fedja, ne moraš se ti ništa ispričavati, jer ti nisi nikoga napao niti kritizirao, samo si rekao nešto što je u suprotnosti s naukom Crkve.
Niti sam ja napao tebe, samo sam iznio zdrav nauk Crkve. Govorio sam o tvojem postu a ne o neokatekumenima kao takvima, jer sam već prije rekao da taj pokret slabo poznajem i uvijek sam iznenađen nekim njegovim specifičnostima.
Ovdje se, barem što se mene tiče, ne radi o osobama nego o načelima koja treba poštivati.
I sam ću se složiti da je daleko vrjednije gladnoga nahraniti, bolesnoga pohoditi i činiti druga djela milosrđa nego poznavati svu teologiju, recimo kao jedan Toma Akvinski, ali ne činiti ništa.
Pa ipak dužni smo i znati i priznavati nauk Crkve kako se ne bi izgubili, pa umjesto našega Gospodina slušali neke osnivače pojedinih crkvenih zajednica kojima ne mora na prvom jestu biti uvijek duh crkvenosti.
Još je gore kada se događa da neki pokreti, koji su doduše nastali u Crkvi i koji su priznati, zbog nerazboritosti njihovih voditelja dolaze u sukobe s župskom zajednicom i župnikom. To se ne događa samo kada je u pitanju neokatekumenski pokret, nego i kod nekih karizmatskih grupa. Župnu zajednicu se naziva da je sinagoga, stari zavjet, mrtva crkva, a oni su.... bla... bla...
Kad su neokatekumeni u pitanju u Zagrebu npr. ima župa u kojima dobro funkcioniraju i surađuju sa svećenikom, a drugdje dolazi do neugodnih trzavica zbog isključivosti.
Kad se neka zajednica odmah na početku predstavi elitistički, pa počne pljuvati po ostalima, takvima treba pokazati vrata...
Ako ti imaju nešto pokazati, žele djelovati, nije potrebno da se odreknu svojih posebnosti, ali u duhu crkvenosti trebaju pokazati dobru volju do zajedništva koje će uvijek i na različite načine lako doći do izražaja.
U tom smislu sam i započeo razgovor o neokatekumenima, jer me jedan njihov poredpostavljeni za grad Zagreb na Prvom programu radio Zagreba doslovce naljutio svojim omalovažavajućim tonom i ocjenom o duhovnosti u našim župama.
Svi smo mi svijesni stanja takvog kakvo jest. Ako možeš pomogni da se stanje barem malo popravi, ali ako se to namjerno ističe da bi se sebe promoviralo, e, to isto čine i sektaši, sviđao se taj termin nekome ili ne, ali to je činjenica.