Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 12:51

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri vel 20, 2008 22:45 

Da li je zaista svet stvoren za 6 dana ?
[mislim 6 x 24 sata]
Ili je to sektaska propaganda [pre svega mislim na adventiste]?

Vrh

Naslov:
PostPostano: Sub vel 23, 2008 17:29 
Administrator

A zašto je to tebi toliko bitno?
Meni osobno je najbitnije da znam da je Bog stvorio svijet, a mi i Bog različito gledamo na vremenska ograničenja, jer "jedan je dan kod Gospodina kao tisuću godina, a tisuću godina kao jedan dan" (2 Pt 3,8 )

Vrh

PostPostano: Čet tra 10, 2008 20:46 

Zeljko je napisao/la:
[mislim 6 x 24 sata]

Moguće da je to sektaška propanganda oni se vole praviti pametniji nego što jesu. Mislim da ni Papa ne vjeruje u to.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet tra 24, 2008 13:50 

Postoje vjernici koji to stvarno vjeruju, međutim to nije Biblijska istina i Biblija nije u opreci s dužim vremenom nastanka Svemira i Zemlje.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 01, 2008 10:18 

A zasto, pak, ne bi bilo bas 24puta 6 dana? Evo bas sam uzeo da citam tumacenje sestodneva od Svetoga Jovana (Ivana) Zlatoustog, a skoro sasm citao i Svetoga Vasilija(Basila) Velikog, velike Otce Crkve koji su tumacili Knjigu Postanja i oni je shvacaju doslovno. Drugo. Izgleda mi veoma moguce da oni nacini i sredstva koja su koristili naucnici da izmjere starost Zemlje ipak nesavrsena i nedovoljno precizna da obave taj posao. Npr Mjerenje starosti uz pomoc metode c-14 je relevntna do 3000 godina starosti, ne i vise, a naucnici je koriste i za mnogo starija datiranja, sto je nonsens.
Za mene licno je predivno da vjeruvam da je ljudska vrsta nastala prije 7 i po tisuca godina, time joj se vraca slava kao Bozjeg bitija, stvorenja od Boga stvorena, sa svm svojim znacajem i znacenjem.

Vrh

PostPostano: Čet svi 01, 2008 10:59 

Zeljko je napisao/la:
[mislim 6 x 24 sata]

zasto prije svega mislis na adventiste?
Ma,nisu adventisti stvaraoci svijeta.
pogledaj si ovaj link
http://www.cps.hr vidi tko je stvorio,pcelu i mrava,kolibrica i cvjetic....sektasi adventisti??????????????

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 01, 2008 15:27 

Dina, "cps" jesu adventisti, samo to javno ne govore, kako bi preko ovkvih programa polako zadobili veci broj vjernika. Ima ih i u NS.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 01, 2008 16:20 

Rade Kumitkata je napisao/la:
Dina, "cps" jesu adventisti, samo to javno ne govore, kako bi preko ovkvih programa polako zadobili veci broj vjernika. Ima ih i u NS.
Mozda su neki clanovi ali nisu svi,recimo u Njemackoj su evangelici,osnivaci kreacionizma,zar konacno nije bitno,o cemu se govori nego tko govori?I opet kazem pa adventisti nisu Stvoritelj.
A ova tvoja tvrdnja mi je malo nelogicna,jer kako je meni poznato u NS nema adventistickog kreacionistickog centra,a pogotovu da je to metoda ,meni je malo malogradjanski oprosti.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 01, 2008 18:13 

Da je malogradjanska metoda, malogradjanska je! Ne govorim ti ovo zato sto sm se uvrijedio vec zto sto znam o kome i cemu se radi. OK, slzem se da se pitanju stvaranja svijeta treba posvetiti vise paznje i truda, ali postoji jedan problem. Imeno, ljudi koji to ovdje (NS) rade, donose, na osnovu svojih zakljucaka o stvranju svijeta, zakljucke na osnovu kojih logicno, jel da, mozes da zakljucis kko je adventisticka zajednica uprvo jedina prava i isprvana, da je to Crkva! Pa tako, na predavanjima tkz "cps"-a mozes cuti kako je npr vegetarijanstvo jedini pravi nacin ishrane (kao i kod adventista), izuzetno se naglasuva subota kao sedmi dan sedmice (dan odmora -kao i kod, pogadjas, adventista), zatim, potpuno adventisticko gledanje na uskrsnuce Hristovo i Bozje Zapovjed (ovo posebno) kao i druge stvari! Ljudi koji su pripadali adventistickoj zajednici tvrde kako je ovo samo jedan prikriven nacin kojim adventisti-subotari zele privuci sebi ljude. Jedan adventista iz NS-a mi je rekao da nejveci zastupnik kreacionizma ovdje, i osnivac ili glavni protagonista "cps"-a u NSu nije, navodno, adventista, ali "ivi potpuno adventisticki". Ova izjava mi je samo potvrdila da je svedocenje bivsih clanova adventista o prikrivenom adventizmu "cps"-a manje-vise istinito. zato sam skeptican, mada ponavljam, u evolucionizam ne vjeruvam, a kreacionizam, u nacelu, podrzavam (mada se treba veoma paziti na pristup)! pozdrav.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 01, 2008 18:15 

Pa logično je da ih ljudi izbjegavaju kad saznaju tko su. Kad se namjere na čovjeka onda nemaš mira od njih.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 01, 2008 18:31 

Pa da, cuo sam i jas da su prilicno napadni. Naime, taj adventista sa kojim sam se druzio cesto je dolazio kod mene i pricao mi o adentistickom vjerovanju. Kada je uvideo da ne moze sa mnom da izajde na kraj (Bogu hvala), evo prekinuli smo kontakt.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 01, 2008 18:39 

Pa da, cuo sam i jas da su prilicno napadni. Naime, taj adventista sa kojim sam se druzio cesto je dolazio kod mene i pricao mi o adentistickom vjerovanju. Kada je uvideo da ne moze sa mnom da izajde na kraj (Bogu hvala), evo prekinuli smo kontakt.

Cuj,ovo je ovdje offtopic....ali zar se sudi po jednom covjeku.Ja sam kosmopolitan,u mojoj obitelji malo ima vjere i nacije da nije zastupljena.
A kad bi gledala na najblizu rodicu katolkinju.....koja ne propusti dan uci u crkvu i upaliti svijecu,a kako se ponasa i kako zivi....ne bi niti jednom katoliku rekla dobar dan.Ali to su krivi putevi do pronalazenja istine....to je rekla,kazala.Idemo mi dokazima,pa vas opet zovem izidjite iz palanke,i idemo u svijet kreacionizma,hvala Bogu za internet,pa ne morate vi vjerovati meni niti ja vama.Idemo se sami uvjeriti.Pogledajte
ostale linkove,na engleskomi njemackom nije centar svijeta NS,ZG,BG
ha prohujalo sa vihorom,horizonti su danas drugaciji.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 01, 2008 18:57 

Dina je napisao/la:
Cuj,ovo je ovdje offtopic....ali zar se sudi po jednom covjeku.Ja sam kosmopolitan,u mojoj obitelji malo ima vjere i nacije da nije zastupljena.
A kad bi gledala na najblizu rodicu katolkinju.....koja ne propusti dan uci u crkvu i upaliti svijecu,a kako se ponasa i kako zivi....ne bi niti jednom katoliku rekla dobar dan.Ali to su krivi putevi do pronalazenja istine....to je rekla,kazala.Idemo mi dokazima,pa vas opet zovem izidjite iz palanke,i idemo u svijet kreacionizma,hvala Bogu za internet,pa ne morate vi vjerovati meni niti ja vama.Idemo se sami uvjeriti.Pogledajte

Stovana,sta podrazumjevas palankom? Ako smo na katolickom forumu morali bi stovati gostoprimstvo, a svoju osobnost i pridike uskladiti kako ne budemo dozivjeli ovakva nesuglasice.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Čet svi 01, 2008 19:04 

kokobill je napisao/la:
Dina je napisao/la:

Stovana,sta podrazumjevas palankom? Ako smo na katolickom forumu morali bi stovati gostoprimstvo, a svoju osobnost i pridike uskladiti kako ne budemo dozivjeli ovakva nesuglasice.

Dragi kokobill,jasno sam i glasno rekla sto podrazumjevam pod palankom.Ne rekla kazala,.......nego idemo dalje.Sto se tice katolickog foruma,ne vjerujem da i on ima koncepciju na ogovaranjima voditi diskusiju,nego kako je Giovi vec rekao...argumentima.Ma covjece u danasnjem svijetu dostupnosti informacija,necu valda gledati susjedu,rodjaku bilo koje denominacije,i na osnovi nje govoriti o doktrini te denominacije.Kokobill,mislim da sam objasnila pojam PALANKA,ne zelim se zadrzati na balkanskim poimanjem svijeta,on je puno veci,i sareniji,nije sve crno-bjelo.
stoga idemo dokazivati kreacionizam i opovrgavati.
P.S.
postivam gostoprimstvo,ali ne trpim ogranicenja,isto kao sto i na svojim forumima,dopustam iznosenje sve o svojoj denominaciji,u postivanju drugog i drugacijeg.

Vrh

Naslov:
PostPostano: Pet svi 02, 2008 21:00 
Administrator

Katolička Crkva je slobodna razmotriti sve mogućnosti u vezi vremena oko stvaranja, što uključuje mogućnost 6 24-satna dana i mogućnost da su 6 dana simbolika jednog vremenskog perioda. U prilog tome da se radi o drugačijem poimanju vremena idu izvještaji stvaranja kada je svjetlo stvoreno prvi dan, no sunce nije stvoreno sve do četvrtog dana ili kad je Bog Adamu je rekao da će umrijeti istog dana nakon što jede s drva, no živio je 930g. (Post 2,17, 5,5)
"Jer je tisuću godina u očima tvojim
k'o jučerašnji dan koji je minuo
i kao straža noćna." (Ps 90,4)

Katolici su slobodni vjerovati da je stvaranje trajalo 6 dana ili neki drugi vremenski period.
Ono što je bitno, jasno i nepromjenjivo je Božja poruka nama, Bog je stvorio svijet.
"U vezi sa stvaranjem sveti tekst naucava istine koje je Bog objavio za nase spasenje,
koje omogucuju da "spoznamo duboku narav stvaranja, njegovu vrijednost i
svrhovitost, a to je slava Bozja"." (KKC 337)
Ja ću se zadržati na toj biti Božje poruke, jer raspravljanje o broju dana je često potaknuto međusobnim dokazivanjem, a ne potrebom našeg spasenja.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata