Giovi je napisao/la:
Molim te da kažeš konkretno gdje i tko niječe žrtveni karatker mise, tko još uvijek tvrdi da nema euharistije bez zajednice i umanjuje ulogu svećeništva. Neokatekumeni su priznati dio Crkve, i takvo nešto nitko tko je u Crkvi ne može naučavati.
Trebamo gledati stanje danas, a ne ono što je bilo. Ako imaš saznanja za sadašnje probleme, o tome ima smisla pričati.
Navodi u tekstu na dotičnoj web stranici uzeti su iz knjiga (katehetskih priručnika) Kika i Carmen, iz njihovih govora, te iz osobnog iskustva njihovog bivšeg pripadnika. Kasnije sam, letimičnim pogledom na stranicu koju je nedavno poslao drugi forumaš vidio da imamo te iste primjedbe, još ljepše i detaljnije i na hrvatskom (npr.
http://paxtibi.net/?page_id=42).
Sad, ako te dobro shvaćam, ti želiš sugerirati da su se oni u međuvremenu odrekli te svoje teologije s jakim protestantskim tendencijama i u potpunosti usvojili katoličko pravovjerje? Ako je doista tako, tada mogu samo reći u redu i Bogu hvala; no sam ću ipak ostati rezerviran jer mi se čini slabo vjerojatnim da njihov identitet i nije i dalje bitno određen teološkim shvaćanjima na kojima je jednom nastao.
Vidiš, kod nas se rasprava o njima obično vodi na površinskoj razini: zamjeraju im se stvari poput glazbenog i likovnog stila, ili zatvorenog karaktera, i sl. Ja pak mislim da je zanimljivo zaroniti malo dublje, u pozadinsku teologiju, pa će se onda bolje razumjeti i te površinske manifestacije.
Citat:
Na kraju tvoje iskustvo sa neokatekumenima na ovom forumu nazivaš "gotovo neurotičnom opsesijom s konfliktom radi konflikta", no koliko sam ja pratio ovu temu, ne mogu se s time složiti, ustvari ne znam koji su to postovi ili tvrdnje na koje imaš primjedbu?
Ako te baš jako zanimaju detalji, obrati mi se na PP.