Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned srp 26, 2026 20:03

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 44 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet srp 02, 2026 23:08 

Opet je počeo s nebuloznim pitanjima, po drugi put otvara isto

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2026 07:23 

Isus koji je hodao Judejom i Galilejom je kao istinski Bog mogao npr. trčati sto metara za pet sekundi...da li vjerujete u to?

Trvijaliziraš smisao Krista. Otprilike na razini pitanja "koliko anđela može plesati na glavici pribadače?".

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2026 10:08 

Ne shvaćaš do kraja moje pitanje, odnosno u biti ne odgovraš na pitanje?
Moje pitanje nije da li je imalo svrhe , razloga da Isus Bogočovjek to čini...nego da li je to mogao učiniti ( da je htio učiniti!)

Evo , opet te pitam jasno i konkretno...da li je Isus (da je to htio pokazati ) mogao učiniti to čudo najbržeg trčanja na svijetu...znači kršiti fizikalne, biološko-medicinske zakone koji vladaju među ljudima i na Zemlji?

Nema suštinske razlike ( u ability smislu- smislu mogućnosti) između trčanja i hodanja po vodi, ili utišavanja oluje na jezeru

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2026 10:18 

Mnogi ljudi ne znaju da je sv.Josip, Marija i Isus pričao aramejskim jezikom...ljudi u judeji , galileji, samariji su pričali aramejskim jezikom!
Hebrejskim jezikom se služili samo svećenici, svete knjige, Tora, proroci , sveto pismo Židova je pisano na hbrejskom jeziku!ne na aramejskom

Isus je već sa 12 godina učinio jedno veliko čudo koje mnogi ne primjećuju...čitao je svitke na hebrejskom jeziku iako ga njegovi roditelji, odgajatelji ( Josip)nisu učili taj jezik ( jer ga nisu znali)

naravno da tjelesni Isus, tjelesna narav u Isusu nije mogla znati čitati svitke na hebrejskom jeziku!
Ali božja narav koja je uz tjelesnu narav u Isusu Kristu je bez problema mogla
To mnogi kršćani ne znaju, ne posvjeste si nikada tu čudnu činjenicu jer ne znaju te detalju tko je znao i tko se služio aramaejskim jezikom, a tko hebrejskim grčkim ili latinskim!

Uglavnom, to je jedno veliko čudo da dijete Isus u sinagogi u Jeruzalemu čita svitke na hebrejskom jeziku...a , onda dalje suvereno ih tumači i pojašnjava da su svi velikosvećenici začuđeni kako to jedno dijete može i kako sve to zna!

To je jedno veliko čudo koje je Isus učinio prije svog javnog djelovanja

je li to po vama nešto normalno...je li to čudo ili nije?

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2026 11:14 

Zna li itko kako se briše post? Ovdje kao da nema mogućnosti :((

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2026 11:17 

Trvijaliziraš smisao Krista. Otprilike na razini pitanja "koliko anđela može plesati na glavici pribadače?".

Da, ili "Može li Bog stvoriti toliko težak kamen da ga ne može podignuti" :DD

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2026 11:47 

Da, ili "Može li Bog stvoriti toliko težak kamen da ga ne može podignuti" :DD

zašto vas dvoje izbjegavate direktan odgovor na vrlo jasno i direktno pitanje??

Pitanje je vrlo jasno:da li je Isus to mogao učiniti ( da je htio)?

Koji je tvoj odgovor? Reci kratko i jasno...
Ako misliš filozofirati , nemoj odgovarati

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2026 14:28 

Ti i ja imamo posve drugačiji način razmišljanja. Da me to pita npr nećak kad je bio u predškolskoj dobi, razmislila bih i probala mu nešto odgovoriti, primjereno dobi. Ali ovdje smo većinom odrasli i neznam kako ti objasniti što mislim o takvim pitanjima.

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2026 16:18 

Ti i ja imamo posve drugačiji način razmišljanja. Da me to pita npr nećak kad je bio u predškolskoj dobi, razmislila bih i probala mu nešto odgovoriti, primjereno dobi. Ali ovdje smo većinom odrasli i neznam kako ti objasniti što mislim o takvim pitanjima.

Meni je jasno
Kako mi objasniti kažeš...ne moraš mi objasniti
Smo odgovori na jasno pitanje....je li Isus mogao trčati najbrže na svijetu...da ili ne?
ako ne...zašto ne?

spominješ djecu...evo nadovezati ću se na njih:
ako bi neko dijete zbilja spoznalo pojam da je Isus Bog...zatim si zbilja posvjestilo što to znači kada kažemo da je Bog svemoguć...i da to dijete zbilja spozna, zbilja si posvjesti šta znači pojam biti svemoguć...ja ti garantiram da bi svako takvo dijete koje zbilja shvati ta dva , tri pojma bi bez ikakvog dvoumljenja reklo da ako je Isus Bog da je onda bez ikakvog problema mogao trčati najbrže na svijetu, pa recimo i sto metara za pet sekundi

Jasno je da ti ( samo) nominalno prihvaćaš da je Isus Bog jer tako nas uči nauk KC,ali ti suštinski Isusa ne vidiš kao svemogućeg Bogočovjeka...u suštini on je za tebe samo ograničeni čovjek, samo tjelesni čovjek koga su gledali tadašnji ljudi svojim očima u Izraelu
On je za tebe ograničen tjelesnim sposobnostima! I ne može izvršiti neko tjelesno čudo

Pa u čemu se onda ogleda Isusovo božanstvo, njegova božanska narav??
Šta je po tebi božanstvo u Isusu moglo sve napraviti? Koja čuda?

Vrh

PostPostano: Pet srp 03, 2026 17:51 

hrki je napisao/la:
je li Isus mogao trčati najbrže na svijetu...da ili ne?
Mogao je, ali nije bilo razloga ni svrhe da to učini. U katoličkoj tradiciji čudo nikada nije spektakl ni besmisleno kršenje naravnih zakona, nego izvanredni Božji zahvat radi objave istine, potvrde vjere i spasenja ljudi. Zato je nepotrebno pitanje "je li mogao ovo i ono?" već se u takvim situacijama eventualno može zapitati bi li to bilo u skladu s njegovim poslanjem? Treba se uvijek podsjetiti kako čudesa koja je Krist činio nisu bila pokazivanje fizičke nadmoći, nego znakovi njegova božanstva i potvrda poslanja pa su oni bitni znakovi zapisani. Dakle Krist nije došao demonstrirati svoje sposobnosti, nego izvršiti Očevu volju. Zato je i odbio đavlovu kušnju da čudesima dokazuje tko je (Mt 4,1–11).

Vrh

PostPostano: Sub srp 04, 2026 10:57 

Isus krist je od samog začeća Bog
Isus je bio svemoguć od svoga prvog dana zemaljskog života, znači i kao beba !
Neki pogrešno misle da je Isus Bog od 30.g kada je počeo javno djelovati

Neki nažalost suštinski gledano misle da Isus nije u biti punopravni Bog nego da je nižeg ranga od Oca, ili da je polubog, ili da je samo nešto izvanredniji čovjek , učitelj, rabi, prorok...žalosno za takve katolike

Vrh

PostPostano: Sub srp 04, 2026 13:42 

Mogao je, ali nije bilo razloga ni svrhe da to učini. U katoličkoj tradiciji čudo nikada nije spektakl ni besmisleno kršenje naravnih zakona, nego izvanredni Božji zahvat radi objave istine, potvrde vjere i spasenja ljudi. Zato je nepotrebno pitanje "je li mogao ovo i ono?" već se u takvim situacijama eventualno može zapitati bi li to bilo u skladu s njegovim poslanjem? Treba se uvijek podsjetiti kako čudesa koja je Krist činio nisu bila pokazivanje fizičke nadmoći, nego znakovi njegova božanstva i potvrda poslanja pa su oni bitni znakovi zapisani. Dakle Krist nije došao demonstrirati svoje sposobnosti, nego izvršiti Očevu volju. Zato je i odbio đavlovu kušnju da čudesima dokazuje tko je (Mt 4,1–11).

slažem se s tobom...napominjem opet, ne pitam da li je Isus ima razloga,svrhe to uraditi...moje pitanje je cijelo vrijeme da li je to Isus mogao uraditi ili ne?

Vrh

PostPostano: Sub srp 04, 2026 14:15 

jedan naš prijatelj forumaš voli dosta sarkazam, pošalice...ponukan njegovim stavom napisati ću jedan šaljiv , sarkastičan dijalog
Dijalog između onih koji vjeruju da je Isus mogao trčati najbrže na svijetu (VJ) i onih koji ne vjeruju (NV):

VJ: teologija i nauk KC kaže da je Isus svemogući Bog...hajmo malo o čudima koje je Isus činio ili mogao činiti
Isus je mogao hodati po vodi...kako to?

NV: pa Bog je , svemoguć je...šta je tu čudno?
VJ: pa tako lako krši fizikalne zakone, gravitaciju...
NV: Pa to je za Boga mačji kašalj

VJ:Isus je uskršavao mrtve...pa tu se krše svi živi zakoni, iz mtvih izlazi duša...opet se vraća u tijelo itd
Mrtvac se diže kao da nikada nije bio mrtav?
NV: pa nije to ništa posebno...Bog je ...Isus to bez problema može

VJ:Isus je liječio mnoge bolesne, uzete, hrome , slijepe, gluhonijeme jednim potezom ruke
NV:ma to je ništa, pis of kejk, sitnica

VJ:isus je oživio Lazara osam dana nakon smrti
NV: ma za Boga je sve moguće,šta se čudiš?

VJ: Isusu je prolazi kroz zatvorena vrata...kršio sve fizikalne zakone
NV: ma daj, stvarno pitaš gluposti...pa svemoguć je ili nije?

VJ: isus je sa samo 12 godina još dok je bio dijete čitao u hramu židovske svete knjige na hebrejskom jeziku ( ne na aramejskom)i suvereno raspravljao sa najvećim rabinima i svećenicima ...odakle mu toliko znanje i poznavanje hebrejskog jezika
NV:pa površno gledaš, iako je bio dijete i kao tjelesni Isus nije znao hebrejski, zaboravljaš da je u Isusu i božanska narav...ta druga narav je to sve znala!
Znači, ništa čudno!

VJ: Dobro zboriš...ponekad zaboravim da je Isus uz tjelesnu narav imao i božansku...tijelo se uvijek vidi našim očima, a Božanstvo ne

VJ:Da li je Isus mogao ( da je to htio pokazati) trčati 100 metara za 6 sekundi?
NV: pa nije mogao ...kako će tako brzo moći trčati!?

VJ: PA je li mogao za 9 sekundi?
NV: ma kakvi...pa nije on bio atletski građen , posebice ne za sprinterske dionice!

VJ: pa je li mogao trčati za 9,55 sekundi
NV: ma nije...pa najbrži čovjek svih vremena je trčao 9,56 sekundi

VJ: pa ne razumijem, nije mi jasno??
NV: ŠTA ti nije jasno?

VJ:Pa kako je Isus koji je hodao Judejom i Galilejom mogao liječiti slijepe, uskršavati mrtve, dizati na noge uzete, hodati po vodi itd, a nije mogao trčati najbrže na svijetu??

NV: pa ne mogu nikako zamisliti ni predočiti si u glavi da jedan čovjek može trčati tako brzo!...čuj njega, za 6 sekundi ...pa to je duplo brže od većine ljudi!!

VJ: ali kako je onda mogao činiti sva ona druga čuda??
NV: ma nije to isto...

VJ: pa kako nije isto ?
NV: ma mani me se...ne mogu ti to riječima pojasniti...ali Isus nije nikako mogao trčati sto metara za 6 sekundi i točka!

VJ: zbilja nije mi ništa jasno??
Koja dvostruka mjerila kod tebe?

Vrh

PostPostano: Ned srp 05, 2026 23:02 

Moj odgovor je da nemam pojma. Iz svoje ograničene ljudske prirode ne mogu spoznati prirodu Boga, a još manje prirodu BogoČovjeka. Još nekako mogu u mašti zamisliti Biće koje u svakom pogledu nadilazi moju stvarnost, ali potpuno mi je neshvatljivo kako se jedna od Osoba tog Bića može svesti na ograničene okvire čovjeka i biti pravi Bog i pravi Čovjek. Naglasak na "pravi". Za mene je to otajstvo, proturječnost, oksimoron.

Ali razumijem da to nadilazi okvire mojeg intelekta i intuicije, i da mi preostaje samo moja slobodna volja da prihvatim ili odbijem vjerovati. Ja prihvaćam vjerovati da je Isus bio pravi Bog i pravi Čovjek, i ne idem dalje od toga. Pokušavati odgonetnuti to veliko otajstvo kroz trivijalna pitanja na koja nitko nema pouzdan odgovor mi se ne čini dobrim putem.

Vrh

PostPostano: Pon srp 06, 2026 19:22 

Moj odgovor je da nemam pojma. Iz svoje ograničene ljudske prirode ne mogu spoznati prirodu Boga, a još manje prirodu BogoČovjeka. Još nekako mogu u mašti zamisliti Biće koje u svakom pogledu nadilazi moju stvarnost, ali potpuno mi je neshvatljivo kako se jedna od Osoba tog Bića može svesti na ograničene okvire čovjeka i biti pravi Bog i pravi Čovjek. Naglasak na "pravi". Za mene je to otajstvo, proturječnost, oksimoron.

Ali razumijem da to nadilazi okvire mojeg intelekta i intuicije, i da mi preostaje samo moja slobodna volja da prihvatim ili odbijem vjerovati. Ja prihvaćam vjerovati da je Isus bio pravi Bog i pravi Čovjek, i ne idem dalje od toga. Pokušavati odgonetnuti to veliko otajstvo kroz trivijalna pitanja na koja nitko nema pouzdan odgovor mi se ne čini dobrim putem.

Ne trebaš ništa spoznavati kad je crkveno učiteljstvo, sabori itd. reklo sve što trebamo znati.
Božanska i ljudska priroda u Kristu je svaka za sebe potpuna te zato kažemo da je pravi Bog i pravi čovjek i te dvije prirode se ne miješaju i ne prožimaju nego je svaka od njih potpuno integralna čineći jedinstvo u jednoj osobi....i sada dolazimo do onoga što zbunjuje Hrkija....pa ću pokušati objasniti, u Kristu budući da imamo dvije prirode imamo i dvije volje i dva principa djelovanja božanski i ljudski a on se očituje različito kad Isus djeluje kao čovjek npr. jede,spava,trpi i sl. onda to čini potpuno kao čovjek bez miješanja božanske naravi i obrnuto kad Isus čini čuda npr. uskrsnuće Lazara, hodanje po vodi to čini njegova božanska priroda( narav).

Zato Isus ne može trčati 100m za jednu sekundu, ne može govoriti sve jezike i sl.jer
Krist kada djeluje kao čovjek djeluje isto onako kako djeluje svako od nas i zbog toga kao čovjek ne može trčati 100m u sekundi i govoriti sve jezike jer je tijelo fizički i mentalno ograničeno...dakle da zaključimo Isus kada djeluje kao čovjek ne može biti superman.

Što je onda hodanje po vodi, uskrsnuće Lazara i dr?
To su čuda i to izvodi božanska priroda u Kristu dok ljudska jasno to po svojim ograničenim svojstvima ne može.

Naravno Hrki će ići dalje pa će reći zar Isus ne može učiniti čudo pa da proleti 100m u sekundi pa kako je hodao po vodi?

Moj odgovor je ne može zato što Bog po naravi dobar, mudar itd. te zbog toga ne može činiti besmislene stvari,cirkus i sl.( glumiti super junake).

Naravno Hrki će ići dalje pa će reći: ali kad bi Isus htio mogao bi.

I tu je odgovor negativan jer Bog je savršen i kod njega nema kad bi htio nego ono što želi to i bude a što ne želi ne može biti.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 44 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata