Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 17:28

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 280 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Uto kol 18, 2015 17:21 

[url=mateaa je napisao/la:
samo da upitam ove što izbacuju statistiku za broj jajnih stanica koliko se oplodi, koliko vrati u maternicu,koliko zaledi na koliko su pregleda i razgovora kod mpo doktora bili? o kojoj stimulaciji pričaju,kojem postupku?

To uopće nije bitno za ovu priču. Nikom ovdje.

ljudi dragi dajte malo uključite mozak, stvarno me neki od vas fasciniraju svojom ograničenošću, čuli ste da je mpo grijeh i sad se slijepo toga držite a bez ikakvog ozbiljnijeg znanja po tom pitanju.

To i je bit Katoličke vjere. MPO je grijeh, jer je Crkva tako rekla. Mi nismo tu da preispitujemo sto je grijeh, a sto nije. Mi smo tu da slušamo. Inčae, nekome masturbacija nije grijeh, nekom prevara, nekom pušenje trave. To ti prolazi kod protestanata, ne kod Katolika. Katoliku je grijeh što Crkva kaže da je grijeh, ne ono što on misli.

davno su prošle 80-te kad se kod svake žene koristila jaka stimulacija sa ciljem što većeg broja folikula( u nadi da će svaki folikul sadržavati jajnu stanicu) jer su postupci oplodnje bili u istraživanju i veći broj folikula je značio veću šansu za začeće.
primjera radi - ja u ciklusu sa ciljanim odnosima,folikulometrijom praćenom postupku, na petodnevnoj stimulaciji klomifenom dobijem 2 folikula!!! pa gdje su ti silni folikuli o kojim vi pričate??? a zašto je tako da vam malo pojasnim. doktori vas prate minimalno 3 ciklusa, vadite 6 hormona 3. i 21. dan ciklusa,gledaju omjer progesteron-estrogen i onda na osnovu tih nalaza se propisuje stimulacija.ja sa ok nalazima hormona sam uzimala 2x50 mg kroz 5 dana, moja prijateljica koja isto ima problema sa plodnošću je uzimala 2x50 kroz 3 dana a netko treći uzima 3x50 kroz 5 dana.ipak su doktori godinama studirali,učili,liječili da bi bili sposobni odrediti koja stimulacija kojoj ženi treba.i mislim da su oni ipak malo stručniji na tom području od ovih nekih dušebrižnika koji se ovdje blamiraju enormnim brojkama zamrznutih embrija.

Btw nije problem u tome. Problem je u postpuku.

Katolička se crkva službeno protivi medicinski potpomognutoj oplodnji. Razlozi protivljenja su eksperimentiranje, zamrzavanje i usmrćivanje ljudskih embrija tijekom postupka te činjenica da umjetna oplodnja uspostavlja vlast tehnike nad početkom ljudskog života, umjesto da do začeća dolazi spolnim putem u braku.

Stav Crkve je da ne postoji pravo na dijete pod svaku cijenu, već da postoji pravo djeteta, da se rodi kao plod bračnog čina svojih roditelja te pravo, da ga se prizna kao osobu od trenutka njegova začeća. Taj život nije ni očev ni majčin, nego život novog ljudskog bića. Smatra se, da nikada ne bi postao čovjekom, ako to nije od prvog trenutka začeća. Zabranjuje se svaki čin, koji dovodi do uništavanja ljudskog embrija.

Također, davno je to Ivan Pavao II rekao;

"neraskidiva povezanost, koju je Bog htio a čovjek je ne može svojevoljno ukinuti, između dvostrukog smisla bračnog čina: smisla sjedinjenja i smisla rađanja (...) Kontracepcija hotimice lišava bračni čin njegove otvorenosti rađanju i tako samovoljno razdvaja svrhe braka. Objektivno na sličan način, postižući rađanje koje nije plod posebnog čina bračnog sjedinjenja, homologna umjetna oplodnja također razdvaja dobra i značenja braka...”

evo ja sam neplodnost osjetila na svojoj koži i još je osjećam, reći ću vam samo ne dao Bog nikom više da ovu bol osjeti.to tko nije proživljavao ne može razumjeti ali barem pokušajte malo se educirati o temi prije nego počnete se ovdje razbacivati nekom statistikom,citatima i prosipat vjeru.

To što je tebi neplodnost dana kao životna kušnja, kroz koju bi se možda Bog proslavio da si ostala ponizna, ne govori ništa o tome je li to grijeh ili ne. Zato nam Crkva jasno i glasno kaže; grijeh. Katelički Katekizam, kojeg svaki vjernik mora poštivat, jasno kaže;

2376 Tehnike koje uzrokuju odvajanje roditelja, zahvatom strane osobe u bračni par (davanje sperme ili ženske gamete, posudba maternice), teško su nemoralne. Te tehnike (inseminacija i heterologna umjetna oplodnja) vrijeđaju pravo djeteta da bude rođeno od oca i majke koje poznaje i koji su među sobom vezani ženidbom. One su izdaja "isključivog prava supružnika da postanu otac i majka samo jedno pomoću drugoga".

2379 Evanđelje pokazuje da fizička neplodnost nije apsolutno zlo. Nakon što su iscrpli zakonite utoke zdravstvu, supružnici koji trpe od neplodnosti pridružit će se Gospodinovu Križu, vrelu svake duhovne plodnosti. Oni mogu pokazati svoju velikodušnost usvajajući napuštenu djecu ili vršeći zahtjevne službe u korist bližnjega.

bez uvrede bilo kome ali ovaj križ koji mi nosimo je od nas napravio veće vjernike od većine vas koji nonšarlantno pričate o tuđoj boli, jer nije lako svaki mjesec prolazit ovaj cirkus osjećaja nade i tuge i zadržat vjeru da će sve biti kat-tad ok.

Da, strašne vjernike. Toliki ste vjernici da znate od bolje od pape što je grijeh, a što nije. Znate bolje od Katoličkog Katekizma što je grijeh, a što ne. Nema veze što su taj katekizam pisale mudre glavice, kardinali, itd. Ti znaš bolje. Moš mislit kako ti to znaš. Da te pitam, jel ti kao "veliki vjernik" moliš Vjerovanje na misi? Jel shvaćaš da ti u vjeorvanju govoriš kako vjeruješ u svetu Crkvu Katoličku. Ta "svetost" joj daje nezabludivost po pitanjima vjere i morala. Drugim riječima Crkva ne može pogriješit s onim što grijeh jest, a što grijeh nije. Ako Crkva kaže MPO je grijeh. Onda MPO jest grijeh. "Veliki vjernici" bi to trebali znat. Također mislio sam da se veliki vjernici pouzdaju u vjeru. Pogledajmo što nam veliki vjernici, tj sveci govore o poslušnosti prema Crkvi;

Da uvijek ostanemo pri istini, treba da za ono što nam se čini bijelim uvijek smatramo i vjerujemo da je crno ako tako izrekne Crkveno Poglavarstvo, u tvrdoj vjeri da je između Krista, našega Gospodina, Zaručnika, i sv. Crkve, Zaručnice njegove, isti Duh, koji nama ravna i upravlja na spasenje naših duša. Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe"

Pazi što ti Ignacije Lojolski govori. I sad usporedi svoju filozofiju sa tim. Idemo dalje;

Nikada se Božja volja ne izvršava na savršeniji način, negoli kada slušamo svoje poglavare. Sv. Vinko Paulski (cit. prema: Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti")

Znači slušajući Crkvu, ti slušaš Boga :roll: ;

Ako ti poslušnost ne donosi spokoja, znaj da si ohol. Sv. Josemaria Escriva "Put"

Kolika je snaga poslušnosti! Sv. Josemaria Escriva "Put"

Kada smo poslušni svojim poglavarima, poslušni smo Bogu. Sv. Faustina "Dnevnik"

Jasno kao dan. Ako si poslušna papinom/crkvenom nauku, poslušna si Bogu. Ako nisi poslušna nauku Crkve, nisi poslušna Bog, drugim riječima; upadaš u grijeh

i da, ja ovo ispovjedam, i patnju i želju za djetetom, i razmišljanje o mpo. neplodnost muči sve više parova i svećenici to razume i pomognu savjetom, molitvom na nakanu a niti jedan jedini put nisam osjetila od svećenika ovoliku zadrtost/ograničenost/moralizam/ kao od nekih ovdje.

Da, sumnjam da ti je neki svećenik nešto drugo savjetovao, osim molitve. I ti nemoj to nama ispovijedat ovdje i hvatat ljude na emocije, već ispovijedi to Bogu, i živi po Crkvenim pravilima. Ne vjeruj svojoj glavici koja ti šapuće kako to nije grijeh. Smiješno mi je ka ljudi vjeruju svojoj savijesti, kako joj ti npr vjeruješ. Ne vjeruj svojoj glavici ženo, i ti ćeš bit sretna žena;

Ako te tvoja glava povrijedi, odsijeci je, jer bolje je ući u Kraljevstvo Nebesko ne samo poput djeteta već poput imbecila, nego zadržati sav svoj intelekt i zajedno s njim biti bačen u pakao... G. K. Chesterton "Pravovjerje"

P.S.
Sigurniji smo da vršimo Božju volju ako slušamo zakonite poglavare, nego kada bi nam se ukazao sam Isus Krist i izravno nam govorio. Naime, takvo nam viđenje ne bi moglo dati sigurnost da se doista ukazao Spasitelj i govorio nam jer i zloduh se može pojaviti kao anđeo svjetla da nas zavede (usp. 2 Kor 11,14). No ako vršimo zapovijed svojih poglavara, sigurni smo da kada njih slušamo, slušamo samoga Isusa Krista. "Tko vas sluša, mene sluša" (Lk 10,16). Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti"

P.P.S.
Čudi me da velika vjernica se razilazi tako drastično u rzmišljanju sa svecima. Doista čudno..I da te grijeh može napravit većim vjernikom. Doista čudno.

Vrh

PostPostano: Uto kol 18, 2015 18:06 

ONA ne zna kada će njen problem biti rješen , ni da li će . Jednog dana , možda , uspjet će. Možda prije , možda kasnije .Jedino što zna je da mora da pokuša.To je jedino što je održava .ONA ne zna zbog čega je baš ona izabrana da bude vojnik te bitke. Ali zna da mora da se bori. Zato , pružite joj ruku .I podršku . I razumjevanje . Saslušajte je . Bar dok ne postane MAMA . Poslije više ne morate . "

Također sam vidio da si ovo napisala. Mislim da neshvaćaš da je jedina sreća u Bogu, a ne u ispunjenju naših želja. Nitko od nas ne zna zašto smo izabrani da budemo vojnici naših osobnih bitaka. Zato se i traži vjera, jer ne znamo zašto. Moramo vjerovat da je to upravljeno za naše spasenje, po vjeri koju imamo od majke Crkve. Nitko nema pojma zašto je patnja prisutnaa(Knjiga o Jobu), ali znamo da je patnja lakša u Kristu, po Kristu i s Kristom. Patnja ima smisao, jer je Krist patio za nas. Bog se spustio i ponizio među nama jadnicima. Svojim grijehom ti ranjavaš Krista, i gubiš svjetlo kojim svjetliš. Svojim grijehom jasno govoriš Bogu; "Ti ne znaš što je dobro za mene. Ali zato ja znam". To je krivo.

Davno je sv Augustin shvatio;

"Shvatimo da je Bog liječnik, a patnja lijek i put spasenja, a ne kazne."
Sv.Augustin

Draga sestro, ti tražiš odgovor na krivome mjestu. Pa zar ne vidiš znak naše religije? Križ. Nama je zaštitni znak križ. Raspeti Bog. Znak nam je patnja i muka. Nećeš ovdje nać utjehu bez Istine. Istina je da je to grijeh, a svakim grijehom se udaljavaš od Boga. Ne valja se tu previše oslanjat na svoj intelekt, pa reć; "ispovijedit cu se ja, lako cu ja", jer svakim grijehom si sve dalja Bogu. Redovita ispovijed, sakramenti, i poslušnost Crkvi. U suprotnom, ako budeš slijedila svoju filozofiju, to ima samo jedan put, jer 2 su puta. Put Boga i oni drugi put. Jer širok je taj drugi put, i primamljiv mnogima, i inteligentiniji su tu padali. Najiteligentniji anđeo je na tom putu. A započeto je rečenicom; "Non serviam!" - što bi u prijevodu značilo; "odbijam služiti". A kad odbiješ služiti Bogu, postaješ rob. Mnogo ljudi kasnije pomisli, griješit cu, pa cu se Bogu vratit, ali to baš nije tako. Što kad nema Boga, a patnja nam dođe? Što onda;

Rano izjutra, pola sata prije izlaska sunca. Sve bijaše sivo i mračno i sa zapada puhaše hladan vjetar ranog jutra: »Dakle, treba svršiti. Boga nema. Kako svršiti? Sunovratiti se? Plivati znam, ne možeš potonuti. Objesiti se? Pa da, evo remena, o granu.« To mu se učini tako lako i blis­ko da se užasnu. Ali se moliti nije imao kome. Boga nije bilo.[b] Tolstoj[/b]

Nema života bez patnje;

„Ako postoji pravi put koji vodi u vječno kraljevstvo, onda je to sigurno put strpljivo podnesene patnje.“ Sv. Koleta (1381. – 1447.)

I nema pomoći bez Krista i njegove presvete Zaručnice, naše Mati Crkvene, koja nam je po Kristu dana i ustanovljena. Ako si zaista počinila taj grijeh, ispovijedi se, ali se iskreno pokaj za svoj grijeh. I priča je gotova.

p.s.
Evo ti odgovor na tvoja pitanja; https://www.youtube.com/watch?v=lBmqB9Cy_a0

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2015 09:28 

evo filozofa :)
a dobro, isto pravo na svoje mišljenje imamo i ja i ti a ja se sa tobom raspravljat neću. konkretan odgovor i svoje mišljenje nisi dao, citate može svatko copy/paste i to me iskreno niti malo ne zanima/fascinira i možda si mislio ispast pametan,superioran sa silnim citiranjem al samo si me nasmijao.
Ne hvatam nikog na emocije, samo sam napisala svoju priču da probate razumijeti neplodnost.

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2015 09:43 

"Katolička se crkva službeno protivi medicinski potpomognutoj oplodnji. Razlozi protivljenja su eksperimentiranje, zamrzavanje i usmrćivanje ljudskih embrija tijekom postupka te činjenica da umjetna oplodnja uspostavlja vlast tehnike nad početkom ljudskog života, umjesto da do začeća dolazi spolnim putem u braku.[color=#FF00FF]

- kakvo eksperimentiranje, zamrzavanje i usmrćivanje?

Stav Crkve je da ne postoji pravo na dijete pod svaku cijenu, već da postoji pravo djeteta, da se rodi kao plod bračnog čina svojih roditelja te pravo, da ga se prizna kao osobu od trenutka njegova začeća. Taj život nije ni očev ni majčin, nego život novog ljudskog bića. Smatra se, da nikada ne bi postao čovjekom, ako to nije od prvog trenutka začeća. Zabranjuje se svaki čin, koji dovodi do uništavanja ljudskog embrija."

- šta je sa dijecom koja su začeta prije braka, van braka?

2376 Tehnike koje uzrokuju odvajanje roditelja, zahvatom strane osobe u bračni par (davanje sperme ili ženske gamete, posudba maternice), teško su nemoralne. Te tehnike (inseminacija i heterologna umjetna oplodnja) vrijeđaju pravo djeteta da bude rođeno od oca i majke koje poznaje i koji su među sobom vezani ženidbom. One su izdaja "isključivog prava supružnika da postanu otac i majka samo jedno pomoću drugoga".

-sperma mog muža, moja jajna stanica i moja maternica ako to nije zajedničko začeće dijeteta e onda ne znam što je

2379 Evanđelje pokazuje da fizička neplodnost nije apsolutno zlo. Nakon što su iscrpli zakonite utoke zdravstvu, supružnici koji trpe od neplodnosti pridružit će se Gospodinovu Križu, vrelu svake duhovne plodnosti. Oni mogu pokazati svoju velikodušnost usvajajući napuštenu djecu ili vršeći zahtjevne službe u korist bližnjega.

-divno ali u bajkama, znate li vi koliko se čeka na posvajanje,udomljavanje? na jedno djete koje se može usvojiti ide skoro sto neplodnih parova. u dvije godine koliko ima da smo predali papire za posvajanje su nas zovnuli samo jednom i to da provjere podatke o prebivalištu.

Da, strašne vjernike. Toliki ste vjernici da znate od bolje od pape što je grijeh, a što nije. Znate bolje od Katoličkog Katekizma što je grijeh, a što ne. Nema veze što su taj katekizam pisale mudre glavice, kardinali, itd. Ti znaš bolje. Moš mislit kako ti to znaš. Da te pitam, jel ti kao "veliki vjernik" moliš Vjerovanje na misi? Jel shvaćaš da ti u vjeorvanju govoriš kako vjeruješ u svetu Crkvu Katoličku. Ta "svetost" joj daje nezabludivost po pitanjima vjere i morala. Drugim riječima Crkva ne može pogriješit s onim što grijeh jest, a što grijeh nije. Ako Crkva kaže MPO je grijeh. Onda MPO jest grijeh. "Veliki vjernici" bi to trebali znat. Također mislio sam da se veliki vjernici pouzdaju u vjeru. Pogledajmo što nam veliki vjernici, tj sveci govore o poslušnosti prema Crkvi;

Odakle ti uopće pravo da me vrijeđaš kao vjernicu.Odakle? šta ti znaš o meni i mojoj vjeri, mom životu i mojim križevima?

Ti si vjerujem neki ogorčeni mamin sin, bez društva, života, a cura/žena je misaona imenica, želju za djecom ne možeš razumjeti ni potrebu para da se ostvare kao roditelji zato molim te preskoči ovu temu ili barem moje postove.

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2015 10:00 

Ovakvi "vjernici" kao mateaa koji se ne podvrgavaju učenju i nauku Ckve, nego im je bog njihovo vlastito mišljenje, nisu nikakvi vjernici, nego vjernici iz običaja koji će okitit jelku i ofarbat jaja, ali kada dođe na red poslušnost svetoj crkvi katoličkoj, e onda ona ima pravo na svoje mišljenje. Dok je mišljenje ko dupe, ima ga svatko, i onda ajmo svi živjet po svom mišljenju, pča dokle bi došli.
Svašta!!

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2015 10:13 

Dražesno i simpatično :)
Naravno da imam pravo na svoje mišljenje kao i svi drugi. Mislim kako želim, živim kako želim, vjerujem u Boga ali razilazim se sa stavovima Crkve po nekim pitanjima a povjest je pokazala da su se stavovi Crkve mjenjali i sigurna sam da će se i stav o MPO promjeniti.

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2015 11:15 

Citat:
Dražesno i simpatično :)
Naravno da imam pravo na svoje mišljenje kao i svi drugi. Mislim kako želim, živim kako želim, vjerujem u Boga ali razilazim se sa stavovima Crkve po nekim pitanjima a povjest je pokazala da su se stavovi Crkve mjenjali i sigurna sam da će se i stav o MPO promjeniti.

Ma prekrasno!!
Vjeruješ u Boga, ali ovo ali ono. Imaš svoje mišljenje, pa ne razumijem potrebu za Bogom!
On je ustanovio tu Crkvu i rekao da joj budemo poslušni, ali eto teb nešto ne paše, pa onda ubaciš prstohvat svoga mišljenja i mudrolija, pa tako možemo i u svemu.
Pa to ne smiješ ni u firmi na poslu, nego šutiš i radiš što ti se kaže, ali kada je Bog u pitanju, e onda ima mjesta za manevriranje, jer se ne vjeruje, da vjeruješ ne bi pisala ovakve gluposti!
Mišljenje, pazi, ona ima mišljenje, hahahaha!!!
Slušaj lutko, ovakvim stavom sama sebe izopćiješ iz te Crkve koju je sam Bog ustanovio, i bratski ti preporučam da ne ideš na Pričest niti na Ispovijed, jer tek tada si dovodiš dušu u opasnost, a i ovako je sa tim stavom već u gabuli. Ali eto, ti ne vjeruješ, pa će ovo biti samo simpatično, jer da vjeruješ ne bi ovako što govorila!!

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2015 11:35 

a dobro, isto pravo na svoje mišljenje imamo i ja i ti a ja se sa tobom raspravljat neću.

Pravo na mišljenje? :mrgreen: Katolik nema pravo na mišljenje po pitanjima vjere i morala. Isus nije rekao ono što ti misliš da je rekao, jer ti ne znaš što je Isus rekao.Meni treba netko da mi protumači šta Isus govori o tome. Ali ne treba mi bilo tko, treba mi netko tko to doista može protumačiti, npr. Sv. Augustin ili Sv. Toma Akvinski, ili možda netko kao što je Katolički Katekizam, Joseph Ratzinger i Hans Urs von Balthasar. Isus protestantima svaki dan nešto "govori". Vjeruj mi! Nećeš vidit kako su si oni taj "govor" protumačili. Lol. Također, Isus je i mnogim drugima svašta "govorio" o tome, te su si ljudi na razne načina tumačili to šta su "čuli" od Isusa. I tebi je Isus svašta "govorio". Ako me razumiš na šta mislim.Slika Zato bi mi ipak bilo draže da vidim šta je o tome pisao Toma ili von Balthasar, a ne šta si je neki anonimac protumačio. :roll:

konkretan odgovor i svoje mišljenje nisi dao, citate može svatko copy/paste i to me iskreno niti malo ne zanima/fascinira i možda si mislio ispast pametan,superioran sa silnim citiranjem al samo si me nasmijao.
Ne hvatam nikog na emocije, samo sam napisala svoju priču da probate razumijeti neplodnost.

Razumijemo mi neplodnost. Razumijemo ja onako kako je Bog razumi. Bog jedini razumi ispravno. A mi znamo što Bog misli o tome zahvaljujući Crkvi, koja je njegova ostavština i koju vodi Duh Sveti.

Odakle ti uopće pravo da me vrijeđaš kao vjernicu.Odakle? šta ti znaš o meni i mojoj vjeri, mom životu i mojim križevima?

Tebe pčito istina vrijeđa. Ako sam nešto lagao ili krivo rekao, citiraj me, i ispravi me :lol: A da ja tebe pitam, odakle tebi pravo, i tko ti daje pravo na to da ti govoriš što jest grijeh a što nije? Tko te ovlastio za to? :mrgreen:

Ti si vjerujem neki ogorčeni mamin sin, bez društva, života, a cura/žena je misaona imenica, želju za djecom ne možeš razumjeti ni potrebu para da se ostvare kao roditelji zato molim te preskoči ovu temu ili barem moje postove.

Ah, ne, raskrinkat ćemo mi tvoje krivovjerje :)

Nikad se stavovi Crkve po pitanjima vjere i morala nisu mijenjali. Tj grijeh je uvijek bio grijeh; čin protiv Božijeg Vječnog Zakona. Grijeh prije 2000 godina, grijeh je i danas, i sutra. :roll:

Ako hoćeš propasti, ako hoćeš zastraniti, onda se drži vlastitog mišljanja. Za dosljednog katolika vlastito mišljenje je hrpa smeća, obična budalaština koje se treba kloniti. Nikad nemoj imati vlastiti mišljenje i bit ćeš sretan čovjek. :) Tvoje mišljenje neka bude: Katekizam Katoličke Crkve, Joseph Ratzinger, Toma Akvinski i Eugen Biser. Ako će njihovo mišljenje biti tvoje mišljenje, ne, nikad nećeš zastraniti, barem što se mišljenja tiče. Uvijek se iznova čudim da je netko toliko ponosan na vlastito mišljenje. Šta ti to mišljenje znači kad je to obična hrpa budalaština? :roll: Bolje onda imat tuđe mišljenje za koje si siguran da je u skladu sa naukom Katoličke Crkve, nego vlastito koje je hrpa primitivnih budalaština. Ako već toliko želimo biti katolici. A ako ne želimo biti? Onda možemo imati mišljenja koliko hoćeš. :)

Zadnja izmjena: DuX; Sri kol 19, 2015 11:39; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2015 11:38 

što tebe smeta moje mišljenje? zato što se ne poklapa sa tvojim? tko kaže da je tvoje ispravno a moje pogrešno?
savjetovat nekom da ne ide na ispovjed i na pričest je stvarno odlika pravog vjernika? hm, nisam znala,prosvijetli me molim te hahaha
na kraju krajeva zašto se ti brineš za moju dušu? ja ću svoje ovozemaljske postupke pravdat Bogu, ne tebi, ne svećeniku, ne papi, nego Bogu i njemu jedinom služim i vjerujem

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2015 11:46 

ja nisam rekla mpo je grijeh/mpo nije grijeh niti sam rekla da svi trebaju misliti što ja mislim :)
a naravno da imam svoje mišljenje o svemu pa tako i o pitanjima koji se vežu za vjeru, ne znam što je tu čudno i naravno da neću o svemu misliti isto kao i ostali. al to me ne čini manjom vjernicom od ostalih jer vjeru treba živjeti a ne citirati

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2015 11:49 

što tebe smeta moje mišljenje?

Jer je ovo Katolički forum, na kojem se raspravlja o teologiji. Tvoje mišljenje je strano teologiji. Ako hoćeš nekoga da te podupire u grijehu, ovdje to nećeš nać. Pa došla si na Katolički forum, što očekuješ, da svi zdušno provodimo tvoju herezu? :mrgreen:

zato što se ne poklapa sa tvojim?

Nemam ja svoje mišljenje. Moje mišljenje se zove Katolička Crkva. Moj mišljenje je Joseph Ratzinger.

tko kaže da je tvoje ispravno a moje pogrešno?

Sam Isus Krist stoji iza mene. Pardon, jesam rekao iza mene? Iza Crkve;

890 Poslanje Učiteljstva vezano je uz konačni značaj Saveza koji je Bog u Kristu sklopio sa svojim narodom; treba ga štititi od zastranjenja i slaboća i jamčiti mu stvarnu mogućnost da bez zablude ispovijeda pravu vjeru. Pastirska je zadaća Učiteljstva dakle usmjerena da budno pazi da narod Božji ostane u istini koja oslobađa. Da bi ispunili tu zadaću, Krist je pastire obdario karizmom nezabludivosti u pitanjima vjere i morala. Vršenje te karizme može poprimiti više oblika

na kraju krajeva zašto se ti brineš za moju dušu? ja ću svoje ovozemaljske postupke pravdat Bogu, ne tebi, ne svećeniku, ne papi, nego Bogu i njemu jedinom služim i vjerujem

Nema ti odrešenja grijeha bez Crkve, ma koliko se god nadala;

"Zaista, kažem vam, što god svežete na zemlji, bit će svezano na nebu; i što god odriješite na zemlji, bit će odriješeno na nebu.
Matej 18,18

Briga mene za takve oholice poput tebe, koji misle da znaju bolje od Crkve. Žao je meni ljudi ovdje, koji bi tvoju priču mogli spušit. Nema pravovjerja izvan Katoličkog Katekizma, nema pravovjerja izvan Crkve.

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2015 11:53 

ja nisam rekla mpo je grijeh/mpo nije grijeh niti sam rekla da svi trebaju misliti što ja mislim :)
a naravno da imam svoje mišljenje o svemu pa tako i o pitanjima koji se vežu za vjeru, ne znam što je tu čudno i naravno da neću o svemu misliti isto kao i ostali. al to me ne čini manjom vjernicom od ostalih jer vjeru treba živjeti a ne citirati

Katolik nema pravo na mišljenje po pitanjima vjere i morala.

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2015 12:11 

A to da se mišljenje Crkve ne mjenja i da ono što je grijeh/nemoralno bilo u povjest isto je i grijeh danas i ostat će u budućnosti ? hmm, ne slažem se sa tobom
Zašto se onda raspravljaju pitanja poput : crkvenog razvoda, rastavljenih i civilno ponovno vjenčanih osoba te mogućnosti pristupa ispovijedi i pričesti, vanbračnoj djeci i njihovim pravima u Crkvi, odnosu prema istospolnim zajednicama... Tvrdiš da je stav Crkve isti bio prije 500 godina i da će biti isti za 500 godina?

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2015 12:17 

vjernik nema pravo na svoje mišljenje? a kako onda Crkva zna kako Crkva "diše", što je muči i što je lomi?
meni je žao ljudi koji će nasjest na tvoju priču, iskreno malo mi je ograničeno tvoje razmišljanje, neotvorenost na razumjevanje i shvaćanje problema sa kojim se Crkva susreće.
znači, ti sad pričaš jedno i evo npr. 2037 godine Crkva kaže da je mpo kod bračnih parova kao vid liječenja i put do potomstva uredu , ti ćeš 2037. god. reći mpo je uredu, jučer sam mislio da nije uredu a danas mi je ok???

Vrh

PostPostano: Sri kol 19, 2015 12:20 

A to da se mišljenje Crkve ne mjenja i da ono što je grijeh/nemoralno bilo u povjest isto je i grijeh danas i ostat će u budućnosti ? hmm, ne slažem se sa tobom

Nemaš se tu što slagat. Sv Augustin vrijedi i dan danas, isto kao i Sv Toma Akvinki. Koliko ja znam, oni su proglašeni Crkvenim Učiteljima :roll:

Zašto se onda raspravljaju pitanja poput : crkvenog razvoda, rastavljenih i civilno ponovno vjenčanih osoba te mogućnosti pristupa ispovijedi i pričesti, vanbračnoj djeci i njihovim pravima u Crkvi, odnosu prema istospolnim zajednicama...

Raspravlja se o odnosu prema tim ljudima. Jer svi ti ljudi su duhovno ekskomunicirani iz Crkve. Nemaju pravo na pričest, jer su u trajnom grijehu. Pitanje se postavlja, može li se, i kako ostvarit nekako dijalog s njima. Vanbračnoj djeci mogu se udijelit svi sakramenti, a sloboda je dana svećeniku hoće li ili neće, jer ta djeca nisu ništa zgriješila po Nauku Crkve.
I naravno da će kardinali raspravljat, ali Nauk Crkve ostaje uvijek isti, raspravljalo se o tome ili ne.

Tvrdiš da je stav Crkve isti bio prije 500 godina i da će biti isti za 500 godina?

Po pitanjima vjere i morala.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 280 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 19  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata