Hvala na komentaru Adriana. Probati ću ti odgovoriti na sve, ali bez cijepkanja teksta, ne volim beskonačna citiranja.
Javni trg nije teritorij biskupa, ali razumijem što želiš reći. Mogu samo zaključiti da se radi o prilično nijanisiranim finesama. Crkva jest hijerarhijska, ali je istovremeno i karizmatska.
Ja ne odričem biskupu pravo da analizira i komentira to što radimo i procjenjuje je li to loše za opće dobro Crkve, ali nekako se podrazumjeva da njegova uloga nije mikro-menadžment koji guši svaku kreativnost vjernika. Možemo se sada nabacivati točkama iz KKC ili kanonskog zakona i pronalaziti uporišta i ZA i PROTIV. Ali u našu obranu kažem da radimo u skladu sa svojom savješću, naša aktivnost nije neobična jer molimo krunicu, naše nakane su u skladu sa katoličkim vrijednostima, javnost molitve nije protivna modusu operandi katoličke crkve, i nije ovo neka opskurna inicijativa jer se moli u više od dvije stotine gradova dilje svijeta. Mislim da pretjeruješ kada kažeš da to radimo u inat svojem biskupu. A biskup uvijek ima pri ruci zakonsku mogućnost da nam zabrani molitvu ako procijeni da je to što radimo loše za Crkvu.
U Rijeci molitvu organizira molitveno bratstvo Vitezovi Majke Božje Trsatske. Nije udruga građana, radi se o neformalnom molitvenom bratstvu koje koordinira molitvu.
Ne molimo samo na trgu, ista ekipa moli barem jednom tjedno i u zatvorenom prostoru, a uz to se organiziraju odlasci na duhovne obnove, predavanja...
Ne znam na osnovu čega si došla do zaključka da bi naš cilj mogao biti - svrgavanje biskupa?!? Kako uopće laici mogu svrgnuti biskupa, mislim da je to i zakonski nemoguće. Ne, nije nam cilj svrgavanje biskupa, već buđenje muške populacije na molitvu i promjenu i to je prilično jasno komunicirano. Dijalog.hr kojeg spominješ je komercijalni portal koji ima svoju uređivačku politiku, baš kao i Narod.hr, ne utječu molitvena bratstva na to što će se pisati. Uostalom, koliko mi je poznato, svega su dva, tri poratala na kojima su se mogli pročitati kritički osvrti na rad biskupa Uzinića, a sa druge strane doslovno svi mainstream portali i mediji, te lijevi portali ga glorificiraju i dižu u nebo. Mislim da medijska slika biskupa Uzinića ni na koji način nije ugrožena time što par portala napiše i kritički osvrt. A i da jest, to nema veze sa ovom molitvenom inicijativom.
Što se "idelogije" tiče (ja bih prije rekao modusa operandi biskupa), ja jesam razočaran. Možda možemo kasnije i više, ali u kontekstu molitve krunice moja izjava kako je biskup manipulator je posljedica upravo tog razočaranja. I ponavljam iz jednog od prethodnih upisa, izrazito me povrijedio kao molitelja, toliko da noćima nisam spavao. Povrijedio me time što koristi svoju biskupsku poziciju, medije, ambon, katedralu, pa čak i Presveto, za obračun sa jednom grupom običnih vjernika koji realno nemaju nikakvu političku, financijsku ili institucionalnu moć. Kada netko to radi sa pozicije moći, a biskupska stolica jest pozicija moći, onda se može govoriti o manipulaciji. Imao je pregršt metoda kako postupiti drugačije, odabrao je biti nasilnik. I upravo zato su se drugi biskupi distancirali od njegovog djelovanja spram molitelja.
Drago mi je što si napisao da ne molite "u inat biskupu" i da nemate za cilj nikakvo svrgavanje biskupa (moje mišljenje je da se u svim onakvim oblicima pritiska - pisanje peticija i sl. - protiv određenog svećenika ili biskupa, običaj što se s vremena na vrijeme pojavi i kod nas, krije zrnce oholosti i otpora, i da to nisu ni pravi ni preporučeni načini "obračuna s lošim službenikom" - jer sve Bog vidi i nekada sam Bog prepušta kušnju da se naučimo oslanjati i uzdati samo u Njega.)
Biskup ne napada i ne proziva nikoga od vas osobno, u vašem molitvenom bratstvu su sasvim sigurno i mnogi krotki i bezazleni vjernici, nije problem niti u nakanama, niti u javnoj molitvi krunice - biskup se kritički postavlja prema inicijativi, kao što veliš koja se provodi u 200 gradova, znači "uvezenoj izvana" jer je u njoj prepoznao one koji su njega napadali još prije desetak godina, jednu grupaciju koja se agresivno nameće i koji čak i nisu punopravni članovi Katoličke crkve kako se predstavljaju, ali su moćni, medijski jaki, postavljaju se iznad običnih vjernika i iznad biskupa i ciljaju na konzervativnije vjernike. Iako se u početku ne čini da djeluju politički, njihovo djelovanje prije ili kasnije izaziva unutar-crkvene podjele i navode ljude na nepovjerenje prema Crkvi, Papi, puni su teorija zavjera i izazivaju kod mnogih neku šizofrenu situaciju ("Želim biti član Crkve, ali posvuda u njoj vidim problem.") Njihov duh razdora, srdžbe, manipulacije otkriješ tek kad postaneš njihova meta. Tek tada otkriješ da to nije duh Kristov.
Vama, kao bratstvu Majke Božje Trsatske, najbolje što mogu poželjeti je da službeno budete priznati i uključeni u Crkvu, kao vjerničko laičko bratstvo koje ima svog duhovnika, koje surađuje s biskupom i ostalim zajednicama i slijedi evanđelje - a ne pokušava razdvojiti prije reda pšenicu i kukolj u Crkvi, jer je Isus rekao NE. Naime, stvari nisu onakve kakvima se na prvi pogled čine.