Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet svi 01, 2026 17:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor Poruka
PostPostano: Sub stu 01, 2025 21:42 

Danas kada slavimo Sve svete pa tako i one svetce koji još nisu proglašeni spomenimo se i našeg blaženog Alojzija Stepinca koji zbog politikanstva i podilaženja prema srpskoj crkvi još čeka kanonizaciju. Bogougodni blog Quo Vadis danas prigodno donosi njegovu propovijed pod nazivom „Blaženi koji su čista srca, jer će oni Boga gledati. https://www.quovadisecclesia.com/blazen ... a-gledati/

Vrh

PostPostano: Uto stu 04, 2025 18:10 

Katolička Crkva, kao Mistično Tijelo Kristovo, oduvijek je učila da je ona jedini čuvar istine koju je Bog objavio.
„Crkva Boga živoga“ je „stup i uporište istine“, napisao je sv. Pavao u 1. Timoteju 3,15. „Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi Ocu osim po meni“, rekao je naš Gospodin u Ivanu 14,6.
Ali što to kaže marokanski kardinal Cristóbal López Romero https://www.quovadisecclesia.com/kardin ... je-istinu/

Vrh

PostPostano: Sub sij 17, 2026 21:34 

Mačka oko vruće kaše ili kretnje autora i simpatizera Quo vadis e., odnosno članka:Sinodalnost bez ideologije:tihi zaokret Lava XIV.

Kratak osvrt na navedeni članak.
Prije toga uvod što se događalo prije, za vrijeme i nakon izvanrednog konzistorija pape sa kardinalima.

Nakon što je pitanje 'liturgije' stavljeno ad acta odmah se počelo kružiti oko stola od strane onih koji ga smatraju najvažnijim. Kao što se zna od ponuđene četiri teme (liturgija jedna od 4) oko 170 prisutnih kardinala odlučilo se za dvije od kojih ni jedna ne uključuje pitanje 'liturgije'.
Američki zeloti tako su se našli u problemu jer su odluku donijeli sami kardinali većinski. Imajte na umu da je svih 200- tinjak kardinala unaprijed obaviješteno o temama, i da se i poslije nastavlja pismena korespondencija sa Sv.ocem. Dodajte tim kardinalima najmanje isto toliko njihovih teologa koji u užem smislu pridonose značaju određenih pitanja, i kretanjima Crkve.
U članku je istina to da se pitanjem liturgije bave opsesivno samo neki američki krugovi. Dakle, ne Crkva globalno.
No, budući im se ne ide niz dlaku nije problem sada samo papa, nego udaraju i šire. To čine zasada pogrdnim nazivima za kardinale. Nazivajući ih, citiram: 'ljudi u crvenom', 'senat', 'knezovi', 'mudraci'.

To čine insinuiranjem:
'što se uopće može postići na tako kratkom sastanku'.

Izvrtanjem teza tražeći pukotine:
'više ne prihvaćaju papu koji bi upravljao bez svojih kardinala'.

To čine stalno, kontinuirano. Mislite da će stati, bez obzira što naslovom sugeriraju želeći navući stvari na svoj mlin.

Vrh

PostPostano: Ned sij 18, 2026 13:07 

Budući je današnji naraštaj onaj slike, videa, tako ide kratak klipić...
https://youtube.com/shorts/yyyqpyOTTHM? ... K7IoHq6l2Y

Mislim, 60- tih god. prošlog stoljeća Pavao VI. napustio je 'dekoraciju' i za njim to čine i drugi pape. Jedan će čak ustvrditi: dosta cirkusa!

Međutim, 60 - tak godina kasnije otkako se Pavao VI. odrekao tijare - doslovno, perjanik pokreta 'okrenutost prema Kristu' zasjao je na način da mu ne bi pozavidjela ni Lady Gaga.

Vrh

PostPostano: Ned sij 18, 2026 23:21 

Budući je današnji naraštaj onaj slike, videa, tako ide kratak klipić...
https://youtube.com/shorts/yyyqpyOTTHM? ... K7IoHq6l2Y

Mislim, 60- tih god. prošlog stoljeća Pavao VI. napustio je 'dekoraciju' i za njim to čine i drugi pape. Jedan će čak ustvrditi: dosta cirkusa!

Međutim, 60 - tak godina kasnije otkako se Pavao VI. odrekao tijare - doslovno, perjanik pokreta 'okrenutost prema Kristu' zasjao je na način da mu ne bi pozavidjela ni Lady Gaga.

Kažu ljudi: slika govori tisuću riječi. Čovjek se zapita: koliko onda govori ova snimka?! :| Kad bi se oholost mogla izmjeriti, koliko bodova bi ovaj dobio?! I takav onda nasrće na rimskog papu?! :roll: :roll: Kaj tje život. :| Jel ovo slika Kristova evanđelja?! To je slika pastira po Kristovoj mjeri?! Dečki! Hudo.

Slika

Mt 10,24 Nije učenik nad učiteljem niti sluga nad gospodarom svojim.

p.s. Soren svaka čast za snimku i ovaj opis ispod snimke.

Vrh

PostPostano: Ned vel 01, 2026 19:11 

Nakon što se čitatelj (sam) uvjeri da svi biskupi (KC) kod ređenja obećavaju poslušnost papi i njegovim nasljednicima, možemo dalje.

Polazište zelota je slijedeće. Crkva je zastranila mi ćemo je vratiti, liturgija se raspada mi znamo što treba, papa nije svjestan situacije mi ćemo ga podučiti, na svaki način.

Perjanik br. 1 tako neki dan ustvrdi kako svi ostali mrze 'njihovu' liturgiju, sve što je sveto. Zatim da se pokreće rat protiv njih itd.

Kako stvari stoje.
Nakon što ga je Lav primio privatno u audijenciju ide okolo (čitaj po medijima, podcastima) i govori što je papi rekao, ali i što bi papa sada trebao.

To vam je kao da odeš šefu sa nekom idejom, koliko god zvučala dobro, kažeš mu je i zatim po firmi pričaš kako će se ubuduće raditi, a bez zelenog svjetla nadređenog.
Svi koji ste nešto konstruktivno napravili u realnom sektoru znate kako ide, a kako ne ide.
Strpljivost nije laka.
Svi koji ste imali odgovornost znate koja je bila, odnosno znate granice iste.
Svi dobro znaju što je hijerarhija.
Jedno je citirati 'Bog je Bog reda' a drugo je držati se toga. Za potonje treba i snage.
(usp. npr. nadbiskup Kutleša jucer o biskupima koji više trebaju slušati negoli biti glasni).
Inače, mnogi i znate, najuži suradnici pape su kurijalni prelati sa raznim dikasterijima, a koji mu pomažu u upravljanju čitavom Crkvom.

No, Perjanik 1 tvrdi za Traditionis custodes (TC) da je izlobiran. To u smislu izmanipuliran. Kako to zna!?

Pročitaj TC o Benediktovoj nakani da se provjeri stanje nakon tri godine Summorum pontificum. To je i učinjeno uz pomoć nadležnih kongregacija i donesena je odluka. Dokument ima dvije i pol stranice, dostupan na hrvatskom.

Zamislite si u braku nepoštivanje i neposluh. Mnogi imaju gorka iskustva. No, nije to najveći problem ukoliko se osoba ponizi. Nego, zamisli da takav vodi bračne susrete. Shvaćate li, poštovani!

Perjanik br. 2 ima pak spremno oružje gdje poslušni tako postaju ultramonatisti.

Ovi biskupi, koje neću imenovati, čak i ako imaju nekih dobrih naglasaka. Fali im samo jedno: posluh.

I tu je caka. Tu je izvor polarizacija o kojima je i papa Lav govorio.

U svijetu kažu: vrag je u detaljima.

Vrh

PostPostano: Ned vel 01, 2026 20:07 

Perjanik br. 1...

No, Perjanik 1 tvrdi...

Oprosti Soren što se miješam, možda samo radi jasnoće, da ljudi točno znaju na koga se misli pod Perjanik br. 1. To je onaj čovjek iz prethodnog posta. Vidi ovde: Perjanik br. 1 Obratite pozornost kako mu se narod klanja. :shock: :roll: Autentični tradicionalisti.

Perjanik br. 2 ima...

Ovo nisam uspio upratiti, tko bi bio taj Perjanik br. 2?! :?

Vrh

PostPostano: Ned vel 01, 2026 20:49 

Nije potrebno ih imenovati zasada.Nadam se da ni neću, iako već udaraju.

Agresivni su.

Imas prvu knjigu intervju Lava Građanin svijeta, o tom pitanju liturgije.
Morate se malo više potrudit. Jucer je mons. Kutleša govorio o tome, o ozbiljnosti koju vjera zahtjeva.

Papa tamo sa svom blagošću, ali i u istini govori o tome kao o 'problemu'. Dakle, govori kako koriste liturgiju za politički obračun.
Ja sam tu prije par mjeseci bio oštriji po tom pitanju, i odmah sam lažno optužen. Prišiveno mi je nešto što nisam rekao (usp strana 5; svi to mogu vidjeti).
Radi se o biskupima koji tako povlače laike za sobom (znam neke laike osobno). Ovi su čak dolazili i u Hrvatsku.

Jako delikatno za papu, jer njihova je pozicija na koncu isključivo vlastito mišljenje. Ne želim imenovati jer se uvijek nadaš da će se obratiti, da u bunaru nisu preduboko.
U Crkvi (recimo anglosaksonskoj) to je danas najveća vidljiva rana, i očito nije ni dirana na izvanrednom konzistoriju, po mom mišljenju, radi opasnosti od veće štete.

Vrh

PostPostano: Ned vel 01, 2026 21:06 

Ustvari, stvar po sebi ne bi trebala biti problem.
Papa kaže: Idemo desno!
-Idemo!
Idemo lijevo!
-Idemo!

Međutim, realnost je da očito jako mora vagati da se izbjegne šteta.
Što god odluči nekima neće biti dobro. Povijest Crkve pokazuje kakve katastrofe izaziva taština.
I šta ćeš, za sada ad acta.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 84 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6

Vrijeme na UTC + 01:00 sata