angelus je napisao/la:
- A što se pak NP-tiče, za neke tvrdnje znam da su točne, pa bi me zanimalo što to nije točno u pismu svećenika? Pustimo mi sada statute, jer dobro je poznato da svi sektaški statuti i pravilnici sve što je općenito neprihvatljivo, javno ne iznose i ne spominju. Stoga je bitna praksa, kako je u praksi, a ne u statutu.
Meni je osobno odbojna njihova isključivost i separatizam. Ako je k tome istina da taj Kiko ne dopušta druge pjesme osim njegovih španjolskih prijevoda, onda neka on lijepo ostane u Španjolskoj. Tko je on da će zatirati kulturu drugih naroda? Crkva u svom misijskom radu, poučena gorkim iskustvima iz prošlosti, danas u liturgiju uvodi svo bogatstvo iz glazbene, likovne i ine kulture naroda n a čijem teritoriju naviješta evanđelje. Takvi postupci nametanja i isticanja isključivo svoga znak su nekulture i neobrazovanosti, kako sa strane onoga koji to nameće, tako i onih koji to bezpogovorno prihvaćaju.
Ili možda nisam u pravu?
Sto se tice prakse, dosta se vec pisalo u prijasnjim postovima (o "iskljucivosti" i separaciji), prije Mirkova upada.
Samo bih se kratko osvrnula na komentar o pjesmama - to su sve Psalmi u jednoj melodiji, na svim jezicima.
Istina je, Kiko sklada melodiju, ali Psalam je Psalam.
I to je (barem meni) prekrasno kada se nadjemo na hodocascima, susretima mladih s Papom, da svi pjevamo u jednom glasu,
sa svih strana svijeta. Koji put svaki na svom jeziku, ali melodija poveze pa se ne uocava velika razlika.
Stvarno mi je zao zbog tolikih predrasuda prema NP koje vise hrane averziju nego bolju volju za upoznat bogatstva Crkve.