Adrijana,
tu se opet slazem sa vecinom toga sto kazes: Neke stvari ne smiju biti dane na glasanje. Potrebno je probleme sagledati sa svih strana i donjeti objektivno najpovoljnija rijesenja. Doduse, ne vjerujem da cu se sloziti s tobom koja su to rjesenja, ali imam eticka objasnjenja kojima branim svoje stavove. To se odnosi i na eutanaziju i abortus.
Moram priznati da jos nisam cuo da je itko tvrdio da su te dvije prakse eticki neutralne(!), ali ima nas bas svakakvih.

Arsene,
buduci da se u matematiku razumijes vise nego ja, molim te me ispravi ako kazem nesto krivo:
Aksiome nije moguce dokazati, ali ih je svakako moguce i potrebno opravdati.
Oni su uvijek relativni disciplini, kao osnovne pretpostavke u idejnom sistemu. Ako ih nema, ne mozemo logicki deducirati nista drugo. No pretpostavka se mora pokazati ispravnom. Matematicki sistem mora biti sposobn davati tocne rezultate. Bez toga aksiom gubi funkciju. Dakle mora se ipak dokazati njegova pouzdanost, povezivanjem sa stvarnim svijetom izvan papira na kojem se racuna.
Dogma, sa druge strane, ima status apsoluta koji je (namjerno) zasticen od testiranja i provjere u svim dostupnim svjetovima. Zao mi je, ali cini mi se da tvoja analogija ne stoji. Da se do dogme moze doci isto kao i u matematici, ne bi imali ovoliko razlicitih religija. Reci mi ako negdje grijesim i nemoj vise govoriti za sebe da si los matematicar.
10 zapovjedi kao aksiomatski sustav - Mislim da tu imamo neke vrlo kvalitetne savjete za zivot, ali tvrditi ista vise od toga je dogma sama po sebi. Kao sto sam vec rekao, za vecinu zapovjedi moze postojati moralno opravdan razlog da ju se prekrsi (kao samoobrana ili spasavanje zivota). Stoga, ako znamo kako aksiomi funkioniraju u matematici, ova metafora je u najblazem slucaju malo nespretna.
Krscanske vrijednosti su danas nesto sa cime se ogromnim dijelom jako slazem. Ali kao sto danas vise ne govorimo o grckoj, arapskoj ili kineskoj matematici (osim u povijesti), isto tako se ne osijecam obveznim govoriti o mojim osobnim vrijednostima kao krscanskim. Zahvalan sam na svemu sto je Krscanstvo napravilo za moral i civilizaciju, no isto se moze reci i za Konfucijonizam i Budizam. Danas vjerujem da je bitno govoriti o univerzalnim ljudskim vrijednostima. To je moj nacin suzbijanja relativizma.
Citat:
Ne vidim u cemu je problem oko toga da se stav temelji na Bibliji, zar ne bi trebalo?
Po meni, problem je u tome sto ne mozes zamjeriti bas nista nekome ciji se stav temelji na Kur'anu.
Oboje se mozete pozivati na objave svojih svetih knjiga, kao i aztek na svoje proroke. Dogme razlicitih religija su najcesce medjusobno nekompatibilne, tim vise, njihov status garantira neprilagodljivost i nepomirljivost.
Zato se u ime mira i suzivota i pribjeglo multi-kulturalizmu gdje svak zivi po vlastitom sistemu. No nitko ne vjeruje u to primirje, znaju da samo sluzi minimiziranju otvorenih sukoba. Krscani, Zidovi, Muslimani, Hinduisti, Budisti... svi vjeruju da su bas oni u pravu i da bi svi ostali trebali zivjeti po njihovom sistemu. Jedini naivci koji su povjerovali u diplomatski trik koji nazivamo multi-kulturalnoscu su upravo moralni relativisti!
Oni su se otkacili od svoje religijske tradicije i poceli misliti da stvarno svi jesu pomalo u pravu, odnosno da su svi do iste mjere u krivu i da se nema pravo nikome prigovoriti za njihova uvjerenja. Misle da je rjesenje u toleranciji i jednakim pravima.
Citat:
Valja se boriti za ocuvanje zivota, povecanje dobrostanja i umanjenje patnje svjesnih bica, globalno i pojedinacno.
To je logicni produzetak instinkta za prezivljavanje i izbjegavanje boli, buduci da je sav zivot na planeti povezan.
Sva su pravila podlozna promjeni u svrhu ostvarivanja tog cilja, no na svakom koraku su potrebni empatija i suosjecanje.
Do ovog stava sam dosao dekonstrukcijom i ogoljenjem moralnog sistema i najblizi je ''polaznoj tocki sveg morala'' sto sam do sada uspio doci. Stav ne tvrdi nikakvu istinu. Besramno je instrumentalan u postizanju proizvoljno odredjenih ciljeva. Ne mogu deduktivno dokazati da je ispravan i otvoren sam reviziji i promjeni misljenja. Cak cu biti sretan ako mi netko pomogne u analizi. Zbog svega navedenog se ne radi o dogmi, dok u isto vrijeme ne mogu trenutno dati neke dublje razloge od tih vec navedenih u samom stavu.
Nadam se da sam odgovorio na tvoje pitanje.