Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 19:10

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 337 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23
Autor Poruka
PostPostano: Sub sij 17, 2026 12:05 

Ovakvo razmišljanje polazi od hedonizma i površnosti, jer molitvu svodi na društvenu scenu, a pobožnost na stil ili priliku za upoznavanje. Krunica nije „muška“ ni „ženska“, nego molitva Crkve, a tko dolazi moliti stojeći ili klečeći ne dolazi radi dojma, nego radi Boga.
Problem ovdje nije u ženama koje dođu i mole, nego u pogledu koji ne razumije kako se vjerski čin ne mjeri zabavom, kavom ni tuđim pretpostavkama, nego nutarnjom nakanom.

Slažem se. Dodao bi samo i od modernizma. Baš kao što Soren vrlo dobro primjećuje, citiram;

Učinak molitve ne ovisi o javnosti, nego ponajprije o čistoći nakane. Čistoča nakane, Bogu mila, je ona koja ne traži sebe. Zato bi molitelju trebalo biti svejedno gdje moli, pogotovo ako ga poziva autoritet. U suprotnom radi se o prikrivenoj sebičnosti; posluh je odsjeca. Dakle, nije stvar izmjena taksativnih nakana, nego pitanje čiju slavu tražim svoju ili Božju.

Bravo!!!

Vrh

PostPostano: Sub sij 17, 2026 14:22 

Učinak molitve ovisi o Providnosti i ničem drugom.

Vrh

PostPostano: Sub sij 17, 2026 18:35 

Učinak molitve ovisi o Providnosti i ničem drugom.

Meni ovo šta je napisao Soren izgleda bolje uvjerljivo;

Učinak molitve ne ovisi o javnosti, nego ponajprije o čistoći nakane. Čistoča nakane, Bogu mila, je ona koja ne traži sebe. Zato bi molitelju trebalo biti svejedno gdje moli, pogotovo ako ga poziva autoritet. U suprotnom radi se o prikrivenoj sebičnosti; posluh je odsjeca. Dakle, nije stvar izmjena taksativnih nakana, nego pitanje čiju slavu tražim svoju ili Božju.

Bog ne gleda na mnoštvo riječi u molitvi, nego na nutarnju nakanu srca. Sv. Toma Akvinski "Summa Theologiae"

Čovjek treba imati jednu glavnu nakanu u svemu što čini – a to je slava Božja. Sv. Toma Akvinski "Summa Theologiae"

Nakana ima snagu podvrgnuti sebi sva djela, tako da se i dobra djela, ako su učinjena s lošom nakanom, pretvaraju u zla djela (usp. Lk 11,34): »Ako je tvoje oko« – to jest tvoja nakana – »zlo, sve će tvoje tijelo biti tamno«; to jest, cjelina tvojih dobrih djela bit će tamna. Stoga u svemu što činimo naša nakana treba biti usmjerena na Boga. Apostol kaže (1 Kor 10,31): »Bilo da jedete ili pijete ili što drugo činite, sve činite na slavu Božju.« No dobra nakana nije dovoljna; potrebna je i dobra volja, na što upućuje riječ »duša«. Često se, naime, događa da netko djeluje s dobrom nakanom, ali bez ploda, jer mu nedostaje dobra volja. Tako, primjerice, netko može krasti kako bi nahranio siromahe: njegova je nakana dobra, ali mu nedostaje potrebna dobra volja. Zato se nikakvo zlo ne može opravdati time što je učinjeno s dobrom nakanom... Sv. Toma Akvinski "Collationes in decem praeceptis"

KKC 1753 Dobra nakana (npr. pomoći bližnjemu) ne čini dobrim ni ispravnim neko djelo koje je u sebi neuredno (kao što su laž ili ogovor). Svrha ne opravdava sredstva.

E sad! Koja je vaša nakana, i koliko je ona čista to znade Onaj koji citiram;

Jr 17,10 Ja, Jahve, istražujem srca i ispitujem bubrege..

Ps 139, 1-4
Jahve, proničeš me svega i poznaješ,
ti znaš kada sjednem i kada ustanem,
izdaleka ti već misli moje poznaješ.
Hodam li ili ležim, sve ti vidiš,
znani su ti svi moji putovi.
Riječ mi još nije na jezik došla,
a ti, Jahve, sve već znadeš.

Vrh

PostPostano: Sub sij 17, 2026 19:01 

Duboke su to misli, ali nažalost ne govore puno običnom čovjeku u običnom životu.
Jesu li molitve majke za umiruće dijete čiste ili sebične? Hoćemo li mudro sačekati rezultat (život ili smrt) pa onda donijeti sud o efikasnosti?
Jesu li onda sve pučke pobožnosti suvišni "karneval" kojeg treba ugasiti?

Vrh

PostPostano: Sub sij 17, 2026 19:34 

Duboke su to misli, ali nažalost ne govore puno običnom čovjeku u običnom životu.
Jesu li molitve majke za umiruće dijete čiste ili sebične? Hoćemo li mudro sačekati rezultat (život ili smrt) pa onda donijeti sud o efikasnosti?

Prika moj! Bez brige. Onaj koje treba znati, On i znade. Kao što ti je gore citirano. :| Oprosti ako sad ispadam bezobrazan pa da te tako otvoreno pitam ovo šta je već Soren indirektno spomenuo, citram;

.. pitanje čiju slavu tražim svoju ili Božju.

Čiju slavu vi molitelji koji se okupljate po trgovima tražite: svoju ili Božiju?! Gle samo ovaj nedavni primjer sa ovog foruma. Dvije žene. Obje se predstavljaju kao katolkinje. A vidi ovu razliku u razmišljanju, citiram;

Samo da se osvrnem na ove zene koje mole do njih... prvo me cudi zasto zene uopce dolaze do njih kad jako dobro znaju da je to "muska" krunica. I onda tamo ko bogice skruseno prebiru svoja zrnca, stojeci, dok Vitezovi klece. Da moj frajer moli s njima, pila bi kavicu u gradskoj kavani i cekala ga, nema sanse da bi se gurala medju njih.
Mozda misle da je to dobro mjesto za upoznati decka... :wink: mozda i je :)) iako mi na prvu 90% njih djeluje kao starija gospoda.

Ovakvo razmišljanje polazi od hedonizma i površnosti, jer molitvu svodi na društvenu scenu, a pobožnost na stil ili priliku za upoznavanje. Krunica nije „muška“ ni „ženska“, nego molitva Crkve, a tko dolazi moliti stojeći ili klečeći ne dolazi radi dojma, nego radi Boga.
Problem ovdje nije u ženama koje dođu i mole, nego u pogledu koji ne razumije kako se vjerski čin ne mjeri zabavom, kavom ni tuđim pretpostavkama, nego nutarnjom nakanom.

Treba li biti Bog da vidiš koja je od ovih žena u pravu?! :roll: :roll: Koja od njih ima čistu nakanu, a koja ima, koja ima, ni sam ne bi znao kako bi to nazvao. Nijih dvije i to obje deklarirane katolkinje, a koje li razlike u razmišljanju.

A ja tebe pitam: koliko je vas na trgu u Rijeci?! A koliko vas je diljem čitave Hrvatske?! Tko zna šta je u glavama tih ljudi i sa kakvim sve nakanama oni tamo dolaze i zbog čega dolaze. Vice John Batarelo je katolik, a bome i Toma Blizanac i njegov brat Marko se predstavljaju kao katolici, sa druga strane, naš Kopitar, pa evo i ja se predstavljam ovde kao neka vrsta katolika. A vidi razlike. Na kraju krajeva, i Zvonimir Troskot je katolik, čak mu se i Bog objavio jednom prilikom. :roll: :roll: :roll: O tome ti pričam. :|

Ej prika moj. Jednom si napisao, citiram;

...inženjerske sam struke.

Ako je to doista istina, onda definitivno nisi glup. Ne bi ni trebao biti naivan, a ispada da jesi. Šta hoću time da kažem? Trebao biti puno bolje oprezniji prema ljudima oko sebe. :|

Vrh

PostPostano: Sub sij 17, 2026 20:42 

pints je napisao/la:
Oni koji se napajaju faktografom i oni koji trolaju će odgovoriti potvrdno, a ja mislim kako se trebamo sjetiti onoga što je rekao svetac kojeg se Katolička Crkva danas spominje, Antun Pustinjak: “Doći će vrijeme kad će ljudi poludjeti, i kad budu vidjeli jednoga koji nije luda kao oni, vikat će na njega “lud si” samo zato što nije lud kao što su oni.”

Vrh

PostPostano: Pon sij 19, 2026 16:45 

Čini se kako Uzinić hoće proširiti molitvu na Riječku katedralu gdje mogu moliti i žene, a muškarci mogu na trgu kao i do sada. Na taj način se samo moli na više mjesta.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 337 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 19, 20, 21, 22, 23

Vrijeme na UTC + 01:00 sata