Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 22:02

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 54 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet kol 14, 2009 17:00 

Петар je napisao/la:
Naravno da postoji priprema pre krstavanja odraslih, I ona se sastoji u tome sto je osoba koja se krsti duzna da pohadja odredjena predavanja koja se organizuju u samoj crkvi…Predavanja su o osnovama hriscanskog zivota, I td….Ali kako bi to bilo da se neko krsti a ne zna nista o Hristu Isusu,priprema postoji…

slika na kojo je prikazano 3 odrasle osobe,koje pohadjaju predavanja i pripremaju se za svetu tajnu krstenja.

mislim da je to samo teorija, znam najmanje 20 osoba krštenih u odrasloj dobi, ( većina u SPC u Hrvatskoj) , neki i to nedavno u srbiji, nitko nije imao pripremu za krštenje, dovedeš kuma, platiš i odeš :mrgreen:

osim toga zanima me

1.kako je dozvoljeno osobama koje nisu crkveno vjenčane ( ako je to sakrament, a jeste) ići na pričest :?: :?: :?:
2. kako je moguće (po kom osnovu, a moguće je znam 5 primjera) poništiti crkveni brak, tj. jednoj osobi je dozvoljeno najviše 4 vjenčanja u crkvi
3. da li još uvijek mislite da pričest u katoličkoj crkvi nije pravovaljana i da katolici trebaju doći u pravoslavnu crkvu da vide što je pravo pričešće ?

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 17:34 

Prvo da vam odgovorim da sam ja Pravoslavni Rus,trenutno sam iz poslovnih razloga godinu dana u Srbiji...
Sto se tice svetoga krstenja prosto je neverovatno ali naravno da ima takvih,ali verujte mi pripreme kod nas u Ruskoj pravoslavnoj crkvi ima,i te kako,a srpska pravoslavna crkva je isto pravoslavna i budite sigurni da svete kanone crkva postuje...

Sveta tajna braka:

Sveta tajna braka
Šta je sveta tajna braka?
Sveta tajna braka ili venčanje je sveta tajna kroz koju Sveti Duh sjedinjuje u jedno biće hrišćana i hrišćanku koji pred sveštenikom nepokolebljivo izjave da će se ceo svoj život uzajamno voleti i jedno drugom biti verni, i koji primaju blagoslov za rađanje i vaspitanje dece.

Kako je Bog blagoslovio prvu bračnu zajednicu?
Gospod Bog je u Raju blagoslovio naše praroditelje Adama i Evu i rekao im: „Rađajte se, i množite se i napunite zemlju" (Postanje, I, 28).

Kakvo je ovo jedinstvo muža i žene u braku?
To je nešto najbliže od svih ljudskih odnosa, jer je rečeno: „Čovek će ostaviti oca svoga i mater svoju, i prilepiće se ženi svojoj, i biće dvoje jedno telo" (Postanje, II, 24).

Da li je Gospod Hristos potvrdio ovaj stari zakon o braku?
Da. On je ponovio iste reči Staroga zaveta, i govoreći protiv razvoda braka, dodao: „Što je Bog sastavio, čovek da ne rastavlja" (Mat. XIX, 6).

Da li je Gospod Hristos osvetio brak?
On je osvetio brak Svojim prisustvom na svadbi u Kani Galilejskoj i pretvaranjem na toj svadbi vode u vino (Jn. II).

Da li je On time dao dublji smisao braku?
Da, isto kao što se voda promenila u vino, tako se Njegovim prisustvom telesna ljubav menja u duhovnu ljubav dveju duša.

Da li je Novi zavet uneo neku promenu u pogledu rađanja dece?
Rađanje dece u prehrišćanskom vremenu imalo je za cilj „napuniti zemlju", dok hrišćanski brak ima za cilj napuniti Hristovu Crkvu i na zemlji i na nebu, konačno — napuniti Raj.

Ima li hrišćanski brak neki dublji simvolički značaj?
Ima. Sveti ap. Pavle upoređuje bračnu vezu muža i žene s vezom Hrista i Njegove Crkve: „Muž je glava žene kao što je Hristos glava Crkve". Kao što čovek i žena u braku postaju jedno, tako su jedno i nerazdvojni Hristos i Njegova Crkva.

Problemi u braku

Pravoslavno etičko učenje o braku održava i učenje da intimni odnosi u okviru braka imaju višestruke fizičke, psihološke i duhovne dimenzije koje se tiču tajne braka i Božijeg promišljanja o nama iz ljubavi. Zbog toga, začinjanje dece (ili nemogućnost da se začne) je Božija volja za određeni par. Po definiciji, Božija volja ne može biti okrutna ili pristrasna već je ona odraz Njegove neizmerne mudrosti i promisla.

Pitanje planiranja porodice u braku pre svega je pitanje (životnih) vrednosti, pitanje samodiscipline i pokornosti Božijoj volji. Sve češće i češće sveštenici susreću verene parove koji nemaju nameru da rađaju decu nakon venčanja - ili barem to žele da odlože na neodređeno vreme.Ovo stvara sukob, jer u svetoj tajni braka sveštenik se moli za bogato potomstvo para kao znak Božijeg blagoslova.Sigurno je čisto licemerstvo moliti se za ovakav blagoslov ako par ne želi da ima decu!

Često je slučaj da se dolazak dece odlaže veštački iz tzv. "ekonomskih razloga". Ali ovi razlozi ne stoje uvek. Nekada se zapravo radi o izabranom hedonističkom životnom stilu i izbegavanju roditeljstva a ne o stvarnim ekonomskim razlozima. Zbog toga što je život uvek dar od Boga, Svemoćnog Životodavca, venčani parovi bi trebalo da se posavetuju sa svojim sveštenikom po pitanju kontrole rađanja. Zadatak je sveštenika da on deluje kao ogledalo para, ukazujući im gde je moguće da oni nešto čine iz sebičnosti a gde ne. Na sličan način, par koji planira začeće na veštački način - bebe iz "epruvete", veštačko oplođenje i slično, mora se posavetovati sa svojim sveštenikom. Možda je Božija volja da bezdetni parovi usvoje dete.

Crkvene norme, bivajući normama Jevanđelja, više su od onih (ovo)svetskih i od normi medicinsko -naučnih krugova. Na primer: danas čujemo da nijedno neželjeno dete ne treba da bude rođeno. Na izgled ovo zvuči "ispravno".

Ali je norma Jevanđelja više: sve bebe bez obzira na okolnosti, moraju biti i željene i voljene! To je fina ali značajna razlika. A dužnost je odraslog pravoslavnog hrišćanina da razvije sposobnost da može da pravi ovu razliku. Obilona blagodat da se ovo čini daje se u samoj svetoj tajni braka, ako sami supružnici to iskoriste. Nasilni pobačaj (abortus) iz bilo kojeg razloga, čak i u slučaju fizički ili genetski deformisane bebe u materici, je greh ubistva zbog čega je zabranjen kanonima Crkve.

Pitanje ponovnog venčanja (nakon razvoda ili smrti jednog supružnika) vezano je za disciplinu i Božije promišljanje u našim životima.Kao saosećajno snishođenje slabostima ljudske prirode i našoj Bogom datoj potrebi za drugarstvom (druženjem), Pravoslavna Crkva dozvoljava, pod određenim uslovima, do tri braka. Ali Crkva mora biti oprezna po pitanju razvedenih koji žele da ponovo stupe u brak. Iskusivši jednu već promašenu vezu, Crkva ne žuri da da blagoslov za nešto što može postati drugi (ili treći) propali brak - sa svim mogućim posledicama po nevinu decu.

U slučaju udovica i udovaca, Crkva je popustljivija. Ali u generacijama pobožnih pravoslavaca Staroga Sveta nije bilo neuobičajeno da onaj koji bi obudoveo (naročito ako su mu deca vać bila odrasla) molitveno pronikne u Božiju volju i da uvidi da mu je bolje da stupi u monaštvo ili preda svoj život na službu bližnjem umesto da se potrudi da oformi novu zajednicu u ovom svetu. Ovde, takođe molitveno rukovodstvo sveštenika može biti od pomoći.

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 17:42 

Sto se pricesca tice vi smatrate da ste vi u pravu,a mi da smo mi u pravu,i hajde sad da vam dam adekvatan odgovor to je nemoguce.
Osim da se molimo Gospodu,da nam pomogne da prevazidjemo sve nesaglasnosti,i da se raskol koji se dogodio 1056 godine okonca,ujedno vam zelim srecan sutrasnji praznik Presvete Bogorodice....Mi ga proslavljamo zbog razlike u kalendaru 14 dana posle 28 avgusta.

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 17:53 

Петар je napisao/la:
Prvo da vam odgovorim da sam ja Pravoslavni Rus,trenutno sam iz poslovnih razloga godinu dana u Srbiji...
Sto se tice svetoga krstenja prosto je neverovatno ali naravno da ima takvih,ali verujte mi pripreme kod nas u Ruskoj pravoslavnoj crkvi ima,i te kako,a srpska pravoslavna crkva je isto pravoslavna i budite sigurni da svete kanone crkva postuje...

Pitanje ponovnog venčanja (nakon razvoda ili smrti jednog supružnika) vezano je za disciplinu i Božije promišljanje u našim životima.Kao saosećajno snishođenje slabostima ljudske prirode i našoj Bogom datoj potrebi za drugarstvom (druženjem), Pravoslavna Crkva dozvoljava, pod određenim uslovima, do tri braka. Ali Crkva mora biti oprezna po pitanju razvedenih koji žele da ponovo stupe u brak. Iskusivši jednu već promašenu vezu, Crkva ne žuri da da blagoslov za nešto što može postati drugi (ili treći) propali brak - sa svim mogućim posledicama po nevinu decu.

no na slici Vi ste, djelite pričešće ?
pod kojim uslovima je dozvoljen razvod, to me zanima, a odgovor od dva svećenika nisam dobila

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 18:06 

Petre, u slučaju udovaca i udovica i u Katoličkoj crkvi je dozvoljeno ponovno sklapanje sakramenta ženidbe.

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 18:07 

barbaraa je napisao/la:
Петар je napisao/la:

pod kojim uslovima je dozvoljen razvod, to me zanima, a odgovor od dva svećenika nisam dobila

Ne nisam ja svestenik :D ja sam samo vernik...A sad o uslovima razvoda braka mogu da se raspitam ali znam da to mora da odobri nadlezni episkop odnosno kod vas biskup ali i kod vas je moguce ponistiti brak mislim crkveni to znam zato sto poznajem madjara kome je brak ponisten

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 19:55 

[/quote]
pod kojim uslovima je dozvoljen razvod, to me zanima, a odgovor od dva svećenika nisam dobila[/quote]

Ne nisam ja svestenik :D ja sam samo vernik...A sad o uslovima razvoda braka mogu da se raspitam ali znam da to mora da odobri nadlezni episkop odnosno kod vas biskup ali i kod vas je moguce ponistiti brak mislim crkveni to znam zato sto poznajem madjara kome je brak ponisten[/quote]

a gdje nađe sliku svećenika

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 20:14 

Slika za koju si me pitala je iz moje trenutne crkve, ja sam slikao kad smo se pricescivali na dan svete pedesetnice,to su moje prijateljice, a ovo sam ja na donjoj slici primam pricest na vaskrsnjoj ili uskrsnjoj liturgiji

Slika
barbaraa ovo sam ja Petar.

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 21:30 

Петар je napisao/la:

Ne nisam ja svestenik :D ja sam samo vernik...A sad o uslovima razvoda braka mogu da se raspitam ali znam da to mora da odobri nadlezni episkop odnosno kod vas biskup ali i kod vas je moguce ponistiti brak mislim crkveni to znam zato sto poznajem madjara kome je brak ponisten

I mene zanima kao i Barbaru. što se tiče poništenja, radi se o braku koji nije valjano sklopljen i za kojega se to dokaže na Crkvenom sudu. Jednostavno se proglašava da brak nije ni postojao. No, to je prilično rijetko i zakon nalaže da dva Crkvena sudišta moraju donijeti isti pravorijek. Ako donesu različiti, ide na treći sud.
Razvoda nema, ima rastave od stola i postelje kojom je dozvoljen odvojeni život, ali ne i sklapanje novog braka.
Osobno mi se čini da je tu možda pravoslavni stav ispravniji. Imam prijatelje koji su uistinu vjernici, silno trpe zbog svog statusa, a uistinu žive vjeru.

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 21:57 

sto se tice razvoda braka kod pravoslavnih,ovako stoje stvari moguce je da dodje do njega ali samo ukoliko se utvrdi da nesto nije bilo u redu,na priner ako je neko nateran na brak ili uopste receno nije bilo ljubavi,ako me razumete,ali i ovo ide tesko jer se crkva drzi pravila sto je Bog spojio covek da ne rastavlja...

Slika

Detalj sa pravoslavnog vencanja

Vrh

PostPostano: Pet kol 14, 2009 23:12 

Петар je napisao/la:
Slika za koju si me pitala je iz moje trenutne crkve, ja sam slikao kad smo se pricescivali na dan svete pedesetnice,to su moje prijateljice, a ovo sam ja na donjoj slici primam pricest na vaskrsnjoj ili uskrsnjoj liturgiji

Slika
barbaraa ovo sam ja Petar.

ne radim u policiji, ali teorija ti ne drži vodu, kažeš da si trenutno u srbiji i da je slikano u tvojoj crkvi u srbiji, ovo nije slikano u srbiji, , svećenik je paroh u jednom slavonskom gradu, no to nije ni bitno, ne želim u puste rasprave
a ako se ne varam na slici je i episkop osječki lukijan ;)

Vrh

PostPostano: Sub kol 15, 2009 08:02 

naravno da se varate na slici je nas episkop sumadijski,a episkop lukijan ovako izgleda :wink:

Slika
lukijan episkop Osjecki

Vrh

PostPostano: Sub kol 15, 2009 13:51 

Петар je napisao/la:
naravno da se varate na slici je nas episkop sumadijski,a episkop lukijan ovako izgleda :wink:

ali na onoj drugoj slici je i dalje paroh Vinkovački koliko znam vinkovci nisu u Srbiji :wink:

Vrh

PostPostano: Sub kol 15, 2009 13:53 

Slika
primanje svetog pricesca
Citat:

Citat:

http://sh.wikipedia.org/wiki/Predrag_Azap

Vrh

PostPostano: Sub kol 15, 2009 14:04 

Петар je napisao/la:
naravno da se varate na slici je nas episkop sumadijski,

a to je onaj što je došao iz Amerike

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 54 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata