Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 17:33

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
 Naslov:
PostPostano: Pon svi 19, 2008 20:14 

...Pa evo razmišljam ovako...
Tko je to još ponudio ćovjeku argument
uskrsnuća od mrtvih..?
...Muhamed, Buda, Konfucije, šamani i vraćevi
poganskih plemena...sai baba, utemeljitelji new agea..?
Ima li koga pod nebom i u ljudskoj povijesti,
osim Isusa Krista, koji je najavio svoju smrt
i uskrsnuće, pa to djelom i dokazao...?
A po tom Uzašao na nebo, na oćigled mnogih svjedoka,
te kroz milenije ostavio spas svim dušama u
Misteriju Svete Euharistije...?
...Zanima me...komu je potreban dialog...?
...Postoje li (ikakvi) plodovi dosadašnjih dialoga...?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon svi 19, 2008 20:38 

Citat:
Postoje li (ikakvi) plodovi dosadašnjih dialoga...?

mislim da ....razbijanja predrasuda,upoznavanje drugih i drugacijih i veca tolerancija,prema neistomisljenicima.
Sto ne znaci,da moram mjenjati svoja denominacijska nacela i principe.
...ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe....izrastanje u jednu krscansku
visinu...koja se uzdize iznad ruralne svijesti...ja i moje najbolje...svi imamo nesto sto je dobro,i svi imamo nesto sto treba drugacije gledati.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pon svi 19, 2008 23:11 

S tolerancijom se ništa ne postiže,
poganin se vraća kući...kao poganin...!
Kršćani su mu na taj naćin rekli...dobro brate,
samo ti ostani u svome mraku..a od nas i onako nemaš
šta naućiti...jer i ti imaš nešto dobro...zapušimo složno
lulu mira...i poklonimo se Velikom duhu...u ime tolerancije...!!

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto svi 20, 2008 06:36 

Domenika ja u pravu kad kaže da se sadašnjim načinom dijaloga malo postiglo. Mislim da je to baš zbog toga što vjernici različitih denominacija različito shvaćaju dijalog, ili miješaju dijalog s Ekumenizmom.
Osnove za Međureligijski dijalog bi po meni bile bavljenje onim pitanjima koja su nam zajednička bez obzira na vjeru.
Npr. živite u zgradi s različitim ljudima neki su i druge vjere. Ako lift ne radi dobro onda je to problem koji je zajednički i zahtjeva zajedničko rješavanje.
Kad uzmemo planet Zemlju kao neku zgradu jasno je da imamo zajedničkih tema za dijalog.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto svi 20, 2008 18:28 

Barnaba je napisao/la:
Domenika ja u pravu kad kaže da se sadašnjim načinom dijaloga malo postiglo. Mislim da je to baš zbog toga što vjernici različitih denominacija različito shvaćaju dijalog, ili miješaju dijalog s Ekumenizmom..

Ovo je cesto ,tako u zivotu...da se "razlicito shvaca dijalog",i to ne samo ,
vjernici razlicitih dominacija .mijesaju dijalog s Ekumenizmom..
Zar to nije prisutno ,u svim novim pokretima i zajednicama..???
(molim,da objasnite razliku,pogresnog shvacanja??)

Citat:
Osnove za Međureligijski dijalog bi po meni bile bavljenje onim pitanjima koja su nam zajednička bez obzira na vjeru.
Npr. živite u zgradi s različitim ljudima neki su i druge vjere. Ako lift ne radi dobro onda je to problem koji je zajednički i zahtjeva zajedničko rješavanje.
Kad uzmemo planet Zemlju kao neku zgradu jasno je da imamo zajedničkih tema za dijalog

Nije mi bas sasvim jasno."..Osnove za Međureligijski dijalog bi po meni bile bavljenje onim pitanjima koja su nam zajednička bez obzira na vjeru." Mislim ,da je tesko to tako strogo vidjeti odvojeno..jer zivot u svjetu,medju razlicitim narodima,kulturama, religijama ,sve zajedno zavisi..od "Medjureligijskog dijaloga"jej sve zajedno cini nas zivot..
Ako lift ne radi,bez obzira tko to bio,potrebno je zajednicko rijesenje...

Citat od mene..Leja;
Citat:
Moje misljenje,u svjetu gdje je narod izmjesan,gdje na istom mjestu zivi ,vise religija ,oni imaju vec uhodani put ,zajednistva..privatnog zivota ,.na neki nacin..potrebno je samo jos i na Religijskim putovima..
A to je "tolerancija.kompromis i prihvacanje",sto je kao osnovno potrebno za zdravi dijalog...

Malo svjedocanstvo,mojeg svakidasnjega zivota...(ukratko)
Dodjem ,na posao ujutro u 6sati..u 6 i 15 pocinjem da radim...
Medju razlicitim narodima,narodnostima i religijama...
Ima nas, katolika,pravoslavaca,evangelista,muslimana i "atesita"
i onih koji ne zele za nista cuti...jednostavno bezboznici..
S njima zapocinjem dan, doruckujemo za stolom, rucamo zajedno za istim stolom...Posao djelimo na istom mjestu....zajedno..
Iz iskustva,znam da je jedino s "tolerancijom i kompromisom,moguci zdravi dijalog"
A vi me ipravite ,u cemu je greska, kada tolerancija nije vazna..???
Cesto smo pozvani od njih,da im dodjemo u goste...recimo na ...
"Pravoslavnu Slavu" ,na "Barjam"
Svi blagdani i crkveni praznici su posebno oznaceni izmedju nas...
Jer se gosti i slavljenje donosi,medju nas sve.dijelimo sve zajedno,cestitamo jedni drugima,i postujemo jedan drugoga...i ono sto je njemu sveto....
Tu cesto bude i vrlo ,"kontra misljenja" s cim moram izaci na kraj...
Ja cesto prihvacam "drugoga,i ono sto je njemu sveto" i ako nisam toga misljenja.."Druga je stvar, ako se radi o katoliku,ili necemu sto mi pobija moju vjeru...i katolicku Crkvu...
Jedno znam ,a to je sigurno tako..jer sam vrlo dobro iskusila na meni...

Lako je biti Hrvat,medju hrvatima...
Lako je biti katolik medju katolicima...
Ali praksa zivota pokazuje, kako prazne rijeci ne koriste puno,nego najvise ono sto dobijemo i dajemo u zivotu..je vrijedno pred Bogom..
i to igradjuje nasu vjeru i nas zivot...

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto svi 20, 2008 19:27 

Leja je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Domenika ja u pravu kad kaže da se sadašnjim načinom dijaloga malo postiglo. Mislim da je to baš zbog toga što vjernici različitih denominacija različito shvaćaju dijalog, ili miješaju dijalog s Ekumenizmom..

Citat:
Kad uzmemo planet Zemlju kao neku zgradu jasno je da imamo zajedničkih tema za dijalog

Nije mi bas sasvim jasno."..Osnove za Međureligijski dijalog bi po meni bile bavljenje onim pitanjima koja su nam zajednička bez obzira na vjeru." Mislim ,da je tesko to tako strogo vidjeti odvojeno..jer zivot u svjetu,medju razlicitim narodima,kulturama, religijama ,sve zajedno zavisi..od "Medjureligijskog dijaloga"jej sve zajedno cini nas zivot..
Ako lift ne radi,bez obzira tko to bio,potrebno je zajednicko rijesenje...

Citat od mene..Leja;
Citat:
Moje misljenje,u svjetu gdje je narod izmjesan,gdje na istom mjestu zivi ,vise religija ,oni imaju vec uhodani put ,zajednistva..privatnog zivota ,.na neki nacin..potrebno je samo jos i na Religijskim putovima..
A to je "tolerancija.kompromis i prihvacanje",sto je kao osnovno potrebno za zdravi dijalog...

Malo svjedocanstvo,mojeg svakidasnjega zivota...(ukratko)
Dodjem ,na posao ujutro u 6sati..u 6 i 15 pocinjem da radim...
Medju razlicitim narodima,narodnostima i religijama...
Ima nas, katolika,pravoslavaca,evangelista,muslimana i "atesita"
i onih koji ne zele za nista cuti...jednostavno bezboznici..
S njima zapocinjem dan, doruckujemo za stolom, rucamo zajedno za istim stolom...Posao djelimo na istom mjestu....zajedno..
Iz iskustva,znam da je jedino s "tolerancijom i kompromisom,moguci zdravi dijalog"
A vi me ipravite ,u cemu je greska, kada tolerancija nije vazna..???
Cesto smo pozvani od njih,da im dodjemo u goste...recimo na ...
"Pravoslavnu Slavu" ,na "Barjam"
Svi blagdani i crkveni praznici su posebno oznaceni izmedju nas...
Jer se gosti i slavljenje donosi,medju nas sve.dijelimo sve zajedno,cestitamo jedni drugima,i postujemo jedan drugoga...i ono sto je njemu sveto....
Tu cesto bude i vrlo ,"kontra misljenja" s cim moram izaci na kraj...
Ja cesto prihvacam "drugoga,i ono sto je njemu sveto" i ako nisam toga misljenja.."Druga je stvar, ako se radi o katoliku,ili necemu sto mi pobija moju vjeru...i katolicku Crkvu...
Jedno znam ,a to je sigurno tako..jer sam vrlo dobro iskusila na meni...

Lako je biti Hrvat,medju hrvatima...
Lako je biti katolik medju katolicima...
Ali praksa zivota pokazuje, kako prazne rijeci ne koriste puno,nego najvise ono sto dobijemo i dajemo u zivotu..je vrijedno pred Bogom..
i to igradjuje nasu vjeru i nas zivot...

AMEN,AMEN,AMEN ......za sve sto si rekla LEJLA

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto svi 20, 2008 21:03 

Barnaba najgore ti je ući u lift sa sektašima, radije idi pješice. Zdravija je i za dušu i za tijelo.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto svi 20, 2008 21:06 

... :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D ...

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto svi 20, 2008 21:32 

Josip je napisao/la:
Barnaba najgore ti je ući u lift sa sektašima, radije idi pješice. Zdravija je i za dušu i za tijelo.

Ah Josipe duhovit si ....ovo ti je zgodan vic za neki vjerski casopis. :lol: :lol: :lol: :lol: :P :P :P :P

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto svi 20, 2008 21:44 

Napisati ću taj vic za sektašku Kulu stražaru kao svoj doprinos Međureligijskom dijalogu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Uto svi 20, 2008 21:56 

Josip je napisao/la:
Napisati ću taj vic za sektašku Kulu stražaru kao svoj doprinos Međureligijskom dijalogu.

Kaj se mene dotikava nije problem....a pogledaj mozda ces dobiti i koju kunu.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 06:23 

Ljudi uništavate temu. :roll:

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sri svi 21, 2008 09:31 

Leja je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Pa razlika je u tome što se pojam Ekumenizma odnosi na Kršćane koji vjeruju u Trojedinog Boga a Međureligijski dijalog se odnosi na sve druge religije.
Ekumenizam teži uključivanju zajedničke molitve dok Međureligijski dijalog ne.
Dakle polazišne osnove za Međureligijski dijaloge mogle bi biti:
1. Jedan je Bog Otac svih ljudi i zapovijedi koje su od njega ne razlikuju se toliko da se ne bi mogle odnositi na sve, posebice kad je su pitanju temeljne zapovijedi.
2. Sve veća prisutnost ateizma koji odbacuje svaku vjeru te s tim u svezi proklamira nehumani liberalizam na osjetljivim područjima kao što je bioetika, eutanazija.....
3.Zajedno nam je živjeti i brinuti se za ovaj svijet i prirodna dobra. Za dobro svakoga pojedinca što se ne bi smjelo rješavati ratovima i prevlašću jednih nad drugima....

Vrh

PostPostano: Pon lip 16, 2008 09:56 

Da li bi netko od teologa mogao ovo prokomentirati?

Vrh

Naslov: Re:
PostPostano: Pon lip 16, 2008 17:01 

Barnaba je napisao/la:
Dakle polazišne osnove za Međureligijski dijaloge mogle bi biti:
1. Jedan je Bog Otac svih ljudi i zapovijedi koje su od njega ne razlikuju se toliko da se ne bi mogle odnositi na sve, posebice kad je su pitanju temeljne zapovijedi.
2. Sve veća prisutnost ateizma koji odbacuje svaku vjeru te s tim u svezi proklamira nehumani liberalizam na osjetljivim područjima kao što je bioetika, eutanazija.....
3.Zajedno nam je živjeti i brinuti se za ovaj svijet i prirodna dobra. Za dobro svakoga pojedinca što se ne bi smjelo rješavati ratovima i prevlašću jednih nad drugima....

Ako dijalog shvatimo samo kao
"suradnju u pitanjima koja su nam zajednička, poput ekologije, ljudskih prava, prava na život, slobodu izražavanja vjere, zaštitu bolesnih i starijih",
kao što je ranije rečeno, tada ne vidim zašto bi bili potrebni ikakvi preduvjeti. Pa ni ovi gore. Mislim, oko takvih stvari možemo surađivati i s mnogobošcima, i s ateistima. I korektan dobrosusjedski odnos možemo održavati i s mnogobošcem i s ateistom.

Bitno je, međutim, da takav dijalog ne smije postati izlika za prešućivanje istine o kršćanskoj vjeri kao jedino ispravnoj. Isusova zapovijed izrečena u Mk 16,15-16 i dalje vrijedi: "Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju. Tko uzvjeruje i pokrsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se." Nemamo pravo to zanemariti u ime "međureligijskog dijaloga" i "odustajanja od unijaćenja", a bojim se da upravo takva tendencija postoji.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 42 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata