Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 15:05

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet ožu 12, 2009 17:35 

Barnaba je napisao/la:
Tirsa je napisao/la:
E i da, svećenici su mogli razgovarati, imali su puno prilike za to. Ovaj put je u Zadru 20-ak godina, mogli su štoviše vidjeti i plodove puta, da su to tili.

Možda nam možeš reći koliko je tih svećenika i zašto se potpisuju kao skupina a ne poimence?

Sasvim sigurno mogu onoliko koliko je javnosti poznato, njih je navodno 5, mladi su, pametni i sasvim sigurno upućeni u to da ono što su naveli ne odgovara istini, da su to u najboljoj mjeri krivo i zlonamjerno interpretirane poluistine. Tako pametnim i obrazovanim ljudima, ne bi tek tako palo na pamet nakon što je NKP definitivno prihvaćen, ući u ovu "hajku". Tko je taj koji radi to što radi, ne želim nagađati.

Međutim, sasvim sam sigurna da je Neokatekumenski put, radi svoje tzv. tajnovitosti tu izabran kao sredstvo, a ne cilj. U ciloj zadarskoj priči najintersantniji element koji govori o nelogičnosti je vrime kada su se stvari počele događati.

Navode onog navodnog pisma svaki imalo ozbiljniji vjernik koji je na Neokatekumenskom putu može životom dematnirati, bez ikakve rasprave.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 17:40 

angelus je napisao/la:
- A što se pak NP-tiče, za neke tvrdnje znam da su točne, pa bi me zanimalo što to nije točno u pismu svećenika? Pustimo mi sada statute, jer dobro je poznato da svi sektaški statuti i pravilnici sve što je općenito neprihvatljivo, javno ne iznose i ne spominju. Stoga je bitna praksa, kako je u praksi, a ne u statutu.
Meni je osobno odbojna njihova isključivost i separatizam. Ako je k tome istina da taj Kiko ne dopušta druge pjesme osim njegovih španjolskih prijevoda, onda neka on lijepo ostane u Španjolskoj. Tko je on da će zatirati kulturu drugih naroda? Crkva u svom misijskom radu, poučena gorkim iskustvima iz prošlosti, danas u liturgiju uvodi svo bogatstvo iz glazbene, likovne i ine kulture naroda n a čijem teritoriju naviješta evanđelje. Takvi postupci nametanja i isticanja isključivo svoga znak su nekulture i neobrazovanosti, kako sa strane onoga koji to nameće, tako i onih koji to bezpogovorno prihvaćaju.
Ili možda nisam u pravu?

Sto se tice prakse, dosta se vec pisalo u prijasnjim postovima (o "iskljucivosti" i separaciji), prije Mirkova upada.
Samo bih se kratko osvrnula na komentar o pjesmama - to su sve Psalmi u jednoj melodiji, na svim jezicima.
Istina je, Kiko sklada melodiju, ali Psalam je Psalam.
I to je (barem meni) prekrasno kada se nadjemo na hodocascima, susretima mladih s Papom, da svi pjevamo u jednom glasu,
sa svih strana svijeta. Koji put svaki na svom jeziku, ali melodija poveze pa se ne uocava velika razlika.

Stvarno mi je zao zbog tolikih predrasuda prema NP koje vise hrane averziju nego bolju volju za upoznat bogatstva Crkve.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 18:51 

Tribina je zabranjena od Nadbiskupa Ivana Prenđe.
No,zato prva zajednica na Plovaniji,gdje je trebala biti ta famozna tribina,ima svaki utorak u 20h svoju ispovjest vjere pred punom crkvom,na koju su pozvani svi.

No pitam se da li njihov župnik koji je pozvan da služi svojoj Crkvi(neki kažu da je Crkva skup vjernika u zajedništvu sa svojim biskupom,a ne građevine i uredi),predvodi svoj narod u životu svoje župe,među njima i ove koji se zovu Neokatekumeni.

Sad bih htio pitati Mirka,da li bi taj Don bio spreman svoje zvanje,
ne posao,nego zvanje,staviti u službu svoje Crkve 24h?
Da li bi htio svoj ured prepustiti laicima,a sebe posvetiti ljudima bez birokracije?
Ili je toliko važno tražiti dlaku u jajetu!
I sjediti na tronu svoje oholosti.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 19:00 

Mislim da bi ti na to pitanje najbolje odgovorio dotični svećenik.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 19:07 

Mirko je napisao/la:
Mislim da bi ti na to pitanje najbolje odgovorio dotični svećenik.

A pošto ti zastupaš,ne samo njega,nego i ostale.Pošto reklamiraš antineokatekumensku stranicu,odgovori ti.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 19:13 

:wink: Ovdje nešto ne štima. Poslao sam nekoliko postova, uglavnom pitanja, ali od svega ništa. Dok sam slao svoj post ponuđen mi je zadnji pristigli post na koji bih možda želio odgovriti, a moj je nestao.
Kako nemam vremena višekratno pokušavati jednostavno odustajem.
Moje se pitanje odnosilo na crkveno pjevanje, a glasi: Da li je istina da se na sastancima i misi NP-a pjevaju isključivo pjesne na Kikovom španjolskom melosu ili se primjereno crkvenoj godini pjevaju hrvatske crkvene pjesme, poput: Narodi nam se, U se vrime godišta, Radujte se narodi, Prosti moj Bože, Stala plačuć.....?
Može li mi netko odgovriti na to jednostavno pitanje?

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 19:15 

Ja nisam njihov odvjetnik nego govorim u svoje ime.Mislim da je to osobno pitanje upućeno svećeniku.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 19:26 

Mirko je napisao/la:
Ja nisam njihov odvjetnik nego govorim u svoje ime.Mislim da je to osobno pitanje upućeno svećeniku.

Slažem se da nije korektno od tebe odgovarati u ime tog svećenika, to stvarno nisi dužan ni ti ni itko drugi. Mi ovdje govorimo svoje mišljenje.
Mene zanima jesi ti autor te stranice i jesi li katolik to te pitam iz jednostavnog razloga što su takve stranice obično radili protestanti, ima jedan tip koji je napravio za neokatekumene, opus dei itd.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 19:29 

angelus je napisao/la:
:wink: Ovdje nešto ne štima. Poslao sam nekoliko postova, uglavnom pitanja, ali od svega ništa. Dok sam slao svoj post ponuđen mi je zadnji pristigli post na koji bih možda želio odgovriti, a moj je nestao.
Moje se pitanje odnosilo na crkveno pjevanje, a glasi: Da li je istina da se na sastancima i misi NP-a pjevaju isključivo pjesne na Kikovom španjolskom melosu ili se primjereno crkvenoj godini pjevaju hrvatske crkvene pjesme, poput: Narodi nam se, U se vrime godišta, Radujte se narodi, Prosti moj Bože, Stala plačuć.....?

Pjevaju se psalmi koje je uglazbio večinom Kiko.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 19:32 

Mirko je napisao/la:

Dobro!
Koji je problem po tvome mišljenju u vezi Neokatekumenskog Puta?
Može li tvoje osobno iskustvo?

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 19:33 

angelus je napisao/la:

Na sastancima, tj. službi riječi se čitaju 4 čitanja iz Biblije i pivaju psalmi, na misi se isto tako piva. Pisme su isto prilagođene crkvenoj godini, ali nisu tradicionalne hrvatske, a ne bi rekla da su sve španjolskog melosa (neke jesu), nit su kako se dalo pročitati tugaljive, depresivne isl. Dosta njih je posvećeno BD Mariji. Lipe su, tekstovi su iz Biblije i drage su mi ka i hrvatske tradicionalne (koje sa svojom materon pivan na jednom posebnom napjevu). Pivajući ih skužila san da je pivanje ka i sve drugo stvar Duha, ako te Duh dotakne pivaš ka slavuj.

Ja te pozivam da odeš sa mnom jedan put na službu riči ili euharistiju, pa ćemo pivati skupa, virujen da ćeš biti ugodno iznenađen i da ćemo nakon toga pivajući krenuti niz Kalelargu, pravo na Rivu, đir priko pozdrava suncu, a onda priko mosta i dalje.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 19:48 

Nisam autor te stranice. Katolik sam otkad znam za sebe,čak i prije.Poznate su mi te stranice ali ova stranica nije otvorena da bi se nekoga ukidalo ili blatilo nego da se ukaže na neke probleme i da se oni uz Božju pomoć isprave.

Moje osobno iskustvo je kad je bila "neokatekumenska svadba" u našoj župi. Ispreturali su klupe,donijeli svoju sliku, makli su križ od oltara ustranu, prekrili su oltar da više liči na običan stol nego na žrtvenik,te ono pljeskanje u Crkvi kao da smo na trgu.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 20:01 

Mirko je napisao/la:
Nisam autor te stranice. Katolik sam otkad znam za sebe,čak i prije.Poznate su mi te stranice ali ova stranica nije otvorena da bi se nekoga ukidalo ili blatilo nego da se ukaže na neke probleme i da se oni uz Božju pomoć isprave.

Moje osobno iskustvo je kad je bila "neokatekumenska svadba" u našoj župi. Ispreturali su klupe,donijeli svoju sliku, makli su križ od oltara ustranu, prekrili su oltar da više liči na običan stol nego na žrtvenik,te ono pljeskanje u Crkvi kao da smo na trgu.

Mirko, nije li "malo" presubjektivno da se zbog jedne svadbe i pljeskanja u crkvi povjeruje svemu na onoj stranici i da se ona propagira te da se čitav pokret odobren od Svete Crkve Katoličke proglasi nevaljanim?

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 20:04 

Misliš li da je bila manje Kršćanska od običnih svadbi?
Misliš li da im je Bog nešto zamjerio?
Misliš li da im Bog ne vidi što se krije u njihovim srcima?

Zar Crkva kao zajednica vjernika,dakle,živa Crkva ne smije pred onim kojeg zove svojim Ocem i pred kojim su dvoje mladih upravo sklopili savez o zajedničkom životu iskazati svoju radost.
Dom Oca mojeg je i moj dom.

Misliš li da sretan čovjek stoji kao žalosna vrba?
Misliš li da mi koji se zovemo djeca Božja trebamo biti starci u duši?

Ti hoćeš reci da nisi bio sretan zbog događaja,već nesretan zbog neformalnosti.
Formalizam bez duše je i potjerao mlade daleko od Doma Božjega.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 12, 2009 20:17 

Ako bez obzira na sve liturgijske norme želimo privući mlade otvorimo disko u crkvi mislim da bi bilo veselo i da bi privuklo mnogo mladih

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata