Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 05:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri ruj 17, 2008 13:28 
Administrator

Ono što je podijeljeno vraćeno je na temu, ovako će biti jasnije.

Dakle, angelus, odmah sam ti rekao da si u pravu kada osuđuješ onakve riječi.
Ne samo ti, nego i ja i svatko tko sluša Nauk Crkve na takvo što treba upozoriti.
Mislim da je to jasno iz mojih postova, u kojima sam osim fedji i tebi pokušao
pojasniti moguće nesuglasice, oko mise "jednom mjesečno" i oko pripadnosti
neokatekumena Katoličkoj Crkvi, prema njihovom statutu.

Ovo može biti primjer sukoba između neokatekumena i nekog župnika
koji ih ne prihvaća u svoju župu. Obično neokatekumeni okrivljuju
takvog župnika da nije otvoren za njih, no treba se zapitati nije li
krivica često i na njima samima.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 17, 2008 14:16 

Najpre da se izvinim svima koje je moj post uznemirio jer mi to zaista nije bila namera i molim vas da ne koristite reci kojima će te povrediti druge.Put je ponikao u Španiji što govori da je reč o sredini gde je dominantna rimokatolička crkva i tako gledajući je nikao iz rimokatoličke crkve i nebih da polemišem oko toga jer ne tvrdim da sam apsolutno u pravu.Verujem da ovaj forum služi i za to da nekome pojasni neke stvari koje su tumačene ili shvaćene drugačije.Nije mi namera da delim crkve niti da raspravljam o tome jer smo svi od Hristove crkve hrišćani (ili kršćani) Uopšte nemam nameru da pripadam nikakvoj eliti a posebno neželim da to vidim niti čujem u crkvi ili zajednici kojoj pripadam.Jedino što može da se nazove problemom jeste to da na puno mesta ima problema oko prihvatanja neokatekumena od strane sveštenika (župnika) bez obzira dali je u pitanju rimo ili grko katolički sveštenik jer znam za slučajeve od strane i jednih i drugih.Verovatno ću se javiti kasnije jer sam da budem iskren iznenadjen ovako teškim kvalifikacijama od pojedinih članova ali šta da se radi, ipak smo mi samo ljudi.Mir sa svima vama

Vrh

PostPostano: Sri ruj 17, 2008 16:23 

:wink: fedja, ne moraš se ti ništa ispričavati, jer ti nisi nikoga napao niti kritizirao, samo si rekao nešto što je u suprotnosti s naukom Crkve.
Niti sam ja napao tebe, samo sam iznio zdrav nauk Crkve. Govorio sam o tvojem postu a ne o neokatekumenima kao takvima, jer sam već prije rekao da taj pokret slabo poznajem i uvijek sam iznenađen nekim njegovim specifičnostima.
Ovdje se, barem što se mene tiče, ne radi o osobama nego o načelima koja treba poštivati.
I sam ću se složiti da je daleko vrjednije gladnoga nahraniti, bolesnoga pohoditi i činiti druga djela milosrđa nego poznavati svu teologiju, recimo kao jedan Toma Akvinski, ali ne činiti ništa.
Pa ipak dužni smo i znati i priznavati nauk Crkve kako se ne bi izgubili, pa umjesto našega Gospodina slušali neke osnivače pojedinih crkvenih zajednica kojima ne mora na prvom jestu biti uvijek duh crkvenosti.
Još je gore kada se događa da neki pokreti, koji su doduše nastali u Crkvi i koji su priznati, zbog nerazboritosti njihovih voditelja dolaze u sukobe s župskom zajednicom i župnikom. To se ne događa samo kada je u pitanju neokatekumenski pokret, nego i kod nekih karizmatskih grupa. Župnu zajednicu se naziva da je sinagoga, stari zavjet, mrtva crkva, a oni su.... bla... bla...
Kad su neokatekumeni u pitanju u Zagrebu npr. ima župa u kojima dobro funkcioniraju i surađuju sa svećenikom, a drugdje dolazi do neugodnih trzavica zbog isključivosti.
Kad se neka zajednica odmah na početku predstavi elitistički, pa počne pljuvati po ostalima, takvima treba pokazati vrata...
Ako ti imaju nešto pokazati, žele djelovati, nije potrebno da se odreknu svojih posebnosti, ali u duhu crkvenosti trebaju pokazati dobru volju do zajedništva koje će uvijek i na različite načine lako doći do izražaja.
U tom smislu sam i započeo razgovor o neokatekumenima, jer me jedan njihov poredpostavljeni za grad Zagreb na Prvom programu radio Zagreba doslovce naljutio svojim omalovažavajućim tonom i ocjenom o duhovnosti u našim župama.
Svi smo mi svijesni stanja takvog kakvo jest. Ako možeš pomogni da se stanje barem malo popravi, ali ako se to namjerno ističe da bi se sebe promoviralo, e, to isto čine i sektaši, sviđao se taj termin nekome ili ne, ali to je činjenica.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 17, 2008 23:36 

Hvala angelus na ovom mirnom tonu i razumnom obrazloženju i nadam se da ćemo i dalje tako nastaviti.Mene i jeste u zajednicu privuklo to da u njoj ojačam i proširim svoje znanje Hristove nauke kako bi bio od koristi onima koji su u nekoj teskobi a priznaćete da je takvih mnogo i sa njima smo svakodnevno u kontaktu.Suština cele stvari je u tome, koliko sam ja shvatio, naći način da se vernici vrate ckvi i njenim vrednostima a ne da lutaju nokolo kao izgubljeni.Mogu reći da sa sveštenicima nismo imali nikada otvorenih nesporazuma ni trzavica ali su nas oni "elegantno" izbegavali jer uvek kada su nam potrebni oni imaju neke druge obaveze pa tu imamo problem da ih privoilimo da se posvete i nama.Znači nisu nam rekli vi radite pogrešno ili nešto u tom smislu nego nas "otkače" na fin način, ali hvala Bogu imamo prostor za rad a nekada i oni nađu vremena.
Što se tiče nedeljnih misa ja lično idem i više nego jednom mesečno mada svake subote uveče imamo euharistiju,ali smo u obavezi da idemo barem jednom mesečno na nedeljnu misu.
Meni je svakako na prvom mestu učenje Božije nauke, nauke Hristove na prvom mestu kada je vera u pitanju i za mene ne postoji ništa drugo.
Mir sa svima vama

Vrh

PostPostano: Pon ruj 22, 2008 08:33 

Vezano uz naslov teme, zanimljiv je jučerašnji govor, državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisio Bertone-a. On je u svjetlu promijenjenih društveno-političko-kulturnih uvjeta, poteškoća i izazovi s kojima se kršćani moraju, danas suočiti rekao:
„I danas je potrebno stoga odgajati, osobito nove naraštaje, za junaštvo svetosti. Neophodna je nova evangelizacija, koja nije nova po svom osnovnom sadržaju, nego po oblicima kateheze i misijskoga djelovanja",
Kardinal Bertone predvodio misu prigodom 10. obljetnice beatifikacije kardinala Stepinca

Vrh

PostPostano: Sri ruj 24, 2008 23:58 

Lepa vest, nadam se da se u ovome mogu pronaći i neokatekumeni.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 26, 2008 06:47 

fedja je napisao/la:
Lepa vest, nadam se da se u ovome mogu pronaći i neokatekumeni.

Ne samo da se mogu nego moraju, i ne samo oni nego i svi drugi od Crkve odobreni pokreti.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 27, 2008 11:20 

Sa Neokatekumenima sam dosta upoznat. Nema ih pri našoj župi, ali imam nekoliko prijateja na Putu. I sam sam bio na jednom sastanku gdje su bili svi članovi iz riječke regije, a i u vrijeme kad sam se odlučivao kamo, u koju zajednicu poći, nazočio sam jednom, takoreći, lobističkom sastanku s jednim svećenikom-neokatekumenom.

Kod neokatekumena mi se sviđa odlučnost, hrabrost i svjedočenje ivelika okupljanja gdje svojom brojnošću i jednodušnošću pokazuju snagu vjere.

Međutim, zamijetio sam i neke stvari koje mi se nisu svidjele.
Prva od njih je ozbiljnost i strogost. Možda je to slučaj samo s onima koje ja poznajem, ali ono su svi redom, za moj pojam previše ozbiljni i smrknuti (čak i oni koji su prije pristupanja neokatekumenima bili veseli sada to više nisu)
Drugo, to je prilična isključivost i čak bih rekao doza prijezira prema onima u Crkvi koji nisu neokatekumeni i komentari tipa "neokatekumenski put je jedini pravi" i sl.

Čini mi se da se još moraju neke stvari tu isčistiti, a ne sumnjam da će Vatikan znati prepoznati prave vrijednosti i ono što se još treba u hodu rješavati...

Milist Vam i Mir....!

Vrh

PostPostano: Sub ruj 27, 2008 17:00 
Administrator

Ma nisu neokatekumeni smrknuti i "ozbiljni" u svakodnevnom životu,
štoviše ima skroz ludih i otkačenih tipova.
No i moje je iskustvo da kada pričaju o vjeri znaju biti smrknuti.

Razlog tome je u prenaglašavanju vlastite grešnosti kroz propitkivanje
u prvim etapama puta, koje traju više godina.
No takva smrknutost treba nestati kada se u daljnjim etapama
sve više upoznaje Božja ljubav i svijest da su vrijedni, stvoreni na Božju sliku,
a time se mijenja i odnos prema drugima.

Što se tiče doze prijezira prema drugima u Crkvi koju si primjetio,
ona je posljedica elitizma s kojim se bore i mnoge druge zajednice.
Više puta sam ponavljao i opet ću citirati tekst namjenjen svim pokretima u Crkvi:
"Elitizam. Riječ je o latentom ili deklariranom uvjerenju da savršen kršćanin može
biti samo sudionik nekog od tih pokreta. Zanemaruje se da je jedini kriterij
za vrednovanje kršćanskog identiteta ljubav. Tko je u ljubavi, primio je sve,
jer to je Bog. Nijedan pokret u Crkvi, osobito ako je djelo Duha Svetoga,
ne može tvrditi da je najbolji, a još manje ne može druge, zato
što nisu u njemu, držati neobraćenima."

Zato, slažem se s tobom, neke stvari će se još u hodu isčistiti, kako bi do izražaja došle prave vrijednosti.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 27, 2008 19:29 

:wink: Ipak Rim im ne daje trajno odobrenje za rad u okrilju RKT crkve. Dobivaju ga na kapaljke. Sada se očekuje narednih pet godina. Zašto?

Vrh

PostPostano: Sub ruj 27, 2008 21:14 

angelus je napisao/la:
:wink: Ipak Rim im ne daje trajno odobrenje za rad u okrilju RKT crkve. Dobivaju ga na kapaljke. Sada se očekuje narednih pet godina. Zašto?

Znači kad bi imali trajno odobrenje za rad u okrilju RKC ne bi im više nitko smio braniti rad u župama jer su ipravni i provjereni?

Vrh

PostPostano: Sub ruj 27, 2008 21:59 
Administrator

Angelus, ne znam za to da nemaju trajno odobrenje, možeš to argumentirati?

Barnaba, ne radi se samo o branjenju, nisu župnici obavezni u svoju župu uključiti
sve zajednice koje im se nude. Npr, ovdje su karmelićani ocijenili da župa ima dovoljno
zajednica i da nemaju ni potrebe ni mogućnosti brinuti o još jednoj. Puno je puteva u Crkvi,
i ne mogu i ne trebaju svi djelovati jednako u svakoj župi.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 28, 2008 00:52 

Statut Neokatekumenskog puta konačno je dobio potvrdu 13.06.2008 u Rimu uz nekoliko korekcija.
Neokatekumeni nemaju razloga biti smrknuti i to je verovatno u pitanju karakter nekih ljudi koji su sami po sebi takvi.Inače na svakom slavljenju riječi i nedeljnoj euharistiji peva se i bude prijatna atmosfera.O nekom preziru prema onim vernicma koji nisu na putu ni slučajno nemože biti govora, čak se posebno ukazuje na to da se sa njima treba ophoditi pažljivo kako se nebi ostavio utisak nametanja i elitizma.Ukoliko ima takvih pojava one su pojedinačne kakvih ima svuda.
Ono što znam da su nas i ateisti i vernici u dosta navrata nazivali "sektašima" i slično što je apsulutno bez ikakve osnove i oni koji tako razmišljaju trebali bi pročitati statut koji je svima dostupan pa onda davati ocene.Model neokatekumenske zajednice je Sveta Nazaretska obitelj i znajući to trebalo bi svima biti jasno da to nema veze sa sektom i neprijateljstvom prema bilo kom čoveku a posebno Hrišćanima.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 28, 2008 16:24 

:wink: NP je 13. VI. 2008. je dobio produljenje daljnje dozvole za rad u KC-i na 5g. Ako je izvor moje informacije netočan još bolje.
Nemam nikakvog razloga da se ne radujem trajnoj dozvoli i da se Božja Riječ širi u Crkvi za svakoga na način koji mu je najprihvatljiviji, a opet da poruka ostane neokrnjena.
Dragi Fedja, kažeš; 'mi koji smo na Putu'. Ako misliš samo na NP onda si u krivu. Svi smo mi na Putu, jer 'ja sam put istina i život'', govori Gospodin i svakome tko se opredijelio za Gospodina ići je tim Putem.
Treba razgovarati bez predrasuda s poštovanjem, a ako nešto ne razumijemo onda pitamo. I ja sam pitao jer baš ne poznajem NP, a ono što čovjek čuje sa strane podložno je subjektivnim prosudbama koje ne moraju biti točne.
Pozdrav svima.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 28, 2008 23:46 

angelus je napisao/la:
:wink: NP je 13. VI. 2008. je dobio produljenje daljnje dozvole za rad u KC-i na 5g. Ako je izvor moje informacije netočan još bolje.
Nemam nikakvog razloga da se ne radujem trajnoj dozvoli i da se Božja Riječ širi u Crkvi za svakoga na način koji mu je najprihvatljiviji, a opet da poruka ostane neokrnjena.
Dragi Fedja, kažeš; 'mi koji smo na Putu'. Ako misliš samo na NP onda si u krivu. Svi smo mi na Putu, jer 'ja sam put istina i život'', govori Gospodin i svakome tko se opredijelio za Gospodina ići je tim Putem.
Treba razgovarati bez predrasuda s poštovanjem, a ako nešto ne razumijemo onda pitamo. I ja sam pitao jer baš ne poznajem NP, a ono što čovjek čuje sa strane podložno je subjektivnim prosudbama koje ne moraju biti točne.
Pozdrav svima.

angelus,
Koliko sam ja obavešten potvrda nije vremenski ograničena (a mislim da sam dobro obavešten)
Neznam gde sam napisao "mi koji smo naputu" znam da sam napisao "vernicima koji nisu na putu" kako god bilo činjenica je da izvlačiš reči iz konteksta i svesno ih zloupotrebljavaš jer je jasno da je reč o zajednici koja se zove"neokatekumenski put" i da se govori o onima koji jesu ili nisu članovi te zajednice.Stičem utisak da nastojiš sve vreme da kritikuješ druge i skoro uvek bez činjenica kojima bi podupro svoj stav ili izvlačeći reči iz konteksta.Negde sam već pomenuo da mislim da si dobar poznavoc teologije (po mom skromnom mišljenju) i nerazumem zašto ti je potrebno da neargumentovano kritikuješ.
Ukoliko imaš nekih predrasuda prema meni lično ili veri kojoj pripadam ili Neokatekumenskom putu onda to kaži otvoreno jer, znaš i sam Gospod sve vidi i sve čuje.Takodje znam da sam se prema svima na temi odnosio sa uvažavanjem i poštovanjem i to ću i dalje činiti. Mir sa svima vama

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata