Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 10:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 142 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned ruj 20, 2009 18:19 

Preporučam ti da pročitaš knjigu R. Guardinija o sv. misi. Zaboravila sam točan naziv, ali izdao je Verbum.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 18:21 

sara je napisao/la:
Preporučam ti da pročitaš knjigu R. Guardinija o sv. misi. Zaboravila sam točan naziv, ali izdao je Verbum.

A što tamo ima?

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 19:24 

Puno toga, posebice govori o smislu euharistije i načinu sudjelovanja u njoj.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 21:09 

I što veli za Euharistiju? Svi sudjeluju u Njoj već 2000 godina.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 20, 2009 21:25 

Sasvim bezobrazan način komunikacije!

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 12:26 

Sinke je napisao/la:

Ma da! samo kako.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 12:55 

sara je napisao/la:
Sinke je napisao/la:

Ma da! samo kako.

Tko je primio nečasno Euharistiju, učinio je grijeh. Ako misliš da sudjelovanjem u životu žive Crkve činiš takvo što, mogu ti jedino reći da si u krivu.

Ti vjerojatno pokušavaš nakalemiti kao da bi citiranjem filmova, ili sličnih društvenih činjenica, u korist Evanđelja- nešto narušilo u svetosti Mise. Mislim da je ovo besmisleno- s propovjedaonica se često puta čuje kako na televiziji ima puno nemorala. U teoriji ti je ovo ista stvar. Propovijedi imaju svrhu modernom čovjeku približiti svevremenskog Krista.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 14:12 

Posve krivo. Ništa nisam htjela sugerirati.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 15:42 

sara je napisao/la:
Posve krivo. Ništa nisam htjela sugerirati.

U tom slučaju oprosti. Mislim da je prilično evidentno da si u svome prethodnom upisu "samo kako" sugerirala da netko na ružan način slavi Misno slavlje.

Vrh

PostPostano: Uto sij 19, 2010 20:16 

jedno zanimljivo slavlje ( nije tako samo tu u opisanom mjestu nego u brojhnim župama hvarske biskupije sa različitim varijacijama. Pogledajte: http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Vrh

PostPostano: Ned sij 31, 2010 10:37 

sneni je napisao/la:
Odgovoriti na ovo pitanje nije baš jednostavno. Napisane su brojne knjige, da ne kažem biblioteke na tu temu. No evo ipak ono najvažnije.

Posljednja reforma prije ove sadašnje bila je liturgijska reforma Tridentinskog sabora. Sasvim sigurno da je ta reforma donijela divne plodove u Crkvi.

No ipak 400 godina je učinilo svoje i osjećala se potreba promjena. Papa Pio X čini prve promjene, dopušta svagdanju pričest i smanjuje dob za prvu pričest koja je i sada – doba razuma – oko sedme godine.. Negdje se raznim običajima poukama malo produžuje.

Pio XII čini sljedeći korak reformira obrede Velikog tjedna i uvodi popodnevnu misu. Sjećam se kakvi su to bili šokovi. Smanjuje euharistijski post na 3 sata prije pričesti. Ja sam išao na prvu pričest a da nisam smio okusiti od polnoći do pričesti smio ni kap vode..

Drugi Vatikanski sabor nastavlja pa uvodi narodni jezik u liturgiji, reformira liturgiju (obrede mise, časoslova i dijeljenje sakramenata.) Kakve je to lomove izazvalo (Lefebre na pr.). Uvodi se drugačiji red čitanja Riječi Božje u liturgiji i brojne druge promjene, svakako su najveće sudjelovanje vjernika u liturgiji. To je ono najvažnije.

Međutim vrijeme liturgijskih promjena je došlo u razdoblje velikih društvenih promjena a posebno pad zainteresiranosti za Crkvu. U želji da ljude privuku, ili zaustave otpad mnogi su shvatili liturgijske promjene kao svoju mogućnost raznih improvizacija.

Promjenjen način života od seljačkog – radničkog svijeta došli smo u postindustrijsko razdoblje - gubitkom brojnih vrijednosti i osjećaja najviše se izgubio osjećaj za sveto. I sve je to utjecalo i utječe i danas pa liturgijske reforme nisu dale onaj plod koji se očekivao. Pa se danas razmišlja o nekoj obnovi liturgijske reforme.

Nadam se da sam pružio zadovoljavajući odgovor a jasno da se i druga pitanja mogu postaviti,

Odgovor je sasvim zadovoljavajuć.

Pošto sam ministrant spominjao sam nešto tridentsku misu u sakristiji, pa je svećenik rekao da bi nam on mogao naštampati te tekstove na latinskom da se pripremimo jer nismo dugo imali tridentsku misu.

Vrh

PostPostano: Ned sij 31, 2010 21:21 

cunjozu je napisao/la:
Odgovor je sasvim zadovoljavajuć.

Pošto sam ministrant spominjao sam nešto tridentsku misu u sakristiji, pa je svećenik rekao da bi nam on mogao naštampati te tekstove na latinskom da se pripremimo jer nismo dugo imali tridentsku misu.

Nije samo štampati tekstove već je sasvim drugi način ponašanja t.j.obreda. Na pr. ministranti trebaju : donijet knjigu na oltar ostaviti je na strani poslanice (desna strana gledano prema oltaru) pa je prenijeti prije evanđelja na lijevu pa poslije pričesti opet na desnu i konačno odnijeti je u sakristiju (knjiga se donosi i odnosi kad svećenik dolazi ili odlazi s oltara) toliko samo o toj sitnici!

Vrh

PostPostano: Ned sij 31, 2010 21:43 

Da. Čitao sam o tome. Ima toga. Npr. ako ministrira samo jedan ministrant onda on uvijek mora biti na suprotnoj strani od misala. Ministranti imaju dosta posla u tom obredu i to mi se jako sviđa. Danas je to dosta jednostavno pa i s time dolazi opasnost od manjka discipline. Ima jedan problematičan kod nas. Jednom je već bio izbačen, ali je na apel njegove mame ponovno uveden u red. I opet je bio na rubu da ga se izbaci.

Vrh

PostPostano: Pon vel 01, 2010 13:15 

cunjozu je napisao/la:
Da. Čitao sam o tome. Ima toga. Npr. ako ministrira samo jedan ministrant onda on uvijek mora biti na suprotnoj strani od misala. Ministranti imaju dosta posla u tom obredu i to mi se jako sviđa. Danas je to dosta jednostavno pa i s time dolazi opasnost od manjka discipline. Ima jedan problematičan kod nas. Jednom je već bio izbačen, ali je na apel njegove mame ponovno uveden u red. I opet je bio na rubu da ga se izbaci.

Hm sigurno vas župnik ili mjerodavni nije uposlio i u novom obredu. Imate li kadioničara, akolite, .. Ima mjesta aktivnosti samo treba poprilično rada i vježbanja.. A da znaš što su sve ministranti radili pri tridentisnk0om obredu... ma bolje da i ne pričam... ..

Vrh

PostPostano: Pon vel 01, 2010 19:52 

dobro - ne kažem ja da mi ništa ne radimo. naravno da kadimo, da nosimo svijeće i križ u procesiji, držimo misal svećeniku(jer počinje misno slavlje sa sjedišta) - sve što treba...ali sam rekao da u usporedbi sa tridentskim obredom to nije ništa.(po mome mišljenju, ali bih volio da ima još i više posla u ovom novom obliku obreda)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 142 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata