AugustinHiponski je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
Ako ti ove navedene crkve predstavljaju problem, bilo bi bolje da se najaviš kod svog biskupa na jedan iskreni razgovor u kojemu ćeš mu izložiti zbog čega ti se te crkve ne sviđaju i zbog čega ih smatraš „destruktivnim“. Neprimjereno je ovaj forum koristiti za poticanje prigovaranja i inata prema biskupima, župnicima i slično.
Mislio sam da je forum mjesto otvoreno za rasprave oko problema koji zaokupljaju Crkvu. Ako nije, i ako se želi provoditi jednoumlje u pojedinim pitanjima, neka se jasno kaže pa, naravno, neće više biti ni potrebe s moje strane da zalazim ovdje (kao ni uopće otvarati ovakve teme – onda neka se kaže službeni stav uredništa i gotova stvar).
Citat:
Graditi crkve u duhu vjere ne znači kopirati arhitekturu iz prošlih stoljeća,
Nije ni rečeno da se arhitektura svodu samo na prošlost i da ne dolazi u obzir nešto novo, ali to mora proizlaziti iz katoličke vjere i odražavati tu vjeru – sve navedeno (a i inače, velika većina suvremenih zdanja koje služe kao crkve) uopće nije vanjski izričaj katoličke vjere nego je zbog svoje bezobličnosti posve nesvrhovito za pobožnost, i ne može se prepoznati kao mjesto molitve i Božji hram, već bi komotno moglo poslužiti i kao newageovski ili mormonski hram, ili pak obično društveno sastajalište. Ne znam zašto bi to bio problem reći kada su stvari toliko očite i kada taj trend vidljivo šteti razvoju katoličke vjere. Jedino ako nam je cilj plesti carevo novo ruho...
Ovo je uvreda za sve župe čije si slike crkvi stavio u postu prije kao neki svoj "dokaz" bezobličnosti i nesvrhovitosti.
Tvoj subjektivni dojam o ukusima nije mjerilo o kojemu ovdje trebamo raspravljati.
Meni se osobno te crkve sviđaju, ako nekoga baš zanima. Pogledala sam na netu galerije slika interijera i eksterijera.
Prostrane su (jer su i same župe velike), skladne, župe imaju brojne zajednice i udruge što govori da vjera u narodu baš i ne slabi kao što se sugerira. Da, i nemaju visoke barokne oltare za čiju bi obnovu vjernici svakih 10 godina trebali izdvajali.
Bila sam u više takvih novijih crkvi (jer se hvala Bogu dosta novih izgradilo) i u svakoj sam se osjećala ugodno, raspoloženo za meditaciju, praćenje sv. mise i mogla sam na duhovan način doživjeti Isusovu prisutnost.
Oprosti, ali trebao bi uzeti u obzir i drugu stranu: prije kritiziranja trebao bi svatko razmotriti sljedeće
je li ISTINITO
je li DOBRO
je li KORISNO nešto reći...