Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto tra 28, 2026 17:11

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Pravila foruma

Ovdje možemo postavljati svoja pitanja u vezi katoličkog nauka i duhovnosti,
a odgovore će pokušati dati prije svega oni sa teološkim znanjem.
Pitanja neka budu konkretna i jasna, te u vezi onoga što je bitno za naše spasenje i duhovni rast.

Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto lip 23, 2009 21:31 

Pozdravljam sve i prvi put sam na ovakvom jednom forumu.
Živim u mješovitom braku i muž mi je dobar čovjek i imamo skladan brak.Sklopili smo prošle godine u Crkvi mješoviti brak po kojem on zadržava svoju vjeru ,a ja imam obavezu prakticirati svoju vjeru i dijete odgajati u katoličkom duhu.

Sin nam ima 10 godina i kao dijete sa posebnim potrebama, trebao je u sklopu škole obaviti svete sakramente krštenja i pričesti.Međutim,ove godine su to preskočili, pa ja želim sama te sakramente s njim obaviti.Inače ima elemente autizma,ali sa radom on dosta napreduje i čita i piše i govori i uredno izmoli Očenaš i satovi vjeronauka u školi su mu dragi.

Zanima me kako ide ta priprema za krštenje i pričest i mora li biti prisutan moj muž ,jer on želi da ja to sve sama obavim i... jer je on druge vjere.I... inače... mišljenje.

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2009 10:13 

Cvita je napisao/la:
Pozdravljam sve i prvi put sam na ovakvom jednom forumu.
Živim u mješovitom braku i muž mi je dobar čovjek i imamo skladan brak.Sklopili smo prošle godine u Crkvi mješoviti brak po kojem on zadržava svoju vjeru ,a ja imam obavezu prakticirati svoju vjeru i dijete odgajati u katoličkom duhu.

Sin nam ima 10 godina i kao dijete sa posebnim potrebama, trebao je u sklopu škole obaviti svete sakramente krštenja i pričesti.Međutim,ove godine su to preskočili, pa ja želim sama te sakramente s njim obaviti.Inače ima elemente autizma,ali sa radom on dosta napreduje i čita i piše i govori i uredno izmoli Očenaš i satovi vjeronauka u školi su mu dragi.

Zanima me kako ide ta priprema za krštenje i pričest i mora li biti prisutan moj muž ,jer on želi da ja to sve sama obavim i... jer je on druge vjere.I... inače... mišljenje.

Lijep primjer. Što se tiče priprave kako za sakramenat krštenja i ispovijedi i pričesti (ispovijed ne treba za pričest podijeljenu sa krštenjem) vrlo lijepo i pohvalno što vi to želite sa djetetom obaviti. (Kamo sreće kad bi svi roditelji tako činili) Ja bih vam savjetovao: dogovorite se sa župnikom dotične župe gdje će te obaviti sakramente inicijacije za svoje dijete. Zamolite ga da vam i on pomogne savjetom, knjigom..
Što se tiče muža, nije obvezan i nemojte ga prisljavati, ali mu recite da bi dijetetu puno značili da da i on bude makar nekada prisutan (posebno na obredima) a i da on upozna o čemu se radi. Želim uspjeha i božjeg blagoslova

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2009 12:37 

:wink: Ovdje zbog ove gospođe, a i drugih treba jasno razgraničiti školski i župni vjeronauk. Na školskom vjeronauku djeca usvajaju teoretsko znanje o vjeri, a na župnom vjeronauku pripremaju se za sakramente.
Obzirom na specifičan slučaj autizma vjeronauk će trebati obavljati zasebno, tako da župnik da katekizam ili neki priručnik, a ona će mama sa svojim sinekom to raditi.
Za krštenje je bitna volja i da dijete zna što prima, jer je u dobi kada ga se bez pouke nesmije krstiti.
Dobro je napomenuo Sneni da bi djetetu puno značilo da bude otac prisutan, jer se time ne odriče svoje vjere.

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2009 19:08 

Hvala najljepša i pogotovo to za oca.Objasnit ću mu važnost svega i same njegove prisutnosti kod tog čina.
Što se tiče mog sina dosta toga shvaća i molitve i dobro pamti sve.Ima u sebi taj nemir i neke strahove koji mu smanjujuju koncentraciju ,ali je prisutan i nije u svom svijetu i komunicira i samnom i sa drugima.
Bili smo prije par dana i u Međugorju i smiruje ga sve tamo i ta energija ljudi.Izmolio je Očenaš kraj Gospe u Crkvi i odslušao dvije mise.
Za sve što radim i svuda gdje idemo uvijek ga pripremam i objašnjavam mu život oko njega.
Sutra idem na razgovor sa Župnikom pa ćemo ići korak po korak i napraviti sve kako treba.

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2009 19:29 

Neka pomogne i zagovor sv. Ivana Krstitelja

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2009 23:03 

Uistinu, autisti su velik izazov, i velik blagoslov. U njihovoj tišini često puta se nalazi čudna mudrost- kao da imaju toliko ljubavi za pokazati da odustaju od riječi.

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2009 12:58 

Hvala puno...mada je moj malac pričalica velika koja se uvali u neka svoja ponavljanja.Ali..veliki mi je blagoslov što mogu s njim komunicirati i razmjenjivati osjećaje i razumijeti njegovo komplicirano shvaćanje svijeta oko sebe.
Svakako trebaju ogromnu količinu ljubavi i debelog strpljenja.

Sa tri godine mu je govor naglo potonuo i mislila sam da riječ neću iščupati iz njega.Naišli smo na jednog stručnjaka(koji je inače jako posvećen vjeri i svoja predavanja drži i po crkvama) koji nam je pomogao i kroz puno igara i pjesmica govor je polako izlazio.

Javit ću se drugom prilikom i ispričati sve kako je bilo.

Vrh

PostPostano: Sub lis 17, 2009 13:22 

Krstila sam dijete baš danas.Otac nas je dovezao do crkve i čestitao kad smo se vratili.
Sve je lijepo prošlo,molili smo skupa i ponavljali i moj mali je sve slušao i upijao.Zajedno je sa svećenikom izmolio Očenaš i sve što je govorio,slušao je pozorno i ponavljao.
Sad ćemo malo na kateheze ići sa mojim rođakom koji je inače veliki vjernik i jedna fina duša i krsni kum mom djetetu.
Čeka ga još pričest,redovito ide na vjeronauk i vrlo je dobar i svi ga vole.Malo je bio nervozan kad smo se vraćali kući...ali sve u svemu, to je bio važan događaj u njegovom životu.Meni je važno da ga Bog čuva i da u svom životu bude sretan prije svega.

Vrh

PostPostano: Sub lis 17, 2009 13:28 

Od srca čestitam tebi i neka Bog obilno blagoslovi tvoj trud oko djeteta.

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 15:02 

Zahvaljujem puno.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Tema je zaključana [ne možeš uređivati postove ni odgovarati na postojeće].  [ 10 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata