Bartolomej je napisao/la:
Poštovani. "Naletio" sam na stranicu "Povelja slobodnog svijeta"
http://www.freeworldcharter.org/hr Ne znam je li već netko o tome pisao . Zanima me vaše mišljenje - Postoji li mogućnost da svijet odustane od novca kao od svog centra ?
Postoji li ozbiljna mogućnost da se kroz današnji oblik politike i upravljanja legalnim pravnim putem društvo dovede do utopije ?
Je li moguće organizirati društvo bez financija sa ravnopravnom podjelom resursa ?
Jel moguće ostvariti takav svijet bez oružanih revolucija i sačuvati ga od nekih novih moćnika i silnika ?
Ovaj video na naslovnici "Povelja slobodnog svijeta" golica maštu ali je li moguće tako jednostavno prebaciti svijet na drugačije razmišljanje.
I kako bi taj svijet izgledao - bez prostitucije, bez kriminala , bez korupcije ili bi neki od tih elemenata "evoluirali" i opstali u nekom izmjenjenom obliku .
Kako bi u tome svijetu živjela crkva tj. bi li takav svijet postao još odvojeniji od Boga ili bi kršćanstvo bilo bolje prihvaćeno ?
Prije svega, vrlo dobro znamo Marksa i njegov komunizam, iako ima nekih koji negiraju njegove loše strane, mada mislim da su to ljudi koji su čitali samo komunističke cenzurirane literatura. Kao što Toma Akvinski, koliko se sjećam da je to bi on, kaže, ja se bojim čovjeka koji je pročitao samo jednu knjigu… Tol'ko o komunizmu…
E sad što se tiče Vaših pitanja:
Svijet bez novca? Pa još od davnih vremena je u svijet došao robni novac(ovce, telad, …), prije toga je kupovina išla naturalnom razmjenom, mada i to predstavlja neku vrstu novca. Sada isključit novac bi bilo kao da nema razmjene, tj. subjekt A bi nešto proizveo, ali ga ne bi mogao niskim podijeliti. Osim, naravno, ako bi se išlo naturalnom razmjenom.
Tako isto postoje i dvije vrste ekonomske reprodukcije. Prva je bila naturalna, danas se koristi u domaćinstvima tradicionalnih obitelji. Ona obuhvaća 3 procesa, proizvodnu, raspodjelu i potrošnju. Današnja reprodukcija obuhvaća 4 procesa, proizvodnja, raspodjela, razmjena pa tek onda potrošnja. Da bi neki subjekt se domogao nečega što njemu treba, ovisan je o trećem procesu, razmjeni. Isključit razmjenu bi se svodilo na to da bi trebao neki funkcionar koji bi vršio „raspodjelu prema potrebama“, kako često komunisti kažu. Oni su se kunili svim' i svačim' da su oni ti koji znaju raspodijeliti, ali znamo da nisu znali! Ali da dođemo do sljedećeg djela interpretacije, zamislit ćemo da postoji čovjek koji neće doći u iskušenje kada se dočepa funkcije raspodjele.
Raspodjela prema potrebama:
Subjekt A je inteligentan, radišan, obrazovan i kratko rečeno, ima perspektivu da nešto stekne, ali nema djece. Subjekt B isto je inteligentan, ali lijen pa se nije mogao obrazovat, a ipak ima puno djece. Raspodjela prema potrebama bi bila ovako: Subjekt A koji na osnovu svoje kvalifikacije i karakteristika proizvodi(a proizvodnja je neophodna faza reprodukcije) 10 nekih jedinica, ali mu je potrebno samo 4. Za razliku od toga, subjekt B proizvodi jedva 2 jedinice nečega, ali mu je potrebno, pošto ima djece, 8 jedinica. Dakle, višak koji proizvodi subjekt A bi se trebao raspodijeliti nepravedno dajući onom lijenom 6 njegovih jedinica. Bit ču srdačan i reći ču, ajde kad mu treba daj mu, njemu i ne treba. Ali to će imati negativne posljedice prema motivu proizvodnje. Naime, subjekt A se neće školovat više, jer zašto bi se školovao kada će svakako dobiti raspodjelom kol'ko mu je potrebno? On će biti ljeniji na poslu te ako dobije sina, neće ga upisati na fakultet.
Krajnja konzekvencija moje interpretacije jeste to da je nemoguće steći efikasnu ekonomiju(čitaj: da imamo, i jesti, i piti, i vozati, i kompjutere, i mačke, i pase, …) ako bi se oduzeo glavni element ekonomije, MOTIV!
Odgovor na prvo pitanje je bio malo poduži, ali sam obuhvatio sa njim rješenja za sva pitanja.
Ja bi još nadodao da je Bog stvorio zemlju da bude takva kakva jeste, dakle, puno loših stvari i puna iskušenja na koja neki ljudi lako padaju. To se ne može promijeniti! I ja, i Vi, i peti, i deseti, svi smo mi skloni prema iskušenjima, svi bi nekad sagriješili.
Ja, inače, što se tiče ekonomije, zalažem se za neku posebnu vrstu hladnog kapitalizma, a bojkotiram socijalizam koji se uvodi! Stvar pomaganja siromašnih je stvar crkve, a ne države! Država = hladni kapitalizam, Crkva = socijalne pomoći.
Lijep pozdrav