Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon tra 20, 2026 14:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon kol 24, 2009 16:58 

Barnaba je napisao/la:
Može li mi neko objasniti porijeklo običaja moljenja nad košarom s novcima, koji je prisutan na karizmatskim sastancima?
Dakle nakon što se da prilog za potrebe zajednice, voditelj uzme košaru s novcem, podigne je ju a svi ostali usmjere ruke na košaru, nakon toga mole u jezicima. Zanima me kad se počeo upotrebljavati taj običaj izdizanja?

To zanima i mene...?I ne samo to,nego isto tako,kako mogu Karizmatici.."da ljece na daljinu,odnosno ;mole za ozdravljenje....PREKO TELEFONA..."

Da li je netko duzan da to opravda,ovo s novcem i ljecenje na daljinu...???Tko je odgovoran za to???

Vrh

PostPostano: Čet kol 27, 2009 16:13 

Nekako mi lici sve danas,da smo na nekom putu,gdje vrijedi formula “Zelim sve i zelim sada”.Nikada prije nije bilo tako lako „materijalno“ ostvariti,odmah i sada,a da i ne pricamo o duhovnom zivotu..“Hocu sve-hocu sada“Nitko ne moze postici visoku duhovnost,koja inace strpljivo,ponizno i polako nakon mukotrpnog rada,odricanja,mnogo molitve,pokore,darivanja i ljubavi , dolazi kao kruna ,vrhunac.Covjek u zivotu ...prvo mora dozivjeti „obracenje“, dozivjeti susret s kristom,preobrazenje pojedinca,nasljedovanje u zajednistvu s drugim vjernicima, bracom i sestrama,zatim poslanje,da i drugi upoznaju Isusa Krista i dozive njegovo oslobodjenje.. i posvetiti se istinskom vjernickom zivotu,a naknadno tek za neke ,“Mistika.“ dolazi na sam kraj..Kod karizmatskih pokreta se se svodi nekako na misticka iskustva..Sve se odvija „pred ocima“,nakon molitve, „svjedoci se ozdravljenje“,bez ikakvih dokaza…“Odmah i sada!“

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 13:22 

Leja je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Može li mi neko objasniti porijeklo običaja moljenja nad košarom s novcima, koji je prisutan na karizmatskim sastancima?
Dakle nakon što se da prilog za potrebe zajednice, voditelj uzme košaru s novcem, podigne je ju a svi ostali usmjere ruke na košaru, nakon toga mole u jezicima. Zanima me kad se počeo upotrebljavati taj običaj izdizanja?

To zanima i mene...?I ne samo to,nego isto tako,kako mogu Karizmatici.."da ljece na daljinu,odnosno ;mole za ozdravljenje....PREKO TELEFONA..."

Da li je netko duzan da to opravda,ovo s novcem i ljecenje na daljinu...???Tko je odgovoran za to???

Neznam o kakvom se običaju radi ali sam puno puta vidio da se moli za molitvene nakane koje se ispisane nalaze na papirićima u košarici.Mnogi sudionici karizmatskih seminara napišu na papirić molitvene nakane koje stave u košaricu te se za te molitvene nakane moli zajedno ili pojedinačno za svaku nakanu.Nakon molitve mnoge molitvene nakane se usliše i ovo je jedno od lijepih molitvenih iskustava.Što se tiče liječenja na daljinu mislim da su se ovdje pomješale kruške i jabuke jer razni alternativci čije oglase nalazimo u Oglasniku ili Areni "navodno" liječe na daljinu što ja smatram da se radi o prevari i brzoj zaradi.Nijedan Katolički karizmatik nije liječio na daljinu a nijedan svećenik karizmatik ili laik nema tu moć da liječi ljude jer tu vlast ima samo Isus Krist koji liječi ljude preko svećenika ili molitve karizmatika.

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 16:31 

Josip2 je napisao/la:
Leja je napisao/la:
[Da li je netko duzan da to opravda,ovo s novcem i ljecenje na daljinu...???Tko je odgovoran za to???

.
Što se tiče liječenja na daljinu mislim da su se ovdje pomješale kruške i jabuke jer razni alternativci čije oglase nalazimo u Oglasniku ili Areni "navodno" liječe na daljinu što ja smatram da se radi o prevari i brzoj zaradi.Nijedan Katolički karizmatik nije liječio na daljinu a nijedan svećenik karizmatik ili laik nema tu moć da liječi ljude jer tu vlast ima samo Isus Krist koji liječi ljude preko svećenika ili molitve karizmatika.

Mozda si u pravu,a mozda i nisi.Slazem se tobom,da nitko nema moc ljecenja osim Isus Krist..Mislila sam na molitve,koje se mole za Izljecenje,i krivo je sto sam rekla da oni lijece.."oni su samo alatka"....Mozda sam pomjesala kruske i jabuke, ali meni osobno je ponudjeno s preporukom,ako hocu da se javim preko telefona,i da se "moli " za ozdravljenje...i iscjeljenje...itd..!

Vrh

PostPostano: Pet kol 28, 2009 21:27 

Leja je napisao/la:
Mozda sam pomjesala kruske i jabuke, ali meni osobno je ponudjeno s preporukom,ako hocu da se javim preko telefona,i da se "moli " za ozdravljenje...i iscjeljenje...itd..!

Netko je grdo pomiješao kruške i jabuke. Ponuđeno ti je da se moli za tebe :shock: :shock: :shock: Pa zar nekome trebaš nuditi da ćeš se moliti za njega??? Zar to nije normalan ljudski poriv da se pomoliš za nekoga za koga znaš da mu je teško??? Bilo bi mi jako drago da sam nešto krivo shvatila. Premalo znam o karizmaticima, ali ovo nema veze s karizmatiskim pokretom. Sigurna sam.

Draga moja Leja iz vlastitog iskustva ću ti reći - negdje sam pročitala da je Isus rekao da mu kažemo sve svoje boli, ali samo Njemu i nikome više. Savjet zlata vrijedan. Što više pričaš o svojoj muci i bolesti raznim ljudima, to ćeš lakše postati laka meta svemu i svačemu, svatko kome se požališ će imati ideju kako da ti pomogne...mani se toga. Bog zna zašto moramo trpjeti, koliko dugo i On je s nama. Čitaj Bibliju, to će ti najviše pomoći. Doći će dan kad će obrisati svaku suzu s mog (i tvog) lica...

Vrh

PostPostano: Sub kol 29, 2009 08:49 

Josip2 je napisao/la:
Leja je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Neznam o kakvom se običaju radi ali sam puno puta vidio da se moli za molitvene nakane koje se ispisane nalaze na papirićima u košarici.Mnogi sudionici karizmatskih seminara napišu na papirić molitvene nakane koje stave u košaricu te se za te molitvene nakane moli zajedno ili pojedinačno za svaku nakanu.

Ovaj običaj (moljenje sa košarom novčanih priloga) je iz karizmatske zajednice Dobri Pastir, nije isti kao i ovaj što ga ti opisuješ. Iako je i taj običaj isto prisutan na sastancima.
Nisam ja tvrdio da je to samo po sebi loše, jer molitveni karizmatski sastanak nije liturgije pa se izdizanjem košare ne čini nikakav prekršaj, mene zanima odkud taj običaj i kad se počeo upotrebljavati?

Vrh

PostPostano: Sub kol 29, 2009 20:17 

ruta je napisao/la:
Leja je napisao/la:
Mozda sam pomjesala kruske i jabuke, ali meni osobno je ponudjeno s preporukom,ako hocu da se javim preko telefona,i da se "moli " za ozdravljenje...i iscjeljenje...itd..!

Netko je grdo pomiješao kruške i jabuke. Ponuđeno ti je da se moli za tebe :shock: :shock: :shock: Pa zar nekome trebaš nuditi da ćeš se moliti za njega??? Zar to nije normalan ljudski poriv da se pomoliš za nekoga za koga znaš da mu je teško??? Bilo bi mi jako drago da sam nešto krivo shvatila. Premalo znam o karizmaticima, ali ovo nema veze s karizmatiskim pokretom. Sigurna sam....

o draga Ruta...kako komunicirati,a da pricamo istim jezikom,i da ne brkamo kruske i jabuke...
Ima veze s mnogo cega..Nisam trazila nikakvu molitu,bila je rijec o mojim bolestima..Ljudi s kojima sam u kontaktu su u karizmatskoj molitvenoj zajednici ,jako su mi dragi,i molimo se jedni za druge. iako ja s karizmatskom molitvenom zajednicom nemam nista(slucajno smo se upoznali na jednom drugom mjestu,a sada nas dijeli 1000 km..)....dovoljno je da se posalje sms,i mi molimo...kao da sam srela nekoga na ulici,pricala s njim...i preporucio mi se u molitvu...
kao i na forumima,sto je uobicajena zajednicka molitva...Ja nekako ne mogu da prihvatim tu molitvu "preko telefona",molitvu "odklanjanja"...prije cega se mole molitve "zastite"...Ja nikada ne molim takve molitve,a ni molitve zastite...A to ima veze itekako s Karizmaticima...

Citat:
Draga moja Leja iz vlastitog iskustva ću ti reći - negdje sam pročitala da je Isus rekao da mu kažemo sve svoje boli, ali samo Njemu i nikome više. Savjet zlata vrijedan. Što više pričaš o svojoj muci i bolesti raznim ljudima, to ćeš lakše postati laka meta svemu i svačemu, svatko kome se požališ će imati ideju kako da ti pomogne...mani se toga. Bog zna zašto moramo trpjeti, koliko dugo i On je s nama. Čitaj Bibliju, to će ti najviše pomoći. Doći će dan kad će obrisati svaku suzu s mog (i tvog) lica

Draga Ruta, mislim da je nesporazum,ja nemam s tim nikakav problem...Tko je rekao da ja pricam drugima o mojim bolestima..????Negdje prije par tjedana sam pisala i na ovome forumu,kada sam bila u bolnici i ljecilistu,ali ja sam pitala neke stvari,ali nisam kukala i tuzila se na to...Ja ,nemam problem s tim...kada pisem slucajno o bolestima,onda pisem obicno kao o mojoj proslosti...Svi moji krizevi u zivotu su dio mene,i ja se nigdje ne zalim na njih...ni ne trazem nikako oslobodjenje od toga.. BOG ZNA BOLJE OD MENE STA JE ZA MENE DOBRO..

Vrh

PostPostano: Sub kol 29, 2009 20:32 

Josip2 je napisao/la:

Neznam o kakvom se običaju radi ali sam puno puta vidio da se moli za molitvene nakane koje se ispisane nalaze na papirićima u košarici.e moli zajedno ili Mnogi sudionici karizmatskih seminara napišu na papirić molitvene nakane koje stave u košaricu te se za te molitvene nakanpojedinačno za svaku nakanu.Nakon molitve mnoge molitvene nakane se usliše i ovo je jedno od lijepih molitvenih iskustava.

Takve ceduljice sam ja naisla u mnogim crkvama u Austriji,gdje stoje kod sporednog Olatra sa strane...obicno su to Oltari posvecni Majci Bozjoj i Isusu...Gdje svatko tko moli,moze da zapali svijecu,i da ako zeli zapise na ceduljicu "svoju nakanu",ubaci je u kosaricu,ili vrc,ili kartonsku kutiju...ovdje to mole,bez karizmatskih molitvi....i budu uslisane,sve ili ne sve to je opet drugo..ali to nije pitanje..

A,kosarica s novcim je nesto drugo....i to sam pitala da bi voljela znati..?Da li je to loso ili ne ja ne znam..

Vrh

PostPostano: Ned kol 30, 2009 19:46 

Očito to moljenje nad novcima nitko od ovdje prisutnih nikada nije vidio. Pa vi koji ste vidjeli - zašto ne napišete jasno - gdje i kada ste vidjeli i tko je molio?

Vrh

PostPostano: Ned kol 30, 2009 20:00 

Barnaba je napisao/la:
Ovaj običaj (moljenje sa košarom novčanih priloga) je iz karizmatske zajednice Dobri Pastir, nije isti kao i ovaj što ga ti opisuješ. Iako je i taj običaj isto prisutan na sastancima.
Nisam ja tvrdio da je to samo po sebi loše, jer molitveni karizmatski sastanak nije liturgije pa se izdizanjem košare ne čini nikakav prekršaj, mene zanima odkud taj običaj i kad se počeo upotrebljavati?

Vrh

PostPostano: Ned kol 30, 2009 21:03 

Ja sam bila na 4 karizmatska susreta u Velikoj Gorici i nikada ovo nisam vidjela. Možda je netko za košaricu sa zapisanim molitvenim nakanama pomislio da su novci. A i na takvim susretima se među onoliko tisuća ljudi nađe sigurno i onih kojima namjere nisu iskrene (pa ako su još i obučavani o načinima kako da unesu razdor unutar Crkve, evo ti začas igre pokvarenog telefona) . Vidjela sam recimo neke javnosti manje poznate članove (protu)Hrvatskog helsinškog odbora.
No možda se ipak javi netko tko je to vidio i razjasni nedoumicu.

Vrh

PostPostano: Ned kol 30, 2009 21:34 

ruta je napisao/la:
Ja sam bila na 4 karizmatska susreta u Velikoj Gorici i nikada ovo nisam vidjela. Možda je netko za košaricu sa zapisanim molitvenim nakanama pomislio da su novci. A i na takvim susretima se među onoliko tisuća ljudi nađe sigurno i onih kojima namjere nisu iskrene (pa ako su još i obučavani o načinima kako da unesu razdor unutar Crkve, evo ti začas igre pokvarenog telefona) . Vidjela sam recimo neke javnosti manje poznate članove (protu)Hrvatskog helsinškog odbora.
No možda se ipak javi netko tko je to vidio i razjasni nedoumicu.

Ovako, karizmatska zajednica Dobri pastir ima svoje redovite tjedne sastanke četvrtkom u 19 sati, Treskavička 28, (blizu Čulinečke ulice) Zagrebu i tamo sam vidio opisani način molitve s uzdignutom košarom novčanih priloga.

Međutim sad me zanima zašto ti misliš kako bi takve molitve bile djelo nekoga tko je obučavan o načinima kako da unesu razdor unutar Crkve??
Zašto je po tebi nemoguće da ima karizmatika koji mole za materijalni blagoslov na ovakav način?

Vrh

PostPostano: Ned kol 30, 2009 21:46 

Barnaba je napisao/la:
Međutim sad me zanima zašto ti misliš kako bi takve molitve bile djelo nekoga tko je obučavan o načinima kako da unesu razdor unutar Crkve??
Zašto je po tebi nemoguće da ima karizmatika koji mole za materijalni blagoslov na ovakav način?

A čitam i čitam i ne vidim da sam napisala da molitve mogu biti djelo nekoga tko želi razdor. 8) Mislila sam da je netko (tko je sa strane promatrao a ne sudjelovao u molitvi) cijeli prizor moljenja pogrešno protumačio nenamjerno ili pak namjerno. I ne razumijem - bio si prisutan na tom molitvenom susretu a pitaš na forumu što to znači? Pa što nisi na licu mjesta pitao???
Moliti za materijalni blagoslov? Pada mi samo jedna nakana na pamet - da novac bude pravedno i pravilno upotrijebljen u Bogu drage svrhe.

Vrh

PostPostano: Ned kol 30, 2009 21:57 

ruta je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

A čitam i čitam i ne vidim da sam napisala da molitve mogu biti djelo nekoga tko želi razdor. 8) Mislila sam da je netko cijeli prizor moljenja pogrešno protumačio nenamjerno ili pak namjerno.

Sad ja tebe ne razumijem što pišeš? Gdje si ti pročitala neko tumačenje, pogrešno ili pravo, osim da ste ti i Josip2 aludirali da se radi o zamjeni? Mene osobno zanima kad se počeo upotrebljavati taj običaj izdizanja (to sam jasno napisao u svom pitanju)? Ne ulazim uopće u ispravnost ili neispravnost tog čina.

Citat:
I ne razumijem - bio si prisutan na tom molitvenom susretu a pitaš na forumu što to znači? Pa što nisi na licu mjesta pitao???

Ne znaju ni oni, samo da se to tako moli.

Citat:
Moliti za materijalni blagoslov? Pada mi samo jedna nakana na pamet - da novac bude pravedno i pravilno upotrijebljen u Bogu drage svrhe.

Mislim da se molilo da novca bude dosta za potrebe zajednice. Čak ličiti na molitvu za umnažanje novca!

Vrh

PostPostano: Pon kol 31, 2009 11:54 

Leja je napisao/la:
Josip2 je napisao/la:
Leja je napisao/la:
[Da li je netko duzan da to opravda,ovo s novcem i ljecenje na daljinu...???Tko je odgovoran za to???

.
Što se tiče liječenja na daljinu mislim da su se ovdje pomješale kruške i jabuke jer razni alternativci čije oglase nalazimo u Oglasniku ili Areni "navodno" liječe na daljinu što ja smatram da se radi o prevari i brzoj zaradi.Nijedan Katolički karizmatik nije liječio na daljinu a nijedan svećenik karizmatik ili laik nema tu moć da liječi ljude jer tu vlast ima samo Isus Krist koji liječi ljude preko svećenika ili molitve karizmatika.

Mozda si u pravu,a mozda i nisi.Slazem se tobom,da nitko nema moc ljecenja osim Isus Krist..Mislila sam na molitve,koje se mole za Izljecenje,i krivo je sto sam rekla da oni lijece.."oni su samo alatka"....Mozda sam pomjesala kruske i jabuke, ali meni osobno je ponudjeno s preporukom,ako hocu da se javim preko telefona,i da se "moli " za ozdravljenje...i iscjeljenje...itd..!

Nijedan Katolički karizmatik nije rekao da on liječi nego da liječi Isus Krist.Ovo liječenje na daljinu nerade Katolički karizmatici a ako ti je netko ponudio tako nešto nebi bio grijeh da imenom i prezimenom kažeš tko je taj tko liječi na daljinu.Mislim da se to najvjerovatnije radi o nekom alternativcu a ne o Katoličkom karizmatiku.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata