sneni je napisao/la:
Krizostom je napisao/la:
Zasto bih se salio. Nisam jedini koji vjeruje drugaòije. Vidim da nisam dobio konkretan odgovor na moja pitanja. Da nastavim, prvi krscani su propovijedali uskrsnuce tijala, a ne besmrstnost duse, tu spadaju Polikarp, Ignacije Antiohijski, Irenej Lionski i ostali. Tek dolaskom krscanskog ucitelja Atenagore pocienje se govoriti o besmrtnosti duse. Isto tako, ne moram objasnjavati odakle je krscanstvo pozjamilo nauk o besmrntosti duse, sami ste naveli citate filozofa, ne samo naveli nego ih uzidizete kao da je rijec Bozja. Volio bih kad bi se tijekom rasprave koristila Rijec Bozja a ne poganska filozofija, jer i sam Isus kad je raspravljao sa farizeijima, saduceiima i knjizevnicima rabio je svoju poznatu frazu "Pisano je".
Pa evo i citata riječi Božje: Post 2,7 "Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša. "
"Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša." (Postanak 2,7.)
Jednačina čovjeka bi izgledala ovako:
"prah zemaljski" + "dah života" = "živa duša"
beživotno tijelo + Božji dah = živo biće
"I vrati se prah u zemlju kao što je iz nje i došao, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao." (Propovjednik 12,7.)
Inace taj dah, nije neka svjesna cjelina koja lebdi i misli, to je zivotno pocelo, energija koja je ucinila da Adamu prorade organi, tj. mozak pocinje funkcinirati, srce kucati, bubrezi da rade svoj posao. Dusa se na mnogo mjesta moze prevesti kao zivot. Koliko dusa ima u sobi, netko ce reci kad misli na pet osoba... i reci ce pet.
U poslanici Rimaljanima se veli, placa za grijeh je smrt (a ne zivot vjecni u mukama. Ak ocemo gledati da covjek ima besmrtnu dusu kako objasniti ovaj stih. Isto tako citamo: "Života mi moga, riječ je Jahve Gospodina, svi su životi moji... I evo, onaj koji zgriješi, taj će umrijeti." (Ezekiel 18,3.4)...Jedan prijvod kaze " koja dusa zgrijesi umrijet ce". Znaci ne kaze koja dusa zgrijesi zivjet ce vjecno u mukama.