Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon vel 02, 2026 08:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Uto vel 14, 2012 21:51 

AugustinHiponski je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
Ako ti ove navedene crkve predstavljaju problem, bilo bi bolje da se najaviš kod svog biskupa na jedan iskreni razgovor u kojemu ćeš mu izložiti zbog čega ti se te crkve ne sviđaju i zbog čega ih smatraš „destruktivnim“. Neprimjereno je ovaj forum koristiti za poticanje prigovaranja i inata prema biskupima, župnicima i slično.

Mislio sam da je forum mjesto otvoreno za rasprave oko problema koji zaokupljaju Crkvu. Ako nije, i ako se želi provoditi jednoumlje u pojedinim pitanjima, neka se jasno kaže pa, naravno, neće više biti ni potrebe s moje strane da zalazim ovdje (kao ni uopće otvarati ovakve teme – onda neka se kaže službeni stav uredništa i gotova stvar).

Citat:
Graditi crkve u duhu vjere ne znači kopirati arhitekturu iz prošlih stoljeća,

Nije ni rečeno da se arhitektura svodu samo na prošlost i da ne dolazi u obzir nešto novo, ali to mora proizlaziti iz katoličke vjere i odražavati tu vjeru – sve navedeno (a i inače, velika većina suvremenih zdanja koje služe kao crkve) uopće nije vanjski izričaj katoličke vjere nego je zbog svoje bezobličnosti posve nesvrhovito za pobožnost, i ne može se prepoznati kao mjesto molitve i Božji hram, već bi komotno moglo poslužiti i kao newageovski ili mormonski hram, ili pak obično društveno sastajalište. Ne znam zašto bi to bio problem reći kada su stvari toliko očite i kada taj trend vidljivo šteti razvoju katoličke vjere. Jedino ako nam je cilj plesti carevo novo ruho...

Ovo je uvreda za sve župe čije si slike crkvi stavio u postu prije kao neki svoj "dokaz" bezobličnosti i nesvrhovitosti.
Tvoj subjektivni dojam o ukusima nije mjerilo o kojemu ovdje trebamo raspravljati.
Meni se osobno te crkve sviđaju, ako nekoga baš zanima. Pogledala sam na netu galerije slika interijera i eksterijera.
Prostrane su (jer su i same župe velike), skladne, župe imaju brojne zajednice i udruge što govori da vjera u narodu baš i ne slabi kao što se sugerira. Da, i nemaju visoke barokne oltare za čiju bi obnovu vjernici svakih 10 godina trebali izdvajali.
Bila sam u više takvih novijih crkvi (jer se hvala Bogu dosta novih izgradilo) i u svakoj sam se osjećala ugodno, raspoloženo za meditaciju, praćenje sv. mise i mogla sam na duhovan način doživjeti Isusovu prisutnost.

Oprosti, ali trebao bi uzeti u obzir i drugu stranu: prije kritiziranja trebao bi svatko razmotriti sljedeće
je li ISTINITO
je li DOBRO
je li KORISNO nešto reći...

Vrh

PostPostano: Uto vel 14, 2012 23:09 

Samo da se nadovežem, meni je zgražajuće kako sam donedavno tražio 10 minuta tabernakul u crkvi u Voćinu koja je nova.
Stavili su ga u neku prostoriju sa strane. Kome smeta tabernakul i zašto. Ne bi li on trebao stojati na sred oltara??

Vrh

PostPostano: Uto vel 14, 2012 23:58 
Administrator

Svetohranište se prvobitno nalazilo u posebnom prostoru koji danas zovemo sakristija, a otuda i naziv prostora iz kojega svećenik izlazi na oltar, sakristija, što dolazi od latinske riječi "sveto", "presveto".
Kada je u srednjem vijeku nastalo veliko štovanje euharistije klanjanjem izvan mise, tabernakul zauzima središnje mjesto na oltaru. II vatikanski koncil donosi reformu, želja je Crkve da se glavni oltar očituje kao žrtveni stol na kojemu se stvarno događa euharistija pod misom na oči svih vjernika, a svetohranište je središnje mjesto susreta i molitve, štovanja i klanjanja, izvan mise, i u njemu se čuva euharistija nakon mise.

Opća uredba Rimskog misala navodi:
"Prema građi svake pojedine crkve i zakonitim mjesnim običajima, neka se presveti Sakrament čuva u svetohraništu u nadasve dostojnom, časnom, vidljivom, urešenom i za molitvu prikladnom dijelu crkve"
To može biti i u "kapeli, prikladnoj za osobno klanjanje i molitvu vjernika koja je prostorno tijesno vezana s crkvom te vjernicima dobro vidljiva."
"S obzirom na znak prikladno je da na oltaru na kojem se slavi misa ne bude svetohranište u kojem se čuva presveta euharistija."(314,315)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata