Duboke su to misli, ali nažalost ne govore puno običnom čovjeku u običnom životu.
Jesu li molitve majke za umiruće dijete čiste ili sebične? Hoćemo li mudro sačekati rezultat (život ili smrt) pa onda donijeti sud o efikasnosti?
Jesu li onda sve pučke pobožnosti suvišni "karneval" kojeg treba ugasiti?
Prika moj! Bez brige. Onaj koje treba znati, On i znade. Kao što ti je gore citirano.

Oprosti ako sad ispadam bezobrazan pa da te tako otvoreno pitam ovo šta je već Soren indirektno spomenuo, citram;
.. pitanje čiju slavu tražim svoju ili Božju.
Čiju slavu vi molitelji koji se okupljate po trgovima tražite: svoju ili Božiju?! Gle samo ovaj nedavni primjer sa ovog foruma. Dvije žene. Obje se predstavljaju kao katolkinje. A vidi ovu razliku u razmišljanju, citiram;
Samo da se osvrnem na ove zene koje mole do njih... prvo me cudi zasto zene uopce dolaze do njih kad jako dobro znaju da je to "muska" krunica. I onda tamo ko bogice skruseno prebiru svoja zrnca, stojeci, dok Vitezovi klece. Da moj frajer moli s njima, pila bi kavicu u gradskoj kavani i cekala ga, nema sanse da bi se gurala medju njih.
Mozda misle da je to dobro mjesto za upoznati decka...

mozda i je

iako mi na prvu 90% njih djeluje kao starija gospoda.
Ovakvo razmišljanje polazi od hedonizma i površnosti, jer molitvu svodi na društvenu scenu, a pobožnost na stil ili priliku za upoznavanje. Krunica nije „muška“ ni „ženska“, nego molitva Crkve, a tko dolazi moliti stojeći ili klečeći ne dolazi radi dojma, nego radi Boga.
Problem ovdje nije u ženama koje dođu i mole, nego u pogledu koji ne razumije kako se vjerski čin ne mjeri zabavom, kavom ni tuđim pretpostavkama, nego nutarnjom nakanom.
Treba li biti Bog da vidiš koja je od ovih žena u pravu?!

Koja od njih ima čistu nakanu, a koja ima, koja ima, ni sam ne bi znao kako bi to nazvao. Nijih dvije i to obje deklarirane katolkinje, a koje li razlike u razmišljanju.
A ja tebe pitam: koliko je vas na trgu u Rijeci?! A koliko vas je diljem čitave Hrvatske?! Tko zna šta je u glavama tih ljudi i sa kakvim sve nakanama oni tamo dolaze i zbog čega dolaze. Vice John Batarelo je katolik, a bome i Toma Blizanac i njegov brat Marko se predstavljaju kao katolici, sa druga strane, naš Kopitar, pa evo i ja se predstavljam ovde kao neka vrsta katolika. A vidi razlike. Na kraju krajeva, i Zvonimir Troskot je katolik, čak mu se i Bog objavio jednom prilikom.

O tome ti pričam.
Ej prika moj. Jednom si napisao, citiram;
...inženjerske sam struke.
Ako je to doista istina, onda definitivno nisi glup. Ne bi ni trebao biti naivan, a ispada da jesi. Šta hoću time da kažem? Trebao biti puno bolje oprezniji prema ljudima oko sebe.