Moj odgovor je da nemam pojma. Iz svoje ograničene ljudske prirode ne mogu spoznati prirodu Boga, a još manje prirodu BogoČovjeka. Još nekako mogu u mašti zamisliti Biće koje u svakom pogledu nadilazi moju stvarnost, ali potpuno mi je neshvatljivo kako se jedna od Osoba tog Bića može svesti na ograničene okvire čovjeka i biti pravi Bog i pravi Čovjek. Naglasak na "pravi". Za mene je to otajstvo, proturječnost, oksimoron.
Ali razumijem da to nadilazi okvire mojeg intelekta i intuicije, i da mi preostaje samo moja slobodna volja da prihvatim ili odbijem vjerovati. Ja prihvaćam vjerovati da je Isus bio pravi Bog i pravi Čovjek, i ne idem dalje od toga. Pokušavati odgonetnuti to veliko otajstvo kroz trivijalna pitanja na koja nitko nema pouzdan odgovor mi se ne čini dobrim putem.
Ne trebaš ništa spoznavati kad je crkveno učiteljstvo, sabori itd. reklo sve što trebamo znati.
Božanska i ljudska priroda u Kristu je svaka za sebe potpuna te zato kažemo da je pravi Bog i pravi čovjek i te dvije prirode se ne miješaju i ne prožimaju nego je svaka od njih potpuno integralna čineći jedinstvo u jednoj osobi....i sada dolazimo do onoga što zbunjuje Hrkija....pa ću pokušati objasniti, u Kristu budući da imamo dvije prirode imamo i dvije volje i dva principa djelovanja božanski i ljudski a on se očituje različito kad Isus djeluje kao čovjek npr. jede,spava,trpi i sl. onda to čini potpuno kao čovjek bez miješanja božanske naravi i obrnuto kad Isus čini čuda npr. uskrsnuće Lazara, hodanje po vodi to čini njegova božanska priroda( narav).
Zato Isus ne može trčati 100m za jednu sekundu, ne može govoriti sve jezike i sl.jer
Krist kada djeluje kao čovjek djeluje isto onako kako djeluje svako od nas i zbog toga kao čovjek ne može trčati 100m u sekundi i govoriti sve jezike jer je tijelo fizički i mentalno ograničeno...dakle da zaključimo Isus kada djeluje kao čovjek ne može biti superman.
Što je onda hodanje po vodi, uskrsnuće Lazara i dr?
To su čuda i to izvodi božanska priroda u Kristu dok ljudska jasno to po svojim ograničenim svojstvima ne može.
Naravno Hrki će ići dalje pa će reći zar Isus ne može učiniti čudo pa da proleti 100m u sekundi pa kako je hodao po vodi?
Moj odgovor je ne može zato što Bog po naravi dobar, mudar itd. te zbog toga ne može činiti besmislene stvari,cirkus i sl.( glumiti super junake).
Naravno Hrki će ići dalje pa će reći: ali kad bi Isus htio mogao bi.
I tu je odgovor negativan jer Bog je savršen i kod njega nema kad bi htio nego ono što želi to i bude a što ne želi ne može biti.