Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 11:16

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 516 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet srp 15, 2011 16:16 

Ne znam gdje idu ovakva pitanja, pa molim "nadležne" da se ne ljute.
Moje pitanje, ono što me zanima je tko su "subotari" , koja je to vjera?
Hvala :)

Vrh

PostPostano: Pon srp 25, 2011 11:19 

"Subotari" je pogrdan i u puku uvriježen naziv za adventiste. To je nekatolička zajednica nastala u SAD u 19. stoljeću. Naslanjaju se na američki evangelikalno-fundamentalistički tip protestantizma (donekle slični baptistima i zajednicama takvoga tipa), s nekoliko temeljnih razlika: snažnim naglaskom na iščekivanju Kristovog ponovnog dolaska (adventa-otud naziv "adventisti"), ponovnim aktualiziranjem nekih starozavjetnih odredbi poput svetkovanja subote kao neradnog dana umjesto nedjelje (otud "subotari"), zabrane jedenja svinjetine, i raznih drugih stvari. Svaki adventist obvezan je davati desetinu svojih prihoda zajednici. Također ne vjeruju u postojanje pakla niti u dijeljenje duše od tijela nakon tjelesne smrti.
Pokret je u početnom obliku nastao u prvoj polovici 19. stoljeća oko baptističkog propovjednika Williama Millera koji je jako isticao izvjesnost skorog ponovnog Kristovog dolaska i neuspješno pokušao izračunati točan datum toga događaja u 1844. godini. Budući da Krist nije došao, Millerova karijera je uskoro završila, ali pokret je preživio i nastavio djelovati zahvaljujući bivšoj metodistici Ellen White, koja je pokretu udahnula novu energiju svojim navodnim vizijama koje je pretočila i u spise koji do današnjeg dana nadahnjuju adventiste.
Materijala o adventistima ima mnogo i nije teško do njih doći. Iz katoličke perspektive o njima je najpotpunije pisao dr. Juraj Kolarić (Kršćani na drugi način, Ekumenska trilogija). Adventisti su nažalost u cjelini jako antikatolički usmjereni, i jako se trude oko "spašavanja" katolika iz Katoličke Crkve i njuihovog pridobivanja z aadventizam. Također su i protivnici ekumenizma. Zbog specifičnosti svojeg naučavanja i isticanja važnosti "proročice" Ellen White distancirani su i od većine protestanata. Unatoč poštovanju prema moralnom životu mnogih adventista mislim da nema potrebe tajiti da je iz katoličke (pa i djelomice protestantske) perspektive riječ heretičkom pokretu, iako je on sačuvao dosta temeljnih kršćanskih istina (za razliku od Jehovinih svjedoka adventisti vjeruju u Trojstvo i Kristovo božanstvo).

Vrh

PostPostano: Čet srp 28, 2011 10:42 

Puno hvala za odgovor

Vrh

PostPostano: Pon ruj 26, 2011 18:57 

Pozdrav svima. Evo da i ja nesto kazem o ovoj temi. Mislim da ucenje o besmrtnosti duse rusi temeljnu krscansku poruku. Npr., ako ljudi odu na nebo kada umru, onda nema potrebe za sudom na kraju svijeta. Ne mozete da sudite ljudima poslije toga. Slicno tome, zasto imamo uskrsnuce tijela nekoga ako je njegova dusa vec na nebu? Zasto je potrebno da se Isus vrati da nas odvede kuci na nebo, ako smo vec tamo. Isus nije uskrsnuo duhom, nego u tijelu, i kao takav je uznesn na nebo. Mozda je najveci problem sa doktrinom o besmrtnosti duse to sto ona radi Isusovom krizu. Biblija jasno pokazuje da je Isus umro na krizu kako bismo mi dobili vjecni zivot, Ivan 3,16. Ako je svako ljudsko bice rodjeno sa besmrtnom dusom, onda oni vec imaju vjecni zivot, zato nema potrebe da Isus umre kako bi ljudima dao ono sto oni vec imaju. Evo ukratko moja zapanja.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 26, 2011 20:16 

Krizostom je napisao/la:
Pozdrav svima. Evo da i ja nesto kazem o ovoj temi. Mislim da ucenje o besmrtnosti duse rusi temeljnu krscansku poruku. Npr., ako ljudi odu na nebo kada umru, onda nema potrebe za sudom na kraju svijeta. Ne mozete da sudite ljudima poslije toga. Slicno tome, zasto imamo uskrsnuce tijela nekoga ako je njegova dusa vec na nebu? Zasto je potrebno da se Isus vrati da nas odvede kuci na nebo, ako smo vec tamo. Isus nije uskrsnuo duhom, nego u tijelu, i kao takav je uznesn na nebo. Mozda je najveci problem sa doktrinom o besmrtnosti duse to sto ona radi Isusovom krizu. Biblija jasno pokazuje da je Isus umro na krizu kako bismo mi dobili vjecni zivot, Ivan 3,16. Ako je svako ljudsko bice rodjeno sa besmrtnom dusom, onda oni vec imaju vjecni zivot, zato nema potrebe da Isus umre kako bi ljudima dao ono sto oni vec imaju. Evo ukratko moja zapanja.

ha, ha , šališ se, zar ne, :lol: :lol: :lol:

Vrh

PostPostano: Pon ruj 26, 2011 20:31 

goran je napisao/la:
Krizostom je napisao/la:

Postoje stvarno teolozi koji tako spekuliraju, samo je pitanje jesu li to katolički ili protestantski... :mrgreen:

Kako bilo, besmrtnost duše jest vjerska istina (dogma) u Katoličkoj crkvi, a ne samo filozofska ili teološka postavka, ma koliko to bilo čovjeku razumom dohvatljivo ili ne...

Vrh

PostPostano: Uto ruj 27, 2011 08:43 

goran je napisao/la:
Krizostom je napisao/la:

Zasto bih se salio. Nisam jedini koji vjeruje drugaòije. Vidim da nisam dobio konkretan odgovor na moja pitanja. Da nastavim, prvi krscani su propovijedali uskrsnuce tijala, a ne besmrstnost duse, tu spadaju Polikarp, Ignacije Antiohijski, Irenej Lionski i ostali. Tek dolaskom krscanskog ucitelja Atenagore pocienje se govoriti o besmrtnosti duse. Isto tako, ne moram objasnjavati odakle je krscanstvo pozjamilo nauk o besmrntosti duse, sami ste naveli citate filozofa, ne samo naveli nego ih uzidizete kao da je rijec Bozja. Volio bih kad bi se tijekom rasprave koristila Rijec Bozja a ne poganska filozofija, jer i sam Isus kad je raspravljao sa farizeijima, saduceiima i knjizevnicima rabio je svoju poznatu frazu "Pisano je".

Vrh

PostPostano: Uto ruj 27, 2011 08:59 

Vidim kako je Krizostom skrenuo temu (koja je o duši raspravljala s pozicije vjere u odnosu na čisto ateističko gledanje) na adventističko gledanje duše. Takav neistiniti pristup je razotkriven na puno tema paput
Naslov: Samuelov duh - dokaz teze o besmrtnosti duše
Naslov: Nedjelja je dan za Euharistiju, a ljudska duša je besmrtna

Vrh

PostPostano: Uto ruj 27, 2011 11:14 

Krizostom

ok, ovdje sam priznam malo naivno naletio

nisam imao namjeru ničije pitanje ili mišljenja ismijavati.
nisam upoznat s tvojim razmišljanjem od prije tako da sam preskočio kako sagledavaš stvari (relativno sam novi član)
ali sam primjetio da si član od 2008 tako da sam pretpostavio da si upoznat s osnovnim katoličkim terminima, pa mi se učinilo tvoje pisanje sarkastično.

Krizostom je napisao/la:
Mislim da ucenje o besmrtnosti duse rusi temeljnu krscansku poruku. .....

..... Ako je svako ljudsko bice rodjeno sa besmrtnom dusom, onda oni vec imaju vjecni zivot, zato nema potrebe da Isus umre kako bi ljudima dao ono sto oni vec imaju.

Istina je da bi imali ljudi vječno postojanje (uzmimo ovaj termin) jer je čovjek od početka sa besmrtnom dušom bez obzira je li Krist umro na križu ili ne. Ali uvelike postoji razlika u kojem stanju će ta duša biti. Vječna nesreća ili vječna sreća (koju mi još nazivamo vječni život) .

Vrh

PostPostano: Uto ruj 27, 2011 11:16 

Krizostom je napisao/la:
Zasto bih se salio. Nisam jedini koji vjeruje drugaòije. Vidim da nisam dobio konkretan odgovor na moja pitanja. Da nastavim, prvi krscani su propovijedali uskrsnuce tijala, a ne besmrstnost duse, tu spadaju Polikarp, Ignacije Antiohijski, Irenej Lionski i ostali. Tek dolaskom krscanskog ucitelja Atenagore pocienje se govoriti o besmrtnosti duse. Isto tako, ne moram objasnjavati odakle je krscanstvo pozjamilo nauk o besmrntosti duse, sami ste naveli citate filozofa, ne samo naveli nego ih uzidizete kao da je rijec Bozja. Volio bih kad bi se tijekom rasprave koristila Rijec Bozja a ne poganska filozofija, jer i sam Isus kad je raspravljao sa farizeijima, saduceiima i knjizevnicima rabio je svoju poznatu frazu "Pisano je".

Pa evo i citata riječi Božje: Post 2,7 "Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša. "
(kao što sam u prednjem tekstu napisao dah života = princip života = duša.)
Evo i Joba: 19,25-27 :"Ja znadem dobro: moj Izbavitelj živi i posljednji će on nad zemljom ustati. A kad se probudim, k sebi će me dići: iz svoje ću puti tad vidjeti Boga. Njega ja ću kao svojega gledati, i očima mojim neće biti stranac: za njime srce mi čezne u grudima."

Iv11,9: Isus reče Marti: "Brat će tvoj uskrsnuti!" Brat (cijeli cjelokupni = duša i tijelo) sama duša nije "brat", niti samo tijelo nije "brat" uskrsnut će i duša i tijelo. Riječ Božja je jasna, diskusija nepotrebna i završena!

Vrh

PostPostano: Uto ruj 27, 2011 12:51 

sneni je napisao/la:
Krizostom je napisao/la:

Pa evo i citata riječi Božje: Post 2,7 "Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša. "

"Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša." (Postanak 2,7.)

Jednačina čovjeka bi izgledala ovako:
"prah zemaljski" + "dah života" = "živa duša"

beživotno tijelo + Božji dah = živo biće

"I vrati se prah u zemlju kao što je iz nje i došao, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao." (Propovjednik 12,7.)

Inace taj dah, nije neka svjesna cjelina koja lebdi i misli, to je zivotno pocelo, energija koja je ucinila da Adamu prorade organi, tj. mozak pocinje funkcinirati, srce kucati, bubrezi da rade svoj posao. Dusa se na mnogo mjesta moze prevesti kao zivot. Koliko dusa ima u sobi, netko ce reci kad misli na pet osoba... i reci ce pet.

U poslanici Rimaljanima se veli, placa za grijeh je smrt (a ne zivot vjecni u mukama. Ak ocemo gledati da covjek ima besmrtnu dusu kako objasniti ovaj stih. Isto tako citamo: "Života mi moga, riječ je Jahve Gospodina, svi su životi moji... I evo, onaj koji zgriješi, taj će umrijeti." (Ezekiel 18,3.4)...Jedan prijvod kaze " koja dusa zgrijesi umrijet ce". Znaci ne kaze koja dusa zgrijesi zivjet ce vjecno u mukama.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 28, 2011 07:42 

sneni je napisao/la:
Ovdje vidim dvije razine rasprave:
1. Razina besmrtnost kao takva. O tome nema rasprave. Vjerska istina glasi: Čovjek ima besmrtnu dušu. Vjeruješ ili ne vjeruješ. Prihvaćaš ili ne prihvaćaš. Nema rasprave!

2. Razina - smisao besmrtnosti - je nešto sasvim drugo. Raspravljati o tome se može. Jasno da ako ne postoji Bog (materijalistička tvrdnja) da je besmrtnost apsurdna, dapače i nemoguća, jer nitko ne može dati ono što nema, a materija nema besmrtnost, nju može dati samo onaj koji je sam besmrtan, a to je Bog.

To je za neke vjerska istina, ali ne za sve. Adam i Eva su primili uvjetnu besmrtnost. ne urodjenu. Tu besmrtnost su izgubili zato sto su jeli sa drveta sponznaje dobra i zla. Otada su postali smrtnici. Prva propovijed o besmrtnosti duse upravo se odigrala u Edenskom vrtu kada je Sotona rekao: "Necete vi umrijeti, nego ce vam se otvoriti oci....Kad su nasi praroditelji pogrijesili Bog je postavio kerubima pored drveta zivota, jer da su ga onakvi gresni jeli bili bi vjecni gresnici. Znaci bez pristupa drvetu zivota nisu mogli vjecno zivjeti.

Drugo, Biblija samo na dva mjesta govori o besmrtnosti (poslanica Timoteju), i odnosi se na Bozju karakteristiku. Isus je rekao u Ivanu idem da vam pripremim mjesto, stanove i kada se vratim uzecu vas i dovesti u njih. Otkrivenje 22 - Isus veli evo dolazim i sa sobom nosim placu da svakome platim prema njegovim djelima. Nagradu primamo kada Isus ponovo dodje, ne odmah poslije smrti.

Trece, logicno je ako zlo ima svoj pocetak ono mora imati i svoj kraj. Ako zli ljudi zive vjecno, onda u svemiru postoji jedno mjesto gdje zlo vlada vjecno. Zli ce i dalje proklinjati Isusa a on ce ih i dalje prziti u nekoj vatri i tako dovijeka. Zlo ce biti unisteno, gresnici ce biti unisteni, Sotona i njegovi andjeli ce biti unisteni u ognjenom jezeru, kako stoji u Otkrivenju.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 28, 2011 08:13 

Krizostom je napisao/la:
sneni je napisao/la:
Ovdje vidim dvije razine rasprave:
1. Razina besmrtnost kao takva. O tome nema rasprave. Vjerska istina glasi: Čovjek ima besmrtnu dušu. Vjeruješ ili ne vjeruješ. Prihvaćaš ili ne prihvaćaš. Nema rasprave!

2. Razina - smisao besmrtnosti - je nešto sasvim drugo. Raspravljati o tome se može. Jasno da ako ne postoji Bog (materijalistička tvrdnja) da je besmrtnost apsurdna, dapače i nemoguća, jer nitko ne može dati ono što nema, a materija nema besmrtnost, nju može dati samo onaj koji je sam besmrtan, a to je Bog.

To je za neke vjerska istina, ali ne za sve. Adam i Eva su primili uvjetnu besmrtnost. ne urodjenu. Tu besmrtnost su izgubili zato sto su jeli sa drveta sponznaje dobra i zla. Otada su postali smrtnici. Prva propovijed o besmrtnosti duse upravo se odigrala u Edenskom vrtu kada je Sotona rekao: "Necete vi umrijeti, nego ce vam se otvoriti oci....Kad su nasi praroditelji pogrijesili Bog je postavio kerubima pored drveta zivota, jer da su ga onakvi gresni jeli bili bi vjecni gresnici. Znaci bez pristupa drvetu zivota nisu mogli vjecno zivjeti.

Drugo, Biblija samo na dva mjesta govori o besmrtnosti (poslanica Timoteju), i odnosi se na Bozju karakteristiku. Isus je rekao u Ivanu idem da vam pripremim mjesto, stanove i kada se vratim uzecu vas i dovesti u njih. Otkrivenje 22 - Isus veli evo dolazim i sa sobom nosim placu da svakome platim prema njegovim djelima. Nagradu primamo kada Isus ponovo dodje, ne odmah poslije smrti.

Trece, logicno je ako zlo ima svoj pocetak ono mora imati i svoj kraj. Ako zli ljudi zive vjecno, onda u svemiru postoji jedno mjesto gdje zlo vlada vjecno. Zli ce i dalje proklinjati Isusa a on ce ih i dalje prziti u nekoj vatri i tako dovijeka. Zlo ce biti unisteno, gresnici ce biti unisteni, Sotona i njegovi andjeli ce biti unisteni u ognjenom jezeru, kako stoji u Otkrivenju.

To ti je, dragi moj, istina koju svaki katolik prihvaća kao polog vjere.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 28, 2011 09:11 
Administrator

Krizostome, Barnaba ti je dao linkove na teme gdje se već pisalo o besmrtnosti duše, da ne ponavljamo stalno isto. Podsjećam te da je ovo katolički forum i da nije dozvoljeno misionarenje.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 21, 2012 15:34 

Pročitao sam komentare na ovu temu i koža mi se ježi od one podele: mi-vi, kotolici-adventisti, itd. Koliko sam ja uspeo da naučim čitajući Sveto Pismo, Bog je stvorio čoveka po svome obličju. Postanje 1:26 I reče Bog: "Načinimo čovjeka na svoju sliku, sebi slična, da bude gospodar ribama morskim, pticama nebeskim i stoci - svoj zemlji - i svim gmizavcima što puze po zemlji!" Kako sam dalje proučavao Sveto Pismo, vidim da je sotona zajednički neprijatelj svih nas. Zašto se onda mi ljudi svađamo međusobno ko je u pravu a ko u krivu? Isus je rekao:"Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir." (Ivan 10:16). Ako ovo prevedemo na današnji jezik Isus ima svoje sledbenike u svim verskim zajednicama na svetu. Prema onome što Sveto Pismo govori, ljudi se dele na dve grupe: na one koji slede Hrista i na one koji to ne rade. To nisam ja izmislio, to je rekao sam Isus Hristos. Zato svima savetujem da poslušaju jedan savet. Taj savet nije moj. To je rekao jedan puno znamenitiji čovek od mene. Imam jednu Bibliju kupljenu u Katoličkoj crkvi u Zrenjaninu. Pošto je Biblija na mađarskom jeziku nemojte mi zameriti ako ovaj savet ne budem uspeo da prevedem da bude književno lepo izražena rečenica. Odgovorno lice za izdanje Biblije je Biskup Jung Tomas, a rečenica koju prevodim je sledeća: "Neoprostivo je za svakog dobrog Katolika da ne poznaje sadržaj ove svete knjige." Ispod rečenice piše "Papa Jovan Pavle II". Zato sam rekao da je ovaj savet potekao od jednog puno znamenitijeg čoveka od mene. To je Biblija sa slikama za decu, ali svejedno, ja danas proučavam kompletnu Bibliju izdatu od biblijskog društva. I ja sam se svađao i prepirao dok nisam počeo čitati Sveto Pismo. Danas imam svoj mir, koji nalazim čitajući Sveto Pismo. Želja mi je da mnogi nađu svoj mir na stranicama te Svete knjige.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 516 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata