Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 08:20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon ožu 02, 2026 18:29 

Neozbiljan si :lol: jer koristiš ono što ti AI izbaci kao odgovor, a sigurno to sam nisi probao i uvjerio se kako to stvarno i dokazuje poantu. Svaka od predloženih aktivnosti je prekomplicirana ili ima ozbiljne nedostatke pa bi dokazivanje vjerojatno krenulo po zlu i kod djece pobudilo sumnju kako im nešto muljam.
Eratosten je imao sreće s svojim eksperimentom, ali meni bi to u Hrvatskoj bilo teško provesti, a zbog male udaljenosti bi rezultat bio neprecizan. Tako da to otpada.
Uplaćivanje putovanja isto otpada jer toliko bogata nisam niti za to imam vremena. To nije lokalni dokaz u Hrvatskoj, a niti je razumijevanje sferne astronomije intuitivno svima. Jednostavno je neisplativo za teško razumljiv rezultat.
Što se tiče ležanja na plaži i gledanja u sunce :roll: to nije zdravo za oči pa djeci to ne bi iz tog razloga preporučila, a najgore je što je to premala visina za eliminaciju svih smetnji koje se mogu javiti pa bi to lako moglo ispasti muljanje.
Što se tiče insinuacija kako zagovaram ravnozemljaštvo to je tebi slamka spasa, ali bez ikakve osnove. Činjenica je kako ti ni tvoja AI nemate neki lako provjerljiv način za dokazivanje okrugle zemlje pa ti dobronamjerno savjetujem nemoj omalovažavati sugovornika kad objektivno ne znaš nešto jednostavno objasniti.
Postoji način da se okrugli oblik Zemlje dokaže djeci i to ne traži više od nekakvih 10 minuta vremena, ja ću ga reći ako baš nitko to ne zna.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 02, 2026 18:45 

Napetost je na vrhuncu. Napiši ga, sa zanimanjem ću ga pročitati..

Vrh

PostPostano: Uto ožu 03, 2026 07:07 

Dokaz je promatranje Jupitera (koji ima jasno vidljive različite ekvatorijalne pojaseve) s obje polutke Zemlje. Radi se o čistoj prostornoj geometriji, bez oslanjanja na „autoritet znanstvenih“ institucija. Ako teleskopi na suprotnim polutkama Zemlje pokažu Jupiter međusobno rotiran za 180°, onda stoje na suprotnim stranama tijela okruglog oblika. Ne treba putovati na različite krajeve Zemlje već na internetu naći teleskope koji uživo prenose sliku Jupitera. Moja su djeca našla jedan u Norveškoj i jedan u Južnoj Africi. Samo treba jako paziti jer teleskopi često sami okreću sliku (ovisno o vrsti optike), pa se mora uspoređivati ista vrsta optičkog sustava ili fotografske snimke bez dodatne rotacije.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 03, 2026 08:29 

...bez oslanjanja na „autoritet znanstvenih“ institucija

Sasvim OK pokus, osim citirane rečenice. U svojem eksperimentu si se oslonila na toliko tehnologije i znanosti, na teleskope i filtere i live prijenos, da mirne duše možeš djeci dati WEB stranicu NASA-e sa fotografijama i videima Zemlje snimljenim iz svemira. Ne samo da pokazuje oblik Zemlje, nego pokazuje i ljepotu, ima jedan poseban utjecaj na čovjeka. Svaki put kad pogledam neku od tih fotografija pomislim kako je Bog stvorio lijepi svijet za Čovjeka. Pali svijet, ali ipak lijepi.

Svejedno, hvala ti na dobroj ideji! Svijet se može promatrati na puno načina i često za to ne treba nikakve tehnologije jer su isto radili i naši daleki preci.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 04, 2026 22:34 

Zaista imaš neobične kriterije. Ne gledaš kroz leću teleskopa. Elektronika skenira sliku, digitalizira je, filteri isprave i korigiraju, zatim ide na server gdje algoritam sažima sliku na prihvatljivu veličinu te streama video na tvoje računalo. Spremna si vjerovati cijelom tom lancu tehnologija i ljudi, ali ne i fotografijama?!

Vrh

PostPostano: Čet ožu 05, 2026 12:38 

Napravi Eratostenov eksperiment. Izvode ga djeca u pojedinim OŠ. Tim eksperimentom je Erastoten prilično precizno izmjerio opseg Zemlje cca tri stoljeća prije Krista.

Uplati si putovanje i odi na južnu polutku, što južnije, pa pogledaj nebo i objasni si zašto su zvijezde različite, zašto ne vidiš Sjevernjaču, ali vidiš Južni križ.

Još jedan eksperiment iz OŠ. Pronađi mjesto s čistim obzorom (recimo more). Legni na tlo i gledaj kako Sunce zalazi. Čim Sunce potpuno nestane s vidika, brzo ustani i vidjeti ćeš gornji rub Sunca kako zalazi.

Ne mogu vjerovati da pišem ovakve stvari na katoličkom forumu i neću ti više pisati na temu ravne Zemlje.
Molim te, taman i ako misliš da je Zemlja ploča ili da stoji na mjestu ili na oklopu kornjača, nemoj to pravdati Svetim Pismom, ne radi sprdačinu od naše vjere.

Pints,

negdje si spominjao da si gledao i Youtube video snimke...imaš li neki koji u kontinuitetu pokazuje let rakete od zemlje do neke velike visine , 2-3 sata snimak bez prekida u kontinuitetu, tako da se postepeno vide mijene od ravne zemlje, pa do malog zakrivljenja, srednjeg zakrivljenja, veliko zakrivljenja ...i onda na kraju cijela zemljina kugla
Daj link...volio bih ga pogledati...ja do sada nisam naišao na takav.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 05, 2026 14:11 

Pints,

negdje si spominjao da si gledao i Youtube video snimke...imaš li neki koji u kontinuitetu pokazuje let rakete od zemlje do neke velike visine , 2-3 sata snimak bez prekida u kontinuitetu, tako da se postepeno vide mijene od ravne zemlje, pa do malog zakrivljenja, srednjeg zakrivljenja, veliko zakrivljenja ...i onda na kraju cijela zemljina kugla
Daj link...volio bih ga pogledati...ja do sada nisam naišao na takav.

Elon Musk je majstor PR-a, možeš se kladiti sa njegov SpaceX ima takvih videa. Recimo ovaj: https://www.youtube.com/watch?v=mfQjG4t4M08

Mada ljepše je pratiti metereološke balone koji idu na sam rub, sporije je uspinjanje (ali naravno bliže su planeti): https://www.youtube.com/watch?v=2RATP53l9MA

Možeš tražiti i turističke letove od Bezosa koji su nažalost preskupi za obične smrtnike, i ima toga.... teško mi je vjerovati da baš ništa nisi mogao naći.

Fantastične su snimke sa ISSa, tu nemaš od lansiranja, ali su predivne: https://www.youtube.com/shorts/n9u8tt5G0hc

Vrh

PostPostano: Čet ožu 05, 2026 16:20 

Koliko km je mogla raketa po tebi prijeći cca UVIS za 23 sekunde? NA OVOM SNIMKU što si dao?

Imao na stotine letova raketa u svemir ( posebice od ere E.Muska) a nemamo snimljen nijedan let od početka pa recimo još 1 sat u kontinuitetu...ili barem pola sata??

Vrh

PostPostano: Čet ožu 05, 2026 22:59 

Ma to je ubrzana snimka, pa vidiš kako se uspinje, takvu brzinu može imati samo u prostoru ispražnjenim od zraka. Rekao bih da je par minuta sažeto na dvadesetak sekundi. Promo materijal.

Nisam baš previše u tome, svakako ne toliko da bih sat vremena gledao uspon rakete. Pretpostavljam da su sve takve snimke žestoko obrađene i filtrirane, jer se raketa trese, okreće se oko osi i sve se ledi. Da bi dobio bilo što vidljivo jednostavno mora biti obrađeno. Uz to, uvijek je pitanje bandwidtha, prilično sam siguran da je važnije slati telemetrijske podatke od videa.

Bilo bi mi zanimljivo pročitati što misliš da bi vidio na snimci od sat ili više vremena? Jednom kada se popneš na stotinjak km, a za to ti treba 7 do 10 minuta (po sjećanju) mislim da se vrlo malo toga mijenja u vidokrugu.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2026 10:17 

Ma to je ubrzana snimka, pa vidiš kako se uspinje, takvu brzinu može imati samo u prostoru ispražnjenim od zraka. Rekao bih da je par minuta sažeto na dvadesetak sekundi. Promo materijal.

Nisam baš previše u tome, svakako ne toliko da bih sat vremena gledao uspon rakete. Pretpostavljam da su sve takve snimke žestoko obrađene i filtrirane, jer se raketa trese, okreće se oko osi i sve se ledi. Da bi dobio bilo što vidljivo jednostavno mora biti obrađeno. Uz to, uvijek je pitanje bandwidtha, prilično sam siguran da je važnije slati telemetrijske podatke od videa.

Bilo bi mi zanimljivo pročitati što misliš da bi vidio na snimci od sat ili više vremena? Jednom kada se popneš na stotinjak km, a za to ti treba 7 do 10 minuta (po sjećanju) mislim da se vrlo malo toga mijenja u vidokrugu.

Pa to te ja pitam
Zar nije čudno da na toliki broj letova oni ne daju nijedan snimak barem pola sata u kontinuitetu...bez sažimanja, ubrzavanja isl.?
Pa zanima me da vidim snimak za koji se sa sigurnošću zna da je kontinuirani snimak na kojem nije ništa dorađivano...da vidimo na kojoj visini iznad zemlje se vidi da je zemlja okrugla, da vidimo kako ide to postepeno zakrivljivanje itd.

tebi nije čudno da ni nakon stotina Muskovih starlink polu-privatnih satelita lansiranih u svemir nemamo nijedan takav??

Uglavnom , slažem se da nakon 23 sekunde zemja ne izgleda kako se vidi na tom video snimku! Čak su kao okrenuli raketu da se vidi nakon lijeve strane i desna strana okrugle zemlje...smiješno...za to vrijeme raketa se ne može dignuti ni 30 km iznad zemlje!
a postoji masa snimaka iz balona na 39 km iznad zemlje gdje je sve skroz ravno...
Kako sam kažeš za to trebaju 7 ili više minuta leta ...nevažno, dajte ljudi koji lansirate rakete takav snimak , pa ako treba i 30 minuta ...da napokon vidimo kako to stvarno izgleda

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2026 10:44 

Pa to te ja pitam

Dragi Hrki!

Dopusti da ja tebe nešto pitam. Ovako. Što više gledam YouTube uratke, sve više sumnjam da je zemlja onakva kakvu je NASA pokazuje. Pad horizonta po globusarima je 7,8 m na 10km. Uzmi kanoćal kada je dobra vidljivost i gledaj brodove do 8m visine prema pučini, ako ih na 10km možeš vidjeti, onda ti je to jasan dokaz da nema pada radi navodne zakrivljenosti zemlje. Ako se brod nimalo ne može vidjeti onda su globusari u pravu. U Engleskoj je davno rađen poznati eksp. na 6 milja i na čamcu se vidjela zastavica koja je bila na maloj visini (ispod 2m!) a pad radi zakrivljenosti je na toj udaljenosti barem 7 metara! Kako onda to? :roll: :roll:

Ako se brod radi zakrivljenosti izgubi ispod horizonta , onda se on definitivno izgubi bez obzira na refrakciju. Refrakcija ga ne može vratiti iznad horizonta. On se neće vidjeti nimalo, bilo refrakcije ili ne. Ali ako se brod ne izgubi ispod horizonta (ako je zemlja ravna), onda refrakcija dovodi do toga da ti umjesto cijelog broda od 8 metara, ne vidiš u cijelosti njegov donji dio ali vidiš ostali dio broda, npr. ne vidiš donja 2 metra, ali vidiš 6 gornjih metara. Ja sam pozorno pregledao masu snimaka i stvarno ljudi koji ukazuju na grešeke i nelogičnosti su u pravu. :|

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2026 12:31 

Dragi Hrki!

Dopusti da ja tebe nešto pitam. Ovako. Što više gledam YouTube uratke, sve više sumnjam da je zemlja onakva kakvu je NASA pokazuje. Pad horizonta po globusarima je 7,8 m na 10km. Uzmi kanoćal kada je dobra vidljivost i gledaj brodove do 8m visine prema pučini, ako ih na 10km možeš vidjeti, onda ti je to jasan dokaz da nema pada radi navodne zakrivljenosti zemlje. Ako se brod nimalo ne može vidjeti onda su globusari u pravu. U Engleskoj je davno rađen poznati eksp. na 6 milja i na čamcu se vidjela zastavica koja je bila na maloj visini (ispod 2m!) a pad radi zakrivljenosti je na toj udaljenosti barem 7 metara! Kako onda to? :roll: :roll:

Ako se brod radi zakrivljenosti izgubi ispod horizonta , onda se on definitivno izgubi bez obzira na refrakciju. Refrakcija ga ne može vratiti iznad horizonta. On se neće vidjeti nimalo, bilo refrakcije ili ne. Ali ako se brod ne izgubi ispod horizonta (ako je zemlja ravna), onda refrakcija dovodi do toga da ti umjesto cijelog broda od 8 metara, ne vidiš u cijelosti njegov donji dio ali vidiš ostali dio broda, npr. ne vidiš donja 2 metra, ali vidiš 6 gornjih metara. Ja sam pozorno pregledao masu snimaka i stvarno ljudi koji ukazuju na grešeke i nelogičnosti su u pravu. :|

Ne znam je li ovo tvoja navlakuša pa da me poslije lupaš po glavi...znao si tako nešto raditi ranije...pa se zasada neću izjašnjavati 8)
Ali i ja sam nešto prije 10 godina više gledao takvih yt snimaka i ekesperimenata...ima zanimljivih stvari

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2026 12:47 

Ne znam je li ovo tvoja navlakuša pa da me poslije lupaš po glavi...znao si tako nešto raditi ranije...pa se zasada neću izjašnjavati 8)

Oprosti prika! Ali nisam mogao odoljeti. :DD

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2026 16:56 

Zaista imaš neobične kriterije. Ne gledaš kroz leću teleskopa. Elektronika skenira sliku, digitalizira je, filteri isprave i korigiraju, zatim ide na server gdje algoritam sažima sliku na prihvatljivu veličinu te streama video na tvoje računalo. Spremna si vjerovati cijelom tom lancu tehnologija i ljudi, ali ne i fotografijama?!

Pints posve si u krivu s usporedbom, a mislim kako je to plod činjenice što niti jedno ispitivanje nisi sam napravio s djecom nego se oslanjaš samo na priče. Ni u kom slučaju nije usporediva potvrda do koje se zajedno dođe s djecom i gledanje filtriranih i obrađenih fotografija koje su namjerno napravljene takvima. Jupiter možeš promatrati vlastitim teleskopom. Ne moraš vjerovati svemirskoj agenciji, vladi ili instituciji, a rezultat je ponovljiv bilo gdje na svijetu.
Nasuprot tome kod NASA-inih fotografija moraš vjerovati da su snimke autentične, a za sakog tko je imalo skeptičan i ne vjeruje institucijama, to nije uvjerljivo.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2026 17:27 

Blagi Bože, ne mogu vjerovati da se ovdje raspravlja da li je Zemlja okrugla :oo
Pa ljudi moji je li to moguće rekao bi Mladen Delić.
Neka pokaže djeci Mjesec. Dovoljno. Samo nepismen čovjek može o tome dvojiti i jako snižavati kvalitet ovog foruma. Osjećam susramlje.
Ah, zaboravila sam, takvi ljudi misle da su Mjesec, Sunce, zvijezde nacrtane na nebu...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 90 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata