Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned srp 26, 2026 14:41

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 205 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub pro 24, 2011 00:55 

sara je napisao/la:
Ajme, potpuno mi je jasno da si ateist. Najprije razlažeš stvari na atome, a toga u vjeri nema. Dakle, kad čovjek razumom spozna da mora postojati zadnji uzrok stvari, počinje ga tražiti. E, tu je kvaka. Boga tražiš tako da počneš moliti. Moliš da ti otvori srce da ga spoznaš, ...

Slavomir je napisao/la:
Koliko kužim ti smatraš da je (barem u nekoj mjeri) razumu podnošljivo prihvatiti filozofskog Boga, a problem je nagli skok u vjeru preko objave.

Ono što se meni čini je da previše produbljuješ taj ponor, a za tim nema potrebe.

Sara i Slavomir, hvala vam na ovim odgovorima. Pomažu mi da shvatim. U biti nemam neku bitniju repliku na ono što ste rekli. Rekli ste sve. Vi tvrdite da se na kraju do osobnog Boga može doći samo vjerom u Objavu, analitičko racionaliziranje je tu samo balast. Ja to gledam s mog aspekta. Početni argumenti putem kojih se dolazi do filozofskog Boga mogli bi nevjerniku eventualno poslužiti kao impuls da počne razmišljati o mogućnosti da Bog postoji. Kad mu ideja postojanja Boga više ne postane strana, morao bi učiniti taj "iracionalni skok", otvoriti srce vjeri u Objavu. Ovo ne znam da li bi bio u stanju napraviti, pošto mi racionalnost puno znači, niti znam da li ću to ikad moći.

Znate onu završnu scenu iz filma Terminator 2, kad Schwarzeneggera/terminatora spuštaju u posudu s rastaljenim željezom kako bi uništili procesor koji mu je u glavi, da se povijest ne bi ponovila. Kad terminator vidi Johna Connora dijete kako plače za njim, pa kaže: "Sad sam shvatio zašto plačeš, ali ja to nikad ne bi bio u stanju učiniti...."

Pitao bi vas još jednu stvar: zar baš svi vjernici misle da se do osobnog Boga ne može doći razumom? Da se drukčije izrazim, da li je to "službena verzija" Crkve?

To pitam, jer sam naišao na takve postove:

mata je napisao/la:

Da malo proširimo pitanje: kakva je spoznaja moguća o Bogu - osim toga da postoji?

U dilemi: Bog, da ili ne, odgovor je: da.
U dilemi: Bog, osoba ili ne, odgovor je: Osoba.
U dilemi: Bog, jedan ili više, odgovor je: jedan.

Svaka od ovih tvrdnji se može konkluzivno izvući i samom snagom čovjekova oslabljena razuma.

Tu onda dolazi novi set pitanja na koje razum također može dati odgovor:
Da li je Bog dobar ili ne, da li je čovjek dužan poštivati osnovne moralne zakone ili ne, da li će čovjek odgovarati za svoje postupke ili ne, može li se čovjek kajati za svoje grijehe ili ne.

Svaka od ovih dilema ima svoje odogovre. I onda, na temelju odgovora datih na ova pitanja, dolazi do pitanje da li se Bog sam predstavio čovjeku ili ne. I onda na temelju ovoga dolazi do pitanja različitih vjerskih sustava koje tvrde da imaju odgovore. I tu nema drugog načine nego provjeriti svaki od njih (nije da ih baš ima milijun).

Sposobnost čovjekova razuma sasvim sigurno dolazi (i bez ikakve objave) do razine da je Bog jedan, dobar, milostiv i pravedan, da dobro nagrađuje a zlo kažnjava. To je čovijek uvijek i svugdje bio dužan držati, čak i prije nego je Riječ tijelom postala i osobno se objavila.

Očigledno, neki vjernici misle da se razumom, lancem logičkih argumenata, može doći do osobnog Boga i to onog iz Biblije bez da je potrebna Objava. Pretpostavljam da su ti argumenti ozbiljni, pošto sam pročitao Matine postove i primijetio da čovjek ima mozga. Volio bi čuti ukratko neke od tih argumenata (ako vam se da).

Vrh

PostPostano: Sub pro 24, 2011 08:31 

Osobno sam uvjerena da Boga nije moguće susresti razumom. Opstojnost višeg bića, stvoritelja - da, ali ne i Boga Objave. Nije ni Bibliju moguće prihvatit kao riječ Božju samo razumom - što svašta unutra ima! No, tko traži nalazi i tko kuca tome se otvara. Skok od prihvaćanja da postoji Netko i susreta s njim je ogroman i traži baš ono što traži ljubav - otvorenost osobe.
Inače, nešto si mi dužan.
Atheos - koji je smisao postojanja za ateiste - odgovor na ona prastara pitanja - tko smo, zašto smo, kamo idemo, čemu čovjek?

Vrh

PostPostano: Sub pro 24, 2011 15:43 

Za početak da odgovorim na Alanovo pitanje.
Osobno biram s kime ću raspravljati pa tako npr. sa edgargrimom ne raspravljam, a odustao sam i od pristojnog. Možda bi mu odgovorio na ravnoj raspravi čisto da pobijem njegove argumente, ali dalje razvijati raspravu ili s njime osobno razgovarati - ne, jer je nezainteresiran i nepravedan. Osobno, za ateheosa imam dojam da čovjek, ako ništa, barem ima iskren interes upoznati nas, naš način razmišljanja i donekle je otvoren poštenoj kritičkoj prosudbi, spreman razmisliti van nekog najužeg sebi nametnutog vidokruga. Istina, očito samo donekle i u nekim granicama, ali neuspordedivo više od 99% ateista i sličnih nevjerničkih denominacija ili pak mene u njegovoj koži.

@Edargrim
Već više puta sasvim neutemeljeno izmišljaš neke narode i religije koje kakti nemaju boga ili ne vjeruju u njega. Vjerujem da si samo neupućen. Postoji nešto što se zove znanost o religijama koja je kao takva nevezana uz bilo koju religiju, a ponajmanje uz našu Crkvu. To što netko nije vjerovao u Gospodina ne znači da boga nije poznavao i jednostavno nema smisla pokušavati proturiti takve teze. Na kraju krajeva postoji znanost o religijama (totalno neovisna od bilo koje vjere ili crkve) koja takva razmišljanja ruši kao i biologija ideju da smo svi nastali od KFCova ljutog umaka.

Moral u mjeri kojoj ga imaju, svima, ateistima, budistima ili katolicima dolazi od Boga priznavali oni to ili ne. Pitanje je samo u što će on otići kada se pokuša od Boga otrgati.

@atheos
Dosta blizu matinoj poziciji sam i ja.
Možda bih naglasio nekoliko stvari. Razum u svojoj stopostotnosti, iako oslabljen, prilazi Bogu i njemu se priklanja. Dakle, ne postoji ništa što razum može dijeliti od Boga.
Istina, neke stvarnosti nisu eksperimentom dokazive i tako evidentne ali to ne znači da se kose sa razumom, samo da nisu znanstveno dokazive.

Još par točkica:
1. Osobno mislim da neke istine nisu razumu spoznatljive, i ne bi bile da se Bog nije objavio.
2. Spomenuto trojstvo primjerice. --> Kada je već objavljeno razumu je prihvatljivo i štoviše, prihvatljivije od bilo čega drugoga.
3. Opet nam te istine i ljepote te istine ostaju donekle obavijene velom tajne. Nemam tako snažan razum da bi pojmio Trojstvo i kako god da si ga prikažem ili zamislim ne mogu pojmiti nešto što me u tolikoj mjeri nadilazi.
4. Mogu samo znati da to postoji!
Kao što i forumaši znaju da ja postojim. Nitko me nije vidio i ne može me točno opisati, ali bilo bi sasvim nerazumno misliti da se slučajno odronilo neko kamenje na velebitu i palo na tipkovnicu pa napisalo sve ovo.

Bitna stvar: kada si razumom skužio da bog jest onda još preostaje vjerovati njemu. On ti se objavljuje, govori ti i ti mu moraš dati svoj da. Ne toliko u tome: "da vjerujem u tvoje postojanje", koliko u: "da, vjerujem tebi dragi Bože koji me cijelog obuhvačaš i voliš! Imam povjerenja u tebe i tvoja obečanja."

Kao što jedan profesor na kbfu kaže: Kada to skužiš, povešeš, o tome razmisliš, to je jače od matematičarskog 1+1!, ali vas ne zanima nego žamorite iza :lol:

Ugl, nadam se da sam bio jasan jer mi uvijek ostaje neki osječaj da nisam izrazio što sam htio kako sam htio. :(

Vrh

Naslov: Re: Idol Kim
PostPostano: Pet pro 30, 2011 09:05 

Atheos, dva puta sam ti postavila jedno pitanje i nikada nisam dobila odgovor na njega. Ne znaš na njega odgovoriti?!

Vrh

PostPostano: Pet pro 30, 2011 09:48 

sara je napisao/la:
Inače, nešto si mi dužan.
Atheos - koji je smisao postojanja za ateiste - odgovor na ona prastara pitanja - tko smo, zašto smo, kamo idemo, čemu čovjek?

Citat:
Atheos, dva puta sam ti postavila jedno pitanje i nikada nisam dobila odgovor na njega. Ne znaš na njega odgovoriti?!

Kako da ti odgovorim kad sam dva puta bio baniran iz ovog foruma, jer sam po riječima admina pričao o ispraznosti ljudskog postojanja?

Vrh

PostPostano: Pet pro 30, 2011 15:30 

atheos je napisao/la:
Kako da ti odgovorim kad sam dva puta bio baniran iz ovog foruma, jer sam po riječima admina pričao o ispraznosti ljudskog postojanja?

Za tvoj način odgovaranja baš i nije admin kriv, a ako je navedeno bio tvoj odgovor Sari, onda će morati biti zadovoljna s time.

Vrh

PostPostano: Pet pro 30, 2011 17:15 

Ocito bi bilo i drugima od pomoci da je moje pitanje na temi
"Pitanja za adminstratora i moderatore?"
bilo odgovoreno.

Sara, ako nisam adekvatno odgovorio na tvoja pitanja,
a zainteresirana si, reci mi pa cemo pokusati opet.

Vrh

PostPostano: Pet pro 30, 2011 17:38 

Pristojni Gost je napisao/la:
Ocito bi bilo i drugima od pomoci da je moje pitanje na temi
"Pitanja za adminstratora i moderatore?"
bilo odgovoreno.

Sara, ako nisam adekvatno odgovorio na tvoja pitanja,
a zainteresirana si, reci mi pa cemo pokusati opet.

Na tvoja pitanja je već bilo odgovoreno i dane su ti "upute" (ukoliko ih baš trebaš, inače ono pitanje smatram običnom provokacijom u nizu i dosađivanje adminu). Kao i ono atheosovo "nisam ti mogao odgovoriti, jer sam bio baniran" vuče na još jedan ban.

Pošto se uzaludne rasprave s jedne zaključane teme neopravdano prenose u ovu aktivnu temu, bliži se i ključ.

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2012 10:39 

Vanja je napisao/la:

Strano mi je tvoje razmišljanje.

Može li uopće život imati smisla, ako ne vjerujemo u Boga i kakve veze ima što ostavljaš iza sebe kad nema života poslije smrti, sve je prolazno?

I kako ti tu možeš biti dok je svemira, ako ne vjerujes u život poslije smrti?

Znam da ti je strano.

Moze! I ima.
Kakve veze ima sto ostavljam kad nema zivota poslije smrti?
Ali ima... Poslije moje smrti ostaju moja djeca, unuci i svi drugi ljudi. To sto sam ja umro ne znaci da je sav zivot u univerzumu stao.

Ne vjerujem da nakon sto edargrim umre edargrim zivi negdje drugdje, potpuno svjestan kao i ovaj edargrim. Ali poznavajuci odredjene stvari... Kako nastaju zvijezde, kako nastaju planeti i znajuci da nesto ne ne moze postati nista vec se samo preobraziti... Imati drugu ulogu ja znam da sam ja, jednako kao i ti, ovaj planet i ovaj sustav nastao u velicanstvenoj smrti neke velike zvijezde prije kojih milijardi godina. I cak i kada bih vjerovao u Boga to znanje se ne bi moglo mjenjati. To je cinjenica. To je tako. Materijal od kojega sam sazdan postoji od pocetka samo se sada manifestira kao edargrim i nakon sto edargrim umre taj materijal nece nestat.
Edargrim se oce raspast, svojim raspadom hraniti biljke koje daju kisik, kisik koji udisete vi, biljka ce postat drvo a drvo ce poastat ogrjev u peci. Vatra koja ce radovati nekoga za zimske dane. Dim ce ici u zrak i mjesati se s njim, s oblacima i padat ce nazad kao kisa. Postat dio mora, rijeka, voda za pice, kupanje, za juhu... Za mjesanje vodenih boja na likovnom ili u kakvom ateljeu gdje ce neki novi Van Gogh crtati neke nove suncokrete... To isto ce biti s tobom, onom materijalnom tobom... Ili za bolje razumjevanje citati esej Alana Wattsa, Tko sam JA?

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2012 11:23 

sara je napisao/la:

Ajd' be budi vise dosadna. To sto ti nisi zadovoljna sa odgovorima koje si dobila ne znaci da na to pitanje nije odgovoreno najbolge kako je to mogao.
Postavi ga treci puta, mozda cu ti ja moci odgovoriti, treca sreca... Nikad ne znas

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2012 11:39 

Citat:
Ne vjerujem da nakon sto edargrim umre edargrim zivi negdje drugdje, potpuno svjestan kao i ovaj edargrim. Ali poznavajuci odredjene stvari... Kako nastaju zvijezde, kako nastaju planeti i znajuci da nesto ne ne moze postati nista vec se samo preobraziti... Imati drugu ulogu ja znam da sam ja, jednako kao i ti, ovaj planet i ovaj sustav nastao u velicanstvenoj smrti neke velike zvijezde prije kojih milijardi godina. I cak i kada bih vjerovao u Boga to znanje se ne bi moglo mjenjati. To je cinjenica. To je tako. Materijal od kojega sam sazdan postoji od pocetka samo se sada manifestira kao edargrim i nakon sto edargrim umre taj materijal nece nestat.
Edargrim se oce raspast, svojim raspadom hraniti biljke koje daju kisik, kisik koji udisete vi, biljka ce postat drvo a drvo ce poastat ogrjev u peci. Vatra koja ce radovati nekoga za zimske dane. Dim ce ici u zrak i mjesati se s njim, s oblacima i padat ce nazad kao kisa. Postat dio mora, rijeka, voda za pice, kupanje, za juhu... Za mjesanje vodenih boja na likovnom ili u kakvom ateljeu gdje ce neki novi Van Gogh crtati neke nove suncokrete... To isto ce biti s tobom, onom materijalnom tobom... Ili za bolje razumjevanje citati esej Alana Wattsa, Tko sam JA?

Majko ti mile, pa jesi ti normalan. Kakvo ti je to razmišljanje.
Pazi da ti nebi neki Hitler došao i ugasio na potomcima smisao tvog jedinog postojanja!
I sada dođe tako neki Hitler i odradi milijunima ljudi smisao postojanja, i onda kasnije i on umre i ode u ništavilo kao i ti koje je smaknuo!
Ovakvo razmišljanje je vrhunac nepravde, gluposti i lupetanja.
Priznaj jednostavno sebi da vjeruješ da postoji nešto poslije, a ne se brukat ovako.
Možeš to ovdje pisati, mi te neponamo, pa možeš klepetati šta oš. Ali pazi, privatno što govoriš da ti se ljudi ne smiju.
I umjesto "edargrim", stavi "gnojivo" bolje ti paše!! Nemoraš baš"stajsko gnojivo" iako je isto i ima sličnu funkciju!!
Pozdrav!!

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2012 12:42 

To je razmisljanje moje...
I opet si krivo razumio, ja ne vjerujem da za mene ima ista nakon sto ja umrem.

A privatno govorim potpuno istu stvar. Ne pravim se da sam nesto sto nisam. Ako ce se netko tome smijati... Pa neka se smije, jednako tako ja se mogu smijati njegovim bogovima i idolima.

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2012 14:30 

edargrim je napisao/la:
sara je napisao/la:

Ajd' be budi vise dosadna. To sto ti nisi zadovoljna sa odgovorima koje si dobila ne znaci da na to pitanje nije odgovoreno najbolge kako je to mogao.
Postavi ga treci puta, mozda cu ti ja moci odgovoriti, treca sreca... Nikad ne znas

Pa odgovori!
Koji je smisao ljudskog života i onog patničkog, kamo taj život vodi, ima li cilja ili je posve besmislen?

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2012 14:33 

edargrim je napisao/la:
Vanja je napisao/la:

Strano mi je tvoje razmišljanje.

Može li uopće život imati smisla, ako ne vjerujemo u Boga i kakve veze ima što ostavljaš iza sebe kad nema života poslije smrti, sve je prolazno?

I kako ti tu možeš biti dok je svemira, ako ne vjerujes u život poslije smrti?

Znam da ti je strano.

Moze! I ima.
Kakve veze ima sto ostavljam kad nema zivota poslije smrti?
Ali ima... Poslije moje smrti ostaju moja djeca, unuci i svi drugi ljudi. To sto sam ja umro ne znaci da je sav zivot u univerzumu stao.

Onda je zapravo osobnost nešto što ne postoji. Izronio iz ništa i uvire u ništa, a u međuvremenu ima svijest o sebi i svijetu?! Hm....

Vrh

PostPostano: Uto sij 03, 2012 14:33 

Alan Ford je napisao/la:
Citat:

Majko ti mile, pa jesi ti normalan. Kakvo ti je to razmišljanje.
Pazi da ti nebi neki Hitler došao i ugasio na potomcima smisao tvog jedinog postojanja!
I sada dođe tako neki Hitler i odradi milijunima ljudi smisao postojanja, i onda kasnije i on umre i ode u ništavilo kao i ti koje je smaknuo!
Ovakvo razmišljanje je vrhunac nepravde, gluposti i lupetanja.
Priznaj jednostavno sebi da vjeruješ da postoji nešto poslije, a ne se brukat ovako.
Možeš to ovdje pisati, mi te neponamo, pa možeš klepetati šta oš. Ali pazi, privatno što govoriš da ti se ljudi ne smiju.
I umjesto "edargrim", stavi "gnojivo" bolje ti paše!! Nemoraš baš"stajsko gnojivo" iako je isto i ima sličnu funkciju!!
Pozdrav!!

Strašno me zanima zašto toliko voliš vrijeđati!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 205 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 14  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata