Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned tra 26, 2026 11:50

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 43  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri stu 26, 2014 10:50 

Ignisardent je napisao/la:
... Barbi (i vi ostali kripto-modernisti na ovom forumu)...

Nedostojno je ovakvo gnusno vrijeđanje od nekoga tko se hoće nazivati katolikom. Možda ti doma sa "Barbi" častiš mamu i tatu, ali te ovdje molim da me oslovljavaš sa nickom koji nije kompliciran (poput tvog) i svrha mu je raspoznavanje. Druga, još gora stvar je što si me nazvao modernistom. Zapitaš li ti sebe tko te nadahnjuje na takva bezočna vrijeđanja?
Ja osobno nemem ništa protiv osoba koje se vjerski nađu u tradiciji ili bilo kom obliku katoličke duhovnosti sve dok te osobe ne upadnu u očite devijacije pa iz potrebe da budu u pravu počnu s vrijeđanjem i obmanjivanjem drugih te pri tome tako bezočno lažu. Takvih primjera je puno i nadilaze ovu temu pa ću iznijeti samo jedan. Npr. na jednom blogu koji se ne libi objavljivati gadosti stoji naslov "To nije masonsko-alienski solarij, pred time se treba moliti", a članak je sarkastična kritika dominikanskog muzejskog postava u Dubrovniku. Dakle, u svrhu opravdanje ili gađenja nečijeg umjetničkog ukusa, implicira se kako se u muzeju zapravo moli te da su izložene moći, a ne samo relikvijar?! Žalosno je što postoji konstantna i nasilna potreba za ocrnjivanjem svih koji ne misle kao oni.

sara je napisao/la:
romanac je napisao/la:
Da uistinu, "impresivna" galerija, vrlo "lako" ih je povezat s pastirima Kristova stada.

Isto tako pretpostavljam kako oni nikako nisu u spomenutom ženskastom kontekstu?

Vrh

PostPostano: Sri stu 26, 2014 23:18 

Ignisardent, svaka čast na komentaru. Pogodio si u srž problema!!
A to što neke smeta i što ti kao "fino", "uljudno" i"argumentirano" odgovaraju i na taj način izbjegnu ban, ali eto tebi se je iscjedila jedna riječ, pa si dobio ban, a to vodi ka tome da je ovo kao upozorenje za neku drugu nedopuštneu rečenicu, a sigurno će je nači, jer ju itekako žele naći, pa slijedi trajni, i to nećeš izbječi, svi pametniji, bilo ateisti ili vjernici, tročlana ekipa kada se osjeti ugroženom, malo to izmanevrira i gotov si! Jer nemaju argumenata i znanja ti argumentirati, pa ti onda kao fino misle da su odbrusili, a sva mudrost im je u tome da se eto ne slažu s tobom, a zašto, e to im je već problem, ja vjerujem da je to oholost jer je netko pametniji i ima puno više znanja i argumenata, a moram priznati da si izdominirao sve vrijeme.

P.S.:Imaš postove za uokvirit, a ovaa dva zadnja su ti preeedobra!! SVAKA ČAST!!! :)) :))

Vrh

PostPostano: Čet stu 27, 2014 05:27 

sara je napisao/la:
romanac je napisao/la:
Kako bih htio posluživati tradicionalnog kardinala u svemu. Kako zavidim ovim dečkima Slika

Da uistinu, "impresivna" galerija, vrlo "lako" ih je povezat s pastirima Kristova stada.

Skromno su prihvatili dužnosti držanja i posluživanja u svemu a nisu izmišljali nešto svoje.

Vrh

PostPostano: Čet stu 27, 2014 09:52 
Administrator

Pošto sam već reagirao na uvredljive izraze, nema se potrebe dalje na njih vraćati, i takvi postovi će ubuduće biti prebačeni. A za bilo kakvo komentiranje moderiranja postoji tema Pitanja za adminstratora i moderatore

U vezi teme, "muškost" latinske mise nema veze sa stvarnošću, a svaki obred mise u KC, a ima ih više, je dostojan koliko su dostojni oni koji mu prisustvuju. Redovni oblik mise nema veze sa držanjem za ruke, ni sa devijacijama u glazbi, kako se pokušava sugerirati. Ne sjećam se da sam na misi u župi vidio da se netko drže za ruke dok moli oče naš, a bio sam u više župa, to je možda običaj kod pojedinih karizmatika ili nekih zajednica, i uopće nije vezano uz redovni oblik mise.
Isto tako i devijacije u glazbi, nikad nisam čuo za hard rock misu, toga valjda ni nema nigdje u Hrvatskoj, niti tu glazbu smatram muževnom. Muževnost nije adrenalin ili osjećaj, nego biti ono za što smo zamišljeni, isto kao i ženstvenost za ženu.
Postoji glazba koja nije uzvišena i nije prikladna za euharistiju, i takve stvari treba ispravljati, za što uostalom i postoje upute, ali tu se ne radi o ženskastoj glazbi i muževnoj glazbi, ne može žena pjevati muževnu glazbu, već uzvišenu koja je za nju ženstvena a za muške muževna.

Vrh

PostPostano: Pet stu 28, 2014 01:01 

Barnaba je napisao/la:
Nedostojno je ovakvo gnusno vrijeđanje od nekoga tko se hoće nazivati katolikom. Možda ti doma sa "Barbi" častiš mamu i tatu, ali te ovdje molim da me oslovljavaš sa nickom koji nije kompliciran (poput tvog) i svrha mu je raspoznavanje. Druga, još gora stvar je što si me nazvao modernistom. Zapitaš li ti sebe tko te nadahnjuje na takva bezočna vrijeđanja?

Uvaženi Barnaba, što se tiče nickova, mogao si mi odgovoriti tako što bi npr. rekao da ja panj nisam u stanju ni svoj vlastiti nick ispravno napisati (trebalo bi biti Ignisardens), ali ne, ti si me odlučio nasmijati. Siguran sam da bi se i moji mama i tata nasmijali ovoj tvojoj rečenici, da su živi.

Nema beda, nisam te trebao oslovljavati s "Barbi". Isprika.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pet stu 28, 2014 01:09 

Barnaba je napisao/la:
Ja osobno nemem ništa protiv osoba koje se vjerski nađu u tradiciji ili bilo kom obliku katoličke duhovnosti sve dok te osobe ne upadnu u očite devijacije pa iz potrebe da budu u pravu počnu s vrijeđanjem i obmanjivanjem drugih te pri tome tako bezočno lažu. Takvih primjera je puno i nadilaze ovu temu pa ću iznijeti samo jedan. Npr. na jednom blogu koji se ne libi objavljivati gadosti stoji naslov "To nije masonsko-alienski solarij, pred time se treba moliti", a članak je sarkastična kritika dominikanskog muzejskog postava u Dubrovniku. Dakle, u svrhu opravdanje ili gađenja nečijeg umjetničkog ukusa, implicira se kako se u muzeju zapravo moli te da su izložene moći, a ne samo relikvijar?! Žalosno je što postoji konstantna i nasilna potreba za ocrnjivanjem svih koji ne misle kao oni.

sara je napisao/la:
romanac je napisao/la:

Isto tako pretpostavljam kako oni nikako nisu u spomenutom ženskastom kontekstu?

Što se tiče bloga kojeg si naveo, ne slažem se s tim tekstom o muzejskom eksponatu, iako mislim da je grozan, ali nema smisla biti toliko osjetljiv. I nema kod tih ljudi koje spominješ nikakve nasilnosti, bar ne više nego što je uobičajeno kod katoličkih blogera i forumaša.

A što se tiče kardinala Burkea i njegove pratnje - na Novus Ordo Misi bi možda djelovali ovako ili onako, ali na tradicionalnoj Misi oni su uvučeni u kontekst tako da je njihova osobnost neprimjetna i nebitna. Ako si kad bio na izvanrednom obliku, znat ćeš i zašto.

Što se tiče problema feminiziranosti o kojoj je bilo riječi, to se ne odnosi na izgled svećenika, uostalom objasnio sam sve.

"U ovoj ciloj situaciji primjetio sam da se najteže nosu vjernici koji su privrženi nauku i tradiciji a u isto vrime sami sebi ne žele priznati da nešto ni u redu i kako spada, da Crkva puca po tašelima nego se prave da je sve u redu..."

Vrh

PostPostano: Pet stu 28, 2014 01:20 

Giovi je napisao/la:
Pošto sam već reagirao na uvredljive izraze, nema se potrebe dalje na njih vraćati, i takvi postovi će ubuduće biti prebačeni. A za bilo kakvo komentiranje moderiranja postoji tema Pitanja za adminstratora i moderatore

U vezi teme, "muškost" latinske mise nema veze sa stvarnošću, a svaki obred mise u KC, a ima ih više, je dostojan koliko su dostojni oni koji mu prisustvuju. Redovni oblik mise nema veze sa držanjem za ruke, ni sa devijacijama u glazbi, kako se pokušava sugerirati. Ne sjećam se da sam na misi u župi vidio da se netko drže za ruke dok moli oče naš, a bio sam u više župa, to je možda običaj kod pojedinih karizmatika ili nekih zajednica, i uopće nije vezano uz redovni oblik mise.
Isto tako i devijacije u glazbi, nikad nisam čuo za hard rock misu, toga valjda ni nema nigdje u Hrvatskoj, niti tu glazbu smatram muževnom. Muževnost nije adrenalin ili osjećaj, nego biti ono za što smo zamišljeni, isto kao i ženstvenost za ženu.
Postoji glazba koja nije uzvišena i nije prikladna za euharistiju, i takve stvari treba ispravljati, za što uostalom i postoje upute, ali tu se ne radi o ženskastoj glazbi i muževnoj glazbi, ne može žena pjevati muževnu glazbu, već uzvišenu koja je za nju ženstvena a za muške muževna.

Mislim da sam se jasno distancirao od povezivanja redovnog oblika kao takvog s devijacijama o kojima govorimo. Da ponovim, redovni oblik može biti i često je služen s dubokom vjernošću i dostojno, i od strane svećenika i vjernika. Ja sam osobno vidio svašta.

Hard-rock Mise postoje u Americi i doći će vjerojatno i do nas. Kao i sve iz Amerike.

Primjer nečeg što smatram nadahnutim i inspirativnim, ali ne i prikladnim za Misu
https://www.youtube.com/watch?v=qxAcx8jyqoY

Bez obzira na nadahnutost kršćanstvom, ova pjesma, koju obožavam btw, meni ide uz pivaču i pljugu, a ne u crkvu.

Vrh

PostPostano: Pet stu 28, 2014 08:09 

Barnaba je napisao/la:

Uvaženi Barnaba, što se tiče nickova, mogao si mi odgovoriti tako što bi npr. rekao da ja panj nisam u stanju ni svoj vlastiti nick ispravno napisati (trebalo bi biti Ignisardens), ali ne, ti si me odlučio nasmijati. Siguran sam da bi se i moji mama i tata nasmijali ovoj tvojoj rečenici, da su živi.

Nema beda, nisam te trebao oslovljavati s "Barbi". Isprika.

Molim te nemoj farizejski cijediti komarca, a žmiriti na mamute koji prolaze. Više me povrijedilo to što si napisao kako sam modernist, konkretno „kripto-modernist“, od malicioznog morfizma sa nickom. Moraš biti svjestan da svojom potrebom za sarkazmom izazivaš reakciju koja je eto tebi smiješna, no ja te pitam kome je smiješno kad netko drugi padne u grijeh? Ovo posljednje te pitam zbog, od tvoje strane, prešućenog pitanja o nadahnuću za takvo ponašanje.
Što se tiče „tradicionalizma“ i modernizma, posve je vidljivo kako ih u napadima na Crkvu nadahnjuje isti duh kojem je cilj slabiti ju i razjediniti pa bilo na koji način.
Neka duhovnost (pod duhovnošću ne smatram modernizam) biti će uspješna tek kad istinski potakne ljude na obraćenje. Jer koja korist od nekoga tko se pričešćuje na formalno najdostojniji način, a u srcu gaji sotonsku mržnju na svoje bližnje i to na svoju sramotu obznanjuje (primjer toga imaš u reciklaži)? Jednostavno dok god je tako puno „vjernika“ koji mogu pripadati i najsavršenijim duhovnostima, a ne obraćaju se, do tada će i nevjernici imati najsnažniji objektivni argument protiv prakticiranja vjere.

Što se tiče bloga kojeg si naveo, ne slažem se s tim tekstom o muzejskom eksponatu, iako mislim da je grozan, ali nema smisla biti toliko osjetljiv. I nema kod tih ljudi koje spominješ nikakve nasilnosti, bar ne više nego što je uobičajeno kod katoličkih blogera i forumaša.

Samo, uobičajeno kod katoličkih tradicionalističkih blogera (Naslov: Katolici i katolički blogovi) je na vrlo niskoj razini zbog prešućivanja i friziranja činjenica.

Vrh

PostPostano: Pet stu 28, 2014 17:42 

Barnaba je napisao/la:
... Barbi (i vi ostali kripto-modernisti na ovom forumu)...

sara je napisao/la:
romanac je napisao/la:

Nadahnuće za naziv "kripto-modernisti", odnosno "tko" me nadahnjuje za to?

Znam da stanje u Crkvi kakvo je danas, prvenstveno s obzirom na manjkavu vjeru kod mnogih svećenika, pogotovo prelata i kardinala, postupno klizi u pravcu onog što nazivamo modernizmom. Postoji u Crkvi "ljevica" (npr. oni koji dijele stavove portala Križ života) kao što postoji i tradicionalistička "desnica", i obje imaju svoje sljedbenike i u najvišim vrhovima Crkve. S tim da su "desni" u defanzivi i, sudeći po svemu, ne daleko od poraza. Postoji, uz još neke nijanse, i "via media" - stav da je stanje kakvo jest optimalno, i zatvaranje očiju pred očitim primjerima apostazije među ljudima koji imaju ključne i odlučujuće pozicije. To je stav kojim se svaka kritika nevjere prema Učiteljstvu proglašava nevjerom prema Crkvi, i inzistira se na šutnji. Taj stav, koji otvara put krivovjerju nametanjem krivo shvaćene vjernosti hijerarhiji, je modernizam bez stvarnog pristajanja uz modernizam. Kripto-modernizam je krivi izraz, ispravnije bi bilo reći "nesvjesni" modernizam. Jednostavno, posljedice onog što zastupate neće biti onakve kakve mislite da će biti.

I nisam to rekao da bih nekog uvrijedio, a ako ima uvrijeđenih, još jednom isprike svima, i tebi Barnaba. Ali lagao bih kad bih rekao da nisam bio u pravu.

Vjerujem da su izjave Pape Franje, koje su postale meta kritika tradicionalista i konzervativnih ne-tradicionalista, iznuđene pritiscima iznutra i izvana, i da zapravo ne možemo znati što točno Papa misli, jer se ne usudi reći. ALi i te izjave, kakve jesu, predstavljaju stav nekih u Crkvi koji su dovoljno moćni da ih plasiraju kao prevladavajući stav.

Moje pitanje Vama je: kako biti vjeran crkvenom vodstvu, kad vjerujete da je u šakama ljudi koji su apostati? Ne Papa, nego oni koji djeluju iz pozadine, uz podršku izvan redova Crkve.

Odgovor na "tko" - ja bih dao isti odgovor kao i ti Barnaba - tko tebe nadahnjuje? Nisam manje vjeran od tebe, samo što mislim da ti vidiš činjenice u krivom svjetlu.

Vrh

PostPostano: Pet stu 28, 2014 18:11 

Nadahnuće za naziv "kripto-modernisti", odnosno "tko" me nadahnjuje za to?

Znam da stanje u Crkvi kakvo je danas, prvenstveno s obzirom na manjkavu vjeru kod mnogih svećenika, pogotovo prelata i kardinala, postupno klizi u pravcu onog što nazivamo modernizmom. Postoji u Crkvi "ljevica" (npr. oni koji dijele stavove portala Križ života) kao što postoji i tradicionalistička "desnica", i obje imaju svoje sljedbenike i u najvišim vrhovima Crkve. S tim da su "desni" u defanzivi i, sudeći po svemu, ne daleko od poraza. Postoji, uz još neke nijanse, i "via media" - stav da je stanje kakvo jest optimalno, i zatvaranje očiju pred očitim primjerima apostazije među ljudima koji imaju ključne i odlučujuće pozicije. To je stav kojim se svaka kritika nevjere prema Učiteljstvu proglašava nevjerom prema Crkvi, i inzistira se na šutnji. Taj stav, koji otvara put krivovjerju nametanjem krivo shvaćene vjernosti hijerarhiji, je modernizam bez stvarnog pristajanja uz modernizam. Kripto-modernizam je krivi izraz, ispravnije bi bilo reći "nesvjesni" modernizam. Jednostavno, posljedice onog što zastupate neće biti onakve kakve mislite da će biti.

I nisam to rekao da bih nekog uvrijedio, a ako ima uvrijeđenih, još jednom isprike svima, i tebi Barnaba. Ali lagao bih kad bih rekao da nisam bio u pravu.

Vjerujem da su izjave Pape Franje, koje su postale meta kritika tradicionalista i konzervativnih ne-tradicionalista, iznuđene pritiscima iznutra i izvana, i da zapravo ne možemo znati što točno Papa misli, jer se ne usudi reći. ALi i te izjave, kakve jesu, predstavljaju stav nekih u Crkvi koji su dovoljno moćni da ih plasiraju kao prevladavajući stav.

Moje pitanje Vama je: kako biti vjeran crkvenom vodstvu, kad vjerujete da je u šakama ljudi koji su apostati? Ne Papa, nego oni koji djeluju iz pozadine, uz podršku izvan redova Crkve.

Odgovor na "tko" - ja bih dao isti odgovor kao i ti Barnaba - tko tebe nadahnjuje? Nisam manje vjeran od tebe, samo što mislim da ti vidiš činjenice u krivom svjetlu.

Najprije, zašto trošiš toliko slova da bi rekao kako misliš da je Papa uplašen i izmanipuliran i da ti misliš da si ti i još grupica ljudi jedini pametni i Bogu vjerni, a svi ostali, svjesno ili nesvjesno, su odbacili Boga?
Jasno i glasno: nisi u pravu! U vjeru trpaš svašta i sam određuješ ono što sigurno na te ne spada. Točno napiši u čemu je Papa doveo u pitanje nauk Crkve, u čemu je Sinoda napravila to isto? Lijepo se posluži KKC-om i navedi broj. Inače, pada mi na pamet da bi se i one čipke i raskošne haljine (produljuju rese!) mogle isto naći u pologu vjere.
Kako ti može past na pamet da Učiteljstvo optužuješ za apostazu?! Piši Papi, kao što se dalo zaključit, čita pisma njemu upućena.
I vrlo je odbojno svako malo navođenje engleskih citata kao da bi oni imali neku vjerodostojnost. Lijepo stavi link i to na kakvu službenu stranicu ako želiš nekoga za nešto prozivat.

Vrh

PostPostano: Pet stu 28, 2014 18:16 

sara je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Papa Franjo imenovao je afričkog kardinala Roberta Saraha iz Gvineje za novog prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata. Iz tog čina je jasno kako se on prema tradicionalnim vjernicima odnosi puno naklonjenije nego neki od njih prema njemu.

Nadam se da je Papa zaista naklonjeniji izvanrednom obliku, odnosno manje nesklon izvanrednom obliku, nego što se sada čini.

Osobno se nadam da Papa neće biti ni mrvice skloniji izvanrednom obliku liturgije nego što je to sada.

Onda se barem nadam da će reći nešto tipa "Ako netko voli tradicionalnu Misu, tko sam ja da sudim." I ne mislim ovo kao nikakvu ironiju ni sarkazam. Očita je Papina želja da očuva jedinstvo Crkve, ali i to da su "tradicionalisti" glavni razlog što se nepokajani homoseksualci još uvijek osjećaju neugodno u Crkvi.

Vrh

PostPostano: Pet stu 28, 2014 18:41 

[q
Što se tiče problema feminiziranosti o kojoj je bilo riječi, to se ne odnosi na izgled svećenika, uostalom objasnio sam sve.

Tako je, mogu biti muževni u bilo čemu. Kako neko može tvrditi da mškarci u čipki nisu muževni!

Vrh

PostPostano: Pet stu 28, 2014 18:44 

romanac je napisao/la:
[q

Tako je, mogu biti muževni u bilo čemu. Kako neko može tvrditi da mškarci u čipki nisu muževni!

Eto, ja sam žensko i užasavaju me muškarci u čipki, izgledaju tako sladunjavo kao šećerna glazura na torti.

Vrh

PostPostano: Pet stu 28, 2014 18:48 

Onda se barem nadam da će reći nešto tipa "Ako netko voli tradicionalnu Misu, tko sam ja da sudim." I ne mislim ovo kao nikakvu ironiju ni sarkazam. Očita je Papina želja da očuva jedinstvo Crkve, ali i to da su "tradicionalisti" glavni razlog što se nepokajani homoseksualci još uvijek osjećaju neugodno u Crkvi.

Izvanredni oblik je dozvoljen pa tko voli, nek izvoli.
Homoseksualac je, kao i svatko, najprije čovjek. Ako čini grijeh, grješnik jest. Ako se trudi slijediti Krista, tko ga ima pravo suditi zbog njegovih sklonosti. Uostalom, ne smijemo suditi niti jednog čovjeka, a svaki je grijeh za osudu.

Vrh

PostPostano: Pet stu 28, 2014 18:48 

sara je napisao/la:
romanac je napisao/la:
[q

Eto, ja sam žensko i užasavaju me muškarci u čipki, izgledaju tako sladunjavo kao šećerna glazura na torti.

Odmah ću te razuvjeriti
Slika

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 632 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 43  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata