Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 19:13

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 289 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20
Autor Poruka
PostPostano: Pet sij 23, 2026 17:18 

A je li po tebi katolički nauk da itko ima oružje kojim može usmrtiti drugo živo biće i da mu je to profesija?
Naš jedan svećenik je za vrijeme Juge nosio po ulicama Splita pano kao čovjek sendvič na kojem je pisalo da je on katolik i zato ne želi ići u vojsku. Naravno, bunio se protiv vojnog roka u JNA. Ali, svejedno. Za zamisliti se.

O čemu ti?! Kakva JNA?! Kakav "čovjek sendvič"?! Admin ti je jasno napisao, citiram;

Totus tuus, ovo što pišeš nema veze s katoličkim naukom.

Pametnom dosta. Čak kaže ovde, citiram;

Ako ćemo pravo, katolik ne bi nikad smio imati oružje u ruci. Po katoličkom nauku. Ne po mom mišljenju.

Kojem to katoličkom nauku?! :roll: :roll: Možeš li ti ovde citirati taj "katolički nauk" ili su to samo tvoje privatne mudrolije?! :|

Vrh

PostPostano: Sub sij 24, 2026 16:45 

Ako ćemo pravo, katolik ne bi nikad smio imati oružje u ruci. Po katoličkom nauku. Ne po mom mišljenju.
Totus čini mi se kako je tebi inače na drugim temama najmjerodavnije Evanđelje, ali u njemu nema nikakva zapovijed o zabrani oružja. Jedina zapovijed vojnicima je u Luka 3, 14 i ona glasi: Isto tako upitaše ga vojnici: "Što da činimo?" Odgovori im: "Nikomu ne činite sile i prijevare, i budite zadovoljni svojom plaćom!
U modernom prijevodu taj članak izgleda ovako: I neki su ga vojnici pitali: „A što mi trebamo raditi?“ Rekao im je: „Nikome ne uzimajte novac silom, nikoga lažno ne optužujte i budite zadovoljni svojom plaćom!“
Inače i ja ne volim teme koje se iniciraju iz USA i kod nas izazivaju nepotrebnu prekomjernu pažnju. Tamo su stvari složenije i nisu slične našim prilikama, ali ako netko želi vidjeti dublje razloge može pročitati članak "Kad Crkva kaže „ne”: moralne granice politike u Trumpovoj eri" koji je na vezi https://www.quovadisecclesia.com/kad-cr ... povoj-eri/

Vrh

PostPostano: Pon sij 26, 2026 16:49 

Govorim o ovom:U Govoru na gori Gospodin podsjeća na zapovijed “Ne ubij” (Mt 5,21), dodajući na to zabranu srdžbe, mržnje, osvete. Štoviše: Krist traži od učenika da pruže i drugi obraz, da ljube svoje neprijatelje. Sam se nije branio i naložio je Petru da vrati mač u korice.
Tko želi slijediti Isusov nauk, ne treba više.
Osobno se slažem se s onim ""Bog je napravio ljude istima a Sam Colt ravnopravnima"i mislim da bi svatko tko želi morao imati pravo na oružje.
Tako da je možda i to jedan od razloga što se ne smatram dobrim katolikom.
Ali da ostanem u temi. Vojnik koji puca, svejedno gdje i zašto, ima šansu ogriješiti se o zapovijed "ne ubij" i tu pravi katolik ne bi smio imati iznimke. Ne znaš kakva je osoba drugi vojnik kojeg si ubio, ne znaš je li prisilno tu, pa čak i da je netko zao, opet nisi ti taj koji mu smije oduzeti život.

Vrh

PostPostano: Pon sij 26, 2026 18:59 

Govorim o ovom:U Govoru na gori Gospodin podsjeća na zapovijed “Ne ubij” (Mt 5,21), dodajući na to zabranu srdžbe, mržnje, osvete. Štoviše: Krist traži od učenika da pruže i drugi obraz, da ljube svoje neprijatelje. Sam se nije branio i naložio je Petru da vrati mač u korice.
Tko želi slijediti Isusov nauk, ne treba više.
Katolički nauk ne tumači ovo kao apsolutni pacifizam koji bi zabranio svaku obranu ili sudjelovanje u ratu. Mogu ti na odgovoriti detaljnije, ali me što misliš kako bi se na taj tvoj način Hrvatska obranila od velikosrpske agresije u 90tim godinama prošlog stoljeća?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 289 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 16, 17, 18, 19, 20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata