Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 30, 2026 15:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned stu 03, 2013 16:26 
Administrator

Henok je napisao/la:
Spolni odnosi su samo radi prokreacije pa ne treba previse okolisati vec ih vrsiti onako kako su to radili tisucama godina prije nas. Otkako sam se okrenuo tradiciji puno sam mirniji jer znam pravu svrhu sexa.

Ne znam zašto si onda postavio pitanje ako ti nije važno što Crkva naučava, jer ti "znaš pravu svrhu sexa"?
Crkva ističe povezanost koju je Bog htio a čovjek je ne može svojevoljno ukinuti, između dvostrukog smisla bračnog čina: smisla sjedinjenja i smisla rađanja. Nitko ne može ukinuti tu povezanost, može samo degradirati čin ljubavi odbacujući jedan od ta dva smisla bračnog odnosa, odnosno u ovom slučaju tvrditi da je vođenje ljubavi samo radi prokreacije.

Vrh

PostPostano: Pon stu 04, 2013 08:35 

Henok je napisao/la:
Vrhunac spolnog cina nije istovremeni orgazam, nego stvaranje novoga zivota. Tako se eliminira pozuda koja unistava brak.

Ma nemoj. A ja baš mislim da taj užitak pomaže održanju, ljepoti braka i da ga ne uništava već oplemenjuje.

Vrh

PostPostano: Pon stu 04, 2013 12:57 

Henoks moje viđenje tvog pitanja je da ti je svaka na mjestu tj da ti savjest postavlja pitanja i savjest traži put do odgovora.Mogu opisati moja zapažanja razmišljanja i iskustva u braku.Probali smo avako onako,gore,dole,lijevo desno više ili manje uspješno manje ili više sretni,čitajući ili gledajući ovo ili ono.Desilo se da smo pauzirali zbog posla umora i tome slično te samo dodiri naših ruku rekli bi sve desila bi se ljubav i zaspali smo sretni (bez seksa).Malo sam o svemu tome istražila često čitam Bibliju i čitam ili slušam katoličke duhovne obnove. Post je odricanje od jela i seksa na dobrovoljnoj bazi od oba partnera ,ovdje želim istaknuti na dobrovoljnoj bazi oba partnera na dogovoreno vrijeme trajanja mi smo se dogovorili na 3 tjedna .Nakon toga je sve drugačije zašto post : poznato je da je opasna strast za seksualnim užicima,ne primoravajte tijelo da radi ono što ne želi ,a kako ćemo znati osjetitida tijelo nešto ne želi ili da je prihvatilo putem svijesti radnje koje su oči vidjele na medijima ili da to tijelu paše i da je to na obostrano zadovoljstvo ? Dakle mi smo se dogovorili 2 tjedna ne misliti, ne govoriti i ne raditi a treći tjedan misliti o tome i sa distance pogledati svaki posebno događaje u krevetu.Nakon tri tjedna deilo se da ima više nježnosti a manje seksa ,nakon tog prvog puta ,postimo svaka 3 mjeseca nekad 6mjeseci u biti želim reči nemamo pravila ,a ljubav u krevetu ako smijem da se izrazim je svetija nastojimo da bude svetija.Ljubav žene i muškarca je tjelesna duševna i svjesna i kad prevlada jedna od tih komponenti nije dobro.Što se iskrenije i više molimo to smo smireniji staloženiji ,strpljiviji, manje smo impulsivni i instiktivni,zli, stremimo ka Bogu poštujući prvu Božju zapovijed . Smatram da predigra (priprema ) traje 24 sata pogledom,odobrenjem,pohvalmo,djelom ,sve što se dogodi tokom dana između muža i žene a sama kulminacija je seks.Mišljenja sam da tehnike nisu u tolikoj mjeri upitne i za svakoga iste kada u njima ima srži tj nježnosti tj ljubavi.Odgoj i obrazovanje međusobno muža i žene je veoma bitno ,posebno krščanskim naukom. Za oba spola vrijedi mada mada da napomenem žena sam mišljenja sam da za žene je od većeg značenja slijedeći tekst. Kad kod žene vezanost ,ovisnost o seksualnim užicima raste i što više žena teži k tome to je nezadovoljnija, uvrijeđenija te traži nove metode i tehnike seksa iako to muškarcu godi prvih par puta muškarčeva želja i strast je sve manja ,slabi .Osnove krščanskog nauka Giovi piše.

Vrh

PostPostano: Pon stu 04, 2013 14:01 

abc123 je napisao/la:
Henok, mislim da je to što se događa u krevetu jedino stvar tebe i tvoje žene. Zašto bi netko, pa i Bog, rekao da su neke predigre moralne a neke ne ? Što cini predigru ili pozu ne moralnom ili moralnom ? Bitno je da se volite i radite ono što vam paše. Jedino ne moralno bi bilo kada bi netko od vas dvoje prisiljavao drugoga na nešto.

.
abc123 - skrenuta ti je pažnja, drago mi je.
Ne vidim potrebu za velike postovi s objašnjenjima natenane.
Svi znamo, pa i Henok, da baš SVE što je PRIRODNO, dakle MORALNO između žene i muža je dopušteno - zato je NORMALNO (prirodno). Ovo i ovako će reći baš svaki svećenik u svakoj ispovijedi i nema potrebe ulaziti u nekakve detalje.
Na sve ostalo (neprirodno) sigurno reagira baš svačija savjest. I ne tražimo "opravdanja" za nešto neprorodno i sve je svima (i Henoku) jasno, i savjest mirna, a bračna sloga bez natuknica "tebi je bilo do toga" - i td.

Vrh

PostPostano: Uto stu 05, 2013 18:19 

Giovi je napisao/la:
Henok je napisao/la:
Spolni odnosi su samo radi prokreacije pa ne treba previse okolisati vec ih vrsiti onako kako su to radili tisucama godina prije nas. Otkako sam se okrenuo tradiciji puno sam mirniji jer znam pravu svrhu sexa.

Ne znam zašto si onda postavio pitanje ako ti nije važno što Crkva naučava, jer ti "znaš pravu svrhu sexa"?
Crkva ističe povezanost koju je Bog htio a čovjek je ne može svojevoljno ukinuti, između dvostrukog smisla bračnog čina: smisla sjedinjenja i smisla rađanja. Nitko ne može ukinuti tu povezanost, može samo degradirati čin ljubavi odbacujući jedan od ta dva smisla bračnog odnosa, odnosno u ovom slučaju tvrditi da je vođenje ljubavi samo radi prokreacije.

Pitanje sam postavio da bi se ocistio od perverznih stvari i jer treba razgovarati o njima, a ne samo patiti pod terorom medija. Vazno mi je sto Crkva naucava, a ti pises kao da ne smijes citati nista sto su pape (ili koncili ili sv.oficij) izjavljivali prije revolucije modernizma!? Ali nema veze zar kruna braka prema Gaudium et spes nije radjanje i odgoj djece, dok Sv. oficij jasno kaze kako se ne moze dozvoliti misljenje onih koji kazu kako su ostale svrhe nadredjene ili jednako vazne.

Vrh

PostPostano: Uto stu 05, 2013 18:32 

Kumpić je napisao/la:
Henok je napisao/la:
Vrhunac spolnog cina nije istovremeni orgazam, nego stvaranje novoga zivota. Tako se eliminira pozuda koja unistava brak.

Ma nemoj. A ja baš mislim da taj užitak pomaže održanju, ljepoti braka i da ga ne uništava već oplemenjuje.

A gdje je svetost u takvom cinu?

Vrh

PostPostano: Uto stu 05, 2013 21:47 

Henok je napisao/la:
Danas se sa tom predigrom pretjeruje. Spolni odnosi su samo radi prokreacije pa ne treba previse okolisati vec ih vrsiti onako kako su to radili tisucama godina prije nas. Otkako sam se okrenuo tradiciji puno sam mirniji jer znam pravu svrhu sexa.

Ako te dobro razumijem ti i žena će te pratiti strogo kad su plodni dani i "obaviti" spolni odnos (bez užitka žene, ti ćeš ipak uživati) u nadi da će svaki spolni čin biti plodan.

Vrh

PostPostano: Uto stu 05, 2013 22:57 

Mislim da razumijem što je Henok zapravo napisao i nije ništa uvredljivo za žene...

Vrh

PostPostano: Uto stu 05, 2013 23:04 

Spolnost je vrlo važna u braku onoliko koliko je mi smatramo važnom. Puno parova, pogotovo oni sa 20 god braka i više, nema česte odnose i to ih opterećuje. Problem je uglavnom u pojedincu. Muškarac bi, a žena ne bi i obrnuto...i tu je za muškarca problem. U većini slućajeva muškarac ima veće i češće potrebe, time i veći problem. Za ženu je veći problem dok ona postane objekt - idemo to obavit, pa da smo mirni. I u tome predanju on (ili ona ako je slučaj obrnut) ne mari da li je ona uživala, da li je sretna, da li se osjeća lijepo ili se osjeća iskorišteno. Pogotovo ako par provodi malo vremena zajedno, ne komunicira puno, pa dok legne u krevet - ajmo jedan pomirbeni nabacit! TO je veći problem nego ne imati odnose uopće. Problem je bliskost. Spolni odnos je samo jedan od načina...ali je postao izvrnut, prevažan. Tada često dolazi i do prevare - osoba koja je željna pažnje, ljubavi, bliskosti, osjećaja da se osjeća voljenom i potrebnom...ta osoba, koja prevari je NAJMANJE željna spolnih odnosa. Što se tiče razno raznih poza, dopušteno je sve što ne vrijeđa ljudsko dostojanstvo...pr. analni odnos, razni fetiši i sklonosti - mazohizam i sl. Oralno zadovoljavanje zadovoljava samo jednu stranu, pa je to opet krivo...čak i da se to radi istovremeno :oops: ne dolazi do sjedinjenja, tj namjerno se izbjegava začeće. Na internetu i u knjigama ima objašnjene razno razne poze koje se mogu isprobati, a možete isprobati i drugačija mjesta...ne mora to uvijek biti krevet, ali naravno sve u granici normale. Znam da će se sad usprotiviti nekakvi moralisti i zagovaratelji, ali teško je živjeti po pravilima i imati takav brak. To je kao da kažeš..draga, baš te volim, idemo u krevet...činjenica je da će ona prije otići ako joj kažeš - daj skini tu majcu, ovdje je baš vruće...Ili ako netko tijekom odnosa kaže nešto tipa - to, daj, još...bla bla...ne vidim zašto bi to bio grijeh!? :roll: I zato mislim da mi nitko tko nije u braku može davati neke lude upute i savjete, jer je praksa braka totalno drugačija od teorije! Želim vam svima da nađete svoje polovice i uvjerite se :DD :DD :DD

Vrh

PostPostano: Sri stu 06, 2013 08:18 

adrijana je napisao/la:
Mislim da razumijem što je Henok zapravo napisao i nije ništa uvredljivo za žene...

Hvala, ali takav mužev pristup sigurno ne bih prihvatila

Vrh

PostPostano: Sri stu 06, 2013 11:26 

Ne razumijem one koji činjenicu da je prokreacije na prvom mjestu, shvaćaju kao potrebu potpune eliminacije užitka prilikom bračnog čina. Mogu li tehnike prokreacije potpuno izbaciti ljudsku ljubav? Ja mislim kako ne mogu.

Vrh

PostPostano: Sri stu 06, 2013 12:35 

Ukratko: neki drže da bi odnosi trebali trajati 45 minuta i sličiti na one u "filmovima za odrasle".
To je po meni izopačeno.
Nježnost i ljubav su nešto sasvim suprotno.
Ne odvajam smisao prokreacije od nježnosti i ljubavi, samo mislim da me netko krivo razumio.

S onime što se danas naziva "tehnikom" se pretjeruje i to u bolesnim granicama, dok se odgovornost i želja za djecom odbacuje. Pa danas mladi sve ranije stupaju u odnose, a parovi sve kasnije dobivaju djecu... Znači, ima ljubavi i nježnosti i tehniciranja napretek, a sve je to protivno Božjoj volji ako se sprječava začeće...

:?

Vrh

PostPostano: Sri stu 06, 2013 17:24 

Barnaba je napisao/la:
Mogu li tehnike prokreacije potpuno izbaciti ljudsku ljubav? Ja mislim kako ne mogu.

I ja isto mislim. Ljubav je temelj svake tjelesne privlačnosti kod normalnih osoba. Ako se netko vjenča i održava spolni život u braku samo zbog začeća to mi je potpuno isto kao da se vjenčao zbog novca ili zbog društvenog položaja.
Što bi onda bilo s neplodnim parovima? Iako mi ni to nije adekvatan naziv. Osobno poznajem jedan bračni par bez djece koji je toliko dobra ovom svijetu dao da ih ne mogu nazvati "neplodan" par.
I uostalom zašto bi i starijim parovima koji su izišli iz fertilne dobi tjelesni odnos bio zabranjen?

Vrh

PostPostano: Sri stu 06, 2013 19:11 

adrijana je napisao/la:
Ukratko: neki drže da bi odnosi trebali trajati 45 minuta i sličiti na one u "filmovima za odrasle".
To je po meni izopačeno.
Nježnost i ljubav su nešto sasvim suprotno.
Ne odvajam smisao prokreacije od nježnosti i ljubavi, samo mislim da me netko krivo razumio.

S onime što se danas naziva "tehnikom" se pretjeruje i to u bolesnim granicama, dok se odgovornost i želja za djecom odbacuje. Pa danas mladi sve ranije stupaju u odnose, a parovi sve kasnije dobivaju djecu... Znači, ima ljubavi i nježnosti i tehniciranja napretek, a sve je to protivno Božjoj volji ako se sprječava začeće...

:?

Bojim se da ljubav i nježnost imaju vrlo malo ili ništa s mnogim spolnim odnosima. Smatram da je tehnika otrov za zdrav spolni odnos, ono što je važno jest duboki, iskreni, potpuni odnos osoba koji se onda upotpunjuje spolnim odnosom. Tada nije problem ni prihvatiti dijete koje dođe, nije problem ničiji užitak, a posebno ne pažljivost i obazrivost i pitanja što se smije a što ne.

Vrh

PostPostano: Sri stu 06, 2013 22:02 

sara je napisao/la:
Bojim se da ljubav i nježnost imaju vrlo malo ili ništa s mnogim spolnim odnosima. Smatram da je tehnika otrov za zdrav spolni odnos, ono što je važno jest duboki, iskreni, potpuni odnos osoba koji se onda upotpunjuje spolnim odnosom. Tada nije problem ni prihvatiti dijete koje dođe, nije problem ničiji užitak, a posebno ne pažljivost i obazrivost i pitanja što se smije a što ne.

Naravno da se slažem s time. Jako lijepo rečeno... :))

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 75 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata