Barnaba je napisao/la:
Prvo si napisao nešto što znači kako nisi kompetentan, a onda napisao ocjene koje traže kompetenciju. Dakle te ocjene su subjektivna fasciniranost koja prije priliči zaljubljenim frajlama nego ozbiljnoj raspravi.
Najžalosnije je što si zbog toga propustio priliku za objašnjenjem od Ignisardenta kojeg imaš potpuno pravo cijeniti pa ne bi morao svako malo otvarati teme o spasenju i trolati druge teme s istim pitanjima. Znaš li uopće koliko si ih otvorio?
Što se mene tiče ja spomenutoj skupini nisam niti najmanje vraćao istom mjerom kojom su me vrijeđali već sam uvijek nastojao objektivno raspravljati iako je teško raspravljati s nekim tko na sve moguće načine pokušava opravdavati udaljavanje iz Crkve, obezvrjeđuje sv. Misnu žrtvu po redovnom obliku, relativizira itd.
pa nije život samo rasprava i intelektualiziranje
vjera još manje....moja vjera niti stoji niti pada na intelektualizmu
više vrijede ponizne krunice nepismenih vjernika , negoli tona citata racionalnih vjernika koji se rijetko kada pomole, a krunicu nikada
slažem se s tobom da sam poput zaljubljene frajle glede "učenoga pisanja" Ignisardenta
ali mislim da su mnogi subjektivni prema njemu, dosta stroži negoli prema protestantima koji vrijeđaju našu vjeru puno više od lefebrovaca
mislim, nemam šta da nadodam posebice ...moja namjera nije nikada bila da trolam...u biti i nisam siguran šta je to, jer nikada o tome nisam razmišljao
da se razumijemo, ja tebe barnaba cijenim kao sugovornika i čovjeka...i ti dobro pišeš, posebice se trudiš u zadnje vrijeme...i sa mnom si dobar ...imaš strpljenja
ja te zbilja poštujem...tvoj trud isl.
nekada se ne slažemo, možda ja neke stvari teže shvaćam itd...ali nemamo svi iste darove, talente...mene neke stvari zanimaju i zato detaljnije i češće o njima propitujem...neke stvari mi ne sjednu do kraja , pa opet propitujem...možda kroz neku drugu temu, ali opet o istom pitanju...tebi to onda izgleda da trolam, li nije to moja namjera
ja samo propitujem na više načina bitne, krucijalne teme mome ograničenom mozgu
spasenje, otkupljenje su bitne teme...i jako su teške,,, križevi teologije reklo bi se
nije uvijek, možda bolje reći nikada i nikome, lako to sve shvatiti...jer u bibliji ćemo naći teza koje će navoditi na neke kontroverzi , ili u najmanju ruku na neke neshvatljivosti, ili teško shvatljive stvari...pogotovo ako uspoređujemo nauk KC koji je neke stvari više isticao u antici- u vrijeme patrista, u srednjem vijeku- skolastici, za razliku od modernog vremena koji ističe neke druge stvari
hoću reči, ako o nekim teškim temama čitamo stare crkvene naučitelje i apologete , branitelje KC od arijanizma, manihejstva, nestorijanaca itd , i ako čitamo moderne, recentne teologe- filozofe, ili možda preciznije filozove nauka KC , onada nam mnoge stvari neće izgledati jasne i logične
prije je nauk KC bio stroži prema drugačijem mišljenju ...bilo je puno anatema, borbe protiv hereza itd...danas toga više kao da nema
les fer les paser... kritički katolicizam... skepticizam prema starim dogmama...sve je to neki bućkuriš koji kao da vodi protestantizmu i rušenju svih starih dogmi KC
TEORIJA MILOSTI I SLOBODNE VOLJE....spasenje izvan Crkve ...krštenje i spas nekrštenih...spasenje nekrštenih nevinih beba ili pakao.... to su sve križevi teologije...rijetko tko može istinski shvatiti sv. augustina, njegov učenje o milosti....neki drugi tvrde nešto treće...molinisti...tomisti...dominikanci...franjevci
bilo je tu puno neslaganja oko Božje milosti,,,presjekao je papa sa nekim sololmonskim pravorijekom da su obe teorije točne,i zabranio da se oko toga dalje raspravlja
pa vidimo danas, da Crkva nema jedinstveno mišljenje oko teorije evolucije i kreacionizma
neki su opet za kao neku teološku evoluciju, neki su za intiligentni dizajn, neki opet klasični kreacionisti...neki neznaju, pa prihvaćaju i jedne i druge??
udrobljava se sve i svašta...pokušava pomiriti vatra i voda
neshvatljivo je da je sada prihvaćen (navodno) i od vrha KC učenje o evoluciji???
nauk se totalno razvodnio....proširio i prihvatio svakojake teze i teorije...sve je prihvatljivo, ništa se kategorički ne odbacuje kao krivo!...ali ne ne možemo pričati da prihvaćamo bibliju i sveto pismo kao od DS nadahnuto, a s druge strane prihvaćamo teoriju evolucije, bez obzira u kojoj podvarijanti!!!
to su nespojive stvari,,,,time samo razvOdnjujemo i trujemo ispravan nauk KC
ne možemo spajati vodu i vatru?
molimo se svi da sve ovo izađe na dobro...molimo se i vjerujmo u Boga i BDMariju koja je zadnja linija obrane KC i njenog nauka
molimo, kleknimo, uzmimo svoje križeve...manje se koprcajmo u našim raspravama i tko je u pravu koje u krivu...
Bog od nas traži molitvu, vjeru, dobra djela...ne traži on od nas da tjeramo mak na konac...da podmeće intelet. zamke bratu po vjeri po forumima...to Bog ne treba...i mi bi malo trebali suszbiti svoju Intel. oholost i stati na loptu....