Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 13:19

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Mogu li istinska znanost i vjerodostojno kršćanstvo biti u sukobu?
Da. 11%  11%  [ 1 ]
Ne. 89%  89%  [ 8 ]
Ukupno glasova : 9
Autor Poruka
PostPostano: Uto svi 14, 2013 21:00 

sir.oliver je napisao/la:
No recimo da se zaista dogodi da istinite znanstvene teorije o postanku svijeta i čovjeka budu općeprihvaćene tek onda bi se moglo govoriti o nekakvom ugrađenom mehanizmu ispravljanja pogreške u znanosti ili čak o nekoj superiornosti znanstvenog pogleda na svijet. Do tada su to što ti veliš ipak samo priče za laku noć.

Kako si tako apsolutno siguran da su one istinite, a one druge ne?

Vrh

PostPostano: Uto svi 14, 2013 21:26 

Braslav je napisao/la:

Jednostavno...izvagao sam dokaze za i protiv i moram reći da su dokazi za mladi svemir daleko jači i uvjerljiviji. :)

Vrh

PostPostano: Sri svi 15, 2013 12:42 

Observer je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Zbog čega na internetu gotovo svi pretpostavljaju da postoji sukob između znanosti i religije?

Nipošto. Kako da se skukobe npr. liječnik i svećenik? Nema sukoba. Dok god svećenik ne pokušava pripisivati recepte:)
Pitanje iz uvoda je dakle promašeno. Liječnik se koristi znanstvenim metodama koje podrazumijevanju isključenost religijskog razmišljanja. Ova se paradigma isključenosti podrazumijeva. No jedno drugo pitanje čeka, koje nisi postavio: Zbog čega se religija pokušava ukrcati u vlak zvani znanost pa tu i tamo kao da će se koristiti nekokom znanstvenom disciplinom, ali čim znanstvena disciplina ukaže na apsurd, bježi se u skrovište iracionalnog. E, to je onda uvreda za logiku. Pa bi bilo pošteno ne pozivati se na znanstvenost u religiji.

Dragi kolega, čini se da postoji i obratan proces: da se znanost želi ukrcati na brod (pseudo)religije, možda zbog participiranja na unosnim prihodima te djelatnosti. Molim te da prokomentiraš osmi hrvatski kongres o suradnji klasične i nekonvencionalne medicina, koji se održava pod pokroviteljstvom visokih državnih tijela! Opširnije na stranici http://www.huped.hr/kongres2010.asp

Vrh

PostPostano: Pet svi 17, 2013 11:59 

"Mislim da se prava narav odnosa znanosti i vjere može osvijestiti tek kada osoba ima i izvorno iskustvo znanstvenog otkrića i iskustvo osobnog susreta s Bogom. Mislim da je tek tada sasvim jasno da su te dvije stvarnosti u punom suglasju, s tim da je susret s Bogom u svakom smislu nadređen bilo kakvom znanstvenom iskustvu. "
Dr. sci. Tomislav Domazet-Lošo na http://ri-nadbiskupija.com/index.php/in ... a-znanoscu

Vrh

PostPostano: Uto svi 21, 2013 18:22 

Braslav je napisao/la:

Jednostavno...izvagao sam dokaze za i protiv i moram reći da su dokazi za mladi svemir daleko jači i uvjerljiviji. :)

Postoje tisuce na tisuce dokaza da je zemlja stara 4.5 milijarde godina, da je postojala evolucija, da je bio veliki prasak itd. I sada postoji lista nekih 20-30 protudokaza od kojih su neki sramota se zvati protudokazima kao problem helija 4 koji se zna odlazi u svemir jer ga suncev vjetar goni tamo i slavodobitno proglasiti da su ovih 20-30 dokaza za mladi svemir daleko uvjerljiviji. Molim ne budite smjesni.

Vrh

PostPostano: Sri svi 22, 2013 08:28 

Moram priznati kako ne shvaćam kako se tvrdnje o starom i mladom svemiru kose s vjerom? Bog je svemoguć pa tko može tvrditi kako takva osoba nešto ne može? Dakle tko od vjernika može tvrditi kako Bog ne može stvarati putem kompliciranih procesa npr evolucije, velikog praska itd?

Vrh

PostPostano: Sri svi 22, 2013 09:20 

Barnaba je napisao/la:
Dakle tko od vjernika može tvrditi kako Bog ne može stvarati putem kompliciranih procesa npr evolucije, velikog praska itd?

Naravno da Bog može što hoće, pa i stvarati putem tzv. evolucije i Velikog Praska, no ovdje se postavlja pitanje da li češ vjerovati onome što piše u bibliji ili onome što kaže "mainstream" znanstvena zajednica danas.

Vrh

PostPostano: Sri svi 22, 2013 10:02 

Barnaba je napisao/la:
Dakle tko od vjernika može tvrditi kako Bog ne može stvarati putem kompliciranih procesa npr evolucije, velikog praska itd?

Naravno da Bog može što hoće, pa i stvarati putem tzv. evolucije i Velikog Praska, no ovdje se postavlja pitanje da li češ vjerovati onome što piše u bibliji ili onome što kaže "mainstream" znanstvena zajednica danas.

Ne može se postavljati pitanje na takav način jer na kraju krajeva takvog pitanja u Bibliji nema, čak ako ju se uzme cjelovito ona govori o relativnosti vremena u Božjim očima. Katolička vjera je utemeljena na istini koja je predana Crkvi koju je sam Bog osnovao i u to vrijeme Biblija u današnjem pisanom obliku nije ni postojala. Dakle moglo bi se govoriti o nekakvim ograničenjima koje je Crkva postavila, a ne Biblija jer jedino Crkva ima mogućnost definiranja ispravnog nauka.

Vrh

PostPostano: Sri svi 22, 2013 11:01 

Barnaba je napisao/la:
Ne može se postavljati pitanje na takav način jer na kraju krajeva takvog pitanja u Bibliji nema, čak ako ju se uzme cjelovito ona govori o relativnosti vremena u Božjim očima. Katolička vjera je utemeljena na istini koja je predana Crkvi koju je sam Bog osnovao i u to vrijeme Biblija u današnjem pisanom obliku nije ni postojala. Dakle moglo bi se govoriti o nekakvim ograničenjima koje je Crkva postavila, a ne Biblija jer jedino Crkva ima mogućnost definiranja ispravnog nauka.

Već si počeo relativizirati knjigu postanka...tako možeš onda i cijelu bibliju pa gdje češ završiti. Svaki kršćanin bi trebao uzeti Sveto Pismo kao potpuno istinito, od riječi do riječi, bez ikakvog relativiziranja, jer to je jedini i pravi put ka istini.

Vrh

PostPostano: Sri svi 22, 2013 11:17 

Barnaba je napisao/la:

Već si počeo relativizirati knjigu postanka...tako možeš onda i cijelu bibliju pa gdje češ završiti. Svaki kršćanin bi trebao uzeti Sveto Pismo kao potpuno istinito, od riječi do riječi, bez ikakvog relativiziranja, jer to je jedini i pravi put ka istini.

Nisam ja relativizirao Bibliju već logično naveo tko ima pravo tumačenja. Možeš li mi iz Biblije navesti redak koji negira moju tvrdnju? Da li znaš tko je definirao koje su knjige dio Biblije a koje nisu? Da li nam je Bog dok je bio na zemlji napisao knjigu ili nam je ostavio Crkvu koja je poslije sastavila knjigu?

Vrh

PostPostano: Sri svi 22, 2013 11:39 

Barnaba je napisao/la:
Nisam ja relativizirao Bibliju već logično naveo tko ima pravo tumačenja. Možeš li mi iz Biblije navesti redak koji negira moju tvrdnju? Da li znaš tko je definirao koje su knjige dio Biblije a koje nisu? Da li nam je Bog dok je bio na zemlji napisao knjigu ili nam je ostavio Crkvu koja je poslije sastavila knjigu?

Ako uzmeš da Duh Sveti vodi Crkvu i da je nadahnuo sve autore koji su pisali djelove Biblije te Crkvu koja ju je kasnije sastavila onda je jasno da je to zapravo riječ Božja u doslovnom smislu.
Također, nigdje u Bibliji ne piše da je spomenuto vrijeme relativno...stoga nema razloga sumljati i relativizirati primjerice one dijelove Biblije gdje je lijepo navedeno koliko je što trajalo.

Vrh

PostPostano: Sri svi 22, 2013 12:17 

Barnaba je napisao/la:

Ako uzmeš da Duh Sveti vodi Crkvu i da je nadahnuo sve autore koji su pisali djelove Biblije te Crkvu koja ju je kasnije sastavila onda je jasno da je to zapravo riječ Božja u doslovnom smislu.

Uvijek je Crkva prije doslovnosti Biblije pa zbog toga postoji dogmatsko definiranje vjerskih istina, pa možeš li mi pokazati dogmu gdje se izričito tvrdi da su dani stvaranja baš izričito 24 satni zemaljski dani?

Također, nigdje u Bibliji ne piše da je spomenuto vrijeme relativno...stoga nema razloga sumljati i relativizirati primjerice one dijelove Biblije gdje je lijepo navedeno koliko je što trajalo.

Druga Petrova poslanica poglavlje 3 redak 8: Jedno, ljubljeni, ne smetnite s uma: jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan

No da se ne odmaknem od teme pitao bih te koliko je po tebi svemir star te na koji način se dokazi o mladom svemiru uklapaju u tu teoriju? Dakle raspravimo generalne brojke?

Vrh

PostPostano: Sri svi 22, 2013 13:19 

Barnaba je napisao/la:
Uvijek je Crkva prije doslovnosti Biblije pa zbog toga postoji dogmatsko definiranje vjerskih istina, pa možeš li mi pokazati dogmu gdje se izričito tvrdi da su dani stvaranja baš izričito 24 satni zemaljski dani?

Opet si počeo relativizirati...zar bi se dani stvaranja trebali razlikovati od ostalih slučajeva gdje su navedeni dani u bibliji?! To bi bilo zaista čudno i nelogično. Ne znam zbog čega ti je teško prihvatiti normalne dane stvaranja bez nekog filozofiranja.
Ako čemo tako, onda možda židovi nisu 40god. išli pustinjom, bježeći od egipatskog sužanjstva, nego možda dosta duže, tko zna sve je relativno.

Barnaba je napisao/la:
Druga Petrova poslanica poglavlje 3 redak 8: Jedno, ljubljeni, ne smetnite s uma: jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan
No da se ne odmaknem od teme pitao bih te koliko je po tebi svemir star te na koji način se dokazi o mladom svemiru uklapaju u tu teoriju? Dakle raspravimo generalne brojke?

Tipičan citat koji iz rukava vade evolucionisti vjernici :) . Citat nam govori da kod Boga vrijeme nije bitno, jer ga i nema, što opet nikako ne potvrđuje da su navedena vremena u bibliji relativna.

Prema kreacionističkom modelu stvaranja svijeta, svemir je star oko 6000god. U prijašnjim postovima sam već govorio o nekim dokazim mladog svemira i nedostacima teorije Velikog Praska, a iscrpnije o tome se može pročitati na: http://www.orionfdn.org/

Vrh

PostPostano: Sri svi 22, 2013 14:11 

Barnaba je napisao/la:

Opet si počeo relativizirati...zar bi se dani stvaranja trebali razlikovati od ostalih slučajeva gdje su navedeni dani u bibliji?! To bi bilo zaista čudno i nelogično. Ne znam zbog čega ti je teško prihvatiti normalne dane stvaranja bez nekog filozofiranja.
Ako čemo tako, onda možda židovi nisu 40god. išli pustinjom, bježeći od egipatskog sužanjstva, nego možda dosta duže, tko zna sve je relativno.

Oprosti ali zaključci su ti nebulozni. Prije svega ja sam katolik i ništa što nije definirano dogmom nije mi obavezno. Ne silim nikoga da prihvati duže vrijeme no Bog je iznad njega kao što to i sam malo poslije tvrdiš.

Barnaba je napisao/la:

Tipičan citat koji iz rukava vade evolucionisti vjernici :) . Citat nam govori da kod Boga vrijeme nije bitno, jer ga i nema, što opet nikako ne potvrđuje da su navedena vremena u bibliji relativna.[/quote]
Taj prvi zaključak je vrlo bitan. Kod Boga vrijeme nije bitno pa se postavlja pitanje zašto je tebi bitno? Vjerojatno zato što ti vjera ovisi o tome. Moja vjera dopušta Bogu biti ono što On jest svemoguć. Tako da je mogao stvoriti sve u 6 dana, ali mogao je i upravljajući kompliciranim procesima u duljem vremenskom razdoblju. Nisam ja taj bi Bogu nametao ograničenja.

Prema kreacionističkom modelu stvaranja svijeta, svemir je star oko 6000god. U prijašnjim postovima sam već govorio o nekim dokazim mladog svemira i nedostacima teorije Velikog Praska, a iscrpnije o tome se može pročitati na: http://www.orionfdn.org/

Dobro bar imamo konkretnu brojku za raspravu. Dakle možeš li navesti konkretan znanstveni dokaz da je zemlja stara 6 000 godina?

Vrh

PostPostano: Sri svi 22, 2013 15:26 

Barnaba je napisao/la:
Oprosti ali zaključci su ti nebulozni. Prije svega ja sam katolik i ništa što nije definirano dogmom nije mi obavezno. Ne silim nikoga da prihvati duže vrijeme no Bog je iznad njega kao što to i sam malo poslije tvrdiš.

To je uvijek tako...ono što je nekome logično drugome nije :) Sve u svemu tvoja je odluka da prihvatiš tezu da dani stvaranja nisu 24h dani kako si naveo. Ja te u tome nemam namjeru razuvjeravati...samo eto navodim da je meni takav način shvačanja riječi "dan" u bibliji nelogičan.

Barnaba je napisao/la:
Taj prvi zaključak je vrlo bitan. Kod Boga vrijeme nije bitno pa se postavlja pitanje zašto je tebi bitno? Vjerojatno zato što ti vjera ovisi o tome. Moja vjera dopušta Bogu biti ono što On jest svemoguć. Tako da je mogao stvoriti sve u 6 dana, ali mogao je i upravljajući kompliciranim procesima u duljem vremenskom razdoblju. Nisam ja taj bi Bogu nametao ograničenja.

Naravno da mi vjera ne ovisi o tome. Pa i ja sam prije bio zagriženi evolucionista, no onda sam ju počeo preispitivati i vidio da ipak po meni "ne drži vodu".

Barnaba je napisao/la:
Dobro bar imamo konkretnu brojku za raspravu. Dakle možeš li navesti konkretan znanstveni dokaz da je zemlja stara 6 000 godina?

Dobro pitanje no egzaktan znanstveni dokaz starosti svemira, bilo da se radi o kreacionističkom ili evolucionističkom pogledu na svijet je pitanje na koje ti ni jedan znanstvenik na svijetu ne može dati odgovor. Obje teorije špekuliraju, samo što se teorija mladog svemira oslanja na bibliju te analizirajući rodoslovlje od Adama do Isusa dolazi do zaključka da bi svemir trebao biti star oko 6000god, ako se naravno uzme stvaranje svijeta u 6 dana. Međutim postoji mnogo istraživanja koja dokazuju da svemir ne može biti toliko star koliko ga zagovaratelji evolucije nastoje prikazati, a što ide u prilog kreacionističkom modelu.
S druge strane, u teoriji Velikog Praska, starost svemira se određuje iz empirijske Hubble-ove "konstante", a koja se opet mjeri preko pomaka prema crvenom. No postoje dokazi koji upućuju da pomak prema crvenom nije direktno povezan s brzinom udaljavanja galaksija te stoga nije točan ni izračun starosti svemira na takav način.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 35 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata