[url=mateaa je napisao/la:
samo da upitam ove što izbacuju statistiku za broj jajnih stanica koliko se oplodi, koliko vrati u maternicu,koliko zaledi na koliko su pregleda i razgovora kod mpo doktora bili? o kojoj stimulaciji pričaju,kojem postupku?
To uopće nije bitno za ovu priču. Nikom ovdje.
ljudi dragi dajte malo uključite mozak, stvarno me neki od vas fasciniraju svojom ograničenošću, čuli ste da je mpo grijeh i sad se slijepo toga držite a bez ikakvog ozbiljnijeg znanja po tom pitanju.
To i je bit Katoličke vjere. MPO je grijeh, jer je Crkva tako rekla. Mi nismo tu da preispitujemo sto je grijeh, a sto nije. Mi smo tu da slušamo. Inčae, nekome masturbacija nije grijeh, nekom prevara, nekom pušenje trave. To ti prolazi kod protestanata, ne kod Katolika. Katoliku je grijeh što Crkva kaže da je grijeh, ne ono što on misli.
davno su prošle 80-te kad se kod svake žene koristila jaka stimulacija sa ciljem što većeg broja folikula( u nadi da će svaki folikul sadržavati jajnu stanicu) jer su postupci oplodnje bili u istraživanju i veći broj folikula je značio veću šansu za začeće.
primjera radi - ja u ciklusu sa ciljanim odnosima,folikulometrijom praćenom postupku, na petodnevnoj stimulaciji klomifenom dobijem 2 folikula!!! pa gdje su ti silni folikuli o kojim vi pričate??? a zašto je tako da vam malo pojasnim. doktori vas prate minimalno 3 ciklusa, vadite 6 hormona 3. i 21. dan ciklusa,gledaju omjer progesteron-estrogen i onda na osnovu tih nalaza se propisuje stimulacija.ja sa ok nalazima hormona sam uzimala 2x50 mg kroz 5 dana, moja prijateljica koja isto ima problema sa plodnošću je uzimala 2x50 kroz 3 dana a netko treći uzima 3x50 kroz 5 dana.ipak su doktori godinama studirali,učili,liječili da bi bili sposobni odrediti koja stimulacija kojoj ženi treba.i mislim da su oni ipak malo stručniji na tom području od ovih nekih dušebrižnika koji se ovdje blamiraju enormnim brojkama zamrznutih embrija.
Btw nije problem u tome. Problem je u postpuku.
Katolička se crkva službeno protivi medicinski potpomognutoj oplodnji. Razlozi protivljenja su eksperimentiranje, zamrzavanje i usmrćivanje ljudskih embrija tijekom postupka te činjenica da umjetna oplodnja uspostavlja vlast tehnike nad početkom ljudskog života, umjesto da do začeća dolazi spolnim putem u braku.
Stav Crkve je da ne postoji pravo na dijete pod svaku cijenu, već da postoji pravo djeteta, da se rodi kao plod bračnog čina svojih roditelja te pravo, da ga se prizna kao osobu od trenutka njegova začeća. Taj život nije ni očev ni majčin, nego život novog ljudskog bića. Smatra se, da nikada ne bi postao čovjekom, ako to nije od prvog trenutka začeća. Zabranjuje se svaki čin, koji dovodi do uništavanja ljudskog embrija.Također, davno je to Ivan Pavao II rekao;
"neraskidiva povezanost, koju je Bog htio a čovjek je ne može svojevoljno ukinuti, između dvostrukog smisla bračnog čina: smisla sjedinjenja i smisla rađanja (...) Kontracepcija hotimice lišava bračni čin njegove otvorenosti rađanju i tako samovoljno razdvaja svrhe braka. Objektivno na sličan način, postižući rađanje koje nije plod posebnog čina bračnog sjedinjenja, homologna umjetna oplodnja također razdvaja dobra i značenja braka...”[url=mateaa je napisao/la:
evo ja sam neplodnost osjetila na svojoj koži i još je osjećam, reći ću vam samo ne dao Bog nikom više da ovu bol osjeti.to tko nije proživljavao ne može razumjeti ali barem pokušajte malo se educirati o temi prije nego počnete se ovdje razbacivati nekom statistikom,citatima i prosipat vjeru.
To što je tebi neplodnost dana kao životna kušnja, kroz koju bi se možda Bog proslavio da si ostala ponizna, ne govori ništa o tome je li to grijeh ili ne. Zato nam Crkva jasno i glasno kaže; grijeh. Katelički Katekizam, kojeg svaki vjernik mora poštivat, jasno kaže;
2376 Tehnike koje uzrokuju odvajanje roditelja, zahvatom strane osobe u bračni par (davanje sperme ili ženske gamete, posudba maternice), teško su nemoralne. Te tehnike (inseminacija i heterologna umjetna oplodnja) vrijeđaju pravo djeteta da bude rođeno od oca i majke koje poznaje i koji su među sobom vezani ženidbom. One su izdaja "isključivog prava supružnika da postanu otac i majka samo jedno pomoću drugoga".2379 Evanđelje pokazuje da fizička neplodnost nije apsolutno zlo. Nakon što su iscrpli zakonite utoke zdravstvu, supružnici koji trpe od neplodnosti pridružit će se Gospodinovu Križu, vrelu svake duhovne plodnosti. Oni mogu pokazati svoju velikodušnost usvajajući napuštenu djecu ili vršeći zahtjevne službe u korist bližnjega.[url=mateaa je napisao/la:
bez uvrede bilo kome ali ovaj križ koji mi nosimo je od nas napravio veće vjernike od većine vas koji nonšarlantno pričate o tuđoj boli, jer nije lako svaki mjesec prolazit ovaj cirkus osjećaja nade i tuge i zadržat vjeru da će sve biti kat-tad ok.
Da, strašne vjernike. Toliki ste vjernici da znate od bolje od pape što je grijeh, a što nije. Znate bolje od Katoličkog Katekizma što je grijeh, a što ne. Nema veze što su taj katekizam pisale mudre glavice, kardinali, itd. Ti znaš bolje. Moš mislit kako ti to znaš. Da te pitam, jel ti kao "veliki vjernik" moliš Vjerovanje na misi? Jel shvaćaš da ti u vjeorvanju govoriš kako vjeruješ u svetu Crkvu Katoličku. Ta "svetost" joj daje nezabludivost po pitanjima vjere i morala. Drugim riječima Crkva ne može pogriješit s onim što grijeh jest, a što grijeh nije. Ako Crkva kaže MPO je grijeh. Onda MPO jest grijeh. "Veliki vjernici" bi to trebali znat. Također mislio sam da se veliki vjernici pouzdaju u vjeru. Pogledajmo što nam veliki vjernici, tj sveci govore o poslušnosti prema Crkvi;
Da uvijek ostanemo pri istini, treba da za ono što nam se čini bijelim uvijek smatramo i vjerujemo da je crno ako tako izrekne Crkveno Poglavarstvo, u tvrdoj vjeri da je između Krista, našega Gospodina, Zaručnika, i sv. Crkve, Zaručnice njegove, isti Duh, koji nama ravna i upravlja na spasenje naših duša. Sv. Ignacije Lojolski "Duhovne vježbe"Pazi što ti Ignacije Lojolski govori. I sad usporedi svoju filozofiju sa tim. Idemo dalje;
Nikada se Božja volja ne izvršava na savršeniji način, negoli kada slušamo svoje poglavare. Sv. Vinko Paulski (cit. prema: Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti")Znači slušajući Crkvu, ti slušaš Boga

;
Ako ti poslušnost ne donosi spokoja, znaj da si ohol. Sv. Josemaria Escriva "Put"
Kolika je snaga poslušnosti! Sv. Josemaria Escriva "Put"Kada smo poslušni svojim poglavarima, poslušni smo Bogu. Sv. Faustina "Dnevnik"Jasno kao dan. Ako si poslušna papinom/crkvenom nauku, poslušna si Bogu. Ako nisi poslušna nauku Crkve, nisi poslušna Bog, drugim riječima; upadaš u grijeh
i da, ja ovo ispovjedam, i patnju i želju za djetetom, i razmišljanje o mpo. neplodnost muči sve više parova i svećenici to razume i pomognu savjetom, molitvom na nakanu a niti jedan jedini put nisam osjetila od svećenika ovoliku zadrtost/ograničenost/moralizam/ kao od nekih ovdje.
Da, sumnjam da ti je neki svećenik nešto drugo savjetovao, osim molitve. I ti nemoj to nama ispovijedat ovdje i hvatat ljude na emocije, već ispovijedi to Bogu, i živi po Crkvenim pravilima. Ne vjeruj svojoj glavici koja ti šapuće kako to nije grijeh. Smiješno mi je ka ljudi vjeruju svojoj savijesti, kako joj ti npr vjeruješ. Ne vjeruj svojoj glavici ženo, i ti ćeš bit sretna žena;
Ako te tvoja glava povrijedi, odsijeci je, jer bolje je ući u Kraljevstvo Nebesko ne samo poput djeteta već poput imbecila, nego zadržati sav svoj intelekt i zajedno s njim biti bačen u pakao... G. K. Chesterton "Pravovjerje"P.S.
Sigurniji smo da vršimo Božju volju ako slušamo zakonite poglavare, nego kada bi nam se ukazao sam Isus Krist i izravno nam govorio. Naime, takvo nam viđenje ne bi moglo dati sigurnost da se doista ukazao Spasitelj i govorio nam jer i zloduh se može pojaviti kao anđeo svjetla da nas zavede (usp. 2 Kor 11,14). No ako vršimo zapovijed svojih poglavara, sigurni smo da kada njih slušamo, slušamo samoga Isusa Krista. "Tko vas sluša, mene sluša" (Lk 10,16). Sv. Alfonz Liguori "Vježbanje u savršenosti" P.P.S.
Čudi me da velika vjernica se razilazi tako drastično u rzmišljanju sa svecima. Doista čudno..I da te grijeh može napravit većim vjernikom. Doista čudno.