Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 17:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 280 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto lip 23, 2015 21:28 

upravo i ja tako gledam
ja kažem da je MPO grijeh...više puta sam to rekao
ali ne osuđujem toliko te ljude...više osuđujem one koji će isti grijeh učiniti 500 ili 1000 puta , nego nekoga koji u velokoj želji za potomstvom učini to 1 ili 2-3 puta
grijeh je jedno i drugo...ali da sam ja Bog prije bi oprostio i mogao shvatiti par bez djece koji čini malo puta mpo, nego grešnike koji čine druge grijehe na stotine ili tisuće puta!
mislim, da svatko može shvatiti o čemu govorim...osim salonskih apologeta koji glume nepogrešivost i male bogove- nepogtrešive sudce

Dakle, na istu razinu stavljaš igranje Boga tj. manipuliranje ljudskim bićem koje je Bog stvorio, a koje, 1, 2, ili 3, završe u kanti s recimo psovanjem (koje je uistinu ružno)?!

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2015 10:58 

Dakle, na istu razinu stavljaš igranje Boga tj. manipuliranje ljudskim bićem koje je Bog stvorio, a koje, 1, 2, ili 3, završe u kanti s recimo psovanjem (koje je uistinu ružno)?!

Naveo sam već nekoliko grijeha...osim toga ako netko cijeli život psuje Boga ili BDMariju , to je po tebi manji grijeh??

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2015 12:58 

Naveo sam već nekoliko grijeha...osim toga ako netko cijeli život psuje Boga ili BDMariju , to je po tebi manji grijeh??

Čovječe - pa radi se o ubojstvu! Samo je Bog gospodar života, onaj tko ubija stavlja se na mjesto Boga, a htjeti biti kao Bog je grijeh svih grijeha, temelj svake grješnosti.

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2015 15:24 

Čovječe - pa radi se o ubojstvu! Samo je Bog gospodar života, onaj tko ubija stavlja se na mjesto Boga, a htjeti biti kao Bog je grijeh svih grijeha, temelj svake grješnosti.

Znači , po tebi svaki ubojica je proklet i nema mu spasa...ne može dobiti oprost od svećenika ni od Boga?
A psovač koji 100 ili 500 puta opsuje Boga, Krv Isusovu , BDMariju je manji grešnik i bit će mu bez problema oprošteni grijesi ne 1 ili 3puta , nego i 500 ili 1000 puta ???...

Jesi li ti ikada čula da se neki ubojica pokajao i da su mu od Crkve odriješeni grijesi??...tako tim ljudima koji jednokratno ( puno manje puta od drugih grešnika!) nemoj suditi više nego okorjelim psovačima, bludnicima, lopovima, silovateljima, samobludnicima koji prosipaju sjeme izvan žene ili u kondome isl., ogovaračima-klevetnicima, ljubomornim i zavidnim koji zbog toga čina svakakve grijehe i laži , i da ne nabrajma sve grijehe i ljudske grešne sklonosti!

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2015 15:27 

rekao sam ti da bi većina tih ljudi da ih se pita išli na to da se oplodi samo 1 stanica, a ne 4-5!
Znači ti ljudi- parovi tehički gledano nisu ti koji odlučuju koliko će biti zametaka ubijeno!...oni bi pristali i na 1 da se njih pita!

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2015 17:03 

Ja ne sudim nikome, govorim o grijehu, a ne o grješniku. Štogod ti mislio, daleko je veće vrijeđanje Boga i zlo uzeti nečiji život, a osobito nedužne i bespomoćne osobe, nego govoriti ma što. Nije nikakva izlika ići u neki postupak s opravdanjem da netko ne želi tuđu smrt. Ako je pripušta, a može je izbjeći, krivac je smrti. Ljudski život je Božji i nitko na njega nema pravo osim Boga. I možeš podcrtavati rečenice, pisati slova kakva želiš, stvar se ne mijenja. Oni koji pribjegavaju MPO-u sukrivci su smrti začete djece i odvajaju ono što po naravi ide zajedno - spolni odnos i začeće djeteta, protive se Božjoj volji, jer ne pokušavaju otkriti kako ispuniti Božji plan za svoj život, nego inzistiraju na onome što oni sami žele.
Kolika je krivnja pojedinog grješnika, u toj stvari ili bilo kojoj drugoj, pojma nemam, niti me se to tiče - svatko će pred Božjim licem dati račun za sebe i nitko se neće moći izgovarati na bilo što. Bog jedini točno znade koliki je nečiji grijeh.

Vrh

PostPostano: Sri lip 24, 2015 17:24 

upravo i ja tako gledam
ja kažem da je MPO grijeh...više puta sam to rekao
ali ne osuđujem toliko te ljude...više osuđujem one koji će isti grijeh učiniti 500 ili 1000 puta , nego nekoga koji u velokoj želji za potomstvom učini to 1 ili 2-3 puta
grijeh je jedno i drugo...ali da sam ja Bog prije bi oprostio i mogao shvatiti par bez djece koji čini malo puta mpo, nego grešnike koji čine druge grijehe na stotine ili tisuće puta!
mislim, da svatko može shvatiti o čemu govorim...osim salonskih apologeta koji glume nepogrešivost i male bogove- nepogtrešive sudce

da si ti Bog vjerovatno nikome ne bi trebala MPO ali nisi,a to što ne osuđuješ taj grijeh nego ga opravdavaš griješiš i postaješ sudionik u tim grijesima

Vrh

PostPostano: Čet lip 25, 2015 08:53 

da si ti Bog vjerovatno nikome ne bi trebala MPO ali nisi,a to što ne osuđuješ taj grijeh nego ga opravdavaš griješiš i postaješ sudionik u tim grijesima

ajde ne seri moram ti tako reći jer vrijeđaš zdravu pamet i memoriju!) i ne pripisuj mi što nisam rekao!
više puta sam rekao da je mpo grijeh
ali više mogu shvatiti par koji da dobije dijete ide na mpo , nego npr.samobludnika koji čini samoblud 500 puta da udovolji svojoj strasti!
ili ženu koja iz ljubomore i zavisti 1000 puta kleveće svoje prijateljice , susjede , ostale žene ili muškarce!
po meni će Bog prije oprostiti onome tko 1 učini mpo , nego nekome tko čitav život iz ljubomore i zavisti ogovara i kleveće druge
o tome je pričam!!!...nijednom nisam rekao da mpo n ije grijeh!...ljudi , čitajte malo bolje, i nemojte suditi druge mjerom kojom vama odgovara , jer niste bili u toj životnoj situaciji!!
vidio bih vas da se nađete u toj situaciji šta bi činili
osim toga , ako si toliko pravedan što poslije svete ispovijedi opetovano ponavljaš svoje grijehe?!...što se ne odrekneš grijeha poslije kajanja?

ajde reci iskreno, po tebi kome će Bog prije oprostiti: onome tko učini mpo u želji da ima potomstvo i odgaja svoje dijete ( iz svoje sperme i svoga jajašca) , pokaje se i ispovijedi ,ili onome tko 500 puta ispovijeda iste grijehe?

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2015 09:35 

ajde ne seri moram ti tako reći jer vrijeđaš zdravu pamet i memoriju!) i ne pripisuj mi što nisam rekao!
više puta sam rekao da je mpo grijeh
ali više mogu shvatiti par koji da dobije dijete ide na mpo , nego npr.samobludnika koji čini samoblud 500 puta da udovolji svojoj strasti!
ili ženu koja iz ljubomore i zavisti 1000 puta kleveće svoje prijateljice , susjede , ostale žene ili muškarce!
po meni će Bog prije oprostiti onome tko 1 učini mpo , nego nekome tko čitav život iz ljubomore i zavisti ogovara i kleveće druge
o tome je pričam!!!...nijednom nisam rekao da mpo n ije grijeh!...ljudi , čitajte malo bolje, i nemojte suditi druge mjerom kojom vama odgovara , jer niste bili u toj životnoj situaciji!!
vidio bih vas da se nađete u toj situaciji šta bi činili
osim toga , ako si toliko pravedan što poslije svete ispovijedi opetovano ponavljaš svoje grijehe?!...što se ne odrekneš grijeha poslije kajanja?

ajde reci iskreno, po tebi kome će Bog prije oprostiti: onome tko učini mpo u želji da ima potomstvo i odgaja svoje dijete ( iz svoje sperme i svoga jajašca) , pokaje se i ispovijedi ,ili onome tko 500 puta ispovijeda iste grijehe?

To bi trebalo ostavit Bogu na odluku....al ovdje uspoređuješ npr grijeh bluda (tko kaže da osoba npr pri ispovijedi nije odlučila suzdržat se od tog grijeha pa poklekla) i grijeh u kojem svjesno ideš ubit svojih 2-3 djece da bi možda uspjelo četvto i imaš namjeru otić se ispovijedit i dobit odriješenje grijeha....
Teška je ovo tema, želja za djecom je jaka, al mene npr zanima da ispred sebe imaš četvero djece od tri godine, i da trebaš izabrat jedno a ostali troje uspavat što bi onda rekao...radilo bi se o mostrumu..zar ne?!
Ne znam što bi napravila da sam u toj situaciji....al mislim da mi svi nismo ni svjesni težine tog grijeha....

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2015 13:23 

To bi trebalo ostavit Bogu na odluku....al ovdje uspoređuješ npr grijeh bluda (tko kaže da osoba npr pri ispovijedi nije odlučila suzdržat se od tog grijeha pa poklekla) i grijeh u kojem svjesno ideš ubit svojih 2-3 djece da bi možda uspjelo četvto i imaš namjeru otić se ispovijedit i dobit odriješenje grijeha....
Teška je ovo tema, želja za djecom je jaka, al mene npr zanima da ispred sebe imaš četvero djece od tri godine, i da trebaš izabrat jedno a ostali troje uspavat što bi onda rekao...radilo bi se o mostrumu..zar ne?!
Ne znam što bi napravila da sam u toj situaciji....al mislim da mi svi nismo ni svjesni težine tog grijeha....

slažem se s tobom..situacija je delikatna...nije lako shvatiti ljude koji su u toj situaciji, dok se ne nađemo u njoj...ti ljudi bi, vjerujem većina vjernika pristala da se oplođuje samo 1 stanica ( tako da nema viška i ubijanja drugih embrija1) da oni mogu diktirati postupak oko mpoa, a ne službena svjetovna medicina koja to obavlja po svojim lege artis pravilima, gledajući da se postotak uspješnosti podigne!
ja samo uspoređujem da možda više griješe neki drugi ljudi , koji puno puta čine druge grijehe!...naravno ,samo Bog zna...ali po meni njihove namjere nisu lošije ( dobivanje djeteta) od namjera bkudnika koji svjesno bludnići na stotine puta...o tome ja govorim

bludnik i samobludnik isto uništava živote...i to puno više života
ako je plodnih dana 5 od 30 , onda je omjer jedna šestina- 1/6.
svako svršavanje izvan žene , u kondom , svako samobluđenje onoga tko ima ženu je izbacivanje sperme ne u ženu, a u koju je po Crkvi jedino dopušteno
ako netko izvrši samoblud, ili coitus interaptus ( ili svrši u kondom, u svakom slučaju ne u ženu)onda je njegovo ubijanje svaki šesti put
ako je tako grešno svršio 120 puta , da je svršio u ženu, onda bi matematički to palo 20 puta u plodne dane
tehnički gledano tim grijesima je bludnik ( uz evv. svoju ženu) i samobludnik je spriječio 20 oplođivanja, odnosno 20 stvaranja života!
evo , vidimo na primjeru samo 120 grešnih muških radnji ( moguće i po nagovoru žene da ne svrši u nju, ali nebitno) , zbog toga ne dolazi do 20-tak začeća djeteta
a, ako netko u životu napravi 500 ili 1000 takvih radnji ( što je vrlo realno ) , onda zamisli koliko je to ne rođene djece!...puno više od 2-3 koja se gube kod MPO...I TKO VIŠE UBIJE ŽIVOTA ...bludnik (i evv.žena koja mu ne da da svrši gdje treba) , ili jadni par koji se bori da dobije dijete uz pomoć medicine?

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2015 13:28 

slažem se s tobom..situacija je delikatna...nije lako shvatiti ljude koji su u toj situaciji, dok se ne nađemo u njoj...ti ljudi bi, vjerujem većina vjernika pristala da se oplođuje samo 1 stanica ( tako da nema viška i ubijanja drugih embrija1) da oni mogu diktirati postupak oko mpoa, a ne službena svjetovna medicina koja to obavlja po svojim lege artis pravilima, gledajući da se postotak uspješnosti podigne!
ja samo uspoređujem da možda više griješe neki drugi ljudi , koji puno puta čine druge grijehe!...naravno ,samo Bog zna...ali po meni njihove namjere nisu lošije ( dobivanje djeteta) od namjera bkudnika koji svjesno bludnići na stotine puta...o tome ja govorim

bludnik i samobludnik isto uništava živote...i to puno više života
ako je plodnih dana 5 od 30 , onda je omjer jedna šestina- 1/6.
svako svršavanje izvan žene , u kondom , svako samobluđenje onoga tko ima ženu je izbacivanje sperme ne u ženu, a u koju je po Crkvi jedino dopušteno
ako netko izvrši samoblud, ili coitus interaptus ( ili svrši u kondom, u svakom slučaju ne u ženu)onda je njegovo ubijanje svaki šesti put
ako je tako grešno svršio 120 puta , da je svršio u ženu, onda bi matematički to palo 20 puta u plodne dane
tehnički gledano tim grijesima je bludnik ( uz evv. svoju ženu) i samobludnik je spriječio 20 oplođivanja, odnosno 20 stvaranja života!
evo , vidimo na primjeru samo 120 grešnih muških radnji ( moguće i po nagovoru žene da ne svrši u nju, ali nebitno) , zbog toga ne dolazi do 20-tak začeća djeteta
a, ako netko u životu napravi 500 ili 1000 takvih radnji ( što je vrlo realno ) , onda zamisli koliko je to ne rođene djece!...puno više od 2-3 koja se gube kod MPO...I TKO VIŠE UBIJE ŽIVOTA ...bludnik (i evv.žena koja mu ne da da svrši gdje treba) , ili jadni par koji se bori da dobije dijete uz pomoć medicine?

E ovo po meni nije istina...spermij je spermij...bez jajne stanice on nije ništa doli sjeme....tako da bacanje sjemena ili kod žena samozadovoljavanje je izričito korištenje svoje spolnosti za užitak...al dobro to nije tema.
Umjetnom oplodnjom oplođuje se jajna stanica i u tom trenutku ta stanica je čovjek, u kojeg je Bog udahnuo svoj život, već ima predodređenu boju kose, očiju, visinu....
Bacanjem takve stanice ubija se djete, a bacanjem spermija ne ubija se ništa doli svetosti spolnog čina...
Prvo je ubojstvo ( i to vlastitog djeteta, vlastite krvi) , a drugo je samo bludni grijeh....ne otvorenost prema životu...

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2015 14:24 

Dakle, život počinje začećem. Jajna stanica ili spermij nisu čovjek. Sperma se izbacuje i nehotice, kao što i silno mnoštvo jajnih stanica propada. Tek njihovim spajanjem nastaje život kojega od Boga darovana duša čini ljudskim, besmrtnim.
Inače, nije potrebno sve shvatiti - narkoman ne može bez droga, no to ne prestaje zato biti zlo i grijeh. Ovisnik o cigaretama drhti ako ne puši, tako je i s ovisnikom o hrani, seksu ili bilo čemu. Svaka ljudska želja, ma koliko opravdana i plemenita, ne može biti razlogom za posizanjem za nečim zlim.

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2015 18:47 

E ovo po meni nije istina...spermij je spermij...bez jajne stanice on nije ništa doli sjeme....tako da bacanje sjemena ili kod žena samozadovoljavanje je izričito korištenje svoje spolnosti za užitak...al dobro to nije tema.
Umjetnom oplodnjom oplođuje se jajna stanica i u tom trenutku ta stanica je čovjek, u kojeg je Bog udahnuo svoj život, već ima predodređenu boju kose, očiju, visinu....
Bacanjem takve stanice ubija se djete, a bacanjem spermija ne ubija se ništa doli svetosti spolnog čina...
Prvo je ubojstvo ( i to vlastitog djeteta, vlastite krvi) , a drugo je samo bludni grijeh....ne otvorenost prema životu...

tehnički gledano nije istina....samo tehnički gledano
sadržajno gledano je istina
svatko tko radi kontracepciju , indirektno radi ubojstvo života?
kako ?...tako da ne stvara život koji je trebao stvoriti
znači rezultat jeu konačnici isti
netko ne stvara život tako da ga ubijaja odmah u začetku života
a drugi isto tako ne stvara život tako da ga ne stvara samo malo prije začeća...da je svršio u ženu, života bi bilo!...shvatite dobro baš ovaj dio!
znači zbog njegove ili njene kontracepcije , život koji se trebao stvoriti nije stvoren!
rezultat je isti!

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2015 20:03 

tehnički gledano nije istina....samo tehnički gledano
sadržajno gledano je istina
svatko tko radi kontracepciju , indirektno radi ubojstvo života?
kako ?...tako da ne stvara život koji je trebao stvoriti
znači rezultat jeu konačnici isti
netko ne stvara život tako da ga ubijaja odmah u začetku života
a drugi isto tako ne stvara život tako da ga ne stvara samo malo prije začeća...da je svršio u ženu, života bi bilo!...shvatite dobro baš ovaj dio!
znači zbog njegove ili njene kontracepcije , život koji se trebao stvoriti nije stvoren!
rezultat je isti!

Ne drži vodu! U biti je stvar vrlo različita. Hoće li spermij oploditi jajašce ovisi o moru faktora - od njegove kvalitete do okolnosti i ako uspije to je samo jedan, a propada ih nekoliko milijuna. Isto tako i jajašaca. Začeti život je konkretna osoba koja ima besmrtnu dušu. Ni spermij, ni jajašce je nemaju.

Vrh

PostPostano: Ned lip 28, 2015 07:34 

Ne drži vodu! U biti je stvar vrlo različita. Hoće li spermij oploditi jajašce ovisi o moru faktora - od njegove kvalitete do okolnosti i ako uspije to je samo jedan, a propada ih nekoliko milijuna. Isto tako i jajašaca. Začeti život je konkretna osoba koja ima besmrtnu dušu. Ni spermij, ni jajašce je nemaju.

ista je u pogledu toga da života nema!!...o tome pričamo
ti bi barem kao vjernica i kateheta trebala gledati očima vjere, očima proroka koji vidi malo dalje u budućnost, a ne samo materijalističkim pogledom koji vidi samo materijalnu stvarnost!
gledaj šahovskim riječnikom samo jedan potez više...da nije bilo kontracepcije što je po Crkvi grijeh imali bi recimo 3 života više ....ovako ih nemamo!
znači ,onja tko sprečava da dođe do začeća isto čini prema životu "ubojstvo" nečinjenjem...njegovo nečinjenje onoga što crkva zapovijeda je dovelo do toga da nema začeća ( recimo brojkom) 3 života
kod mpoa nema 1 ili 3 života ne na godinu, nego za čitav život toga para , a kod onih koji se bore protiv začeća u spolnim odnosima imamo barem 3 života na godinu manje...a kad bi to podigli na samo 10 plodnih godina, onda bismo imali rezultat od barem 30 života koje nije dopustio taj par svojom kontracepcijom

bez obzira na te razlike koje navodiš, u konačnici rezultat je isti...i jedan i drugi par su zatvoreni prema životu!...jedan par je zatvorem samo u malom broju slučaja kada vrši mpo, a drugi par je zatvoren cijeli život ili neki dugi period kada vrši kontracepciju ili muškarac prekida snošaj izvan ženine rodnice , što je grijeh
par koji vrši mpo ne dopušta da se razviju 1 ili 2-3 života , dok par koji vrši kontracepciju ili prekinuti snošaj vrši kudikamao više puta to da se na razvije život koji se trebao razviti da je živio po crkvenim zakonima!!

krucijalno pitanje bitno za konačan zaključak: koji par nije dopusutio da se razvije više života !...prvi -mpo ili drugi ?
misliš li ti zbilja da Bog ne gleda jedan potez više, i da ne gleda šta si ti kontracepcijiom spriječio da se stvori!?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 280 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 19  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata