tu možemo naći mnogo primjera.
Ovo zadnje o spasenju od Augustina su uzeli jansenisti (Jansenizam je bio vjerski pokret unutar Katoličke Crkve tijekom 17. i 18. stoljeća.Tvorac mu je bio belgijski biskup iz Ypresa, Cornelius Jansen (1585. – 1638.). po kome je i dobio naziv. Katolička Crkva je utvrdila da su osnovne doktrine Jansenizma hereze.[1]) koji su govorili da se jako malo ljudi spašava, bili su poznati po strogosti i ozbiljnim facama bez osmijeha.
Ja također Pismu dajem primat ali ne bez predaje ili učiteljstva....treba biti skupa.( kako si i ti rekao)
Pastoralni govori svetaca pa i samog Isusa su prilično strogi....slično kao kad roditelji govore djeci što im se sve može dogoditi ako ne slušaju.
Dobro si rekao da je evanđelje dano svakom čovjeku i da sam po svom iskustvu treba lii bi trebao odgovoriti na ovakva pitanja.
Citiranje drugih teologaa koja su prilično različita ovisno govoreli pastoralno ili teološki neće nam puno pomoći ali nam može dati smjernice.
Ja osobno mislim da slika milosrdnog Boga ne ide uz to da većina završava u paklu.
Na kraju i Pismo daje optimizam oko broja:
Otkrivenje 7,9 Potom vidjeh, i gle, veliko mnoštvo, kojega nije mogao nitko izbrojiti, od svakoga naroda i plemena i puka i jezika, gdje stoje pred prijestoljem i pred Janjetom, obučeni u bijele haljine, i palme u rukama njihovim.
Ovo mnoštvo koje niko nije mogao izbrojiti ne djeluje mi kao malo.